Uhynuly nám drápatky.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.12.2017 08:03
Pudloslava

XXX.XXX.228.52

Na podzim jsem synovi na jeho přání pořídila na burze dvě albinotické drápatky asi 3-4cm velké. Po asi 2 měsících (zdánlivě) bezproblémového chovu mám během 5 dní obě uhynuly. Musím přiznat, že ve vánočním shonu jsem je už tak často nepozorovala, ale jejich vzhled i chování bylo stejné, jako dřív - prostě celý den někde zaparkované a občas se projely po akváriu. Nebyly vyhublé ani nafouklé, nebyly zaplísněné, nevšimla jsem si žádného zranění. Od koupě trochu povyrostly. Poslední dny nejedly.
V chovu jsme ne zcela respektovali všechny instrukce (v domnění že tak nenáročný druh jistě chovatelské chyby snese), tak se chci tady veřejně přiznat s nadějí, že by někdo mohl posoudit, co bylo to klíčové.
1) akvárium jen asi 20 litrů (ale ty pidižáby se v něm úplně ztratily)
2) žádný substrát na dně (kvůli odkalování)¨
3) jako dekorace valounky z vápence! (alkalická voda?)
4) krmení - převážně kousky pangase cca 1x/3-4 dny a ! někdy jsme jim tam nechali kousky ležet až 2 dny, postupně to dojídaly (voda se nikdy nezkalila, nepáchla). Také jsme měli jakési granule (placičky), které nám prodali jakože pro žáby, ale nadepsané byly "pro krevety atd.", ale tyhle stejně žáby spíš nežraly.
5) odsávání cca 1/5 dní - hadičkou jsme odsáli detrit ze dna a dolili vodu, která ne vždy byla odstátá (pokud musím doplnit čerstvou vodu, napouštím ji do konce sprchnou, aby se odchlorovala, teplotu hlídám) asi tak maximálně do množství 25% nádrže.
6) večer jsme jim svítili zářivkou
V akváriu bylo též několik běžných akvarijních rostlin. Nebyly tam žádné ryby - přemýšlela jsem, zda nemám pro další pokus ubytovat k žabkám nějaké rybky, aby se postaraly o zbytky potravy. Topili jsme na 22 °C - je fakt, že jedna z žab pravidelně spala u topení - je to málo?
Žabky koupíme nové, celé akvárium umyji, dáme tam normální kamení a kořen, rostliny dám nové. Mám raději sehnat větší žábu, bude odolnější k našemu chovu? Syn to naštěstí vzal statečně, ale protože má žáby velmi rád s tohle bylo jeho dvouleté přání splněné za odměnu, tak jsem z toho trochu nešťastná. Když už nedokážeme udržet naživu ani drápatky...

27.12.2017 20:19
linduš

XXX.XXX.79.14

A cože jste to měli? drápatky, drápatečky, malá, vodní, trpasličí? docela podstatná věc...
20 litrů je málo nehledě na ztrácení...
žrádlo se nenechává kazit v akvárku dny...nikdy
pochybuju, že žábám stačí kousek pangase na vykrytí potřebných živin.
máte filtraci?

27.12.2017 21:00
Pudloslava

XXX.XXX.228.52

Drápatky,20 litrů na dospělou určitě málo, ale tyhle byly pidi, úplně se v něm ztrácely. Ohledně filtrace - všude se píše, že nesnáší proudění vody. Všude se též píše, že je možno krmit rybím masem - komplexní krmivo granule mi nežraly - asi bych mohla ta masa střídat. Pangas není moc kvalitní ryba, vím, ale myslíte, že chcíply na nedostatečnou výživu?.

27.12.2017 21:45
lupus4

XXX.XXX.95.39

Choval jsem je kdysi a co se pamatuju důležité je každé 3 až 4 dny vyměnit většinu vody v nádrži, krmení : larvy komárů a pakomárů, nebo jiné larvy hmyzu, žížaly, drobné rybky. Drápatky v zajetí příjímají i hrubší krmiva pro akvarijní ryby.
Dají se navyknout i na krmení z pinzety. Krmit jen tolik co sežerou do 10 min, pak zbytky odstranit. Dospělé jsem krmil cca 3x týdně.
Jen v nouzi i škrabané libové hovězí, file. Vše jen kousky co snadno polknou...
dno holé, max větší kameny, plovoucí rostliny, bez filtru
Takže já bych viděl příčinu - malá obměna vody, blbý krmení...

