Leguán zelený začal být agresivni

Leguán zelený
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.6.2018 15:10
Ondra.Š

XXX.XXX.211.0

Dobrý den můj leguan zelený samec staří 1,5roku začal být agresivní mám ho asi 2 měsíce je ochočený první tyden se nechal hladit vse a teď je agresivní svihá ocasem syčí a kouše nevíte čím to je? Jestli to je tím ze je v novém prostředí nebo tak?

28.6.2018 21:22
Tierarzt

XXX.XXX.129.238

Dobrý deň. Priateľ.

Pokiaľ ste si na 100% istý, že sa jedná o Leguána Zeleného resp. Leguána Obyčajného lat. Iguana Iguana. Existujú resp. sú tri možnosti (príčiny) jeho agresivity a nikdy nie viac. Mám s nimi skúsenosti cez 40 rokov.

1, Príčina sa delí na dve pod príčiny a to :
-Rozmnožovaci Cyklus - Doba hájenia (Párenia) rozmonožovania, odborne sa tento stav nazýva buď to - Pre-copulatory alebo Post-copulatory. V oboch prípadoch je (Samec) agresívny. (Samica) môže aj hynúť. Američania tento stav nazývaju Marine Iguanas v Literatúre Iguana´s Marine. Ide o stav kedy sa búria hormóny a nastáva zložitý fyziologický a biochemický proces v mozgu. Prirovnajme to k puberte. A tu nieje sa nad čím čudovať, že jedinec je v tomto obdobý agresívny k svojmu okoliu.

Riešenie - 2, Možnosti. Prvá a najľahšia je samozrejme pre samca (Samica). A naopak. Tu by som ale upozornil aj na možnosť úhynu Samice aj Samca.

