Kkkkkkkkkk.

XXX.XXX.10.58
Zdravím,
přemýšlíme, co s naší kravkou Adélkou. Je to holštýnka, táhne jí na 12tý rok a po 9 telatech už má celkem dost vytahané vemeno, tahá ho skoro po zemi, někdy i úplně když ho má plné.
Jinak je to náš miláček a celkově je super, dojí skoro 20 l i přes den s telátkem.
Tak si lámeme hlavu co s ní, protože to je o strach, že si třeba i ublíží, např. přišlápne struk.
Soused nám radil omezit jádro, ale to se bojím, aby nebyla kost a kůže. Mě napadlo něco na způsob podprdy, jako nosí kozy při odstavu kuzlat. Ale zda to bude fungovat i u krávy?
Za radu budeme moc radi.
K.
Uživatel s deaktivovaným účtem

ne, pokud má špatný závěs vemene, nedá se s tím nic dělat.
a ano, přišláplý struk je problém.
Totální_laik

XXX.XXX.130.251
Bodlinko,
díky moc za reakci. Samozřejmě ze přišláplý struk je problém, proto se tomu snažím předejít 🙂
Ale přijde mi, že špatný závěs vemene by mít neměla. Pokud si to představuju správně, tak ten mají kravky už od narození a jen se jim to “opotřebováváním” zhoršuje ne? Ona má docela normální vemeno mi přijde, jen prostě veliké jak hodně dojí, vytahané a dlouhé struky (asi jak ji za ně telat drbou?)
K.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Totální_laik
napsal(a):
Bodlinko,
díky moc za reakci. Samozřejmě ze přišláplý struk je problém, proto se tomu snažím předejít 🙂
Ale přijde mi, že špatný závěs vemene by mít neměla. Pokud si to představuju správně, tak ten mají kravky už od narození a jen se jim to “opotřebováváním” zhoršuje ne? Ona má docela normální vemeno mi přijde, jen prostě veliké jak hodně dojí, vytahané a dlouhé struky (asi jak ji za ně telat drbou?)
K.
No právě - má normální vemeno, jenom je velké. Příroda nepočítala s tím, že vyšlechtíme plemena, u kterých bude vemeno vážit 20 i více kg. A na to ten závěsný aparát nedimenzovala. Podívejte se, jaké vemeno mají kojící masné krávy.
Kkkkkkkkkk.

XXX.XXX.130.251
Kometa, díky.
Chtěla jsem říct jen, že si nemyslím, že by šlo o vadu, ale prostě o opotřebení. Mám v chovu tři její dcery (3,4,7 let), všechny tři mají vemena perfektní.
Ale myslím, že masňačka a holštýna se nedá moc srovnávat. Ale uznávám ze dojí hodně až moc - s defacto 1,5 teletem pod sebou (vlastní + se k ní chodí dopíjet býček od jedné prvničky, co toho mléka naopak moc nemá) ještě 20 l denně. Nedojit si neumím představit, to by bylo dle mého akorat o zánět.
Navíc mě přijde ze ji to musí i otravovat, když se ji věcně to vemeno plete pod nohy.
K.
Petra549

XXX.XXX.18.89
Skúste sa pozrieť na toto, možno to pomôže
https://www.vetis.sk/chranice-ceckov/1228-chranic-ceckov-velky.html
Kkkkkkkkkk.

XXX.XXX.130.251
Děkuji,
To vypadá výborně. Akorat v mém případě bych tam musela prostrihnout dírky na struky. Jedine co mě napadlo aby ji to nerezalo…
K.
Milan356

XXX.XXX.96.40
Tenkrát jsme měli na naší český strace (17) takovýto popruh, jak říkáte. Vemeno vytahané až na zem a k tomu struky dlouhé. Bylo to teda pracné, každý den 2x denně sundávat a podojit, ale laktaci nám dokončila bez mastitidy..
Kkkkkkkkkk.