31.12.2017 17:45
KarelC

XXX.XXX.145.217

Albínky jsou naopak docela dost citlivé.

Já bych řekl, že je dorazila "voda". Vápenec příště vynechat a akvárko založit poctivě, jako pro rybičky a s filtrací. Spoustu plovoucích rostlin a jávského mechu.

Jinak jak píše kolega Lupus4.

3.1.2018 06:24
Pudloslava

XXX.XXX.228.52

KarelC napsal(a):
Albínky jsou naopak docela dost citlivé.

Já bych řekl, že je dorazila "voda". Vápenec příště vynechat a akvárko založit poctivě, jako pro rybičky a s filtrací. Spoustu plovoucích rostlin a jávského mechu.

Jinak jak píše kolega Lupus4.

Jsou ciltivejsi, nez normalne zbarvene zaby?

3.1.2018 09:40
lupus4

XXX.XXX.92.52

Pudloslava napsal(a):
Jsou ciltivejsi, nez normalne zbarvene zaby?

Jo, jako každý albín

Vápenec příště vynechat a akvárko založit poctivě, jako pro rybičky a s filtrací.

BEZ filtrace !

3.1.2018 09:59
linduš

XXX.XXX.79.14

Takže drápatky potřebují nádrž aspoň 60litrů. voda se má měnit většina za 3-4dny.
bez filtrace.
myslíte, že paní bude co tři dny měnit v šedesátilitrovém akvárku 40-50litrů vody?
nebylo by lepší zvolit něco méně náročného?

3.1.2018 14:44
Pudloslava

XXX.XXX.228.52

Drápatky mají být nejméně náročné žáby ze všech, lidem žijí doma desetiletí s minimální péčí. nevím, co jsme podělali, snad ten vápenec a jestli to bylo tím albinismem - u albínů bych čekala vyšší citlivost na UV, třeba slepotu, kožní defekty, ale to neměly. Že by měly i nějaký citlivější metabolismus? Možné je všechno.

Vyměňovat tolik vody určitě nebudu, vím, že to dělají i někteří akvaristé. V zásadě jsou patrné dva přístupy k akváriím, jeden je týdně všechu vodu vyměnit a ryby žijí ve sterilitě, druhý je mít v akváriu živoucí vodu plnou pomocných bakteriíí, které ji udržují čistou. Stejné je to evidentně i u chovatelů žab (mám diskusi i na jiném webu) a protože se mi ten druhý způsob osvědčil i u akvária a protože jsem založením minimalista a určitě nejsem schopna podnikat týdně nějaké náročné čistící akce (a podle mě to i zvířata stresuje), spíš myslím, že u druhého pokusu budu jen dolévat, co odsaju. Je mi jasné, že 20 litrů je na ekosystém málo, snad to půjde.

O filtraci váhám.

3.1.2018 14:55
lupus4

XXX.XXX.87.160

spíš myslím, že u druhého pokusu budu jen dolévat, co odsaju. Je mi jasné, že 20 litrů je na ekosystém málo, snad to půjde.

nepůjde, jen umoříte další

Odsátí 3 - 4 kýblů může trvat 10 - 15min, pokud nemůžete vy ani synátor "obětovat" 1 x za 3dny tolik času
NECHOVEJTE NIC
Z původního příspěvku jsem měl pocit, že jste rozumná a že vám jde o nápravu, už si to nemyslím
komu není rady...

3.1.2018 17:02
linduš

XXX.XXX.79.14

"Je mi jasné, že 20 litrů je na ekosystém málo, snad to půjde"
a to znamená, že pořídíte dostatečnou nádrž, nebo je budete týrat v té dvacce?

"jeden je týdně všechu vodu vyměnit a ryby žijí ve sterilitě..."
to není akvarista...
pokud nejde o karanténu či odchovnu...

