Ahojte
Prosím mám dotaz
Před pár dny mi na naší zahradě začalo běhat prasátko ne malé ani ještě velké....
Už jsem se ptala všude a nikdo prase nepostrádá, průser je ze prase nemá žádné číslo a není u nás v lokalitě ani tohle plemeno normální nikdo je tu nemá... a teď nevím co mám dělat normálně mám evidenci a hlavně mám dost aktivní sousedy takže si ho nechat na černo nemůžu, a ti kdo se hlásí mi to prase co jim údajně uteklo ani neumí popsat ani velikost ani barvu nic.... a teď mi.prosím poraďte co teď... vůbec nevím .....
Děkuji moc
1) Nejlépe hodit na gril
2) Pokud se rozhodnete jej vykrmit na "větší" gril, je nutné mít zaregistrované hospodářství (blížší info na www.cmsch.cz). Pokud hospodářství máte už z dřívějška a neměl nikdy zaevidované žádné prase, máte vyhráno. S evidencí prasat začínáte tím, že nahlásíte počáteční stav. Pokud jste již měl někdy zaevidované prase, volejte na Českomoravskou společnost chovatelů s prosbou o pomoc (tuším, že existuje jakýsi kód události na dodatečné hlášení).
V každém případě si musíte objednat u ČMSCH ušní známku a prase označit. Hodně zdaru.
lethanaia

XXX.XXX.32.87
střelit za ucho a zakopat za domem
Uživatel s deaktivovaným účtem

O bezprizorní, tzv. opuštěná zvířata se ze zákona musí postarat obec a prioritně najít jejich majitele a zvíře vrátit.
Inu informujte obec, aby si prase vyzvedli, případně jim z dobré vůle nabídněte, že dotyčné prase dovezete, kam bude potřeba, pokud jste ochotný. Jinak ať si prase vyzvednou oni. Nechte si o tom oznámení vyhotovit záznam (podání), ať jste krytý.
Dál je zvíře v gesci obce, a vy, pokud setrvá zvíře u vás, máte právo po vzájemné dohodě požadovat po obci úhradu nákladů (krmení, podestýlka...). Za zvíře následně odpovídá obec, tj. soused vás může nahlašovat do aleluja, všechny nároky půjdou za opatrovníkem zvířete - obcí.
Samozřejmě vzhledem k neznámému původu zvířete bude vhodné ho umístit u vás do karantény.