XXX.XXX.10.58
Milane, to je dobře. A co bylo s kravkou dál? NByl to důvod k vyřazeni? Takhle se ji to skokově zhoršilo z laktace na laktaci? Na fotce je vaše kravka?
Adélka má to veminko pozvolna delší a delší každou laktaci cca od 5-6, ale teď víc než jindy. Snad se to trochu zmírní, až nebude na vrcholu laktace…
K.
Petra549

XXX.XXX.18.89
Ta sieťovina je hrubá s veľkými okami, ale na dotyk jemná, myslím, že by sa nemala zarezávať, ale pri veľmi ťažkom vemene to možné je. Na to Vám neviem presne odpovedať. Ja som to potrebovala pre kozu, upravili sme postroj na veľkosť kozy a ušili nový vak na vemená, lebo oká boli na kozu príliš veľké (potrebujem to, aby kozľatá nececali mlieko) a keď idem dojiť, odpojím len ten vak na vemeno, zaberie to len pár sekúnd.
Milan356

XXX.XXX.96.40
Kkkkkkkkkk.
napsal(a):
Milane, to je dobře. A co bylo s kravkou dál? NByl to důvod k vyřazeni? Takhle se ji to skokově zhoršilo z laktace na laktaci? Na fotce je vaše kravka?
Adélka má to veminko pozvolna delší a delší každou laktaci cca od 5-6, ale teď víc než jindy. Snad se to trochu zmírní, až nebude na vrcholu laktace…
K.
Ne ne, krávu na fotce jsem našel na internetu. Ta naše 17tiletá je už 13let na věčných pastvinách. Proto když jsem se včera ještě koukal po těch našich tehdejších popruhách tak z toho nic nezbylo. Vyhrabal jsem jen staré schnilé přezky.
Už Vám neřeknu přesně, při jaké laktaci to vemeno tak razantně kleslo, ale jak píšete Vy, od té 4-6 to každou další je jen horší a horší. Kráva nám nechtěla vůbec chodit, jak si do něj kopala tak vemeno lítalo ze strany na stranu. Bylo nám tehdy doporučeno od veta na vyzkoušení ty popruhy jako jsou na fotkách a musím říct, že to byl docela boj, hlavně v těch prvních měsících, kdy byla na "vrcholu" laktace. Když nám potom začala snižovat nádoje, tak to bylo lehčí jak pro nás tak i pro ní.. Dovolím si říct, že to byl po čase vždycky takový plandavý hadr, který při dojení byl až na zem
Kkkkkkkkkk.

XXX.XXX.130.251
Milan356
napsal(a):
Ne ne, krávu na fotce jsem našel na internetu. Ta naše 17tiletá je už 13let na věčných pastvinách. Proto když jsem se včera ještě koukal po těch našich tehdejších popruhách tak z toho nic nezbylo. Vyhrabal jsem jen staré schnilé přezky.
Už Vám neřeknu přesně, při jaké laktaci to vemeno tak razantně kleslo, ale jak píšete Vy, od té 4-6 to každou další je jen horší a horší. Kráva nám nechtěla vůbec chodit, jak si do něj kopala tak vemeno lítalo ze strany na stranu. Bylo nám tehdy doporučeno od veta na vyzkoušení ty popruhy jako jsou na fotkách a musím říct, že to byl docela boj, hlavně v těch prvních měsících, kdy byla na "vrcholu" laktace. Když nám potom začala snižovat nádoje, tak to bylo lehčí jak pro nás tak i pro ní.. Dovolím si říct, že to byl po čase vždycky takový plandavý hadr, který při dojení byl až na zem
Děkuji moc za odpověď. A kolika se teda u vás dožila, jen tak pro zajímavost? My máme aktuálně nejstarší skoro 22 let (ale je to jersey), a u ni co se vemene tyče nastalo jen lehké zhoršení kolem 8-10 roku a od te doby porad stejne - velmi hezké. Babička s dedou říkali dokonce, ze mívala dojnice i 25+ (Což musel být nejspíš ten cestr v te dobe)
Tím jste mě povzbudil, ze až začne snižovat nadoj , tak to bude lepší. A ty popruhy si teda taky musím pořídit, jen správně vědět velikost. 🙂
K.