Smíšený chov dojených krav

Jersey (J)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Milan356

9.4.2021 21:44
Milan356

XXX.XXX.96.40

Dobrý den,
mám takovou otázku na chovy, kde je plemeno jersey + nějaké středně velké nebo velké plemeno jako holštýn, čestr, brown... atd. atd. Zajímalo by mně, jestli dochází k problémům, že jerseyku při říji naskakuje čestr nebo holštýn a dojde k pohmoždění či zlomení pánve u jerseyky nebo minimálně případy tomuto podobnému, kdy jerseyka zaplatí životem za svůj malý rámec.
V USA a v jiných zemích ty chovy kolikrát vidím společné jersey x holštýn a nikde nemohu najít případy, že by se tohle dělo.
Pokud má někdo zkušenosti, budu moc rád za odpovědi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.4.2021 21:58

zaplatí životem při porodu.

Milan356

9.4.2021 22:30
Milan356

XXX.XXX.96.40

Milan356 napsal(a):
Dobrý den,
mám takovou otázku na chovy, kde je plemeno jersey + nějaké středně velké nebo velké plemeno jako holštýn, čestr, brown... atd. atd. Zajímalo by mně, jestli dochází k problémům, že jerseyku při říji naskakuje čestr nebo holštýn a dojde k pohmoždění či zlomení pánve u jerseyky nebo minimálně případy tomuto podobnému, kdy jerseyka zaplatí životem za svůj malý rámec.
V USA a v jiných zemích ty chovy kolikrát vidím společné jersey x holštýn a nikde nemohu najít případy, že by se tohle dělo.
Pokud má někdo zkušenosti, budu moc rád za odpovědi.

Ah, omlouvám se, špatně jsem to napsal. Šlo mi o krávy, které se pohybují ve volné stáji, kde jsou jen krávy, žádní plem. býci. Vůbec nešlo o to, že jerseyka je připuštěná čestrem či holštýnem, atp.

10.4.2021 08:18

Milan356 napsal(a):
Ah, omlouvám se, špatně jsem to napsal. Šlo mi o krávy, které se pohybují ve volné stáji, kde jsou jen krávy, žádní plem. býci. Vůbec nešlo o to, že jerseyka je připuštěná čestrem či holštýnem, atp.

To mě zajímá, jestli někdo napíše své zkušenosti. Mně se to čistě pocitově nezdá, když si vedle sebe představím jerseyku a hoštýnku, jak se třeba pošťuchují u krmení... Možná na velkých pastvinách.

10.4.2021 08:35

myslím si, že jakože dát si do kravína do volného ustájení takové stádo by snad ani nikdo nezkoušel. to, že by po sobě skákaly v říji je asi to poslední, co by vadilo

ale vůbec u všeho by ta rozdílná velikost překážela, v interakci mezi zvířaty (hierarchie), v ložích, na dojírně, v sestavení krmné dávky.... prostě by to nefungovalo.

10.4.2021 09:08
spajzka

XXX.XXX.209.160

Šlo, ale musel by jste mít dvě stáda. Představte si takovou malou, čerstve otelenou jersey jalovici jak jí dáte do stáda a vrhnou se na ni staré holštýnské krávy, pokud možno rohaté. Ty vám ji zrychtujou. To se radši rozhodnete pro jedno plemeno či jeho křížence.

10.4.2021 10:32
Tada

XXX.XXX.205.125

V Poděbradech mají holštýna společně s červinka chovají asi 7 plemen? To by asi nemohli mit všechno odděleně na vlastni oči jsem viděl holštyna vedle červinky.

10.4.2021 14:57

Tada napsal(a):
V Poděbradech mají holštýna společně s červinka chovají asi 7 plemen? To by asi nemohli mit všechno odděleně na vlastni oči jsem viděl holštyna vedle červinky.

Za jakých podmínek? Jako typ ustájení, jak je velký prostor, kravín nebo pastvina, kolik kusů čeho a celkem a tak.

10.4.2021 19:14
buba236

XXX.XXX.201.111

Tak u nás v kravíně máme 2 kříženky jersey a s holštýnkami jsou úplně v pohodě i během říje. Spíš si myslím že kdyby byly čisté jerseyky s holštýny tak by mohl nastat problém na dojírně, protože u nás se dojí ze zadu a jak se učí chodit na dojírnu mladé krávy tak se stává u některých menších že podlezou branku, nebo se jim těžko nasazují stroje když na ně dojička špatně dosáhne, nebo se natlačí na sebe víc krav najednou. Tak asi by musela technologie odpovídat danému plemeni, ale nevím nikdy jsem upřímně neviděl velký kravín pouze s jerseykami.

11.4.2021 07:40
Tada

XXX.XXX.205.125

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Za jakých podmínek? Jako typ ustájení, jak je velký prostor, kravín nebo pastvina, kolik kusů čeho a celkem a tak.

