Česká červinka – připuštění, úvaz

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.4.2013 10:26

máte někdo zkušenosti s červinkou??!! připouští se také do 2 let jako třeba stračena??!!
a povahově jsou jaké??smajlík je vhodná k uvazu,na pastvinu si jí netroufnu vodit z duvodu utěku a krádeže-jsem u hl.silnice.Děkujismajlík

8.5.2013 15:15
cervinka

XXX.XXX.195.32

Českou červinku máme půl roku. Zatím byla ve stáji na úvazu, protože, jak jsme zjistili teprve následně, je to plemeno svéhlavé a špatně ovladatelné smajlík. Dneska je poprvé na pastvě. Máme elektrický ohradník a zatím je jištěná na laně, protože už nám jednou zdrhla k sousedovic bejkům, žila s nimi asi tři měsíce a obávám se, že soused nás od doby, kdy jí musel nahánět a čtyřikrát mu rozehnala celé stádo ;-). U prvního převádění bylo šest lidí, měla obojek, ohlávku, lano a řetěz a stejně nám zase málem zdrhla. Jinak je klidná, mazlivá, jen jí nesmí člověk do ničeho nutit :D.
Jinak jsou to ale úžasná zvířata, nenáročná, s vysokou výtěžností krmiv. Kdybyste chtěla, můžete se přijít podívat.

8.5.2013 20:54
danurba

XXX.XXX.54.200

Jen se chci zeptat, v čem je česká červinka vyjímečná, kromě toho, že je to české plemeno?

9.5.2013 22:13
cervinka

XXX.XXX.195.32

Jestli myslíte kromě tvrdohlavosti smajlík....
Ne, ale vážně - je to skromné plemeno, nenáročná na podmínky chovu a krmiva. Bylo to holt plemeno s trojí užitkovostí, takže v produkci mléka prostě Holštýnku nepřekoná, v mase bude taky horší než masná plemena a do tahu se tu už dneska asi těžko bude někdo pouštět. Ale myslím, že na malé hospodářství s jednou nebo dvěma kravkami, to není úplně hloupé řešení, protože mléka bude dost a když se narodí býček, dá se slušně vykrmit (to se u Holštýnky a Jersayky moc nedá). Taky píšou, že jsou to velmi dlouhověká zvířata, ale to zatím nemám vyzkoušeno smajlík.
+ foto naší Jančilky

9.5.2013 22:24
danurba

XXX.XXX.54.200

cervinka napsal(a):
Ne, ale vážně - je to skromné plemeno, nenáročná na podmínky chovu a krmiva. Bylo to holt plemeno s trojí užitkovostí, takže v produkci mléka prostě Holštýnku nepřekoná, v mase bude taky horší než masná plemena a do tahu se tu už dneska asi těžko bude někdo pouštět. Ale myslím, že na malé hospodářství s jednou nebo dvěma kravkami, to není úplně hloupé řešení, protože mléka bude dost a když se narodí býček, dá se slušně vykrmit (to se u Holštýnky a Jersayky moc nedá). Taky píšou, že jsou to velmi dlouhověká zvířata, ale to zatím nemám vyzkoušeno smajlík.
+ foto naší Jančilky

je krásná. Jak je obtížné sehnat inseminační dávku? Případně jaké plemeno býka je pro ní vhodné?
Já nedám dopustit na jerseyky, jejich mlíku se nic nevyrovná, ale ta červinka je zajímavá.

10.5.2013 07:20
cervinka

XXX.XXX.195.32

Inseminační dávky se objednávají z Hradišťka. Vzhledem k tomu, že je v záchovném programu pro genetické zdroje, udělají Vám tam připouštěcí plán a dávky přiměřeného býka zajistí. O yersay jsem také přemýšlela, ale všichni mě varovali, že u čistokrevných je velký problém, že jak už jsou hodné vzájemně prokřížené, špatně zabřezávají.

1.10.2013 21:34
androvamilada

XXX.XXX.14.169

Oživuji diskuzi o červince a troufám si oponovat. Máme dvě krávy, jalovičku a letošního býčka. Mimo jiné jsme před měsícem dostali na dožití starší Jersey, takže už celkem porovnání mám.
Červinky jsou na zacházení složitější, protože to jsou chytré holky, ale pokud má člověk aspoň nějaké zkušenosti, rychle se nechají přesvědčit. Chce to je nenechávat vyrůst jako dříví v lese..
Naší jsme začali před nedávnem navykat na dojení. Nechá se na ohlávce odvést od stáda a telete. Nejdřív jsme dojili ručně, což pochopila za párkrát, před pár dny dostala poprvé na struky stroj - ani nehnula uchem. Je zlatá.
Proč červinku? Jaké má výhody? Přikládám fotku z dojení - červinka versus Jersey. Červinka, která v životě nedostala jádro, má pod sebou půlročního býka, dopásá pastviny po koních. A jerseyka, na jádru dvakrát denně, stará, ale nepředstavovala bych si, že musí nutně vypadat takhle.. A obě dojí téměř stejně.

