TýnaKris

XXX.XXX.45.164
Zdravím ☺ potřebovala bych trochu poradit jak vytahnout Sofii z terarka. Partner odjel na delší dobu pryč a ja nevim jak ji vytáhnout ven. Byla zvykla na vytažení, ale ne ode mne. Když se k ni přiblížím rukou, je v pozici a nebo po mě po chvili vyjede a ja ucuknu. Pak už se bojíme obě.
Měla bych ji krmit, ale ne v teráriu, zrala venku.
Přes den je schovana ruzne tak to ji nechci odkryvat, aby nebyla nastvana už předem.
TýnaKris

XXX.XXX.1.184
MlejnekReptiles97
napsal(a):
Když se bojíte rukou zkuste to hákem nebo vemte rukavici :) Ale podle fotky je to ještě prcek to ani to případné kousnutí neucítíte přes rukavice
Dekuji za reakci, nejsem chovatel, ale zustala mi tak se o ni chci hezky starat. Má 10 měsíců, jednou jsem to zkusila v rukavici a to šlo, kroutila se a nevim jestli ji treba nezmacknu moc, mam respekt, ale vždy je schovana jakoby nahoře smotana a jak se k ni přiblížím, už se ji nelibim. Žere krasne, svlékla taky v pohodě, v hluku není a už začíná i přes den vykukovat. Je možný ze mam jen nervózní hadici?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je možné, že se prostě straní kontaktu, to je u hadů normální. Obzvlášť u takhle mladých menších jedinců, protože vědí, že jsou zranitelnější.
Pokud žere a svléká se v pořádku, pak není co řešit, ale pokud trváte na tom vytažení, je důležité, abyste se vy sama nejprve naučila zůstat v klidu a neucuknout.
Rukavice nebo hák jsou bezva způsob, v tom pokračujte. Je dobré vydržet to jejich cukání, většině hadů dojde, že to nemá cenu a uklidní se. Jakmile se trochu zklidní, můžete ji vrátit do tera. Případně si můžete manipulaci s ní rozvrhnout - např. 2x do týdne 15 minut v nějakou večerní hodinu. Hodně zvířat se na takovou rutinu naučí dobře.
TýnaKris

XXX.XXX.3.199
napsal(a):
Je možné, že se prostě straní kontaktu, to je u hadů normální. Obzvlášť u takhle mladých menších jedinců, protože vědí, že jsou zranitelnější.
Pokud žere a svléká se v pořádku, pak není co řešit, ale pokud trváte na tom vytažení, je důležité, abyste se vy sama nejprve naučila zůstat v klidu a neucuknout.
Rukavice nebo hák jsou bezva způsob, v tom pokračujte. Je dobré vydržet to jejich cukání, většině hadů dojde, že to nemá cenu a uklidní se. Jakmile se trochu zklidní, můžete ji vrátit do tera. Případně si můžete manipulaci s ní rozvrhnout - např. 2x do týdne 15 minut v nějakou večerní hodinu. Hodně zvířat se na takovou rutinu naučí dobře.
Moc děkuji za odpovědi, pomohlo mi to. Jen ještě prosím o radu, jestli se třeba naučí tento kontakt i v pozdějším věku až trochu povyroste, nebo je lepší v tomto čase? Netrvám samozřejmě, jen jsem si říkala, že by to bylo fajn, když už je doma. Když by byla větší, třeba bysme obě cítily větší jistotu. Zkusím se jí nebát, ale spíš mám strach, abych jí neublížila já než ona mě.

Osobně myslím, že by bylo dobré začít teď :) Samozřejmě sledujte, jak to ovlivňuje její chování a podle toho se přizpůsobujte, ale kdybyste čekala moc dlouho, zvykne si žít bez kontaktu s vámi a naučit ji na dotek bude trochu těžší. Ne úplně nemožné, ale určitě složitější. Jak se říká, starého psa nové kousky nenaučíš. :D
TýnaKris

XXX.XXX.45.164
napsal(a):
Osobně myslím, že by bylo dobré začít teď :) Samozřejmě sledujte, jak to ovlivňuje její chování a podle toho se přizpůsobujte, ale kdybyste čekala moc dlouho, zvykne si žít bez kontaktu s vámi a naučit ji na dotek bude trochu těžší. Ne úplně nemožné, ale určitě složitější. Jak se říká, starého psa nové kousky nenaučíš. :D
Jeeeee, vždyť mě tluče srdce už když ji měním vodu 😁 no nic, budu muset byt statečná, když už je má spolubydlící. Vše má zajištěné, je o ni zlatě postaráno, jen ten kontakt nám chybí....
Prostě pro ní hrábni a vyndej jí. Když na ní půjdeš pomalu s největší pravděpodobností po tobě vyjede. Kousnutí od takového prcka ani neucítíš. Když už jí budeš mít v ruce jemně jí drž a nech si jí plazit mezi prsty tak aby ti nespadla. Ona se uklidní. Rukavice netřeba a na háku jí stejně neudržíš, je to blbost.

Čáry
napsal(a):
Prostě pro ní hrábni a vyndej jí. Když na ní půjdeš pomalu s největší pravděpodobností po tobě vyjede. Kousnutí od takového prcka ani neucítíš. Když už jí budeš mít v ruce jemně jí drž a nech si jí plazit mezi prsty tak aby ti nespadla. Ona se uklidní. Rukavice netřeba a na háku jí stejně neudržíš, je to blbost.
Rukavice byly navrženy pro případ, že by se paní sama obávala jít na to rovnou holýma rukama. Někomu je to prostě pohodlnější a spousta plazů je zprvu taky víc v klidu, když pod sebou necítí přímo cizí kůži. I když je pravda, že bez nich má člověk lepší cit, když jde o manipulaci s takhle malým zvířetem.