4.1.2018 06:06
Pudloslava

XXX.XXX.228.52

lupus4 napsal(a):
spíš myslím, že u druhého pokusu budu jen dolévat, co odsaju. Je mi jasné, že 20 litrů je na ekosystém málo, snad to půjde.

nepůjde, jen umoříte další

Odsátí 3 - 4 kýblů může trvat 10 - 15min, pokud nemůžete vy ani synátor "obětovat" 1 x za 3dny tolik času
NECHOVEJTE NIC
Z původního příspěvku jsem měl pocit, že jste rozumná a že vám jde o nápravu, už si to nemyslím
komu není rady...

Ja soudim, ze 20l je na drapatky o velikosti 3 cm docela dostacujici. Sice se pise 60l/par, ale tim se mysli dospele zaby, ktere maji petinasobnou delku a dvacetinasobnou hmotnost. Ony ani niajk extenzivne neplavou.

Lupus - to je, myslim, nespravedlive kriticky vykrik. O tak caste a tak rozsahle vymene vody jsem se v souvilosti s drapatkami nedocetla nikde a nema se to delat ani u ryb.

kouknete treba na toto: https://rybicky.net/nadrze/25221-koule-na-severnim-okne-ii.

4.1.2018 10:16
stepka

XXX.XXX.225.10

tak rozsahle vymene vody jsem se v souvilosti s drapatkami nedocetla nikde a nema se to delat ani u ryb.
asi nectete viz
http://www.terachov.cz/clanky/chov-a-odchov-drapatky-vodni-xenopus-laevis/
cituji Důležité je každé 3 až 4 dny vyměnit většinu vody v nádrži

http://www.ireceptar.cz/zvirata/teraristika-a-akvaristika/jak-chovat-drapatku-vodni-zabu-z-africkych-tuni/
Základní podmínkou zdraví těchto žab je dokonalá čistota vody.

TV psal No a hlavní zásada, je častá výměna vody a odkalovat dno
neucte kluka, ze to je jen zvire, a az ho umori, koupime jiné...

5.1.2018 06:07
Pudloslava

XXX.XXX.228.52

stepka napsal(a):
tak rozsahle vymene vody jsem se v souvilosti s drapatkami nedocetla nikde a nema se to delat ani u ryb.
asi nectete viz
http://www.terachov.cz/clanky/chov-a-odchov-drapatky-vodni-xenopus-laevis/
cituji Důležité je každé 3 až 4 dny vyměnit většinu vody v nádrži

http://www.ireceptar.cz/zvirata/teraristika-a-akvaristika/jak-chovat-drapatku-vodni-zabu-z-africkych-tuni/
Základní podmínkou zdraví těchto žab je dokonalá čistota vody.

TV psal No a hlavní zásada, je častá výměna vody a odkalovat dno
neucte kluka, ze to je jen zvire, a az ho umori, koupime jiné...

Tak vymenit 1/t cast vody a vymenit 2x tydne vsechnu vody, to je docela rozdil. Cast vody (25%) jsem tydne vymenovala. Navody se v tom ohledu dost lisi. Pokud byste si rozklikl ten odkaz odemne, tak tam chovatel od srpna vodu nemenil, jen doleval.

proctu vice doporuceni, pokud by skutecne byla nutnost 2x tydne menit nekolik kybliku, tak drapatku chovat nebudu, protoze vlastne ani nevim, kde bych si nechavala tolik vody odstat (v tom kontextu zase vyznivaji ironicky rady zalozit akvarko mesice dopredu, k cemu?). To se snad radeji pokusime o chov zaby suchozemske, byt drapatka by mela byt nejsnadnejsi a nejblbuvzdornejsi.

5.1.2018 11:15
linduš

XXX.XXX.79.14

Pokud akvárko dostatečně velké! založíte jako pro ryby včetně doby záběhu, velkého množství prosperujících rostlin a kvalitní filtrací, nebudete nechávat ve vodě hnít kusy žrádla, tak by se obměna vody měla dát hodně stáhnout.
ale vy furt trváte na dvacce a velkých drápatkách.
jirkovi koule (ač s nima nesouhlasím) mají pár drobností, které ustavičně přehlížíte. jirka ví co dělá, umí si pomoct v případě průšvihu, má to zarostlé až běda a chová hymenochirus, kdežto vy xenopus laevis.
mimoto každá nádrž je jiná, nikdy to neuděláte úplně stejně, musíte se řídit vlastníma podmínkama.
jestliže máte rybí akvárium, což jste tu naznačila, takové základy přece znáte.