Milada

2.10.2013 07:32
hanaka

XXX.XXX.109.46

androvamilada napsal(a):
Oživuji diskuzi o červince a troufám si oponovat. Máme dvě krávy, jalovičku a letošního býčka. Mimo jiné jsme před měsícem dostali na dožití starší Jersey, takže už celkem porovnání mám.
Červinky jsou na zacházení složitější, protože to jsou chytré holky, ale pokud má člověk aspoň nějaké zkušenosti, rychle se nechají přesvědčit. Chce to je nenechávat vyrůst jako dříví v lese..
Naší jsme začali před nedávnem navykat na dojení. Nechá se na ohlávce odvést od stáda a telete. Nejdřív jsme dojili ručně, což pochopila za párkrát, před pár dny dostala poprvé na struky stroj - ani nehnula uchem. Je zlatá.
Proč červinku? Jaké má výhody? Přikládám fotku z dojení - červinka versus Jersey. Červinka, která v životě nedostala jádro, má pod sebou půlročního býka, dopásá pastviny po koních. A jerseyka, na jádru dvakrát denně, stará, ale nepředstavovala bych si, že musí nutně vypadat takhle.. A obě dojí téměř stejně.

Milada

Tak to je síla, kolik je té jerseyce. Je teda hubená fakt hrozně. Můžu se zeptat, kolik nadojí červinka a jaké kvality je její mléko?
Děkuji, Hanaka

3.10.2013 07:12
strip

XXX.XXX.87.21

androvamilada napsal(a):

Milada

Nepřijde mi zrovná fér srovnávat starou a značně zanedbanou jerseyku s mladou červinkou. Postevte vedle sebe "dvacítku" a paní v důchodu strhanou životem a nebo mladého hřebce a vysloužilého starého koně. Vyjde Vám to nastejno. Ta Vaše fotka je nic neříkající.

3.10.2013 09:00
androvamilada

XXX.XXX.14.169

To je samozřejmé, že holky nejdou srovnávat. Nejde ani o stáří, ale i o plemenné znaky. Spíš mě to přišlo jako zajímavost, když jsme je postavili vedle sebe. Často totiž narážím na různé "mýty" o červinkách, jak je lidé vídají jen na obrázcích a porovnání chybí. Na otázku" proč červinka?" slýchávám, že není důvod udržovat při životě plemeno tvrdohlavé, malého rámce (! - to je dost časté, představa, že jsou stejně malé jako Jersey), takže neudělá žádné maso a přitom dojí taky podprůměrně.
Takže můžete porovnat, že téměř zadarmo maso opravdu udělá, na první laktaci dojí tak 8-10l bez jádra. Jerseyce konkurovat nemůže, ta naše vyhublina na vrcholu kariéry podle slov bývalé majitelky udělala 25l, ale extrémní produkce je na ní bohužel v jejích letech vidět. Teď ve 12letech jede jen na dva struky a máme kolem 5-7l, dojím jen jednou denně.

Milada

27.1.2014 17:39

ano sežere vše a nejni zmlsana jako holštýnka,zbaští toho o dost méně a je spokojená.Jem zvědavá jestli zabřezla-budem teprv zjištovat a jestli se nechá dojit"jsou to červeny hajzlícismajlíksmajlíksmajlík

27.1.2014 22:46
danurba

XXX.XXX.60.8

androvamilada napsal(a):

Milada

no nazdar, tohle je 12letá jerseyka??? My máme 11letou, teď čeká svoje 7. tele a je sice kostnatá, ale v žádném případě není vyhublá. A to jí moc jádra nedáváme. Ta vaše vypadá, jako by zdrhla z koncentráku. Je odčervená? Tohle není normální ani u postarší jerseyky. Kromě toho, jerseyky jsou dlouhověké, 12 let by ještě neměl být konec.

28.1.2014 07:21
androvamilada

XXX.XXX.14.170

Ne všechny krávy jsou stejnésmajlík Stejně jako psal někdo výše, že jeho červinka jádro potřebuje.

