Kuba33

XXX.XXX.133.234
Dobrý den,
Poprosil bych vás o rady o nějaký přístřešek pro býka. Budeme chovat zatím jeden ks, ale nedokážu si vůbec představit jak mu naplánovat a postavit nějaký přístřešek. Budu rád za každé vychytávky, popřípadě fotky. Díky za rady. Je mi jedno jestli dřevěný nebo zděný, mám možnost obojího..
Uživatel s deaktivovaným účtem

My jsme stavěli na podzim na pastvine letní byt pro jednu (malou) krávu. Dřevěný, půdorys 3x3 metry. Protože to je ve svahu máme i podlahu, z pulkulatin. Na jedné stěně jsou po celé délce jesle na seno, na boku okno na vyhazování hnoje.
Jak bude sloužit uvidíme na jaře, teď je kráva v maštali.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Určitě bych udělala rovnou podlahu (my jsme do navezeného písku položili kulatiny a na kulatiny nabili fošny, fungovalo bezmála 15 let, i bez jakéhokoli ošetření).
A pokud byste také řešili nějaký otvor pro vyhazování hnoje, mohu srdečně doporučit dvířka umístit u podlahy (samozřejmě během pobytu zvířete zajistit, aby ono tamtudy nepropadlo). Ale hnůj se dá samozřejmě vyhazovat i vchodem do připraveného kolečka nebo tak. Otvor na hnůj ve výšce bych určitě já nevolila, protože 1) ne vždy budete v kondici na vzpírání 2) vynášení hnoje do vzduchu zbytečně víří nečistoty, prach, čpavek a pište si, že vám toho z těch vidlí půlka popadá 3) skrz okno houkne foukne a jste po večeři
Rozhodně je fajn mít po ruce vodu, nejlépe přímo v boxe nezámrznou napáječku.
Také světlo.
Pokud budete krmit senem a máte možnost, postavte přístřešek na seno. Může sousedit s boxem pro býka a skrz okno ve stěně můžete seno rovnou zakládat do krmelce. V takovém přístřešku na seno můžete mít hned za rohem schované nářadí, kolečko... i další krmivo.
O kravách nic nevím, vycházím ze zkušeností s koňmi.