Chov prasete

České výrazně masné
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Lubi

29.1.2023 14:40
Lubi

XXX.XXX.20.69

Dobrý den. Chci se zeptat, jestli může být prase chováno v kamenném sklepě pod stodolou???

29.1.2023 19:14
juhaj

XXX.XXX.164.121

Určitě, u nás to má borec už řadu let takto podobně. Určitě bych akorát udělala ještě jeden pod tím s prasetem a tam bych zavřela jejich majitele..

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.1.2023 08:25

Lubi napsal(a):
Dobrý den. Chci se zeptat, jestli může být prase chováno v kamenném sklepě pod stodolou???

Viz juhaj. Říká vám něco welfare zvířat? I těch, která jsou určená k sežrání?

3.2.2023 21:03
petr008

XXX.XXX.139.160

Inteligentní odpověď by nebyla? Nebo je snad nad mentální možnosti komentujících? Nezlobte se dámy, ale pán se slušně zeptal. Normální odpověď by byla na místě. Ale místo toho hysterické výkřiky do tmy s anglickými titulky. Tady na fauně se to stává jakýmsi nepsaným pravidlem a tak sem normální lidé přestávají chodit. Zůstávají takoví, co si sem chodí honit ego. Žádný učený z nebe nespadl a je úplně normální se zeptat s tím, že člověk očekává normální odpověď. Ne že by mě to kdovíjak vzrušovalo, vždy mě ale při čtení takových pitomých odpovědí napadne, že dotyčné evidentně doma něco schází...
Přeji hezký večer.
Odpověď na dotaz: Lze všechno. Pokud je sklep suchý odvětraný, má řádný odtok moči a můžete praseti zajistit plnohodnotné osvětlení přes den, bude mít prase stejné podmínky jako prasata chovaná v halách. Sice nechápu, proč prase nechovat raději v té stodole, odkud nemusíte dolovat hnůj jako havíř a krmení nosit po schodech, ale jde to. Známý takto úspěšně choval vietnamská prasata dokonce ve sklepě rodinného domu, kde měla teplo od TUV a denní světlo, protože sklep byl částečně nad úrovní terénu.

3.2.2023 21:24
Varaxi

XXX.XXX.137.233

Na otázku nelze normálně odpovědět, neboť nebyla normálně položena. Znám sklepy, které mají okna, schody ven, jsou vzdušné, světlé, suché. Ano, tam by prase být mohlo, i když kydat bych tam nechtěla - musela bych to nosit ven v kýblech. Slámu dolů ještě skutálím po schodech v balíku, ale nahoru to nosit bude zábava na celý večer. Pokud to skutálení vůbec schody umožní, že. A prase na porážku vyvést nahoru bude taky naprosto pohodové a bezpečné, že. Ale tak pořád by to teoreticky šlo.
Ale pak máte sklepy tmavé, vlhké, ponuré - a Vy byste tam žít chtěl?
Už jsem poučena, domýšlím se na základě zkušeností spíše toho horšího než lepšího. Už ten Vámi zmíněný odtok močí - odtok kam? Když jste ve sklepě, odtok může vést zase jen dolů, musí být vyřešeno, co se s tím bude dít dál, kam to poteče a jak se to bude vyvážet.
Až bude otázka obsahovat relevantní informace, tak na ni bude možné odpovědět jinak než ironicky.

Ale že jste to Vy, odpovím normálně: Není to dobrý nápad, pokud ten sklep a přístup do sklepa není nějak inteligentně přestavěn na regulérní chlívek typu zemljanka.

3.2.2023 21:26

tak tak. taky mě život naučil předpokládat spíš to horší a když se zadavatel takhle ptá, to znamená, že i masolačnému amatérovi je jasné, že v té vlhké díře to není pro prase to ono.

protože "kamenné sklepy pod stodolou" většinou suché, vzdušné a s betonovou jímkou na kejdu nebývají.

3.2.2023 21:33
petr008

XXX.XXX.139.160

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
tak tak. taky mě život naučil předpokládat spíš to horší a když se zadavatel takhle ptá, to znamená, že i masolačnému amatérovi je jasné, že v té vlhké díře to není pro prase to ono.

protože "kamenné sklepy pod stodolou" většinou suché, vzdušné a s betonovou jímkou na kejdu nebývají.

To neznamená, že být nemohou, viz příklad, který jsem uvedl. A k těm odpovědím si dovolím ještě jeden citát: "Neexistuje hloupá otázka, pouze hloupá odpověď..."

3.2.2023 21:42

petr008 napsal(a):
To neznamená, že být nemohou, viz příklad, který jsem uvedl. A k těm odpovědím si dovolím ještě jeden citát: "Neexistuje hloupá otázka, pouze hloupá odpověď..."

asi nesouhlasím.

jsou i otázky, které si žádnou odpověď nezaslouží.

3.2.2023 21:44
petr008

XXX.XXX.139.160

asi nesouhlasím.

jsou i otázky, které si žádnou odpověď nezaslouží.

Tak proč odpovídáte? Třeba to nikoho nezajímá.

