Křížení Dexter x Jersey

Jersey (J)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.9.2022 14:23
mica0074

XXX.XXX.161.101

Dobrý den. Uvažuji o připuštění jalovice Jersey červeným Dextrem. Výhody vidím ve snadném prvním otelení a snadném prodeji vzrůstem malého telete křížence.
Prosím o fotky telat pokud máte z tohoto spojení a vaše názory proč ne😀.
PS: Nejde mi o mléko, telátko bych neodstavil😀

Laik44

30.9.2022 05:45
Laik44

XXX.XXX.80.252

Dobrý den, na anglické wikipedii bylo, že se takto dextři někdy používají - pro snazší první porod. Na druhou stranu nevím o tom, že by právě jerseyky měly problémy s porodem, tam spíš bývá problém zabřeznutí (?).
Nejde vám o mléko - ale Jerseyka je mléčný skot, může mít mléka mnohem víc než pro jedno tele.
Prodej - u býčka je určitě dobré, když není čistokrevný jersey, ti moc nenarostou. Někde to řeší sexovaným spermatem (nemám představu, kolik to stojí), aby byla jen jalovička. Na zmasilejší telata se dává Limousine, ale u prvního telete by to asi nebylo dobré (pak už v pohodě). Někdo dává highland, z malých plemen by šel zkusit kromě dextra galloway - ale sám mám zkušenosti jen s tím limousinem, jalovice byla moc pěkná, ale nebylo to první tele a máma nebyla čistokrevná jersey.
Jalovička - jako nápad se mi to líbí, malá domácí kravička, nemusela by dojit tolik a telata by mohly mít víc masa - ale zkušenost nemám.

Přidejte reakci

Přidat smajlík