Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.2.2021 17:39
Boris 123456789

XXX.XXX.153.226

Dobrý večer,
chcem sa opýtať chcem chovať prasiatko, ale iba jedno, myslite že bude smutné a nebude žrať alebo mám chovať dve aby lepšie zrali. Viete začínam iba mam všetko pripravené chliev aj žrádlo pre prasiatko len neviem ci keď budem mať jedno ci bude zrat a rast a nebude smutné. Poraďte mi alebo dve co je lepšie.
Potom mám druhu otázku príklad mám jedno veľké prasa chcem zabíjať a z hrubá tizden pred zabíjačkou chcem kúpiť ďalšie prasiatko male na vykrm chcem sa opýtať ci ho to veľké prime a ci to nevadí lebo chcem pokracovat chove keď zabijem tu veľkú aby bolo hneď chlieve malé ci je to vhodné a ake máte skúsenosti.
Ďakujem, budem rad keď mi napisete aj email.

10.2.2021 17:45
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Určite nepridávat malé k veľkému. Najprv zabíjačka, až potom nové prasiatko (a ešte predtým poriadne vyčistiť a lepšie aj vydenzifikovať chliev).

10.2.2021 18:54
Boris 123456789

XXX.XXX.153.226

dobrý večer Štefan chcem sa opytat chcem chovat prasiatko ale iba jedno viac nie ale som cital ze ked zoberiete priasatko od surodencou a ostane same bude smutne a prestane zrat lebo ostane same a bude mu smutno. chcem vase skusenosti a radu ja iba zacinam aky vi mate na to nazor a pohlad a co by ste mi radil alebom co bi ste urobil alebo ako vi to robite ked chovate viete ja som v rodine traja ludia a nam staci jedno ale bojime sa ked kupime to priasiatko ci nebude smutne a nebude zrat aby sme sa nepopalili a netrapili ho viete nevieme co mame robit dakujeme

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.2.2021 19:10

Boris 123456789 napsal(a):
dobrý večer Štefan chcem sa opytat chcem chovat prasiatko ale iba jedno viac nie ale som cital ze ked zoberiete priasatko od surodencou a ostane same bude smutne a prestane zrat lebo ostane same a bude mu smutno. chcem vase skusenosti a radu ja iba zacinam aky vi mate na to nazor a pohlad a co by ste mi radil alebom co bi ste urobil alebo ako vi to robite ked chovate viete ja som v rodine traja ludia a nam staci jedno ale bojime sa ked kupime to priasiatko ci nebude smutne a nebude zrat aby sme sa nepopalili a netrapili ho viete nevieme co mame robit dakujeme

Úplně smutné nebude, i když ve společnosti by mu bylo líp. Dvě prasata se doporučují spíš proto, že v přítomnosti konkurence víc žerou a rychleji se vykrmí.

10.2.2021 20:22
Boris 123456789

XXX.XXX.153.226

chcem sa opytat chcem chovat prasatka ale chcem iba jedno rocne a som cital že to nieje dobre ze prasatko bude smutne nebude zrat ked bude same chcem radu ako to robite vi ci mate tiez jedno alebo aj dve naraz chovate a co je lepsie

potom sa chcem opytat chcem mat taky to postup neviem ci je to dobre chcem chovat jedno prasatko a ked bude velke chcem si kupit dalsie male prasatko a to velke zabit to male chcem kupit vzdy tizden pred zabijackou aby som pokracoval chove a aby som nemal prazdný chliev a ci to je vhodne a ci to velke neublizi malemu prasatku alebo co poradite urobit vedla chlievku ohratku pre male a potom ho pustit do velkeho chlieva ked to velke bude zabite nemam skusenosti

proste mam svoju predstavu ze proste chcem chovat celorocne bez prestavky budem vdacny za radu

10.2.2021 20:50
Boris 123456789

XXX.XXX.153.226

biela uslachtila,landras,pietrain ktore plemeno je najlepsie na chov dakujem

som cital že landras je Menšou nevýhodou tohto plemena, je väčšia náchylnosť k stresom skuste poradit

pietrain nervózneho temperamentu tak skuste poradit

moja babka chovala biela uslachtila kvoli slanie a masti a oskvarkam.

poprosim o radu.

10.2.2021 21:46
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Rád by som poradil, ale moje praktické "skusenosti" s chovom prasaťa sú viac ako 40 rokov staré - prasa chovala babička. Vždy mali iba jedno (to je aj odpoveď na jednu Vašu otázku) a chovali ho niekedy od marca do decembra - pred Vianocami bola zabíjačka. Prasa malo do 200 kg - ako sa darilo. Vždy sa snažili zohnať vykastrovaného kančeka (vtedy se nekupovalo, ale zháňalo), lebo ten priberal lepšie ako prasnička. Tá keď bola pohlavně dospelá a mala ruju, tak málo žrala - to samozrejme nebolo žiadúce.

Ten Váš úmysel pridať malé prasiatko k veľkému týždeň pred zabíjačkou by asi nefungoval - pri tom veľkom by sa nenažralo, pokiaľ by mu priamo neublížilo (ale toto naozaj neviem). Chovať 2 (alebo viac) rovnako starých prasiat funguje - ako píše "Kometa" dobre - navzájom sa stimulujú k žrádlu a lepšie priberajú. Ale zase optimálne vykastrované kančeky.

Poradiť s plemenom neviem - záleží, čo máte reálne možnost kúpiť a tiež kvoli čomu ho chcete chovať - niektoré sú vhodnějšie na maso, iné na slaninu a masť.

11.2.2021 19:13

Boris 123456789 napsal(a):
biela uslachtila,landras,pietrain ktore plemeno je najlepsie na chov dakujem

som cital že landras je Menšou nevýhodou tohto plemena, je väčšia náchylnosť k stresom skuste poradit

pietrain nervózneho temperamentu tak skuste poradit

moja babka chovala biela uslachtila kvoli slanie a masti a oskvarkam.

poprosim o radu.

Já jako patriot bych vybírala mezi přeštickým (spíš masné) a bílým ušlechtilým (masosádelné).

12.2.2021 09:03
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já jako patriot bych vybírala mezi přeštickým (spíš masné) a bílým ušlechtilým (masosádelné).

Obráceně, ne?
Přeštík je víc sádelnaté, bílé ušlechtilé spíš masné.
Edit: V reálu budete vybírat z toho, co chovají v okolí a co budete mít příležitost koupit.

12.2.2021 11:14

Aha, tak já si to zafixovala obráceně.

19.2.2021 19:10
juhaj

XXX.XXX.164.121

Prase na výkrm jsme měli jen jedno, v dřívějších dobách jsme před porážkou kupovali sele, ale každé bylo ve svém boxu. Plemeno vybírejte podle toho, zda chcete na maso nebo na sádlo. Ale opravdu je selat nedostatek, takže asi vezměte, co bude. Většinou se teď chovají na maso.
Prasnice jsme jeden čas měli i dohromady, ale ty měly výběh. To je asi nejlepší, je jasné, že ve dvou se to lépe táhne, ale pokud budete mít prasátko v čistotě, pěkném chlívku a kvalitně krmit, bude se mít i tak dobře.
V posledních letech kvůli kvalitě života jsou lidé, kteří vyrábí třeba pro čuníka hračky, aby se nenudil. Na FB jistě něco o tom bude.

Přidejte reakci

Přidat smajlík