3.2.2023 22:08
Varaxi

XXX.XXX.137.233

petr008 napsal(a):

Já souhlasím, ovšem s docela základními výhradami:
1) Dotyčný musí otázku myslet upřímně, musí chtít znát odpověď.
2) Dotyčného omlouvá nějaká okolnost, proč odpověď sám nezná - např. věk, zázemí, zkušenosti...
Z výše uvedeného vyplývá, že pokud zadavatel(ka) dokončil(a) alespoň pět let základní školy a viděl(a) někdy v životě živé prase, pak by sám/sama měl(a) být schopen/schopna aspoň okrajově popsat sklep, který má k dispozici, aby bylo možno na jeho otázku relevantně odpovědět. Nebo je to troll. Nebo ví, že je to špatně, a chce tu slyšet, že je to v pořádku. Atd.
Ono upřímnost a základní schopnost vůbec to prase chovat lze z toho dotazu zhruba posoudit. A ano, můžu se mýlit. Ale zatímco u pětiletého dítěte ta otázka může být roztomilá a u průměrného Pražáka přinejhorším úsměvná, u člověka, který reálně chce mít prase ve sklepě, bych čekala tu otázku sakra jinak položenou.
Takže nejen, že souhlasím s tím citátem, ale souhlasím i s bodlinkou. A nemám pocit, že se to nějak vylučuje. Protože záleží na okolnostech.
Odpověď zůstává stejná - bez bližší specifikace je chov prasat ve sklepě hodně špatný nápad.

3.2.2023 22:11
Varaxi

XXX.XXX.137.233

petr008 napsal(a):
Tak proč odpovídáte? Třeba to nikoho nezajímá.

Protože je to veřejné fórum? A protože možná měla bodlinka pocit, že nejste úplně ztracený případ?
Což ji asi přešlo. Jestli Vám ještě někdy v budoucnu odpoví, tak bude hodnější, než si zasloužíte.
Mimochodem kritizujete to, čeho se sám dopouštíte - tedy nevyžádaných reakcí mimo téma. To jen tak, kdybyste měl pocit, že jste nějak morálně na výši.

3.2.2023 22:19
petr008

XXX.XXX.139.160

Mohla jste být stručnější. Nemusíte mi vysvětlovat, já tomu rozumím. Já ale mluvím o tom, že se dá na jakoukoliv otázku odpovědět normálně, bez toho, abych se tu musel za každou cenu trapně exhibovat. Ifauna kdysi taková bývala. V poslední době mi to přijde spíše jako klub zapšklých dam odstavených na druhou kolej.

3.2.2023 22:22
Varaxi

XXX.XXX.137.233

petr008 napsal(a):
Mohla jste být stručnější. Nemusíte mi vysvětlovat, já tomu rozumím. Já ale mluvím o tom, že se dá na jakoukoliv otázku odpovědět normálně, bez toho, abych se tu musel za každou cenu trapně exhibovat. Ifauna kdysi taková bývala. V poslední době mi to přijde spíše jako klub zapšklých dam odstavených na druhou kolej.

Na iFauně se pohybuji tak či onak osm let. Nevím, jestli jste větší matador, možná narážíte ještě na starší dobu, ale já můžu potvrdit, že na blbé otázky se stejně odpovídalo už tenkrát.

3.2.2023 22:28
petr008

XXX.XXX.139.160

Varaxi napsal(a):
Na iFauně se pohybuji tak či onak osm let. Nevím, jestli jste větší matador, možná narážíte ještě na starší dobu, ale já můžu potvrdit, že na blbé otázky se stejně odpovídalo už tenkrát.

Což plně potvrzuje moji hypotézu.

4.2.2023 19:55
juhaj

XXX.XXX.164.121

Abych tedy vysvětlila svou odpověď, protože se mi zdá, pána pobouřila. Jsem už středního věku a moje zkušenosti s lidmi, kteří pojmou nápad chovat jakékoli zvíře je bohužel taková, že většinou nejsou ochotni si zjistit častokrát ani základ chovu. O hospodářských zvířatech v drobnochovu to platí dvakrát. A už mám zkušenost, že čím stručnější dotaz na podivné podmínky, tím víc je dotyčný přesvědčen o tom, že tomu zvířeti to stačí. Viz.mnou uvedený případ, kde dotyčný opravdu prase v něčem podobným sklepu bez oken opravdu chová.

4.2.2023 21:00

petr008 napsal(a):