Naše jerseyka byla zachráněná před nutnou porážkou z důvodu mastitidy vemene, s kterou poslední roky žila. Bylo to neléčitelné a tak jsme se pustili do experimentální operace, kdy se zasažená část vemene vyjmula - měla přes 4kg, čtyři kila hnisající smradlavé tkáně. To je podle mě důvod, proč vypadá tak jak vypadá a proč doufám, že by se to mohlo zlepšit.
Pro zajímavost (jen pro silné žaludkysmajlík zde: http://www.machackovi.cz/clanek/operace-mastitidniho-vemene/

Milada

28.1.2014 10:16
danurba

XXX.XXX.164.146

Tak to jo, to musel být nářez. Nám jednou ovečka měla takovýto hnisavý zánět ve vemeni, přes veškerou léčbu se to zhoršovalo a pak to jednou upadlo, byla jsem u toho, byl to humáč. Půlkilový kus hnijícího masa. Ale překvapivě krásně se to pak ovečce zahojilo, stejně jsme jí museli porazit, pokaždé měla dvojčata, s půlkou vemene by to bylo špatné.
To jste skvělí, že jí dáváte šanci. Myslím, že teď už se jí celkový stav zlepší, když tělo nemusí bojovat s infekcí. Třeba se jí ještě podaří připustit a nechá vám po sobě jalovičku - nebo to už zkoušet nebudete?
Dana

28.1.2014 10:49
danurba

XXX.XXX.164.146

Skoukla jsem ty fotky, tak to klobouk dolů! A je fajn, že tahle možnost existuje.

29.1.2014 21:03
stepak

XXX.XXX.174.230

ta jerseyka byla puvodne nase. koupila jsem ji pred dvema lety hlavne jako spolecnici k jalovicce. udajne se dojila na tri struky.....hloupe jsem nepoznala, ze je to kvuli tomu, ze v tom ctvrtem je problem. po oteleni se to provalilo naplno. s nasim vetem jsme delali, co se dalo, ale kravka chradla a chradla, az se stala adeptkou na nutnou porazku. klobouk dolu pred pani machackovou, ze to s ni zkusila, ze nasla veta, ktery byl ochotny k radikalnimu reseni a ze spolecne zvladli kravu doslova vytahnout hrobnikovi z lopaty. a souhlasim, nejakou tu jalovicku by si od ni zaslouzili!

12.5.2014 07:18
racpopelka

XXX.XXX.206.65

Teda před všemi, kteří se účastnili zákroku smekám, včetně té krásné kravičky... a doufám, že touto dobou je již zahojená úplně...

14.5.2014 09:33
androvamilada

XXX.XXX.38.147

Hezké ráno.

Tak celý případ s Justýnou nakonec skončil takovým osudovým "výsměchem". Štěstí nám přálo, Justýnka byla bojovnice a operaci přežila, zahojila se. Teď na jaře se krásně spravila, začala z ní být "koukatelná" kráva a ne anatomický atlas naživo. Adoptovala naší novou malou červinku a obě holky vypadaly moc šťastně. Vůbec jsem v to nedoufala, ale dokonce se podařilo Justýnku připustit, z čehož jsme měli obrovskou radost!

Ale osud nám zase ukázal svojí škodolibost... 27.4. jsme našli malou červinku Griotku stát nešťastně u Justýnky a naříkat, že všichni odešli nahoru na pastvinu, ať jde taky. Doběhla jsem tam v pantoflích, co se děje, ale na všechno bylo pozdě. Justýnka byla mrtvá... Šlo jí sice na 14-tý rok, ale zlobím se na ní...zabalit to teď, po tolika úsilí, bolesti, teď, na ústí cesty v lepší budoucnost... Takže taksmajlík
Milada

14.5.2014 10:36

androvamilada napsal(a):
Hezké ráno.

Tak celý případ s Justýnou nakonec skončil takovým osudovým "výsměchem". Štěstí nám přálo, Justýnka byla bojovnice a operaci přežila, zahojila se. Teď na jaře se krásně spravila, začala z ní být "koukatelná" kráva a ne anatomický atlas naživo. Adoptovala naší novou malou červinku a obě holky vypadaly moc šťastně. Vůbec jsem v to nedoufala, ale dokonce se podařilo Justýnku připustit, z čehož jsme měli obrovskou radost!

Ale osud nám zase ukázal svojí škodolibost... 27.4. jsme našli malou červinku Griotku stát nešťastně u Justýnky a naříkat, že všichni odešli nahoru na pastvinu, ať jde taky. Doběhla jsem tam v pantoflích, co se děje, ale na všechno bylo pozdě. Justýnka byla mrtvá... Šlo jí sice na 14-tý rok, ale zlobím se na ní...zabalit to teď, po tolika úsilí, bolesti, teď, na ústí cesty v lepší budoucnost... Takže taksmajlík
Milada

Byla to bojovnice,ale asi to mělo tak bejt,škoda každého života a od srdce je mi to líto,já přišla o hříbě.Nesmutněte a pořidte Justtýnku 2 smajlík.Ilona.

