Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Laik44

25.10.2022 18:40
Laik44

XXX.XXX.80.252

Může malá prasnice (Kune nebo vietnamské) rodit selata většího rámce (přeštické nebo bílé)? Smyslem má být to, abychom měli malé chovné zvíře (kvůli krmení, bezpečnosti i snazší manipulaci), zatímco potomci by dosahovali dříve vyšší hmotnost.
Otázka tu není, jestli by malá prasnice takový porod přežila, ale jestli by ho mohlo zvládnout v pohodě.
K oplodnění by samozřejmě docházelo inseminací.
Nakonec i jestli nemáte zkušenosti, jestli by výsledný efekt opravdu byl na selatech nějak patrný.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.10.2022 19:13

Laik44 napsal(a):
Může malá prasnice (Kune nebo vietnamské) rodit selata většího rámce (přeštické nebo bílé)? Smyslem má být to, abychom měli malé chovné zvíře (kvůli krmení, bezpečnosti i snazší manipulaci), zatímco potomci by dosahovali dříve vyšší hmotnost.
Otázka tu není, jestli by malá prasnice takový porod přežila, ale jestli by ho mohlo zvládnout v pohodě.
K oplodnění by samozřejmě docházelo inseminací.
Nakonec i jestli nemáte zkušenosti, jestli by výsledný efekt opravdu byl na selatech nějak patrný.

Nepřijde mi to jako dobrý nápad. Proč si nepořídíte rovnou větší plemeno?

25.10.2022 20:57
Nezzie

XXX.XXX.68.207

Pokud chcete snadnou manipulaci a bezpečnost volte klidne plemeno, např. Landrase.

25.10.2022 21:27

Nezzie napsal(a):
Pokud chcete snadnou manipulaci a bezpečnost volte klidne plemeno, např. Landrase.

Já teda nevím, ale manipulovatelné je snad každé plemeno, které si člověk navykne.

Laik44

25.10.2022 22:21
Laik44

XXX.XXX.80.252

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já teda nevím, ale manipulovatelné je snad každé plemeno, které si člověk navykne.

Přesto bych radši manipuloval s 60 kg zvířetem než s 250 kg. I to krmení mi - jako laikovi - připadá rozdílné. Počítám s tím, že by měla selata spíš jednou ročně, protože víc bychom nesnědli.

25.10.2022 22:24
Nezzie

XXX.XXX.68.207

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

To určitě. Třeba ale Yorkshirske prasnice jsou oproti jiným "vzteklejsi".
Poznámka k otázce byla : kvůli krmení, bezpečnosti i snazší manipulaci
Takže za mě než volit malé plemeno tak volim klidné plemeno.
K hlavní otázce se nevyjadřuji, s tím souhlasím s vámi.

26.10.2022 11:02

Laik44 napsal(a):
Přesto bych radši manipuloval s 60 kg zvířetem než s 250 kg. I to krmení mi - jako laikovi - připadá rozdílné. Počítám s tím, že by měla selata spíš jednou ročně, protože víc bychom nesnědli.

Tomu rozumím, ale pořád mi to nepřijde jako dobrý nápad. Chtít z malé prasnice velká selata. Bála bych se komplikovaného porodu. Můžete přijít o matku i mláďata.

Navíc nevím, jestli vůbec seženete někoho, kdo na malou prasnici dá výrazně většího kance.

26.10.2022 21:45
juhaj

XXX.XXX.164.121

Já jen k tomu snězeni. Měli jsme jako 4- clená rodina vždy na výkrm jedno bílé, když žili ještě manželovi rodiče, tak před porážkou jsme si brali další sele, takže zhruba měsíc, dva, byla prasata dvě. Nekrmili jsme co to dalo, takže porážka zhruba 140 kilo. Nejedlo se pořád vepřové, v týdnu se chodilo na obědy, tyto dvě prasata pro 6 lidí bylo až až. Odhaduji spotřebu jednoho tak plus mínus rok.
Za mlada jsme u koní mívali vietnamce. 2 az 3 svině a kanec. Selata jsme prodávali. Byli jsme tři prátelé, měli jsme rodiče, sourozence, něco se jim dalo, přátelé, kteří přišli, upeklo se sele, dostali výslužku. Zase, kdybychom měli jen jednu svinku, s vrhem ročně, tedy okolo 8 selet, nedalo se to spotřebovat.
To jen taková úvaha, že chcete vrhu ročně pro svojí spotřebu. Zase nevím, kolik vás je, 10 lidí už taky sní víc, třeba.

Přidejte reakci

Přidat smajlík