Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.6.2018 10:26
ChamJem

XXX.XXX.55.26

Dobrý den,

jakou sílu ÚVB světla (případně také osvědčenou značku) byste doporučili do terária pro chameleona jemenského? Velikost terária je 60x40cm a 90 cm na výšku.

Děkuji.

28.6.2018 23:08
Tierarzt

XXX.XXX.130.56

Tzv. Basking Spot (Vyhrievané miesto po našom) by malo byť dostupné 12 hodín denne, Odporúčam Repti glo 5.0 pri vzdialenosti max.25cm (od Basking Spot). Prip. v teráriu nad 150x90x50 aj Repti glo 10.0 pri vzdialenosti 35-40cm + ale to už je fakt extrém pre zviera pri zlej vzdušnej vlhkosti. Dokonca spôsobuje v malom priestore aj Yemen Sick - Jemenské Ochoronie, ktoré, začína ako zápal ústnej dutiny tzv. Hniloba ústna PCO - (Putrefactio Cavitas Oris). Takže odporúčam max 5.0. Dôležité je, že mladý jedinec potrebuje menšiu teplotu ako dospelí. Aj v prírode Adult lezie čo najvyššie na strom a mladý cca. do 1 roku je v korune. Tu je rozdiel cca.2 až 5 stupňov. Optimal je 2 stupne rozdiel medzi adultom a young - mladým jedincom.
Basking Spot :
Adult 1 rok+ - 31-35C
Young pod 1 rok - 28-31C
Samozrejme pri správnej vzdušnej vlhkosti.40% až 60% čim väčšia teplota.
Večer môže teplota klesnúť, kľudne aj na 10C pri vlhkosti cca.40%. pokiaľ používame CHE žiarovku tzv. Keramické svetlo resp. Ceramic Bulb (Keramická žiarovka). Používa sa iba večer cca 2hod. po vypnutí Basking Spot.
-
Čo sa týka UVB svetla, ktoré dodáva ak všetci vieme hlavne Calcium resp. podporuje jeho vnikanie na miesta kam má ísť. Odporúčam Arcadia T5 12% UVB s reflektorom. V prípade malého terária Arcadia T5 6% s reflektorom. Je to určené pre chameleónov. Samozrejme UVB sa mení počas roku pri chove chameleónov počas ročného obdobia a pokles v UVB pri Jemenoch je až do -10UVB...teda ak používam v lete UVB 20 (smrť) tak v zime používam UVB - 10 (Optimal v lete). Samozrejme, je rozdiel či používame UVB v teráriu alebo z vonkajšej časti terária. Vo vnútri menej, slabšie UVB. Pokial je UVB položené na teráriu z vonku tak silnejšie. Sklo odburáva pár percent z UV aj z UVB.
-
U vás pri veľkosti terária 60x40x90 (časom kúpte väčšie), keď chameleón presiahne veľkosť cca.32-35cm aspoň 100x80x120. Do bytu vedľa terária ak je to možné, kúpte si Dracenu, Monsteru, väčšiu Yuku alebo veľký ficus. Tam ho puštajte, nie nasilu. Otvorte terárium tak aby listy, konáre, siahali do terária. Kľudne chodte aj do práce alebo von (cez deň) chameleón sa takto naučí volnosti a na 90% ho najdete napr v teráriu alebo na tom ficuse prip. inej rastline.Vždy len keď ma splnené svoje potreby (jedlo, voda) vtedy určite nebude utekať kade tade. Večer ho ak je von z terária ho vezmite do ruk a dajte do terária ale nie na silu jemne a za predne nohy (lopatky) tam mu nikto neublíži. Pokiaľ sa bude držať o 106 nehajte ho tak a ráno to skúste znovu na toto si zvykne. Ale nikdy ho nasilu nevyberajte a nedavajte si ho na ruku z terária. To je jeho priestor jeho domov a on tam chce byť pánom. Nasilu to robia len deti a neskúsený chovatelia. Skúšajte dať ruku do terária. Keď sa sám rozhodne, že chce tak pôjde ale nikdy ho neberte nasilu z terária. To je len taká rada. Osobne som veterinár v Haus des Meeres 17 rokov - https://www.haus-des-meeres.at/ a taktiež som pracoval ako veterinár 42 rokov v Tiergarten Schönbrunn - Zoo Wien https://www.schoenbrunn.at/ueber-schoenbrunn/schlosspark/rundgang/tiergarten/ Ak budete mať akekoľvek problémy, kontaktujte ma na e-mail v mojom profile. Rád vám pomôžem, Priateľka.

S pozdravom

Dipl-TA.Dr. G. Adlassnig.

14.7.2018 12:18
radiata

XXX.XXX.234.160

Tak z tvojho prispevku som odpadol uz v uvode. Ty si Dr? Coho preboha? Pises tu s prepacenim totalne hluposti. O zmene UVB z 20, na 10 nebudem pisat, pretoze UVBckom sa predavkovat neda a v zajati ho budes mat vzdy nedostatok!
No co ma zarazilo uplne je fakt, ze tvrdis ze sklo odbura par percent UVB zlozky.. To ako fakt? SKLOM UVB NEPRENIKA. Zaklad ze si sa tu podpisal ako v uradnom liste!
Ak dovolis, titil vynecham v zavere.

Přidejte reakci

Přidat smajlík