Volne ustavení s postélkama ,červinky jsou odrohované asi aby jim neublížili máme od nich jednu odrohovanou . Já toho moc nevidel bylo to ve spěchu ale měli tam jalovice brown swis ,holstyn čestr, červinka,monbeliard vše dohromady. Bylo to něco jako venkovní zimoviště též s postelkama. A s výběhem ale ven je pouštěli jen občas. Doporučuji se více poptat Pana Kocmánka.(ale libilo se mi jak vedle sebe stáli holstyn s červinka )
U příbuzného v německu mají dohromady holstyn s jerseykami a je to v pohodě a jerseyky zapoušti holštynem (ale inseminačními dávkami) takže tam maji i spoustu krížencú holštýn×jersey

11.4.2021 07:45
Tada

XXX.XXX.205.125

buba236 napsal(a):
Tak u nás v kravíně máme 2 kříženky jersey a s holštýnkami jsou úplně v pohodě i během říje. Spíš si myslím že kdyby byly čisté jerseyky s holštýny tak by mohl nastat problém na dojírně, protože u nás se dojí ze zadu a jak se učí chodit na dojírnu mladé krávy tak se stává u některých menších že podlezou branku, nebo se jim těžko nasazují stroje když na ně dojička špatně dosáhne, nebo se natlačí na sebe víc krav najednou. Tak asi by musela technologie odpovídat danému plemeni, ale nevím nikdy jsem upřímně neviděl velký kravín pouze s jerseykami.

https://lany.czu.cz/cs/r-11154-strediska/r-11388-strediska-zivocisne-vyroby/r-11390-stredisko-zivocisne-vyroby-pozary tady myslím mají jenom jersey!

11.4.2021 07:53

Tada napsal(a):
Volne ustavení s postélkama ,červinky jsou odrohované asi aby jim neublížili máme od nich jednu odrohovanou . Já toho moc nevidel bylo to ve spěchu ale měli tam jalovice brown swis ,holstyn čestr, červinka,monbeliard vše dohromady. Bylo to něco jako venkovní zimoviště též s postelkama. A s výběhem ale ven je pouštěli jen občas. Doporučuji se více poptat Pana Kocmánka.(ale libilo se mi jak vedle sebe stáli holstyn s červinka )
U příbuzného v německu mají dohromady holstyn s jerseykami a je to v pohodě a jerseyky zapoušti holštynem (ale inseminačními dávkami) takže tam maji i spoustu krížencú holštýn×jersey

Jerseyka připuštěná holštýnem fakt nemá problémy při porodu? Holštýn není masné plemeno, ale stejně...

11.4.2021 09:48
Tada

XXX.XXX.205.125

Jerseyka připuštěná holštýnem fakt nemá problémy při porodu? Holštýn není masné plemeno, ale stejně...

Ja o tom nic nevím, jen že to tam tak měli, ale myslím ze to bylo v pohodě když netelil rapl který hned měl potřebu tele z krávy tahat a potom z toho musela krávu odvést kafilérie. Asi 10-12 krav šlo každý týden na jatka. A paznechty se dělaly celoročně bylo to obrovská farma a majitel kupoval další a další skrachovalé farmy.

12.4.2021 07:56

Tada napsal(a):
Ja o tom nic nevím, jen že to tam tak měli, ale myslím ze to bylo v pohodě když netelil rapl který hned měl potřebu tele z krávy tahat a potom z toho musela krávu odvést kafilérie. Asi 10-12 krav šlo každý týden na jatka. A paznechty se dělaly celoročně bylo to obrovská farma a majitel kupoval další a další skrachovalé farmy.

10-12 krav týdně na jatka. Po porodu? Z textu to tak vyznělo.

12.4.2021 08:29
spajzka

XXX.XXX.209.160

To by mne zajímalo kde je ta terno farma po porodu se na jatka krava nedává. A že se se při těžkém porodu krava už nepostaví, nu, stane se. A stává se...

12.4.2021 08:44
Tada

XXX.XXX.205.125

Ne to jen blbě vyznělo mělo to být tak ze je to velká farma a tak jde tedy 10-12 krav týdně na jatka ne po porodu po porodu jdou pouze pokud se nepostaví.

12.4.2021 19:56

Tada napsal(a):
Ne to jen blbě vyznělo mělo to být tak ze je to velká farma a tak jde tedy 10-12 krav týdně na jatka ne po porodu po porodu jdou pouze pokud se nepostaví.

Velká farma? Kolik cca kusů? Po porodu jdou, pokud se nepostaví...kolik za rok? Pracovala jsem v prvotelkové stáji, kam přicházely jalovice na otelení. Byla jsem tam jeden rok, za tu dobu - žádná jatka, žádný úhyn.