5.1.2018 12:50
Pudloslava

XXX.XXX.254.236

Já furt na ničem netrvám.
Velké drápatky jsem zvolila protože podle dostupných zdrojů je jejich chov nejsnadnější. Vhodná žába pro začátečníky. Požadavek syna byl "žába" - nejvíc chtěl rosničku, kterou jsem zavrhla právě protože nechci trápit zvířata. Máte zkušenosti, že drápatečka "vydrží"víc?

Doba záběhu je při výměně vody 2x týdně myslím irelevantní. Záběh slouží k tomu, aby voda ožila. Ale vy nejste zastáncem až tak radikálních výměn, že?
O filtraci se obvykle píše "nedávat, žabám vadí i sebemenší proud". Takže to už není pravda?

Můžete mi teda napsat vaše vlastní zkušenosti s chovem? Kolik máte jak velkých žab v jak velké nádrži, jakou používáte filtraci a jak často měníte kolik % vody? Pomohlo by mi to lépe, než všechny poučky - udělala bych si vlastní kompilaci ze zkušenosti různých chovatelů.

Ono se toho píše dost a jsem už dost stará na to, abych věděla, že někdy je to do písmene pravda, jindy jsou to docela přehnané blbosti. Budu ráda za osobní zkušenosti.

5.1.2018 13:12
linduš

XXX.XXX.79.14

Vy tady uvádíte jako příklad kouli (takhle zarostlé to mít nejspíš nebudete) a já vám jenom vysvětluju, že to nemůžete srovnávat, protože jde o úplně jiné podmínky a jiné živočichy.
náročné je každé zvíře, některé jsou náročnější. vaše žáby byly dostateční "držáci", když se vydržely dva měsíce koupat ve vlastních výkalech a kazícím se mase.
vám tu vysvětlujem, že buď vytvoříte podmínky a synovy žáby se nebudou zbytečně a hloupě trápit, nebo se na to vykašlete.
buď těm žábám zaběhnete akvárko, nebo budete měnit vodu a to tak že hodně. sama vidíte, jak dopadla malá výměna, prostě chcíply.
filtrace se dá vybrat výkonná (hodně filtrační hmoty) s nízkým průtokem, další proudění rozbijou rostliny, dekorace.

5.1.2018 13:19
lupus4

XXX.XXX.89.134

Budu ráda za osobní zkušenosti.

no ty máte v mém prvním příspěvku...
mám pocit, že chcete slyšet jen to, co se vám hodí a "pátrat" tak dlouho, až vám nějaký jouda napíše to, co chcete slyšet
Proč jste tedy nekrmili nitěnkami, či patentkami, ty mají v každé akvaprodejně ?

5.1.2018 14:15
Pudloslava

XXX.XXX.254.236

lupus4 napsal(a):
Budu ráda za osobní zkušenosti.

no ty máte v mém prvním příspěvku...
mám pocit, že chcete slyšet jen to, co se vám hodí a "pátrat" tak dlouho, až vám nějaký jouda napíše to, co chcete slyšet
Proč jste tedy nekrmili nitěnkami, či patentkami, ty mají v každé akvaprodejně ?

Protože s příjmem potravy nebyl problém a rybí maso bylo uvedené mezi vhodnými krmivy. Za vaše zkušenosti děkuji, beru je do úvahy, zajímají mě také další zkušenosti.

5.1.2018 14:29
Pudloslava

XXX.XXX.254.236

linduš napsal(a):
Vy tady uvádíte jako příklad kouli (takhle zarostlé to mít nejspíš nebudete) a já vám jenom vysvětluju, že to nemůžete srovnávat, protože jde o úplně jiné podmínky a jiné živočichy.
náročné je každé zvíře, některé jsou náročnější. vaše žáby byly dostateční "držáci", když se vydržely dva měsíce koupat ve vlastních výkalech a kazícím se mase.
vám tu vysvětlujem, že buď vytvoříte podmínky a synovy žáby se nebudou zbytečně a hloupě trápit, nebo se na to vykašlete.
buď těm žábám zaběhnete akvárko, nebo budete měnit vodu a to tak že hodně. sama vidíte, jak dopadla malá výměna, prostě chcíply.
filtrace se dá vybrat výkonná (hodně filtrační hmoty) s nízkým průtokem, další proudění rozbijou rostliny, dekorace.