Dôvod Samica - Sú tri možnosti 2 sú smrtelné a 1 je liečiteľná.
1, - Hlavná príčina úmrtia samic je samozrejme podržaná znáška vajec. (Nevhodné podmienky v chove).
2, - Najčastejšia príčina je tzv. Over-Hanging. Kedy v chove na jednu samicu pripadá viac ako jeden samec. Dokonca v malom teráriu, môže aj jeden samec, uštvať samicu na smrť.
3, - Pri páreni v nevhodných podmienkách vznikajú rôzne ochorenia - plesne. Do tela samice sa dostávajú pri pohl. styku a pri neliečení nastáva exitus - smrť. Ide o rôzne a voľným okom nepozorovatelné viry, baktérie a spóry plesní, ktoré sa dostávaju do celého organizmu, prostrednictvom rozmnožovacieho ustrojenstva. Tento stav sa dá liečiť či už antibiotikami alebo antisepticami. Najlepšia ochrana je prevencia a zdravé prostredie chovu.
4, - Bonusová môžnosť je klasicka zla starostlivosť o samicu, ktorá potrebuje iné podmienky ako samec či už od teplot až po stravu. Presne ako u človeka.
-
Dôvod Samec - Podstate to isté ako u samice s tým rozdieľom, že samec je odolnejší a častejšie hynie na banálne veci. Zlý zvlek, v domacich odchovoch (nie import) hlavne porucha Trychtoloru časti mozgu, ktorá práve spôsobuje triašku, apatiu či agresivitu. Niekedy si samci dokonca odhryznú časť chvosta v extrémnom prípade aj končatinu. Tento stav je zatiaľ neliečitelný ale Mexicka štúdia preukázala, že tento stav pravdepodobne spôsobuje Streptokok typu C, ktorý aj u ľudi pokiaľ nastane premnoženie, môže spôsobovať Tremor - Tras u ľudí liečitelný stav.
-
2, Príčina je ak ste spomenul.
- Zmena prostredia (On si uvedomuje, že ste niekto iný, nový, väčsí ako on) ale po čase si na výs zvykne ak vlk vo svojej svorke. Zisti, že, Aha tento chlapik ma nechce zožrať...hmm...tak dobijem toto územie". Možno to je smiešne ale vskutku je to pravda. Pokiaľ ide o samca, celý život si bude hajiť, svoje územie. Ak alfa samec. Maju to od prírody. Ale aj tento stav sa dá zmeniť. Jednoducho, vy musite byť ten alfa samec. Keď pochopí, že vy ste ten čo mu dýva obživu (jedlo) bude krotký. Taktiež príčinou je aj použivanie nevhodných farieb. Tak ako Holub aj Leguán a celkovo jašter či plaz, nenávidi čiernu farbu. Je to geneticky dané po ich predkoch..čierna rovná sa predátor, tak isto hnedá farba či trblietavá. Nie nadarmo po celom svete či už v zoo alebo inde majú zelené či žlté dokonca červené farby. Ktoré, sú prirodzene. Opytajte sa čo nosil ten pán alebo pani od koho ho máte. Je to tak. je to pravda. Zmena prostredia a farieb robí veľa. Tak isto Leguán ma dobrú pamäť. Ak mu ublížite aj keď nechtiac napr. manipulácia s doplnkami v teráriu. On si to bude pamätať., To je on, čo mi ublížil". Tak isto maju dobré (na plazy až vynimočné) vyvinutý čuch a hlavne citlivosť na Antiperspiranty a deodoranty a ich hlavné zložky napr. ako - Hliníkové zlúčeniny - aluminium zirconium, aluminium chlorohydrate, aluminium chloride...ďalej na zložky typu Parabén ako napr. - ethylparaben, methylparaben, buthylparaben či propylparaben a ďalej aj propylen glycol, triclosan a zlúčeniny upravujúce pH. Všetko pôsobí na jedinca ako jed. Viac menej sú to látky čo aj u ľudí spôsobujú rakovinu. A on to vie, že to je zlé. Aj preto môže byť agresívny. Fajčenie nemusím ani spomínať, každý fajčiar by si mal ovonať prsty - Ja sám fajčím 57 Rokov. Ale nikdy nie v ordinácií či v blízkosti zvierat.
-
3, - Príčina - Totalne nevhodné podmienky chovu - Malý priestor. (Ubikácia) Terárium musí byť minimálne 2x tak veľké ak samotné zviera na šírku, hĺbka by mala byť min.1x veĺkosť chovanca a výška aspoň 3x dĺžka zvierata. To je základ. Ďalej teplota, Vlhkosť, Strava. (To sa dočítate na internete, nemusím to sem písať). Teplota - Nikomu sa nepáči keď je mu veľmi teplo alebo zima. Vlhkosť - U plazov hlavne kvoli očiam a nozdrám hra hlavnú úlohu. Strava...overený recepet...Doporučujem ľadoví šalat ponoriť na 2 hodiny do nastúhanej mrkvy, pre vitalitu. Mrkvu nastruháme do hrnca min 5l. Stačí jedná väčšia mrkva ( Nie zo supermarketu) obsahujú parafíny. Ale doma vypestovaná prip. od zahradkára, ktorý nepoužíva hnojivo na báze dusičňanov. Pridať. prevarenú už studenú vodu a odstátu do hrnca, potom mrkvu a dobré umytý ľadoví šalát. Miesto vody sa dá použiť aj vývar z petržlénu alebo špenátu. V tomto náleve ponecháme, močiť sa" ľadoví šalat aspoň 60min a následne podávame. Tento recept je overený viacej ako 160 rokov. Medzi chovateľmi. Samozrejme, môžete pridať aj podrtené vaječné škrupinky (na prach) už na odmočený šalát. Nikdy nie sepiovú kosť, obsahuje o 65% menej zložiek ako napr. vaječná škrupinka a navyše obsahuje mikroplasty a iné nežiadúce zložky, spôsobené spracovaním vo výrobe. Dôležité je to, že aj nedostatok železa či draslíka alebo aj horčíka, vapníka - spôsobuje u zvierat agresivitu ba dokonca stav pripomínajúci besnotu - kedy je zviera agresívne pri silnom svetle alebo rosení (vystavení sa vode).
-
Príčinu si nájdite sám po 2 mesiacoch by ste mal svojho chovanca poznať dobré. Dosť by pomohlo, keby ste nahral fotky terária, veľkosť leguána, napisal osvetlenie, vľhkosť, stravu a celkovo podmienky. Môj názor je ten, že ide o zmenu prostredia + niečo z vyššie uvedeného alebo kombinácia všetkého. Sám viete najlepšie, že či má podmienky ak mu poskytoval predošli majiteľ. Pokiaľ ano. Príčina agresivity je inde ako v zmene prostredia.
-
Do stravy skúste pridať - Repti Calcium bez Vitamínu D3 - Odporúčam od Zoo Med.0,5 gramu raz do týždňa.
Terarium umývajte (Myslím sklo) min.2x do týždňa a to určite len prostriedkom - JBL - Clean T. Leguána nemusíte vyberať z terária len utrite sklo do sucha.
Raz za mesiac postriekajte celého Leguána (okrem hlavy) prostriedkom - BIO SCHUTZ Parasitenspray für Reptilien, ktorý je určený pre agamovité a leguanovité plazy.
Raz za čas skúste luskať prstami pri teráriu či na to reaguje váš Leguán. Pokiaľ ano membrány sú v poriadku, tým pádom aj mozog na 90%. Pískanie a pod. (vysoké tóny) plazy viac menej nevnímajú až ignorujú. Sú aj výnimky napr. Leguán Morský (lat. Amblyrhynchus cristatus), ktorý má vyvynutý resp. prispôsobený sluch pod hladinu mora a vníma, úplne iné rozlišenie tónov ako napr ten váš Leguán Zelený lat. (Iguana Iguana).
Skúste sa mu (cez sklo) pozerať do očí bez žmurkania. Ak si vám pozerá do oči určite si to všimnete. Pokiaľ začne hádzať hlavu do hora. Ak chlap po 7 pive v krčme., Čo chceš? mám sa postaviť?" Viete čo myslím? Dúfam, že áno. Vtedy je jasne, že si háji svoju Alfa dominanciu a berie vás ako niekoho kto mu chce prebrať územie alebo samice (Samice toto správanie nemajú).
Samozrejme to je len zlomok čo by som chcel napísať. Ako som spomenul, dajte informácie..kde ho máte, podmienky, veľkosť a fotky. Potom sa môžme baviť obecne a prísť na tu príčinu skôr ako sa chovanec stane, Navždy" agresívnym.