14.5.2014 10:43

cervinka napsal(a):
+ foto naší Jančilky

Máte už připuštíno nebo rovnou telesmajlík ta naše mura v zařísmajlík a budete si nechávat tele?? a berete dotace?? na GZ.DÍKY Ilona

20.5.2014 21:44
červinka

XXX.XXX.195.54

Dobrý den, konečně máme potvrzenu březost, telátko čekáme začátkem října. Dotace nebereme, naše červinka je pár desetin procenta pod limitem, ale pokud se povede jalovička, měla by mít na dotace nárok.

21.5.2014 10:23

to jsme na tom stejněsmajlík tele v zaří a nejni 100% čistá,ale potomci ano.Držíme palce at je to jalovičkasmajlík

21.5.2014 10:31
červinka

XXX.XXX.195.54

Tak to je super smajlík. Taky držíme palce, ať to vyjde. Ještě dotaz - jaká je ta vaše povahově? Je taky tak tvrdohlavá?smajlík

21.5.2014 11:27

červinka napsal(a):
Tak to je super smajlík. Taky držíme palce, ať to vyjde. Ještě dotaz - jaká je ta vaše povahově? Je taky tak tvrdohlavá?smajlík

Tvrdohlavá a řekla bych hloupá.mám holštýnku, straku a ona boduje!!Těm dvoum stačí naznačit zavolat a vědí ale červená??!!no ,.........na dlouhé povidanísmajlíkBohužel po dlouhé generace se toulá po pastvinách a moc toho kontaktu s lidma nejni jako v kravínech nebo menších stajích.snad se to zlepší,bojí se 2 a více lidí ve svém okolí je problém a jsem zvědavá na dojení,bude asi rodeo.Také to bude asi duvod proč je plemeno na upadku,Já jí vzala jen z duvodu naplnění mrazáku a zjistit co je zač.Je pravda že jsou povahově i horší i lepší ale asi bych neváhala jí poslat řezníkum!z české stračeny je přesto více,je pravda 2 červinky nesežerou co jedna stračena, také má pastruky a obavám se že budou funkční.Jak postupuje březost tak pohled na ně je usměvný má je jak nafouklou rukavici mezi nohama .

21.5.2014 11:55
androvamilada

XXX.XXX.14.171

Já si tedy dovolím oponovat. Můžu porovnávat jen Jersey a červinku, ale Jersey bych už nechtěla. S dojením jsem to měla opačně. Holky byly na nějakých 5ha. Jak jsem zavolala, červinka Doubrava nasadila kraví trysk a řítila se z pastviny dolů. Pro jerseyku jsem musela půl roku chodit, než systém pochopila... Navíc jsou u nás přes zimu dost drsné podmínky a jerseyka pobyt v otevřené stodole zvládala špatně.
Červinky jsou na dojení super, mě hrozně vyhovuje, jak jsou chytré. Když jsme mladou učili držet při dojení, jak to pochopila, nikdy pak už nakopla. Někdo tomu říká tvrdohlavost, věřím, že dokáží s lidmi cvičit, když na to přijde. Ale jelikož chovám ještě kozy, mám pocit, že červinka je jen jejich větší odrůdasmajlík I co se vemene týče - žádní potíže s mastitidami, s pouštěním mléka, se zasušováním.
To jestli se bojí lidí nebo ne je podle mě otázka odchovu. Naše červinky nemají problém s nikým, jsou drzí jak opicesmajlík
Já na ně nedám dopustit.
Fakt žijí ze vzduchu... na fotce kráva a 6měsíční jalovička

21.5.2014 12:41

androvamilada napsal(a):
Já si tedy dovolím oponovat. Můžu porovnávat jen Jersey a červinku, ale Jersey bych už nechtěla. S dojením jsem to měla opačně. Holky byly na nějakých 5ha. Jak jsem zavolala, červinka Doubrava nasadila kraví trysk a řítila se z pastviny dolů. Pro jerseyku jsem musela půl roku chodit, než systém pochopila... Navíc jsou u nás přes zimu dost drsné podmínky a jerseyka pobyt v otevřené stodole zvládala špatně.
Červinky jsou na dojení super, mě hrozně vyhovuje, jak jsou chytré. Když jsme mladou učili držet při dojení, jak to pochopila, nikdy pak už nakopla. Někdo tomu říká tvrdohlavost, věřím, že dokáží s lidmi cvičit, když na to přijde. Ale jelikož chovám ještě kozy, mám pocit, že červinka je jen jejich větší odrůdasmajlík I co se vemene týče - žádní potíže s mastitidami, s pouštěním mléka, se zasušováním.
To jestli se bojí lidí nebo ne je podle mě otázka odchovu. Naše červinky nemají problém s nikým, jsou drzí jak opicesmajlík
Já na ně nedám dopustit.
Fakt žijí ze vzduchu... na fotce kráva a 6měsíční jalovička

Jerzeyka se opravdu nedá srovnávat!! červenou mám od jejího roku a straku a černou od telat.Červinka pocházela z učnáku tak to se na ní sakra podepsalo.As rovnávat odkud je Jerzeyka a stračena či červená lze tehdy když člověk ví odkud pocházej.
a samozřejmě pastva je pastva-čerstvá tráva.

