Kuba33

XXX.XXX.133.234
Dobrý den,
Poprosil bych vás o rady o nějaký přístřešek pro býka. Budeme chovat zatím jeden ks, ale nedokážu si vůbec představit jak mu naplánovat a postavit nějaký přístřešek. Budu rád za každé vychytávky, popřípadě fotky. Díky za rady. Je mi jedno jestli dřevěný nebo zděný, mám možnost obojího..
My jsme stavěli na podzim na pastvine letní byt pro jednu (malou) krávu. Dřevěný, půdorys 3x3 metry. Protože to je ve svahu máme i podlahu, z pulkulatin. Na jedné stěně jsou po celé délce jesle na seno, na boku okno na vyhazování hnoje.
Jak bude sloužit uvidíme na jaře, teď je kráva v maštali.
Určitě bych udělala rovnou podlahu (my jsme do navezeného písku položili kulatiny a na kulatiny nabili fošny, fungovalo bezmála 15 let, i bez jakéhokoli ošetření).
A pokud byste také řešili nějaký otvor pro vyhazování hnoje, mohu srdečně doporučit dvířka umístit u podlahy (samozřejmě během pobytu zvířete zajistit, aby ono tamtudy nepropadlo). Ale hnůj se dá samozřejmě vyhazovat i vchodem do připraveného kolečka nebo tak. Otvor na hnůj ve výšce bych určitě já nevolila, protože 1) ne vždy budete v kondici na vzpírání 2) vynášení hnoje do vzduchu zbytečně víří nečistoty, prach, čpavek a pište si, že vám toho z těch vidlí půlka popadá 3) skrz okno houkne foukne a jste po večeři
Rozhodně je fajn mít po ruce vodu, nejlépe přímo v boxe nezámrznou napáječku.
Také světlo.
Pokud budete krmit senem a máte možnost, postavte přístřešek na seno. Může sousedit s boxem pro býka a skrz okno ve stěně můžete seno rovnou zakládat do krmelce. V takovém přístřešku na seno můžete mít hned za rohem schované nářadí, kolečko... i další krmivo.
O kravách nic nevím, vycházím ze zkušeností s koňmi.