Uživatel s deaktivovaným účtem

Boban10
napsal(a):
Nebo aspoň poradit do začátku
No nevím, 2-3-kusy prasnic vás neuživí. A vzhledem k výkupním cenám vepřového masa možná ani 200-300. Můj názor.
Pokud to budete prodávat soukromníkům... Tak kupujeme prase za 37 Kč/kg. Z toho vyplývá, že takové průměrné 180kg prase stojí kolem sedmi tyček.
Kolik dá prasnice selat ročně? Kolik selat prodáte na výkrm? Kolik jich budete mít na maso? Kolik Vás bude stát ten výkrm?
2 prasnice má strýc; chová je vlastně jako výdělečného koníčka a aby rodina měla kvalitní maso. Dvě zabíjačky dělá pro sebe, pak kolem deseti pro rodinu (pochází ze sedmi sourozenců, takže...). Nemyslím si, že se na tom dá uživit.
Nevím, možná jste z dražšího kraje, kde prodáte prase za víc. Chce to hodit čísla na papír a spočítat.
Vědomosti a znalosti máte? Ta zootechnika není úplně nejjednodušší a odhalit některé nemoci je důležité. Ne vždycky najdete veterináře, který je schopný a ochotný přijet v neděli odpoledne podívat se na prase.
U nás v kraji se pohybují okolo 1800-2000kč a pokud chceme zabité tak od42-45kc za kg a lidé kupují tak když to vezmu tak svině by měla 10 dělat 2 bych si nechal a zbytek by šel na prodej ale máte pravdu chtělo by to vše propočítat jestli i tak se to vyplatí krmení mám skoro zadarmo jinak by se to asi nevyplatilo ale děkuji za odpověď
Dober6738

XXX.XXX.104.34
Ahoj,
určitě bych se nenechal odradit názory typu, že by tě to neuživilo ani kdyby si měl 200-300 prasnic. Je to podobný, jako když se zeptáš, kolik je potřeba mít pozemků k tomu aby tě zemědělství uživilo a každý ti hned automaticky říká minimálně 100 ha. To je úplný nesmysl. A to ze 3 důvodu:
1) Vždy je potřeba konkretizovat čím by ses chtěl v zemědělství prezentovat a na jakou rostlinou či živočišnou výrobu by ses chtěl zaměřit. Náročnost na množství hektarů je úplně jiná při chovu skotu, prasat či drůbeže.
2) Přímá úměrnost výnosnost na 1 ha funguje jen do určité míry. Jakmile přesáhneš určité optimum, tak už se začnou zvyšovat výdaje. Jinými slovy.. Když máš 20 hektarů, tak si zvládneš všechno obhospodařit sám s jedním traktorem a příslušenstvím. Když budeš mít o několik desítek pozemků více, už budeš muset koupit další stroje a živit další lidi.
3) Komunikační šum. Je rozdíl, když se někdo ptá na to, jestli by ho zemědělství uživilo jako jednoho člověka, aby nemusel chodit do práce a nebo to, aby zemědělství uživilo celou rodinu. U příkladu 100ha už se zapomíná dodávat, ze v takovém podniku je celá rodina zaměstnaná na plný úvazek + často ještě nějaký zaměstnanec.
Určitě mě můžete někdo opravit, ale rád bych povzbudil začínající zemědělce, aby se toho nebáli a nenechali se vystrašit počtem potřebných hektarů nebo množství zvířat. Když to bude dělat člověk chytře a se zájmem a vytvoří si konkrétní plán, tak zjistí, že na obživu jednoho člověka stačí pár hektarů a ne 100, jak se často uvádí. Když zůstaneme u těch prasat, tak se nedá srovnat to, když zemědělce prodává živá prasata na jatkách, nebo je rozprodává přímým spotřebitelům a nebo si je sám rozbourá a prodá jednotlivě po částech jako poctivě maso z poctiveho chovu.
Ahoj moc si vážím vaší podpory abych řekl pravdu tak zemědělství mě láká od dětství a myslím že to není špatnej nápad před necelými dvouma lety sem si pořídil jednoho býka a teď bych k tomu chtěl i prasata samozřejmě že chodím normálně do práce a tohle by byl jen koníček a možný prividelek a hlavně mě baví se pohybovat mezi zvířaty
Boban10
napsal(a):
Ahoj moc si vážím vaší podpory abych řekl pravdu tak zemědělství mě láká od dětství a myslím že to není špatnej nápad před necelými dvouma lety sem si pořídil jednoho býka a teď bych k tomu chtěl i prasata samozřejmě že chodím normálně do práce a tohle by byl jen koníček a možný prividelek a hlavně mě baví se pohybovat mezi zvířaty
Jako v tomto případě bych do toho šla. Pokud to má být primárně zásoba kvalitního masa pro vlastní užití, užití přátel a široké rodiny (kteří si to samozřejmě taky zaplatí, maximálně jim „uděláte cenu“) a jako výdělek to budete brát až v druhé řadě, tak to jde.
Jestliže Vás pohled na zdravá prosperující zvířata těší stejně jako užitek z nich, tak si myslím, že není důvod do toho neskočit rovnýma nohama. Nastudujte si, obejděte pár strejců po vesnicích a poptejte se na jejich chovy. Navážete kontakty, které se mohou hodit. A směle do toho.
Trojkombinace slepice (vejce, maso), kozy (mléko, maso) a prasata je osvědčený způsob, jak minimalizovat závislost na hyper-super marketech. Vzájemně se doplňují (zbytky z porážky i mléka můžete podělit slepicím a praseti) a je to fungující a relativně ne až tak moc náročný systém, který lze zvládat s běžným zaměstnáním.
Cukrové řízky tedy ne, ale brambory, šrot, seno, sláma máme vlastní. S trochou přidání sem tam na přilepšení to na výkrm stačí. Vedle ve vsi pán choval prasata na prodej, no, měl těch chovných prasnic asi 10. Ten jezdil do pekárny 1x týdně s vozíkem pro pečivo, měl to domluvené. A jinak měli polnosti, ale je pravda, že domácí je domácí. Chuťově to jde poznat nejen u masa, ale i vajec, mlíka a vydrží to v chladničce podstatně déle čerstvé.