24.10.2014 13:33
červinka

XXX.XXX.195.46

Tak jak jste dopadli s teletem? U nás býček, ale vše úplně v pohodě.

24.10.2014 20:57

červinka napsal(a):
Tak jak jste dopadli s teletem? U nás býček, ale vše úplně v pohodě.

Dobrý den,gratuluji ,my máme holkusmajlík.Má ale odznaky nežádoucí tak ještě nevíme co s ní!!smajlík

24.10.2014 21:03

24.10.2014 21:04

24.10.2014 21:06

.a tady se chodila docpat k tetcesmajlík

24.10.2014 21:50
červinka

XXX.XXX.195.46

Tak to stejně gratuluji, je krásná, i když není typově dokonalá. Hlavně, že jsou obě OK. U nás býček vypadá typově hezky, ale u něj je to bohužel jedno. Mám zatím jen blbé fotky, hned jak se narodil a teď už je strašně rychlý, takže nejde vyfotit :D.
Kdy se narodila a jak je teď velká, respektive kolik cca váží?

1.6.2015 17:02
Kavala

XXX.XXX.68.82

Dobrý den, mé zkušenosti s Českou červinkou jsou jen ty nejlepší! Naše rodina je chová nepřetržitě od roku 1127, tak mám písemné i kresebné záznamy o plemeni i jeho využití. Tyto kravky jsou aristokratky mezi skotem! Dříve se používaly v zápřahu místo koní. Jen ti bohatí si mohli koně dovolit, chudí lidé se musely spokojit s kravkami. Moji předkové je používaly v zápřahu, (i já v dnešní době) kdy naložily plný žebřiňák a jelo se na trh vzdálený 32 km. Také pracovaly na poli při setí a sklizni, stejně jako v lese při stahování dřeva. Jejich mléko bylo velmi ceněno, protože má vyšší obsah tuku i bílkovin oproti jiným plemenům a je tedy mnohem výživnější, mléko má nazlátlou barvu. Je to jejich plemený znak. Jsou velice nenáročné na výživu, není třeba je přikrmovat jádrem a přesto dají 7 - 10 l mléka. Záleží na ročním období, na jaře a v létě dají mléka víc, na podzim a v zimě méně. V zimě stačí přikrmovat jen kvalitním senem - vojtěškové + luční půl na půl. A pokud chcete můžete jim přilepšit dumlíky, řepou nebo mrkev. Jádro není potřeba, ale pokud se rozhodnete ho krmit - dávejte ho vždy celé. Jen tak poznáte že má kráva dobré trávení! Šrotované zrní krávou jen proletí a ona si z něj nic nevezme! Ustájení je nejlepší celoročně venku, krávy i venku rodí a odchovávají telata. Mají vynikající instinkty. Stejně jako divoká zvěř svá telata odkládají a ukrývají. Jejich maso je vynikající kvality a jeho hodně. Jsou opravdu velmi nenáročné jak na krmení tak i ustájení. Jsou tvrdé, celkem klidné a umí být i mazlivé, dají se naučit na přivolání a pak jim nesmíte stát v cestě, jinak vás převálcují. Mají železné zdravý, netrpí na nemoce, protože jsou přírodní a tudíž nepřešlechtěné plemeno! Za celou dobu co je sama chovám a to je už 102 let jsem žádnou nemocnou neměla, pokud nepočítáte jedno uštknutí od zmije a pochroumanou nohu, kdy stoupla do myší díry. Veterináře potřebujem jen jednou ročně na testy a očkování. Červinky se hodí pro všechny kteří chtějí své rodiny zásobit kvalitním a výživným mlékem, také do ekologických chovů a pro ty které si cení naší ČESKÉ historie. Naopak se nehodí pro ty, kteří chtějí vysokoprodukční dojnice a jde jim jen o peníze, tam jim pšenka nepokvete.

