Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

12345ABCDE

22.6.2021 18:24
12345ABCDE

XXX.XXX.19.65

Zdravím, otelila se teď před třemi dny naše jalovička půl čestr půl limusin. Problém je že nemá absolutně žádný zájem o svoje tele. Narodila se jí pěkná jalůvka. Máma není na malou zlá, ale má ji spíš na háku. Nakrmí ji, jen když ji uvážu a dám dobrotu.
Teď jsou spolu v boxu, myslela jsem ze se to tím spraví když budou mít klid jen samy dvě. Mě to přijde, jak kdyby snad ani nevěděla, co má dělat. Někdo mi tvrdil, že to souvisí s tím, že máma byla sirotek odchovaný uměle. Že prý taková kráva do chovu nepatří, protože nemá to správné mateřské chování (vlastní máma ji to nenaučila) a že už se to napravit nedá.
Jaký je váš názor?
Moc díky.

12345ABCDE

22.6.2021 20:04
12345ABCDE

XXX.XXX.19.65

Myslíte ze je ještě naděje na nápravu?

22.6.2021 20:19
spajzka

XXX.XXX.42.247

Urcite. Nekterym to trva dele. Stim umelym odchovem je to bohuzel pravda. Nemate nejakou jinou otelenou kde by se to tele pripadne napilo samo?

12345ABCDE

22.6.2021 20:52
12345ABCDE

XXX.XXX.98.196

Tak teď se přiznám, že vás moc nechápu, přijde mi že si trochu odporujete 🤔. Zatím jsem od všech možných známých, po netu atd zjistila dva názory - za a je to prostě prvotelka a časem se naučí, za b chybí jí vzor od vlastní mámy a nepochopí ani na podesáté. Jinak teď se mi má (v řádu hodin) telit anguska, je na 4. teleti, vždy skvělá mamina, předloni dokonce bez pomoci naprosto vzorně odvodila dvojčata. Ale nwm zda už není 3denní tele staré na to ho “navonět” a podstrčit k ní až se otelí. Zas nechci mít problémy ještě další. Jo a taky jsem uvažovala nad dojením, ale do toho se mi fakt moc nechce, bo mít jednatřicet masňaček a tu dvaatřicátou dojit je nic moc představa. Teď je mám třeba za humny, ale až půjdou na pastviny co je dál od domu… navíc nemám ani dojačku. Ještě by se mohla pást u baráku, ale to by měla jen na chvíli navíc sama kráva je dle mého chudák. Nebo ji prodat i s teletem či co já vím? Prosím poraďte jsem kapku zoufalá 🙄

22.6.2021 21:49
spajzka

XXX.XXX.42.247

12345ABCDE napsal(a):
Tak teď se přiznám, že vás moc nechápu, přijde mi že si trochu odporujete 🤔. Zatím jsem od všech možných známých, po netu atd zjistila dva názory - za a je to prostě prvotelka a časem se naučí, za b chybí jí vzor od vlastní mámy a nepochopí ani na podesáté. Jinak teď se mi má (v řádu hodin) telit anguska, je na 4. teleti, vždy skvělá mamina, předloni dokonce bez pomoci naprosto vzorně odvodila dvojčata. Ale nwm zda už není 3denní tele staré na to ho “navonět” a podstrčit k ní až se otelí. Zas nechci mít problémy ještě další. Jo a taky jsem uvažovala nad dojením, ale do toho se mi fakt moc nechce, bo mít jednatřicet masňaček a tu dvaatřicátou dojit je nic moc představa. Teď je mám třeba za humny, ale až půjdou na pastviny co je dál od domu… navíc nemám ani dojačku. Ještě by se mohla pást u baráku, ale to by měla jen na chvíli navíc sama kráva je dle mého chudák. Nebo ji prodat i s teletem či co já vím? Prosím poraďte jsem kapku zoufalá 🙄

No, kdyz jsme pred davnym casem skoncili s mlecnou vyrobou a zacinali s masnackama, tak jalovice co byly vychovany na nahrazce -automaticke napajeni, mely proste u prvniho telete problemy. Proste nevedely co maji delat, ze maji teleti postat atd. To byl prvni rok, ty dalsi, odchovane mamou, uz takove problemy nemely.

Minuly rok jsem mela jalovici co na tele taky prdela. Moje se teli pres zimu ve staji, mam porodni boxy, moznost si je poskladat tak jak potrebuju. Takze jsem tuhle jalovici s teletem soupla ke starsi charolacce se skoro stejne starym teletem. Charolacka davala pit oboum a my dvakrat denne chodili a jalovici chytali a tele chodilo pit i k ni. To trvalo asi tyden, mozna devet dni. Jednou koukam, jalovice u svyho telete a oblizovala ho. Od te doby mu stala taky. Proto pisu nevzdavat to.

Ja tu vasi angusku neznam, nektere si privlastni cizi bez mrknuti oka, jine ne. Musite to zkusit. Dejte je dohromady az se oteli.

