Dobrý den máme pulroční mládě užovky červené dva dny jsme ho nechali v klidu protože žral myš a když jsme si ho chtěli vzít do ruky tak po nás Vyskočil bojí se brání s vyskakoval nenechal jsem si do ruky mohl byste mi prosím vás někdo poradit co s ním mám dělat jako Mám přimět aby se nebál
Kolega přede mnou má pravdu. Užovka se při trávení (a to trvá déle než 2 dny) a HLAVNĚ po svlečení NEMÁ a NESMÍ otravovat.
Na druhou stranu, je dle mého názoru Užovka červená na mazlení uplně ta nejlepší. (používají se i na terapie) my máme "Oskara" už 6 let, a mám pocit, že se na vytažení z terárka vysloveně těší. Stačí dovnitř strčit ruku a hned se obtočí....nikdy na mne hubu neotevřel.
Takže když je v klidu, doporučil bych jen jednoho "lovce" kterej ho bude z terárka vytahovat. Had má lepší čich, než pes A páníčka si zapamatuje.
Nezapomeň, že lezeš k NĚMU DOMŮ...musíš odhadnout, kdy má ON náladu
Dávám bacha, aby mi ruka nebyla cítit, třeba nějakým zvířetem, anebo třeba umytá zbytečně voňavým mýdlem. Ruku k němu jsem přibližoval hřbetem dlaně směrem k němu...do toho se nezakousne. (kdyby se zakousl, neucukni, počkej než se pustí, když mu vytrhneš zub, je konec...už se nenažere)
No a když ho čapneš a pozná, že nejsi žrádlo ani ty pro něj, ani on pro tebe ...nechá tě na pokoji. A můžeš ho v klidu předávat i dalším.
Hodně štěstí a napiš mi na melounci@centrum.cz jak to dopadlo.
čus Míra a Marek
PS- až budeš mít Užovku Černou tak to ale neplatí....ta se zkrotí až mimo terárko. O tom klidně až příště
kdyby tvoje znalosti dosahovaly jen zlomek "tvého sebevědomí" dařilo by se tvým chovancům o mnoho lépe
ale nestrácej naději
Uživatel s deaktivovaným účtem

Užovky, korálovky a všichni tihle drobnější hadi jsou jako mladí přirozeně trochu víc nervózní. To ale neznamená, že je člověk vůbec nesmí mít v ruce... Nechte ho pár dní v klidu po krmení a samozřejmě ve svleku, ale pokud je zrovna "volný", má stanovený pravidelný krmný režim a podobně, klidně si ho na chvíli vytáhněte.
V terárku se bude bránit a vyskakovat, přeci jen je to jeho domov, ale je třeba neucuknout, jak už bylo zmíněno. Když se necháte zahnat, nikdy s tím nepřestane. Než ho vytáhnete, nehlaďte ho a nedávejte se mu zblízka "očichat", nechápe to stejně jako savci a akorát skončíte s kousnutím. Jen ho s klidem vezměte tak, abyste mu podpořili většinu těla, a rovnou zvedněte. Bude sebou trochu mlít, ale je třeba to vydržet. :) Během pár minut se snad trošku zklidní, pak si ho můžete zkusit předat nebo vrátit do terárka. Je to hlavně o trpělivosti, nezvykne si ze dne na den, ale stojí to za to. :) Pochopitelně se ale řiďte podle něho, pokud ho to začne nějak negativně ovlivňovat, je třeba dát mu pauzu a třeba týden na něho nesahat.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No, pokud s tímhle běháte za každým prodejcem na burzách, který nosí svoje reprezentační zvířata na krku a nabízí lidem, jestli si jejich hady chtějí půjčit, musíte mezi nimi být vážně oblíbení
Ano děkuji. Lupus má pravdu, ale jeho vzteklé reakce na fórum nepatří...takže, když je jako člověk pacient...jaký to bude asi chovatel???
Já "chovatel" nejsem. Mám tři hady, želvu a rybičky. Želva v poho " pobíhá" po bytě a s zbytek (mimo rybiček) nemám problém z jejich bytečku vyndat....toť asi vše....nechtěl jsem machrovat ani radit....jen jsem napsal, jak to je. A nejsem teen, je mi 46 (fakt je, že hada mám teprve 6 let a nikdo mne to neučil....jen jsem se ptal...a četl...a ptal...atd)
Tak se mějte
Želva v poho " pobíhá" po bytě
to hovoří za vše , ale abych nebyl jen "vzteklej"
prostudujte si
http://www.zelvy.wbs.cz/Jak-zacitumisteni-a-chov.html
http://www.zelvy.wbs.cz/Jak-a-cim-krmit.html
http://www.zelvy.wbs.cz/Zakladni-potrava.html.
jinak
Základní potřeby želv :
1) dostatečná vlhkost (spaní ve 100% vlhkosti min 8hod)
2) správné teploty - výhřev cca35, chladný kout 20, na noc co největší pokles
3) správný poměr Ca/P v potravě
4) dostatek vitamínu A a D3,
A bude mít ze správné stravy a D3 z kvalitního UVB.
vlhkost lidé často podceňují a přitom je to zásadní otázka
nebudou-li spát ve vlhku, budou vysušené, žádná miska s vodou ani koupel to nenahradí atd..atd...