Holštýnský skot - povaha

Holštýnské (H)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Xxxxx12345

3.8.2021 23:52
Xxxxx12345

XXX.XXX.125.114

Zdravím, dumám poslední dobou nad jednou věci. Máme 40 ks dojnic, z toho cca 15 ks holštýnek. Kromě nich také především české stračeny, různé kříženky a několik jerseyek. Ale co je zajímavé, zdá se nám, že ty holštýnské krávy jsou bezkonkurenčně povahově nejproblematičtější. Buď jsou labilní, nebo extrémně apatické, některé jsou i celkem “hysterky”. Ve srovnání třeba s těmi čestr je to nebe a dudy - ty jsou vyrovnané a zdravě temperamentní. Z okolí slýchám, že je to u tohoto plemene normální (“no jo, holštýnky…”). Tak se chci zeptat, zda jeho skutečně tak nebo máme prostě kliku na špatné krávy či co? Díky moc za vaše postřehy

4.8.2021 08:12
spajzka

XXX.XXX.206.203

Rekla bych ze to tak je. Meli jsme taky misene stado. Ony jsou prostě gaga. Slechtene jen na tu uzitkovost. Ztraci sebezachovne pudy a vubec, jsem rada ze je uz nemame. Samozrejme vyjimka potvrzuje pravidlo ale moje oblibenkyne to nikdy nebyly a nebudou

Stáhnout zdarma

Xxxxx12345

4.8.2021 08:50
Xxxxx12345

XXX.XXX.108.80

spajzka napsal(a):
Rekla bych ze to tak je. Meli jsme taky misene stado. Ony jsou prostě gaga. Slechtene jen na tu uzitkovost. Ztraci sebezachovne pudy a vubec, jsem rada ze je uz nemame. Samozrejme vyjimka potvrzuje pravidlo ale moje oblibenkyne to nikdy nebyly a nebudou

Přesně to si taky říkám. Někdy když ta kráva celý den akorát stojí a kouká do rohu, tak si říkám, zda je ještě psychicky v pořádku… Nebo máme pastvinu kam můžou za hezkého počasí holky volně z/do chlíva. Všechny ostatní krávy jsou venku, super, pasou se, jen holštýny jsou zalezlý. Z těch patnácti jsou v našem chovu jakž takž normální asi dvě. Jinak vůbec - totální mentálové. Lekavé, popř natvrdlé, a to je máme od telete. Asi se jich taky postupně zbavíme, čestry jim směle konkurují - mají vyšší složky, nádoj srovnatelný a ještě ty jejich telata mají podstatně lepší zmasilost.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.8.2021 18:03
Uživatel s deaktivovaným účtem

Taky mohu potvrdit , že Holštýnky jsou takové Oligofreničky. Prostě lehká až střední debilita. Čest vyjímkám. V praci jich mame 700 + odchovy. Oni ale za to nemohou. Jsou to už jen stroje na mléko. Prostě šlechtěním jen a jen na užitkovist se z nich stal takový Hybrid mezi skotem.
Ano máme tam pár pohodářek ale je to kapka v moři.

Přidejte reakci

Přidat smajlík