22.6.2021 21:56
dad

XXX.XXX.64.31

Je to prvotelka a tak se to musí naučit, v dojných chovech si tele od krávy ani necucne a jde do boudy na lahev, tím to není, je to jen tou jednou vaší krávou, vydržte to obě

12345ABCDE

22.6.2021 22:29
12345ABCDE

XXX.XXX.19.65

V dojných chovech také ty krávy nikdy nekojí, nestarají se o svoje telata… a to po x generací

12345ABCDE

23.6.2021 08:08
12345ABCDE

XXX.XXX.98.197

Zdravím, tak hlásím, že anguska se kolem půlnoci otelila, má krásného velikého býčka. Jak se postarala o svoje tele, dovedla jsem ji do boxu ty dvě (tu přiblblou jalovici + její tele), načež anguska začala na malou tak dlouho hučet, dloubat do ní a olizovat, až od ní pily obě telata. Dneska ráno jsme je našli jak se tulí k sobě všichni tři, přičemž mamina jalovičky na druhém konci boxu. Chtěli jsme, jak radí @špajzka znovu jí donutit, aby malou nakojila, ale bylo to horší jak kdy jindy. Ve dvou jsme ji drželi, ale malá si cucla tak dvakrát a konec, jinak by nás kráva zabila všechny tři nejradši. Tak jsem jí dala pouta na nohy, podojila, bo se bojím zánětu, to šlo celkem dobře. Ale co s ní dál, to fakt nemám ponětí? 😬

23.6.2021 08:22
spajzka

XXX.XXX.58.66

Vidíte. Někdy klapne to a někdy tohle. Musi se to vyzkoušet. Jak jsem psala. Moje tele pak mělo mámy dvě. Nikdo vám od stolu neřekne ze tohle bude nejlepší. To si musíte vymyslet vy, u svého zvířete a u svého stáda.
Když moje krávy ztratí tele tak je nechávám tak jak jsou. Nedojim. Oni to mléko pak ztratí nebo, když to jsou dobré mamy, nechávají pit cizí telata.

12345ABCDE

23.6.2021 08:32
12345ABCDE

XXX.XXX.98.197

Tak ja jsem aspoň ráda, že seno malou nějaká kráva stará. Ale ta její máma… Nejspíš dostane ještě jednu šanci a snad už to bude lepší se druhým teletem. A to fakt nemají žádné problémy, když je necháte jen tak? Popravdě se bojím celkem, má to vemeno nalitý hodně. Holt jí budu hlídat a uvidíme.

23.6.2021 08:40
spajzka

XXX.XXX.58.66

Máte pravdu, hlavně že o tele je postaráno.
Já taky dávám každé krávě ještě šanci a ostatní mi pořád říkají ať to dávám na jatka, ze stohodle nic nebude.
Letos jsem měla dva mrtvé porody a veminka v pohodě. Popravdě u nich bych ani dojit nechtěla.

12345ABCDE

23.6.2021 08:50
12345ABCDE

XXX.XXX.98.197

Ja taky bych moc dojít nechtěla… Ještě jsem přemýšlela, co někomu krávu prodat jako rodinnou kdo by ji třeba dojil? To by možná nebylo marný, když je to napůl čestr, mohla by třeba slušně dojít a mít hezký zmasilý telata? Jinak je moc hodná.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.6.2021 09:01

12345ABCDE napsal(a):
Tak ja jsem aspoň ráda, že seno malou nějaká kráva stará. Ale ta její máma… Nejspíš dostane ještě jednu šanci a snad už to bude lepší se druhým teletem. A to fakt nemají žádné problémy, když je necháte jen tak? Popravdě se bojím celkem, má to vemeno nalitý hodně. Holt jí budu hlídat a uvidíme.

Čestr x limousine by nemusel mít nějakou brutální laktaci. Kdysi bývala fajn mast Amastol právě na oteklá vemena. Případně tvaroh, ale to spíš u fen nebo klisen, přece jenom mají menší "vemeno". Hlídejte, případně, jestli můžete, místo trávy seno a míň vody, ať se zasuší.

12345ABCDE

23.6.2021 09:16
12345ABCDE

XXX.XXX.98.197

No právě má toho mléka fakt hodně, vemeno nalité. Tu mast Amastol jsem si googlila ale nenašla, kdyžtak se zeptám ještě veta. No a krávu teda zavřít do boxu, dát jen seno a ne moc pití?

23.6.2021 12:32

12345ABCDE napsal(a):
No právě má toho mléka fakt hodně, vemeno nalité. Tu mast Amastol jsem si googlila ale nenašla, kdyžtak se zeptám ještě veta. No a krávu teda zavřít do boxu, dát jen seno a ne moc pití?

Oni ji už právě asi nedělají (jako spoustu jiných věcí, které skvěle fungovaly). Ano, zavřít a dieta (seno + méně vody).

Přidejte reakci

Přidat smajlík