Za moju Slovenčinu sa ospravedlňujem, žijem v Rakúsku 57 Rokov.
Prajem príjemny zvyšok dňa.

Dipl-TA.Dr. G. Adlassnig.

29.6.2018 13:09
Ondra.Š

XXX.XXX.211.0

Chovam v terariu o rozměrech 2x2x1m.

Sona1711

20.7.2021 16:25
Sona1711

XXX.XXX.24.168

Viete mi prosím poradiť? Máme samca leguan 4,5r a nedávno sme si zaobstarali samicu približne v tom istom veku. Zo začiatku sa nám zdalo ze budu spolu vychádzať ale už dva dni na ňu samec útočí. Terárium majú obrovské, dva výhrevné miesta ale on sa začal chovať agresívne a teritoriálne. Sú spolu necelý týždeň ale teraz musíme nad nimi stať a strážiť ich aby ju vážne nezranil.

Neregistrovaný uživatel

21.7.2021 20:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.48.56

Sona1711 napsal(a):
Viete mi prosím poradiť? Máme samca leguan 4,5r a nedávno sme si zaobstarali samicu približne v tom istom veku. Zo začiatku sa nám zdalo ze budu spolu vychádzať ale už dva dni na ňu samec útočí. Terárium majú obrovské, dva výhrevné miesta ale on sa začal chovať agresívne a teritoriálne. Sú spolu necelý týždeň ale teraz musíme nad nimi stať a strážiť ich aby ju vážne nezranil.

Jste si jisty ze je to par? A i tak. Plazi nejsou hejniva zvirata. Slejzaj se jen na pareni.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.7.2021 23:03
Uživatel s deaktivovaným účtem

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jste si jisty ze je to par? A i tak. Plazi nejsou hejniva zvirata. Slejzaj se jen na pareni.

Aha.. a proto leguánci rodu Leiocephalus i další zvířata žijí ve skupinách, že jo?

Přidejte reakci

Přidat smajlík