396999

XXX.XXX.125.114
Zdravim, zajímalo by mě zda krava muze být hloupa?
Tzv nemít to v hlavě v pořádku? Ze proste nemá takové ty tipycky kravske reakce a chování? Pokud to jde, jak se taková krava vůbec projevuje?
Asi divny dotaz, ale tak... :)
Uživatel s deaktivovaným účtem

396999
napsal(a):
Zdravim, zajímalo by mě zda krava muze být hloupa?
Tzv nemít to v hlavě v pořádku? Ze proste nemá takové ty tipycky kravske reakce a chování? Pokud to jde, jak se taková krava vůbec projevuje?
Asi divny dotaz, ale tak... :)
Čemu říkáte TYPICKY kravské reakce a chování?
396999

XXX.XXX.125.114
Tak proste to, jak se normalni krava obvykle chová a jak reaguje. Předpokládám ze u každého živočišného druhu existuje cosi co je “běžné”(i když samozřejmě bude hodne záležet na individualite toho konkrétního zvířete)
396999

XXX.XXX.125.114
Tak je logické ze ve špatných podmínkách krava otupi, aniž by to znamenalo ze je hloupá. Ale zajímá mě, zda muze být jak kdyby “mentálně zaostala” či jak to říct
Uživatel s deaktivovaným účtem

396999
napsal(a):
Tak je logické ze ve špatných podmínkách krava otupi, aniž by to znamenalo ze je hloupá. Ale zajímá mě, zda muze být jak kdyby “mentálně zaostala” či jak to říct
Na tohle moc studií moc nebude, jestli vůbec nějaká.
396999

XXX.XXX.125.114
Ja tu nedávno vyhrabala x let starou diskuzi, kde se popisovala jalovicka, údajně pridusena pri porodu. Ze prý byla jina než ostatní telata, ale jinak zdravá. Tak by mě zajímalo, zda takto jina muze být i dospěla krava? Nebo se veškerá tato telata v průběhu vývoje srovnaji, popr zda umírají v brzkém věku třeba na věci které se projeví až později? Nebo třeba jestli mají problémy potom žít ve stade (“šikana”?)?
396999

XXX.XXX.125.114
Tak jsem našla i tu původní diskuzi. Oprava, jalovicka zcela zdravá nebyla, ale měla otok hlavy... https://www.ifauna.cz/skot-prasata/diskuse/detail/3365192/otok-hlavy-telete?fail=response-box#response-box
396999
napsal(a):
Ja tu nedávno vyhrabala x let starou diskuzi, kde se popisovala jalovicka, údajně pridusena pri porodu. Ze prý byla jina než ostatní telata, ale jinak zdravá. Tak by mě zajímalo, zda takto jina muze být i dospěla krava? Nebo se veškerá tato telata v průběhu vývoje srovnaji, popr zda umírají v brzkém věku třeba na věci které se projeví až později? Nebo třeba jestli mají problémy potom žít ve stade (“šikana”?)?
Pokud se bavíme o mozkových úrazech, tak té konktétní jalovici to zůstane až do smrti. Takže takto jiná bude i jako dospělá kráva.
A samozřejmě pokud se obdobný problém přihodí jinému teleti, je možné, že bude mít obdobné problémy.
Zrovna u mozkových úrazů je možné všechno z toho, co popisujete - úhyn, problémy doživotní, dočasné i s časovým odstupem, problémy ve stádě, s lidmi, s režimem, s pohybem, s pamětí, se schopností rozeznávat vzorce, s emocemi (moc nebo naopak málo, známé jsou například ztráty strachu a omezení pudu sebezáchovy)...
Já teda mluvím o lidech, ale savci se mezi sebou až tolik neliší. U skotu to bude stejné nebo maximálně málo odlišné.
Tak dlouhodobe studie na toto téma snad ani být nemůžou protože každý normální chovatel si dobytče, které neni fyzicky či psychicky v pořádku, prostě nenechá. A za včasu to ukončí.
Ale ano, jsou labilnejsi jedinci. Jestli přímo hloupí to je těžko říci. Žrát pít a chodit za ohradnikem se naučí snad každá.
A zase, slabý jedinec se vykazuje i ze stáda. S čím mě někdy dobytek vyloženě štve....