13.4.2021 07:59
Tada

XXX.XXX.205.125

Velká farma? Kolik cca kusů? Po porodu jdou, pokud se nepostaví...kolik za rok? Pracovala jsem v prvotelkové stáji, kam přicházely jalovice na otelení. Byla jsem tam jeden rok, za tu dobu - žádná jatka, žádný úhyn.

Nemůžu ani tipovat kolik kusů tam je ani už nevím kolik hektarů mají bohužel. Ale mají tam jeden kravin kde jsou krávy na telení a v dalších asi 4 jsou krávy a furt něco staví třeba teď kruhovou dojírnu. Za tu dobu co jsem tam tentokrát byl (14 dni) to byla jedna krava která šla po porodu. Jak říkám už si to tolik nepamatuji.

Jirkakomp

13.4.2021 08:14
Jirkakomp

XXX.XXX.32.203

V Poděbradech na statku, tam chovají červinky Jerseyky a Holštýnky. Je to školní statek a dělal jsem tam praxi. Nezažil jsem problém, že by menší tělesný rámec vadil u říje. Kráva skočila i na zootechnika a nic se mu nestalo. Funguje to na principu volného ustájení s tím že při dobrém počasí pouštějí na pastvu. Samozřejmě rozdělení na jalovice, březí krávy a krávy na užitkovost nezmiňuji.
Hezký den.

13.4.2021 12:23

Jirkakomp napsal(a):
V Poděbradech na statku, tam chovají červinky Jerseyky a Holštýnky. Je to školní statek a dělal jsem tam praxi. Nezažil jsem problém, že by menší tělesný rámec vadil u říje. Kráva skočila i na zootechnika a nic se mu nestalo. Funguje to na principu volného ustájení s tím že při dobrém počasí pouštějí na pastvu. Samozřejmě rozdělení na jalovice, březí krávy a krávy na užitkovost nezmiňuji.
Hezký den.

U říje ne, ale při porodu. To je to, o čem se tu bavíme. proto nejenom mě zajímají průběhy porodů. Ale já si taky všechno nepamatuju, i když bych chtěla.

13.4.2021 12:32
buba236

XXX.XXX.201.111

Telata bývají většinou velká podle matky.

13.4.2021 21:03

buba236 napsal(a):
Telata bývají většinou velká podle matky.

Ale stejně mi uniká smysl tohoto křížení.

14.4.2021 15:30
buba236

XXX.XXX.201.111

Ale stejně mi uniká smysl tohoto křížení.

Tak podniky mají různé důvody (zvýšení užitkovosti, tučnosti, zlepšit tvar vemene atd.)

14.4.2021 19:09

buba236 napsal(a):
Tak podniky mají různé důvody (zvýšení užitkovosti, tučnosti, zlepšit tvar vemene atd.)

Tak možná chtějí kříženku, která dojí hodně jako holštýnka a má tuk jako jerseyka.

Milan356

15.4.2021 00:36
Milan356

XXX.XXX.96.40

Moc děkuji všem za odpovědi. V zahraničí se dočítám různých smíšených chovů od ayrshirských krav přes brownky po jerseyky a spousty dalších plemen. Zaujala mě právě zvolená kombinace chovů jerseyek a holštýnek, kde na obrázcích jsou na rozlehlých pastvinách a tak jsem předpokládal, že ty krávy jsou na volném ustájení a zájímalo mě jak řeší tu rozdílnost těmi plemeny a jestli jsou nějaké závažné problémy proč tuhle kombinaci rozhodně ne. Při tom jsem úplně zapomněl, že v zahraničí je stále mnoho chovů, kde krávy jsou na vazném a na pastvinách jsou přes sezonu.

22.7.2021 10:28
kaseva

XXX.XXX.11.64

V zahraničí si všimli, že Holštýn je přešlechtený. Špatně zabřezává a trpí neduhy, neb chovatelé používají jen malé procento býků, aby dosahovali těch nejlepších výsledků, jak si myslí.
Vede to k příbuzenské plemenitbě.
Proto používají křížení s Jersey, se švédským červenobílým, montbeliardským plemenem a i normandským plemenem.
Mají na to i plán, jmenuje se to Procross https://www.vikinggenetics.com/dairy/procross
Nemůžu to najít v češtině a přitom jsem to četla právě u našeho dodavatele inseminačních dávek celého světa.
No je to vlastně podobné tomu co se dělo za komunistů v JZD. Na krávy se nejdříve používal ayshire, pak černostrakatý nížinný, část krav bylo po švédských červenobílých a úplně nakonec se začal používat red Holštýn.
Ten se už u českého strakatého používal jako 50% kříženec. Red Holštýn byl připařován na matky býků čestra a byli vybráni býčci, kteří příliš nesnižovali masnou užitkovost. Stejně se šlechtil německý strakatý a montbeliard, asi se tam inspirovali.

Přidejte reakci

Přidat smajlík