Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.12.2022 22:36
bevuska

XXX.XXX.235.129

Ahojte
Prosím mám dotaz
Před pár dny mi na naší zahradě začalo běhat prasátko ne malé ani ještě velké....
Už jsem se ptala všude a nikdo prase nepostrádá, průser je ze prase nemá žádné číslo a není u nás v lokalitě ani tohle plemeno normální nikdo je tu nemá... a teď nevím co mám dělat normálně mám evidenci a hlavně mám dost aktivní sousedy takže si ho nechat na černo nemůžu, a ti kdo se hlásí mi to prase co jim údajně uteklo ani neumí popsat ani velikost ani barvu nic.... a teď mi.prosím poraďte co teď... vůbec nevím .....
Děkuji moc

6.12.2022 07:09
Jejda

XXX.XXX.91.129

1) Nejlépe hodit na gril
2) Pokud se rozhodnete jej vykrmit na "větší" gril, je nutné mít zaregistrované hospodářství (blížší info na www.cmsch.cz). Pokud hospodářství máte už z dřívějška a neměl nikdy zaevidované žádné prase, máte vyhráno. S evidencí prasat začínáte tím, že nahlásíte počáteční stav. Pokud jste již měl někdy zaevidované prase, volejte na Českomoravskou společnost chovatelů s prosbou o pomoc (tuším, že existuje jakýsi kód události na dodatečné hlášení).
V každém případě si musíte objednat u ČMSCH ušní známku a prase označit. Hodně zdaru.

lethanaia

6.12.2022 07:44
lethanaia

XXX.XXX.32.87

střelit za ucho a zakopat za domem

6.12.2022 07:52
bevuska

XXX.XXX.235.129

Na to je ještě malej

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.12.2022 08:07
Uživatel s deaktivovaným účtem

O bezprizorní, tzv. opuštěná zvířata se ze zákona musí postarat obec a prioritně najít jejich majitele a zvíře vrátit.

Inu informujte obec, aby si prase vyzvedli, případně jim z dobré vůle nabídněte, že dotyčné prase dovezete, kam bude potřeba, pokud jste ochotný. Jinak ať si prase vyzvednou oni. Nechte si o tom oznámení vyhotovit záznam (podání), ať jste krytý.

Dál je zvíře v gesci obce, a vy, pokud setrvá zvíře u vás, máte právo po vzájemné dohodě požadovat po obci úhradu nákladů (krmení, podestýlka...). Za zvíře následně odpovídá obec, tj. soused vás může nahlašovat do aleluja, všechny nároky půjdou za opatrovníkem zvířete - obcí.

Samozřejmě vzhledem k neznámému původu zvířete bude vhodné ho umístit u vás do karantény.

6.12.2022 08:17
bevuska

XXX.XXX.235.129

Děkuji moc :) uz jsem jednak i s veterináře a se správou:)

Přidejte reakci

Přidat smajlík