Mě jen zajímá, jaký je rozptyl těch optimálních podmínek u různých chovatelů. Model extrémní výměny vody evidentně funguje, fajn, jeden údaj bych měla, ale toho nejsem schopna. Škoda, že jsem se tady nedozvěděla, jak to doopravdy dělá kdokoli další.

Vážně nechci žabky trápit a proto tak řeším, co opravdu nezbytně potřebují, abych zvážila, zda je mohu chovat, nebo ne. I psaná doporučení, která uveřejnil stepka, se rozcházejí. Slibuji závazně. že nesnědenou potravu vždy po deseti minutách odsaji, smajlík
Nemyslete si, ze tam hnila pukla file, to byly treba dva kousky 3x2 mm - mit sterk na dne, tak si toho ani nevsimnu. Voda se zdala cista, nepachla a nemela zakal - samozrejme kultivaci jsem neprovadela. Ale pH jsme merili, neutral - coz je podle me skoro neprirozene a mozna dane prave az moc castou vymenou vody (metabolicke produkty jsou kysele).

5.1.2018 14:44
lupus4

XXX.XXX.89.134

rybí maso

cenu má jako rybka "sakumprdum" pro mláďata je důležité i mít z čeho růst, tzn, vhodný poměr
Ca/P a mít z čeho "stavět" kostru a nejen prostá bílkovina na "zaplácnutí" zaludku...
to je jako byste chtěla stavět dům jen z cihel, bez vápna, písku a cementu
dospělé to "hluché" krmení v nouzi chvíli vydrží, mláďata to jen podrazí až je to umoří.
Jde prostě o to, že krmení jen svalem živočišnou bílkovinou s absencí minerálů (tedy kostí, jež obsahují fosfor, vápník a další) způsobuje zjednodušeně to, že zvíře má po čem růst, ale nemá stavební prvky na růst kostry, osifikaci vlastního těla a to se následně bortí, jak má tělo vápníku a dalších minerálů málo. A ve vší upřímnosti k tomu, zda vůbec něco takového sní - odchovy žabek bez potíží bourají porcované mečovky, paví oka...

http://www.frogsparadise.wz.cz/.

5.1.2018 15:01
Pudloslava

XXX.XXX.254.236

lupus4 napsal(a):
rybí maso

cenu má jako rybka "sakumprdum" pro mláďata je důležité i mít z čeho růst, tzn, vhodný poměr
Ca/P a mít z čeho "stavět" kostru a nejen prostá bílkovina na "zaplácnutí" zaludku...
to je jako byste chtěla stavět dům jen z cihel, bez vápna, písku a cementu
dospělé to "hluché" krmení v nouzi chvíli vydrží, mláďata to jen podrazí až je to umoří.
Jde prostě o to, že krmení jen svalem živočišnou bílkovinou s absencí minerálů (tedy kostí, jež obsahují fosfor, vápník a další) způsobuje zjednodušeně to, že zvíře má po čem růst, ale nemá stavební prvky na růst kostry, osifikaci vlastního těla a to se následně bortí, jak má tělo vápníku a dalších minerálů málo. A ve vší upřímnosti k tomu, zda vůbec něco takového sní - odchovy žabek bez potíží bourají porcované mečovky, paví oka...

http://www.frogsparadise.wz.cz/.

OK, na jiném diskusním foru mi už poradili, že se dají koupit mražené patentky a jiné brebery, už jsem poučena. Já jim dávala nadto ještě nějaké komplexní granule, ze kterých občas ujedly, moc ne.

5.1.2018 15:25
lupus4

XXX.XXX.89.134

Granule jsou na tři věci a ani jedna není pro žáby
prostudujte si ten poslední odkaz.

5.1.2018 16:22
KarelC

XXX.XXX.145.217

V prvé řadě si pořiďte PH test a CT-UT test a změřte si, jaké hodnoty má vámi používaná voda před tím, než do ní vhodíte ty vápencové valounky a potom je do té samé vody dejte a nechte je tam tak týden a měření opakujte.