Eliška Jerseyka

11.6.2015 22:35
Eliška Jerseyka

XXX.XXX.49.50

Zdravím a taky bych chtěla přispět do diskuze s mojí zkušeností s jerseykou. Mám Elišku od jejích 14 měsíců, ale vzorně vychovanou původním majitelem - chodí na vazáku na pastvu, zvedá nohy jak kůň, přiběhne na zavolání, hodná a při dojení nekope. První inseminace se povedla až na počtvrté - 3x jsem pouštěla jersee a pak aberdeena - měla jalovičku, telí se vždy sama, nikdy jsem ji neuhlídala.Dojila tak 10-12l při teleti, jádro mačkané cca 3-5l. Pak zabřezla na poprvé a byl to jersey býček, opět vše OK, dojila kolem 15l. po něm zase zabřezla na poprvé a zase jersey býček, ale to měla prvně parézu. Mléka dávala po odstavu 25l. Pak mi zase nechtěla 3x zůstat po jerseovi a na počtvrté jsme dali blond aqitana a byla z toho jalovička jak jerseyka, ale půlka..Ještě před otelením cca 14 dní si přišlápla struk a strhla si špičku se svěračem, po týdnu, kdy už se to pěkně zhojilo, tak si to strkla po druhé. Pak se otelila, dostala do toho zánět a měla druhou parezu. Když se vše zhojilo, ze struku stále vykapávalo mléko, dojila jsem jen ráno, zbytek byl Cyrilky(nar. na věrozvěsty).Bavilo mě dělat dětem z mléka co se dalo, i sýry, ale je konec. Eliška se otelila 3.6.2015, ale za 2 dni i přes vet. péči- dávali jsme prev. Propikal před porodem i po něm ležela a nevstala. Třikrát dostala calcium a pak jsme ji zvedali pánevním zvedačem a ona má chudák přetrhané vazy. Je mi to moc moc líto... Je to kámoška a nevím, jak to zítra zvládnu

13.6.2015 09:48
Kavala

XXX.XXX.68.82

Eliško Jerseyko, chtěla bych vám říct pár věcí ohledně vašeho problému s přetrhanými vazy u vaší kravky! Křížení Jerseyky s jinými plemeny je zcela nevhodné ale co se týče vašeho problému, než jí necháte utratit tak zkuste toto - sežente si čerstvě staženou kůži ze staršího jehněte a připevněte jí ho na záda. Čersvě stažená kůže vytváří velké horko a to pomáhá na regeneraci svalstva, tak je možné že to vaší kravce pomuže a ona se za pár dní postaví! Může se totiž stát že během porodu se vazy uvolní obzvlášt když se při porodu krávě pomáhá a tele se nerodí přirozeně ale je násilím vytaženo! Podávat před porodem kalcium je hloupost, protože dojdek narušení vstřebávání vápníku po porodu a dochází k ulehnutí. Když vápník tak až po porodu a ve formě Citranu který je čistě přírodní a nezatěžuje organismus, je na 100 procent vstřebatelný! Hodně štěstí s vaší kravkou! Kavala.

Eliška Jerseyka

15.6.2015 09:45
Eliška Jerseyka

XXX.XXX.49.50

Kavalo díky za rady, ale bylo to jinak. Vazy si přetrhla v kotníku, asi jak padla nebo se zvedala a to nejde spravit. A jak jsme zjistili, tak ten pánevní zvedač ji přetrhl i svaly u pánve . Nesmí se asi zvedat vícekrát. Jinak se telila vždy sama.Na jerseyku se může pustit i masňák, ale lehčí typ, např. aberdeen, limusin, blond aqitan, ne scherolak - ten má velké kyčle.Jerseyky jsou široké v pánvi a zvládnou to. Eliška měla první tele aberdýnku a v pohodě sama a teď naposled jsme ji svedli z pastvy i s telátkem a večer po porodu dostala to kalcium a ráno šla v pohodě na pastvu a večer přišla, ale zřejmě měla dostat ještě jednu dávku ten večer, aby ráno neležela. Kdyby mohla mluvit, ale moudří nejsme nikdo. Tak krmím býčka sušeným mlékem. Byl to můj sen mít jerseyku, ten se mi splnil a bylo to krásné období 7-mi let. Teď jsem pořídila synovi včely, tak budu dojit včely . Ale kdo ví, třeba pořídíme červinku-pěkně o ní píšete .Zatím ahoj a občas na viděnou.

23.8.2015 21:18
zuzka7

XXX.XXX.59.70

Ahojky chtěl bych se zeptat kde by se dala sehnat jalovička červinky smajlík nějak nemůžeme najít :D děkuji klidně meilem
tomaskovazuza@seznam.cz.

24.8.2015 12:03
Kavala

XXX.XXX.68.82

Červinky jsou hodně vzácné, adresy chovatelů seženete na Genetických zdrojích, jinak je chová toulcův dvůr, slepici gang, machackovi o nikom jinom zatim nevím. Moje kravky jsou už velmi staré a telata neměli už několik let. Až dožijou tak se poohlídnu po nových červinkách. Zatím nemám co nabídnout. Hodně štěstí při schánění a dejte si pozor na amatéry, kteří vydávají České straky za červinky! Kavala.

