Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.5.2018 17:37
ChameleonPascal

XXX.XXX.43.26

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na chování mého chameleona jemenského který má 7 měsíců.

Doposud nebyl žádný problém ovšem včera jsem mu otevřel terárium (nikdy nechtěl ven, takže jsem ho do ničeho nenutil a občas mu zkusil otevřít) Strach, ani naštvaný nebyl. Terárko je dostatečně vysoko aby byl "nad věcí", do šířky terarko měrí 40 a do výšky 70. Rosím každý den + vodopád s menší květinou. Vlhkost tedy taky má. Stupňů přes den 28-30. Ovšem včera vylezl ven, bylo to poprvé takže záclona se mu opravdu zalíbila, obzvlášť mé vysoké trubky z radiátoru. Když jsem mu nabídl ruku asi po hodině, se štěstím se na ni posadil a vrátil jsem ho zpět do terária.

Po té jsem ho tedy pustil znovu ale už byl agresivní, syčel při každém přiblížení a zůstal na garnýži. Já spěchal do práce tak jsem ho tam nechal a když jsem v noci přišel, spal stále tam. Byla to pro něj ta nejvyšší větev. Ráno jsem ho vzal i když syčel a chtěl mě i kousnout. A co se děje teď?

Neustále škrábe po skle, už na své oblíbené větvičce nesedí a snaží se dostat ven. Říkám si, byla to chyba ho nechat přes noc mimo terárium? Nebo změnou teploty je mu už horko v teráriu? (což by nemělo).. Když přijdu ke sklu, ví kdo ho do něj vrátil a je agresivní. Takže kdybych otevřel, uteče než aby si vlezl na mou ruku.

Mám v plánu postavit 2x vyšší terárium, chci se zeptat co dělat aby byl nejraději v teráriu jako předtím.

Posílám reakci když se přiblížím, tohle nikdy nedelal.

Děkuji za rady. Přeji hezký den.

11.5.2018 11:44
gerry

XXX.XXX.130.44

Je to zcela přirozená reakce, každé zvíře potřebuje prostor a pokud má tu možnost, samo si vybere místo, kde chce být. Terárium se mu může zdát malé, prostor nedostatečný, teplota a vlhkost mohou být nevyhovující (určitě dejte pryč vodopád, ten v případě chameleonů jemenských může vlhkost příliš zvyšovat), nebo se mu jednoduše Vaše záclony a garnýže líbí a chce na nich být.

Pokud přijímá potravu a je spokojený, jednoduše bych mu dovolil trochu volného pohybu. Uvidíte, že budete mít spokojeného mazlíčka a šťastní budete oba :).

11.5.2018 12:18
ChameleonPascal

XXX.XXX.43.26

Děkuji moc za komentář, dost mi pomohl. O víkendu vybuduju nové terárium aby měl více toho pohybu v něm.

11.5.2018 12:36
gerry

XXX.XXX.130.44

Není vůbec zač.

Pokud budete stavět nové terárium, doporučil bych Vám jedno vylepšení. Na fotce jde vidět, že kompaktní UVB žárovka je zavěšena vevnitř terária. Udělejte stropní větrání tak, abyste reflektor s žárovkou mohl umístit nad terárium (položit ho na jeho stropní část).

Chameleon tak bude mít více prostoru, nemůže se o žárovku spálit a Vám pohledově nebude vadit houpající se věc v prostoru.

Žárovka rovněž musí být v reflektoru úplně celá, pokud její spodní část trčí ven, je UVB vyzařováno do stran, což je neúčinné. Kovový reflektor naopak veškeré záření odrazí směrem k chameleonoví a znásobí jeho výdej.

11.5.2018 15:43
ChameleonPascal

XXX.XXX.43.26

Děkuji za radu, dokážu si to tedy představit. Každopádně z estetického hlediska ne, mohl by jste mi prosím zaslat foto jak to máte vy? Ještě pro lepší představu?

Přeji hezký den.

14.5.2018 12:36
gerry

XXX.XXX.141.50

Tohle sice není moje fotka, ale třeba takhle to lze poměrně esteticky vyřešit. Tuším, že kryt je od Exo Terry, ale najdete i spoustu jiných značek.

Mary106

9.3.2023 12:52
Mary106

XXX.XXX.0.154

Dobrý den, chtěla bych se zeptat nějakýho skušenýho chovatele, jaké vitamíny a jak často podávat mláďatům chameleona jemenskýho, a jestli chameleonům ve venkovních voliérách nevadí když poprchá.

Předem děkuji, přeji hezký den

Přidejte reakci

Přidat smajlík