Jak dlouho kráva kojí tele?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Xxxxx12345

2.3.2022 01:17
Xxxxx12345

XXX.XXX.125.114

Zdravím,
zajímalo by mě, v jakem věku kráva přirozeně odstaví tele. Tipuju tak do roka?
Díky moc 🙂

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.3.2022 13:51

Xxxxx12345 napsal(a):
Zdravím,
zajímalo by mě, v jakem věku kráva přirozeně odstaví tele. Tipuju tak do roka?
Díky moc 🙂

Tak nějak. Záleží, kdy zabřezne.

Xxxxx12345

5.3.2022 03:36
Xxxxx12345

XXX.XXX.125.114

Kometo, díky za odpověď.
Myslím, že pan Ing. na škole říkal že tak 2 měsíce před porodem (což je i doba kdy se dojnice zasušují), takže kolem 9-10 měsíce věku. Na jaře otelené a připuštěné masňačky už mívají svá telata na konci pastevní sezóny odstavená, ne?

5.3.2022 09:43

Xxxxx12345 napsal(a):
Kometo, díky za odpověď.
Myslím, že pan Ing. na škole říkal že tak 2 měsíce před porodem (což je i doba kdy se dojnice zasušují), takže kolem 9-10 měsíce věku. Na jaře otelené a připuštěné masňačky už mívají svá telata na konci pastevní sezóny odstavená, ne?

Pokud jsou znovu březí, tak můžou. Já když vidím u jednoho souseda s velmi přírodním chovem krav...Některá sající telata mají určitě víc jak půl roku. Jako, jsou určitě už na trávě a senu, ale stejně si k mámě jdou občas cucnout.

Xxxxx12345

5.3.2022 13:23
Xxxxx12345

XXX.XXX.125.114

Kometo,
tak to že si jdou cucnout i větší telata absolutně ničemu nevadí (snad jen ekonomicky, cílem je přece mít každý rok tele?). Jinak tele pod krávou přijímá pevnou potravu klidně už od týdne věku, okouká to od ní, na rozdíl od telat dojnic odchovávaných v boudičkách. To soused nemá býka, když píšete velmi přírodní chov? Kdyby jo, tak ten by se o krávy dávno postaral po stránce připuštění ne (pokud jsou samozřejmě zdravé)?

5.3.2022 13:35

Xxxxx12345 napsal(a):
Kometo,
tak to že si jdou cucnout i větší telata absolutně ničemu nevadí (snad jen ekonomicky, cílem je přece mít každý rok tele?). Jinak tele pod krávou přijímá pevnou potravu klidně už od týdne věku, okouká to od ní, na rozdíl od telat dojnic odchovávaných v boudičkách. To soused nemá býka, když píšete velmi přírodní chov? Kdyby jo, tak ten by se o krávy dávno postaral po stránce připuštění ne (pokud jsou samozřejmě zdravé)?

Býka má, jinak by nebyla telata. Nevím, nakolik mu jde o ekonomiku chovu. Ale nic nemá ušní známky, jako zdroj vody slouží rybníček Brčálník, plemenná příslušnost je rozličná (tomu říkám velmi přírodní chov). Nicméně zvířata se mají dobře a jsou vychovaná. Když jim dojde tráva ve výběhu, pouští je navolno na své další pozemky. Zažila jsem osobně.

Xxxxx12345

5.3.2022 15:31
Xxxxx12345

XXX.XXX.125.114

Nojo, ale když má býka, logicky se dá očekávat, že krávy oplodní (celkem brzo po porodu) a ty se tedy budou muset připravovat na další tele a to předchozí odstavit… ale možná když se mají dobře po výživové stránce?? Jinak moje babi měla krávu, která chodila zcela navolno (babi měla obrovský pozemek a žila na samotě), večer se automaticky vracela domů. To je krásné, že se takto ještě někde chová.

5.3.2022 16:25

Xxxxx12345 napsal(a):
Nojo, ale když má býka, logicky se dá očekávat, že krávy oplodní (celkem brzo po porodu) a ty se tedy budou muset připravovat na další tele a to předchozí odstavit… ale možná když se mají dobře po výživové stránce?? Jinak moje babi měla krávu, která chodila zcela navolno (babi měla obrovský pozemek a žila na samotě), večer se automaticky vracela domů. To je krásné, že se takto ještě někde chová.

Já už si to přesně nepamatuji. Ale byla to kráva, která u sebe malé tele neměla. Mně právě zaujalo, jak velké bylo to, co od ní pilo. A dotyčný chovatel nebydlí na samotě, naopak dobytek musí přejít přes průměrně frekventovanou silnici. Ale je to mezi vesnicemi a místní, včetně autobusáků, to už znají. Takže přibrzdí, když je potřeba. Ale zažila jsem, když jsem kolem projížděla autem, že část zvířat už přešla, chovatel naznačil zbytku stop!, já projela a pak se zase pokračovalo dál.

Xxxxx12345

5.3.2022 17:11
Xxxxx12345

XXX.XXX.125.114

Pokud přes půl roku, tak to nebylo nijak velké tele… I krávy jsou různé, některá prostě nezabřezne, dokud má tele pod sebou (jedno jak staré). Babi žije na naprosté samotě, tam projede jedno auto denně a někdy ani to ne. Kravka, když chce, jde se napít k rybníku, vybere si sama kde se bude pást, přes poledne si někde lehne když je jí vedro a večer dojde sama dom. Neskutečná pohodářka a mazlík ♥️

Přidejte reakci

Přidat smajlík