Mqki

XXX.XXX.255.42
Ve škole napm zadali projekt na sestavení krmných dávek na rok pro krávy a to včetně potřeby ha a skladovacích kapacit. Jedná se mi o to, že nám bylo řečeno, že srpen -cca říjen/listopad, máme krmit jinou KD (tedy bez kuku siláže) abysme pak rok neměli prázdný silážní žlab.
Mou otázkou tedy je, zda se to takto dělá? Nebo jestli vám to vůbec přijde logické, což mně moc ne - kravám rozhodím bachor a než si zvyknou, tak je budu zase převádět zpátky na kuku siláž.
Věřím, že se tu někdo najde, kdo bude umět odpovědět.
Případně tedy poradit co krmit místo klasické kukuřičné siláže.
Děkuji za každou odpověď, ať už z praxe, nebo na základě vaší úvahy.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mqki
napsal(a):
Ve škole napm zadali projekt na sestavení krmných dávek na rok pro krávy a to včetně potřeby ha a skladovacích kapacit. Jedná se mi o to, že nám bylo řečeno, že srpen -cca říjen/listopad, máme krmit jinou KD (tedy bez kuku siláže) abysme pak rok neměli prázdný silážní žlab.
Mou otázkou tedy je, zda se to takto dělá? Nebo jestli vám to vůbec přijde logické, což mně moc ne - kravám rozhodím bachor a než si zvyknou, tak je budu zase převádět zpátky na kuku siláž.
Věřím, že se tu někdo najde, kdo bude umět odpovědět.
Případně tedy poradit co krmit místo klasické kukuřičné siláže.
Děkuji za každou odpověď, ať už z praxe, nebo na základě vaší úvahy.
Co mám nakoukáno z pár praxí tady u nás, krmí celoročně stejně = siláž + seno + jádro. Právě kvůli předžaludkům. Myslím samo mléčná plemena.
Co to je zase za blbost. Krávy, dojné, v laktaci, mají pořád tu samou KD. Jakékoliv výkyvy se podepíšou na množství a kvalitě mléka. A co dojnice jednou ztratí už špatně zase nabírá.
Takže kukuřičná siláž, travní senáž, seno, sláma. Pak obiloviny a jiná dodatková krmiva.
Nechápu větu Rok prázdný silážní žlab.
To jako že došlo krmení? Proč by docházelo, tak se musi udělat tolik aby bylo a když se zadaří tak i do foroty.
Každopádně se pak rozlišuje KD laktujici dojnice a dojnice co stoji na sucho. Případně dojnice před porodem.
Ale chápu, škola...taky jsme to měli.
Mqki

XXX.XXX.255.42
Rok prázdný žlab, jakože ho doberu a prostě do sklizně do něj nic nedám (což mi nepřijde tak hrozné)
Mqki
napsal(a):
Rok prázdný žlab, jakože ho doberu a prostě do sklizně do něj nic nedám (což mi nepřijde tak hrozné)
Řeknu vám to takhle. Ve velkochovech dojnice mají pořád něco ve žlabu. Naše chodily na noc na pastvu. Ale přes den měly vždycky senáž s obilným a řepným šrotem. Jen pastva laktující krávě nestačí. Bavíme se, doufám, o dojnicich. Nebo, máte doma pár kravek. Ty dostanou seno, trávu a lopatku šrotu. Sem tam nějakej mls ve forme jablíčka a těch pár litrů mlika vám na domácí využití postačí.

Mqki
napsal(a):
Silážní žlab musí vydržet do další sklizně, ne? Nebo jeden doberu a mám ještě druhý. Ale krávy nemůžou zůstat hlady.
Mqki

XXX.XXX.87.23
Ano, jeden doberu a mám druhý, ale on právě že by mi ten druhý pak stál zbytek doby (do další sklizně) naprázdno, což asi nebude něco co by někdo extra řešil

Mqki
napsal(a):
Ano, jeden doberu a mám druhý, ale on právě že by mi ten druhý pak stál zbytek doby (do další sklizně) naprázdno, což asi nebude něco co by někdo extra řešil
Nechápu, proč by ten první nemohl stát naprázdno. Ani jak to souvisí s jednotnou krmnou dávkou po celý rok.
Tak těch silážních jám je vždy asi více (popř. vaků) a když se dobere jedna tak se bere z další a ta prázdná je připravená na další sklizeň. Vždy musí být tolik krmiva aby to vystačilo na celý rok +samozřejmě rezerva.
Jinak krávy se krmí dle laktace a každá kategorie laktace se krmí stejně celý rok. Krávy na konci laktace už nedostávají tolik kuku. siláže a zaprahlé mají jetelotravní senáž, sláma, šrot a možná ještě něco teď bych kecal.
Mqki

XXX.XXX.230.123
Děkuji moc za odpovědi, jedná se o teoretický problém, je to jenom projekt do školy, na krávy v kravínech, co se krmí cca vím samozřejmě.
Ještě druhá otázka, co se tak běžně dává do vaků?
No, budete se divit....ale znám i družstvo kde se klidně povede, že je jáma prázdná 😅 takže pak musí vyžívar předem upravovat dávky bez siláže. Takže ono to tak úplně teoreticky dotaz není. A přesně tak jak je v dotazu přelom červenec/srpen kukuřice dojde a než se sklízí nová máte říjen/listopad, pak ještě musi nějakou dobu zrát a hele on je prosinec.
Mqki

XXX.XXX.230.123
Nezzie
napsal(a):
No, budete se divit....ale znám i družstvo kde se klidně povede, že je jáma prázdná 😅 takže pak musí vyžívar předem upravovat dávky bez siláže. Takže ono to tak úplně teoreticky dotaz není. A přesně tak jak je v dotazu přelom červenec/srpen kukuřice dojde a než se sklízí nová máte říjen/listopad, pak ještě musi nějakou dobu zrát a hele on je prosinec.
Jo, věřím že se takové družstvo najde (najde se toho hodně co se dělá špatně), ale předpokládám, že nikdo schválně nekrmí tři měsíce jinak?

Mqki
napsal(a):
Jo, věřím že se takové družstvo najde (najde se toho hodně co se dělá špatně), ale předpokládám, že nikdo schválně nekrmí tři měsíce jinak?
To určitě ne. Vaše prvotní úvaha byla správná. Proč zatěžovat předžaludky neustálýmí změnami? Letní a zimní KD se opustila před minimálně 30 lety, možná i dřív.