To už ale je hodně hodně hodně dávno. Jestě za časů kdy sem pravidelně psali lidé jako Jedovnika Martina, Ovečka Dana, Honza mčf, Ivan Hrbek, Hana Maturová, Jiřinka Janičková( dej jí Pánbůh věčné nebe ) a další. A to bude už opravdu více jak 8,10,12 nebo ještě více let. Byla asi jiná doba nebo jiný lidé či oboji.
Ovšem musím říct, že občas chápu i reskce zdejších dam. Ona každá trpělivost asi má své meze. Ano dámy mohli reagovat více k tématu , ale zadavatel mohl taky otazku více rozepsat a zadat více informaci. Ono není sklep jako sklep. Viděl jsem sklep pod stodolou kam vedlo asi 25 uzkých schodů, měl malé kulaté okno, byla tam tma,zima a vlhko. Báječně tam vydrželi brambory,řepa a jiná zelenina. Pivo mělo přímo senzační teplotu. Ale už nanosit to vše tam, byl napůl očistec. Stejně jako úklid zbytků popsaného. Ale taky jsem viděl sklep pod stodolou do kterého vedla "garážová" vrata bez schodů. Měl několik oken, bylo tam sucho a po celé vyspádované podlaze byl odtokový kanálek mířící do trativodu. Skladovalo se tam v sudech obilí a taky to sloužilo jako odkladiště různých věcí a jako prostor pro porážku zvířat. Byla to stodola ve svahu. Do stodoly se vjelo zhora z cesty. A vchod do sklepa byl opět z rovinky. V takovém sklepě by po menších úpravách takový mohl spokojeně dožít zabíjačky. No a další román o ničem je na světě.

4.2.2023 21:23

To už ale je hodně hodně hodně dávno. Jestě za časů kdy sem pravidelně psali lidé jako Jedovnika Martina, Ovečka Dana, Honza mčf, Ivan Hrbek, Hana Maturová, Jiřinka Janičková( dej jí Pánbůh věčné nebe ) a další. A to bude už opravdu více jak 8,10,12 nebo ještě více let. Byla asi jiná doba nebo jiný lidé či oboji.
Ovšem musím říct, že občas chápu i reskce zdejších dam. Ona každá trpělivost asi má své meze. Ano dámy mohli reagovat více k tématu , ale zadavatel mohl taky otazku více rozepsat a zadat více informaci. Ono není sklep jako sklep. Viděl jsem sklep pod stodolou kam vedlo asi 25 uzkých schodů, měl malé kulaté okno, byla tam tma,zima a vlhko. Báječně tam vydrželi brambory,řepa a jiná zelenina. Pivo mělo přímo senzační teplotu. Ale už nanosit to vše tam, byl napůl očistec. Stejně jako úklid zbytků popsaného. Ale taky jsem viděl sklep pod stodolou do kterého vedla "garážová" vrata bez schodů. Měl několik oken, bylo tam sucho a po celé vyspádované podlaze byl odtokový kanálek mířící do trativodu. Skladovalo se tam v sudech obilí a taky to sloužilo jako odkladiště různých věcí a jako prostor pro porážku zvířat. Byla to stodola ve svahu. Do stodoly se vjelo zhora z cesty. A vchod do sklepa byl opět z rovinky. V takovém sklepě by po menších úpravách takový mohl spokojeně dožít zabíjačky. No a další román o ničem je na světě.

akorát že člověk, co má sklep druhého typu, se asi nebude ptát na fauně, jestli může.

4.2.2023 21:36

akorát že člověk, co má sklep druhého typu, se asi nebude ptát na fauně, jestli může.

No i v tom můžete mít pravdu. Lidé jsou různí. Ja zase mít sklep 1.typu tak mě to ani nenapadne.

4.2.2023 21:38

No i v tom můžete mít pravdu. Lidé jsou různí. Ja zase mít sklep 1.typu tak mě to ani nenapadne.

no a pak potkáte pár lidí, kteří takové nápady opravdu mají

a většinou jim to tak nijak vnitřně připadá blbé, tak se ptají na netu, jestli fakt můžou.

4.2.2023 21:50

no a pak potkáte pár lidí, kteří takové nápady opravdu mají

a většinou jim to tak nijak vnitřně připadá blbé, tak se ptají na netu, jestli fakt můžou.

No to ano...ale asi je lepší se zeptat a pak to neudělat, než se neptat a pustit se do toho. Ale jsou taky lidi kterým pomoct nelze..

4.2.2023 23:15
Doron

XXX.XXX.19.166

Babička mi vyprávěla, že ve sklepě prvního typu, chovali prase za druhé světové války, aby jim ho Němci nezrevírovali.
A máma dodnes vzpomíná, jak to bylo hrozné.

5.2.2023 07:45

juhaj napsal(a):
Abych tedy vysvětlila svou odpověď, protože se mi zdá, pána pobouřila. Jsem už středního věku a moje zkušenosti s lidmi, kteří pojmou nápad chovat jakékoli zvíře je bohužel taková, že většinou nejsou ochotni si zjistit častokrát ani základ chovu. O hospodářských zvířatech v drobnochovu to platí dvakrát. A už mám zkušenost, že čím stručnější dotaz na podivné podmínky, tím víc je dotyčný přesvědčen o tom, že tomu zvířeti to stačí. Viz.mnou uvedený případ, kde dotyčný opravdu prase v něčem podobným sklepu bez oken opravdu chová.

Lehce OT - ale potvrzuje vaše (i moje) smutné zkušenosti. Vedle na akvaristice - betta po 126. Pětilitrové akvárium (předpokládám bez kytek, ale to nevím) a bettu do něj šoupli po pár! dnech. A diví se, že se voda kazí a kalí.

Myslím, že tady dopředu moc nestudovali.

Přidejte reakci

Přidat smajlík