Dobrý den,
dnes jsem byl krmit rodičům chameleona, kterého jsem neviděl asi 3 měsíce. Všiml jsem si, že má na kůži dva výrůstky - jeden asi 1,5 cm velký a druhý narůžovělý malý. Zítra budu volat na veterinu, ale dneska už se nikam nedovolám a tak bych chtěl znát nějaký názor, o co by se mohlo jednat.
Přikládám foto.
Za případné odpovědi mnohokrát děkuji.
Michal.V.
napsal(a):
Dobrý den,
dnes jsem byl krmit rodičům chameleona, kterého jsem neviděl asi 3 měsíce. Všiml jsem si, že má na kůži dva výrůstky - jeden asi 1,5 cm velký a druhý narůžovělý malý. Zítra budu volat na veterinu, ale dneska už se nikam nedovolám a tak bych chtěl znát nějaký názor, o co by se mohlo jednat.
Přikládám foto.
Za případné odpovědi mnohokrát děkuji.
Zdravím, jaký byl rezult veta?
Dobrý den,
Dle veterinářky jde o infekci. Menší boule jenž má chameleon na těle budou vyléčeny antibiotiky (podáváno formou stříkačky do úst). Infekce mohla být způsobena mnoha vlivy nejvíce jsou náchylní z prostředí. Zbytečně velká vlhkost, neadekvátní podestýlka (i když je tvořena přímo pro chameleony), která vytváří více vlhkosti než je pro chameleona zapotřebí. Nyní se chameleon má čile k světu. K antibiotikům dostal i léky proti bolesti a velká boule mu bude chirurgicky odebrána. Bohužel u plazů a podobných zvířat je dlouhá rekonvalescence. Z tohoto hlediska bude moct jít na chirurgický zákrok až po nějakém čase a i tak se bude léčit další měsíc po zákroku. Také bylo nutné předělat terárium aby nebyl ve velkém kontaktu s tepelnou žárovkou kvůli popáleninám a hlavně celkové teplotě v teráriu, které musí dosahovat maximálně 35°C v místě tepelné žárovky. Avšak nyní už je mu dobře a i kontakt s lidmi i veterinářkou snáší mnohonásobně lépe.
Michal V.
Natinataly

XXX.XXX.13.204
Dobry den, mohu se zeptat u jakého veterináře jste byli? Mám totiž stejný problém