fivetkaaa

XXX.XXX.5.35
Prosím o radu. Narodilo se nám tele se zkrácenými šlachami na předních nohách. Nohy jsme srovnaly dlahami. Teleti je už měsíc a pořád dobře nechodí. Má nohy takové rozviklané. Myslíme si, že má slabé svalstvo na nohou. Lze svalstvo posílit nějakými minerali nebo doplňky? Co třeba protein? Děkuji za každou radu
Uživatel s deaktivovaným účtem

fivetkaaa
napsal(a):
Prosím o radu. Narodilo se nám tele se zkrácenými šlachami na předních nohách. Nohy jsme srovnaly dlahami. Teleti je už měsíc a pořád dobře nechodí. Má nohy takové rozviklané. Myslíme si, že má slabé svalstvo na nohou. Lze svalstvo posílit nějakými minerali nebo doplňky? Co třeba protein? Děkuji za každou radu
Co třeba veterinář?
Může pomoci Hydrovit, Selevit apod. Ale kontraktury by po měsíci už měly být srovnané. Má tele dost pohybu?

Svaly se posilují pohybem. Stahováním a uvolňováním. Osobně si myslím, že by mělo tele mít volný pohyb venku.
fivetkaaa

XXX.XXX.60.252
Od narození už dostal od veterináře všechny možné vitamíny. Volný pohyb má umožněný, jen je problém že je sám s krávou a kráva musí být vázána. Takže se zvedne maximálně na pití. Ven ho musíme nutit. Bez dlah nechodí skoro vůbec. Takže radíte honit po dvoře 😉.

No, já nic radit nemůžu, protože toho o kravách moc nevím. Já spíš ty koně. Ale ono to bude pro kopytníky jakožto pastevní zvířata dost podobné - potřebují prostě od narození cajdat.
Já bych po dobrozdání veterináře brala krávu prostě na procházky a nebo na pastvu, teď už se dá. Postupně se dostat na dvě hodiny denně třeba. Aby ty nohy toho telete měly nějaký podnět.
No a co vám doporučil veterinář, aby se to zlepšilo? Toho byste se přeci měli ptát prvního, tele viděl, zná jeho kondici a tak.
fivetkaaa

XXX.XXX.60.252
Veterinář radil dlahy. Teď říká, že nám ani nemůže říct jestli se to zlepší. Z tou krávou ven to prostě nejde, my máme dobytek celoročně venku na pastvě, takže jsou defakto divoké. Už tohle bylo o život krávu uvázat, aby mohla být s teletem doma a my mu mohli pomoct.Budeme ho tedy vodit na procházky my. Snad se to začne lepšit

No hlavně si to nechte potvrdit od toho veterináře, spoléhat se na rady na internetech může být cesta do pekla.
Já samozřejmě nemůžu vědět, v jakém stavu ty nohy jsou, třeba to není ještě dohojené, třeba na chození bude potřebovat tele lepší dlahu, nevím. Proberte s tím veterinářem.
Možná udělat krávě i teleti separátní výběh a prostě je přehánět? Krávě nechat obojek a ve stáji jí připravit kyblíček s něčím dobrým, zatímco bude chroupat, tak ji uvázat. Ale jestli s vámi tele bude chodit samotné, tak proč ne.

fivetkaaa
napsal(a):
Od narození už dostal od veterináře všechny možné vitamíny. Volný pohyb má umožněný, jen je problém že je sám s krávou a kráva musí být vázána. Takže se zvedne maximálně na pití. Ven ho musíme nutit. Bez dlah nechodí skoro vůbec. Takže radíte honit po dvoře 😉.
Aha. Takže kráva je uvázaná. Jako pořád?
Radím(e) přirozený pohyb pro krávu a tím pádem i pro tele. Ve výběhu, na pastvině.

fivetkaaa
napsal(a):
Veterinář radil dlahy. Teď říká, že nám ani nemůže říct jestli se to zlepší. Z tou krávou ven to prostě nejde, my máme dobytek celoročně venku na pastvě, takže jsou defakto divoké. Už tohle bylo o život krávu uvázat, aby mohla být s teletem doma a my mu mohli pomoct.Budeme ho tedy vodit na procházky my. Snad se to začne lepšit
Tak proč jste ho na té pastvině nenechali?
napsal(a):
Tak proč jste ho na té pastvině nenechali?
Asi aby mohlo dostat ty dlahy... Jestli je ta péče nějaká složitější, nahánět polodivoké tele s polodivokou mámou může být o ústa.
Já zas budu za rasa, ale pokud mám tele, jehož stav je poměrně závažný, prognóza je nejistá a jsou obtíže s ošetřením, vyřešila bych to řezníkem.
fivetkaaa

XXX.XXX.5.21
Kráva je uvázaná jen teď měsíc co má tele problémy. Jinak je celý rok volně na pastvě

tyjo
pokud se během toho měsíce nesrovnalo, nemyslím si, že to bude zdravé zvíře. podle známky je to býček, takže já hlasuju pro telecí.

Varaxi
napsal(a):
Asi aby mohlo dostat ty dlahy... Jestli je ta péče nějaká složitější, nahánět polodivoké tele s polodivokou mámou může být o ústa.
Já zas budu za rasa, ale pokud mám tele, jehož stav je poměrně závažný, prognóza je nejistá a jsou obtíže s ošetřením, vyřešila bych to řezníkem.
Jenže ty kontraktury se většinou spraví přirozeným pohybem. Zažila jsem tele, které chodilo vepředu po spěnkách. A rozchodilo to.
Ale tohle tele takovou možnost nemá.