Terezafej

8.9.2015 16:17
Terezafej

XXX.XXX.52.4

Momentálně mám jalovici k prodeji. Inzerát na Fauně i zde: http://zvirata.bazos.cz/inzerat/51622891/jalovice-ceska-cervinka.php

12.9.2015 10:55
Kavala

XXX.XXX.68.82

Pani Terezo, to není česká červinka proto by jste jí neměla nabýzet na portalu o české červince. Jsou to dvě různá plemena, která spolu nemaji nic společného.

12.9.2015 10:58
zuzka7

XXX.XXX.59.70

Mohu se zeptat jako laik proč to není česká červinka měli jsme o ní zájem ale jsme z daleka.. tak mě to zajímá pro případnou koupi jiné...děkuji.

12.9.2015 11:43
Kavala

XXX.XXX.68.82

Fotku kterou jsem objevila na odkazu na bazoš který udala pani Tereza je český strakatý skot nikoliv česká červinka! Jde o dvě různá plemena! Tato kravka je červeno bílá česká červinka je celá červená nemá a ani nesmí mít žádné bílé znaky. A také nesmí být odrohovaná.

12.9.2015 22:59

Kavala napsal(a):
Pani Terezo, to není česká červinka proto by jste jí neměla nabýzet na portalu o české červince. Jsou to dvě různá plemena, která spolu nemaji nic společného.

Pokud má uvedeno v pruvodním listu CL 100 tak je to česká červinka a dle rozboru krve řeknou jak je na tom i tam Je známo že jich je málo a proto se křiží i s polskou a nebo red holšt. a pak se po několika kolenech vyklube co je nežádoucí do GZ.jako bilé odznaky atd.Lze si i puvod zjistit ve Vužv a pak bude vše objasněno

Terfej

21.9.2015 22:08
Terfej

XXX.XXX.52.4

Nevím kde jste našli strakatou krávu, ale rozhodně ne v mém inzerátu.
Dám vám jí sem pro ty kteří tápou ještě jednou. A též její mámu. (můj inzerát na bazoši je již smazán, holka je již prodána)
Největší chov má asi univerzita v Praze, Jihočeská univerzita a snad ještě nějaké větší podniky. Pak je pár bláznů jako jsme my, kteří mají jeden, dva kusy. Červinek je všeho všudy kolem 300 kusů, takže je těžké na ně narazit. Každopádně ty, které jsou uznané, jsou zapsané v plemenné knize, mají to v průvodním listu a též jsou zařazeny do národního programu obnovy GZ. Není problém kontaktovat paní, která má červinky na starost, a poptat se jí, zda o nějakém kusu, či chovatelích v okolí neví.

22.9.2015 10:07
Kavala

XXX.XXX.68.82

Ano toto je česká červinka a velmi kvalitni! Věděla jsem že je jich málo, ale že jsou až tak vzácné to jsem nevěděla! Jsem ráda že má své příznivce, čím více tím lépe! Je to užasné plemeno, které je velmi málo doceněné. A pevně doufám že se ho podaří zachránit!

Terezafej

22.9.2015 10:09
Terezafej

XXX.XXX.52.4

A ještě k těm vadám a bílým odznakům. Pokud jsem to dobře pochopila, je situace taková:

Červinky byly vzkříšené zejména z českého strakatého skotu. Každé zvíře, které typově tak nějak odpovídalo, bylo prozkoumáno co se týče genů. Gen červinek má označení L a do základu pro chov červinek byly zařazeny zvířata u kterých byl podíl tohoto genu vyšší než 38% (doufám že jsem to našla správně). Čím větší je podíl toho genu L, tím je logicky menší pravděpodobnost, že se vám narodí něco s vadou, a tudíž je to zvíře vyřazeno z chovu.
Třeba naše kravka má něco přes 91%, ta jalůvka co jsme prodávali už měla přes 96%. Jestli té genetice trošku rozumím, tak potomci té naší jalůvky už by měli mít 100%. Pokud je to jinak opravte mne.
Nicméně tenhle podíl genů se nikde v průvodní kartě nepíše, tam je to označeno jako čisté, tedy CL100. Já to vím proto, že máme holky v kontrole užitkovosti, a tam to je evidováno. Jestli se to dá někde zjistit, třeba když si budete chtít od někoho červinku koupit, to už nevím.

Nerada bych nějak mystifikovala, ale takhle to chápu já.

matsik

8.10.2015 19:59
matsik

XXX.XXX.64.24

Chtěla bych se zeptat zda je možné chovat červinku i v chlévě. Teda přes zimu v chlévě a přes léto přes den na pastvě.

23.2.2019 18:12
Tada

XXX.XXX.205.125

zdravím chci se zeptat jestli je chovatel tohoto plemene i na vysočin.

křečula

9.12.2019 15:59
křečula

XXX.XXX.215.39

Farmar

Ahoj chci se zeptat. Kde se dá sehnat pár jalovic CL100?