Já si to schválně zkusil s trochou dešťovky a tam se během týdne změnilo Ph z 6,2 někam mimo stupnici za 7,8 a tvrdost vody z necelého jednoho stupně vyletěla na 10!

Jinak řečeno tím vápencem jste v tom malinkém akvárku vytvořila prostředí neslučitelné se
životem.

A druhá věc - napouštění sprchou nemá na odchlorování vody vliv.

5.1.2018 16:26
linduš

XXX.XXX.79.14

Ten rozptyl je moc velký.
ale dá se to docela dobře vyhodnotit pro konkrétní nádrž a to měřením NO2 a případně NO3 a pokud je pH úplně mimo, taky to nebude dělat dobrotu.

8.1.2018 12:42
Pudloslava

XXX.XXX.254.236

KarelC napsal(a):
V prvé řadě si pořiďte PH test a CT-UT test a změřte si, jaké hodnoty má vámi používaná voda před tím, než do ní vhodíte ty vápencové valounky a potom je do té samé vody dejte a nechte je tam tak týden a měření opakujte.

Já si to schválně zkusil s trochou dešťovky a tam se během týdne změnilo Ph z 6,2 někam mimo stupnici za 7,8 a tvrdost vody z necelého jednoho stupně vyletěla na 10!

Jinak řečeno tím vápencem jste v tom malinkém akvárku vytvořila prostředí neslučitelné se
životem.

A druhá věc - napouštění sprchou nemá na odchlorování vody vliv.

Na jako nouzová rychlá metoda ochlorování vody se uvádí v literatuře čeření. Pokud se voda napouští sprchou, skutečně je z ní chlor daleko dříve pryč, minimálně to, co je vidět okem, což, myslím, nebude nepodstatná část. Také to při sprchování daleko více smrdí (chlor z vody uniká do ovzduší).

Díky za sdělení výsledku pokusu s vápencem, jestli to skutečně tak změní pH, tak je mi zpětně těch žab opravdu líto.

7.6.2018 09:06
clawedfrogs

XXX.XXX.156.2

Pár tipů k Vašemu příspěvku:

Albinotické drápatky nejsou (co se životnosti týká) jiné, než klasické přírodní, liší se pouze velikostí a taky tím, že vývoj pulce v žábu trvá u albínů trochu déle, než u klasických drápatek. Jinak je to totéž.
Akvárium 20 litrů je vhodné nanejvýš pro pár kousků mladých drápatek čerstvě po metamorfóze, jinak s tímto objemem naprosto k ničemu. Rozměry bych volil co největší z jednoduchého důvodu - tříletá žába je velikostně úplně jinde, než mládě, zakoupené na burze. Dno bych nechal holé bez čehokoli, jednak kvůli kalu, ale taky kvůli tomu, aby se žáby neměly možnost o nic poranit. Dekorace je pro drápatky zbytečná. Krmení by mělo být pestré, osobně používám jako základ krůtí srdce a k tomu nadrobno nasekané grundle (zakoupené jako mražený polotovar) + spoustu jiných druhů masa. Moje žáby například měly hovězí, krůtu, kuře, bažanta, srnce, divočáka, slávky jedlé, žížaly, sarančata, bedrunky, pavouky, moučné červy, chobotnice...a jednou, když jsem začínal, se díky špatnému odhadu velikosti stala nejmenší žába v nádrži potravou pro tu největší. Důležitá je pestrost potravy. Každopádně po krmení je nutno vybrat vše, co nebylo sežráno, nic v nádrži nenechávat!
Osobně měním jednou týdně všechnu vodu v nádrži + čistím sklo zevnitř, filtraci nepoužívat v žádném případě, vibrace žáby stresuje a projeví se na jejich zdravotním stavu. Zářivky jsou zbytečné, žábám bohatě stačí běžný denní světelný režim, totéž platí pro topení - žáby se teplotě přizpůsobí, nepotřebují ji upravovat.

Přeji hodně úspěchů v chovu. Pokud budete potřebovat poradit, tak napište, je lepší se zeptat, než dělat zbytečné chyby.

Přidejte reakci

Přidat smajlík