11.12.2019 15:19
Tada

XXX.XXX.205.125

Na ifauně nebo na bazoš byl inzerát na jalovice popř biofarma medito a také školní statek Lány a Havlovy Dvoře.

8.1.2020 19:59
mikromegas2

XXX.XXX.32.201

Zdravím Vás,
nedá mi to a musím se pochlubit s Malinou a Bibinkou . Jsou to 100% sestry. A jsou to moje zlatíčka.

9.1.2020 20:03
Tada

XXX.XXX.205.125

Jsou opravdu nádherné

13.1.2020 06:48
Tada

XXX.XXX.205.125

Dobrý den můžu se zeptat odkud jsou a zdá budete dojit

13.1.2020 07:15
mikromegas2

XXX.XXX.32.201

Zdravím,
mám je od kamarádky , která má kozí farmu a 1 č. červinku a jednu českou straku. Jsme v severočeském kraji.Malina je dle krve uznaná v GZ. Bibinka ještě nemá odběry, počkám až ji bude rok. Letos budeme Malinu prvně připouštět a mám v plánu ji dojit. Tak doufám, že se nepromění z mazlíka v ďábla až porodí telátko.:-) Mám malé stádečko 5 holek, kterým šéfuje č.straka Róza , pak od ní dcery Dorotku a Bělinku,. Dorotka je teď prvně březí . Jen Róza teď nějak nechce zabřeznout . No uvidíme co s ní.Koupila jsem ji už dospělou a březí z ekofarmy, tudíž z volného chovu a po třech letech práce s ní se nedá zcela ochočit. Třeba dojení je vždy úplný horor. Ale porody má bez problému a telata pěkná. Problém by nastal, kdyby měl krmit a dojit někdo jiný z rodiny než já , všichni se jí bojí. S ostatními zatím nemám problém.

14.1.2020 15:03
Tada

XXX.XXX.205.125

Já jsem právě o červinkách přemýšlel šel na jaro jsem si nakonec zamluvit dexter

8.6.2020 12:10
Tada

XXX.XXX.205.125

Zdravím ve spolek
Tak máme taky červinku protože když nám pán řekl kolo k chce za dextra tak jsme se vrátili zpět k původní myšlence
Odvolaly jsme několik chovatelů
A uspěli jsme už u školního statku poděbrady
Tak jsme si dnes dovezli skoro roční jalovicí
Je hodně divoká hned nám rozbila plastový sloupek k elektrickému ohradník
Tak jsme ji radši zavřeli ke kozám tak uvidíme

9.6.2020 21:02
dad

XXX.XXX.64.31

Můžete mi napsat kolik stojí Dextr ? Abych měl srovnání se sebou.
Díky

10.6.2020 07:58
Tada

XXX.XXX.205.125

dad napsal(a):
Můžete mi napsat kolik stojí Dextr ? Abych měl srovnání se sebou.
Díky

Měli jsme zamluvene 2,5 měsíční jalovice a řekl nám za jednu 30 tis.
Tak to se nám zdálo přehnané tak jsme si koupili červinku.

10.6.2020 17:02
dad

XXX.XXX.64.31

Díky za odpověď. Mám totiž inzerát na jalovičku po odstavu za 12+DPH a dostávám vynadáno, že přes plemenáře mají výrazně levnějších a tudíž je cena přehnaná. Po od stavu je u mně po 6 měsíci věku.

10.6.2020 18:03
Tada

XXX.XXX.205.125

mikromegas2 napsal(a):
Zdravím,
mám je od kamarádky , která má kozí farmu a 1 č. červinku a jednu českou straku. Jsme v severočeském kraji.Malina je dle krve uznaná v GZ. Bibinka ještě nemá odběry, počkám až ji bude rok. Letos budeme Malinu prvně připouštět a mám v plánu ji dojit. Tak doufám, že se nepromění z mazlíka v ďábla až porodí telátko.:-) Mám malé stádečko 5 holek, kterým šéfuje č.straka Róza , pak od ní dcery Dorotku a Bělinku,. Dorotka je teď prvně březí . Jen Róza teď nějak nechce zabřeznout . No uvidíme co s ní.Koupila jsem ji už dospělou a březí z ekofarmy, tudíž z volného chovu a po třech letech práce s ní se nedá zcela ochočit. Třeba dojení je vždy úplný horor. Ale porody má bez problému a telata pěkná. Problém by nastal, kdyby měl krmit a dojit někdo jiný z rodiny než já , všichni se jí bojí. S ostatními zatím nemám problém.

Tak co uz máte zapusteno

Přidejte reakci

Přidat smajlík