Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.6.2019 20:09
chovatel107

XXX.XXX.91.113

Zdravím, jaký je podle vás lepší substrát pro heterodona?
Je lepší rašelina nebo písek, popřípadě jiné?
Děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.6.2019 17:24

Písek určitě ne, spíše rašelinu. Případně můžete použít bukové nebo osikové štěpky, ty dobře zachovávají vyhrabané tunely.

Ji.J.

23.6.2019 19:42
Ji.J.

XXX.XXX.76.140

Nic osobního kuu bi, ale mě prostě nejde dohromady Heterodon a rašelina. Taková pelargonie by v ní seděla myslím lépe .
Rašelina je buď suchá a práší nebo na H.n. moc mokrá. Navíc je kyselá nebo chem. upravená, oba případy nejsou ideál.
Štěpky mě kdysi připadali fešácké, ovšem jen krátce, totiž do chvíle než se jednomu nezbedovi podařilo jednu spolknout (při krmení). Šel pod kudlu a měl namále.
Pravda, mohl být výjimečně neopatrný.
Volil bych písek, ideálně kopaný a jako úkryt větší kusy kůry. Při večerním rosení vytvoříte lépe vlhčí koutek a ráno už bude zase hezky sucho.

23.6.2019 20:37

On ten písek taky umí nadělat pěknou paseku, pokud ho had spolkne... a taky mi třeba sedí víc na dětské hřiště než do terárka :D je to asi hodně subjektivní, no. Já osobně bych na něj rypáčka nedala čistě proto, že není pouštní a nemá na něm co dělat. Suchá rašelina se dá se štěpky (nebo ještě s cypřišovým kompostem, ten neplesniví při rosení) namíchat pěkně 50/50 a problém se sprašností máte vyřešený. Případně lze i ten písek s něčím namíchat, ale používat ho čistý zní jako problém. :/

Ji.J.

23.6.2019 21:43
Ji.J.

XXX.XXX.76.140

Máte pravdu, není to typicky pouštní had, nicméně v oblastech jeho výskytu bude písku jistě víc než rašeliny viz. níže. Navíc divoké populace písčité podloží vyhledávají a jednoznačně preferují. Ten rypáček opravdu nemají pro parádu.
Přesto jsem si ověřil zda jsem něco nezmotal a ukázalo se toto:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Místo výskytu
Heterodon nasicus se nachází ve výškách 90 až 2400 m. Suché skalnaté země a pobřežní ostrovy (Johns, 2000). Upřednostňuje oblasti, které jsou z větší části suché a písčité. Podle Wrighta (1957, s. 299) H. nasicus je „ Výrazně prérijní druh, téměř každý autor ho odkazuje na písčité plochy, jako jsou písečné kopce, písečné duny, písečné záplavové oblasti, písečné prérie, písečné oblasti a písečné jemné hlíny. . " Důvodem pro jeho preferenci písčitých oblastí je to, že se jedná o hada, který rád hrabe v půdě, hlavně při hledání potravy (Wright, 1957; Shaw a Camplbell, 1974). ( Johns, 2000 ; Shaw a Campbell, 1974 ; Wright a Wright, 1957 )
Oblasti stanovišť, savany nebo louky
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
O rašelině a štěpkách ani zmínka, asi tam nebudou rašeliniště ani pet obchod.Přiznávám, že jsem to vypíchnul trochu ze zlomyslnosti jako reakci na info. že H.n. na písku nemá co dělat. Být Vámi klidně a s čistým svědomím bych svého rypáčka na ten písek dal.(pokud možno kopaný, je soudržnější). Pokud chcete orig. zdroj, stačí říct.

24.6.2019 10:28
chovatel107

XXX.XXX.27.33

Děkuji za info...
Heterodona jsem dal na písek a dal jsem tu tam pár kamenů na skrýše. V rohu má rostlinku, ze které má menší vlhko a nechybí mu miska s vodou.
Viz foto... Snad se mu bude takhle líbit...
Všechny hady krmím jenom zásadně v bedně mimo terárium, takže k pozření písku by měla být minimální šance.

Ji.J.

24.6.2019 21:30
Ji.J.

XXX.XXX.76.198

Myslím že dost dobrý. Jen taková technická připomínka pro úplnost i když to tak asi máte. Kameny, zejména větší, je dobré umístit v terku jako první, tj. až na dno, pak teprve substrát. Pokud se dají na substrát mohlo by časem dojít k přimáčknutí hada ke dnu terka. Oni Heterodoni jsou, ač se to nezdá, dost podnikaví v podhrabávání a podobných nezbednostech. A skoro vždy si vybírají ten největší, tudíž pro ně teoreticky nejbezpečnější kámen. Na přir .lokalitách je to dobrá strategie akorát tam jaksi chybí to skleněné dno. Proto je dobré mít spolu s kameny větší plát té kůry, ať už borové z lesa nebo korkové z prodejny, ta jim neublíží a můžou pod ní dolovat po libosti. Kytka také dobrý, jenže Euphorbie (je-li to ona) jsou typické spíš pro Afriku a Asii pro Ameriku jen na jihu. Hezky v terku působí a je pro H. typičtější takový vyrýpnutý travní drn i s hlínou. Dá se udržovat vlhčí (lokální vlhkost), dá se měnit. Vypadá to opravdu dobře i když je tráva polosuchá, jen je třeba dát pozor na tepelný zdroj.
No nějak mám pocit že brousím do oblastí do kterých mě nic není , takže chovu zdar.
P.s. Nevidím teploměr.

24.6.2019 21:46
chovatel107

XXX.XXX.27.33

Ano kameny mám položené až na dně a okolo písek, má tam i dva kousky korkové kůry.
Ten drn trávy mě také už napadl, bude vypadat dobře. Zdroj tepla je na druhé straně Tera a teploměr tam má, dodal jsem ho až po vyfocení... :)

26.6.2019 14:15
TBB

XXX.XXX.110.132

Rypáček na nose opravdu nemají jen tak, mají ho od toho, aby hrabali v substrátu. Ovšem bez ohledu na to, o jaký jde materiál, proto používat tohle jako argument pro písek je dost nešikovné. I kdybyste ho dali na noviny, bude se snažit hrabat.
Čistý písek nedrží ani tvar, ani vlhkost (nesaje) a tím pádem je to podklad pro h.n. naprosto nevhodný. Tedy alespoň pokud nechcete potíže se svleky a velmi špatnou hygienu v teráriu. Při pozření písek relativně rychle ucpává TT, podobně jako čistý lignocel. (Uvědomuji si že krmíte mimo terárium, ale ono ani to není ideální pro jakékoliv hady... to je ale jiné téma, tak to nechám.)

Zkuste písek smíchaný se zeminou/kůrou/listím, napodobíte tím suchou zemi travnatých prérií, kde se h.n. běžně vyskytují. Místečko s čistým pískem mu poskytnout můžete, ale proboha, ať si může vybrat, jestli v něm chce ležet.
Musíte myslet na to, že v divočině se po tom písku pohybuje spousta jiných živočichů, je to udusanější a mnohem hlubší, takže to tam funguje úplně jinak, než v teráriu v zajetí.
A když už mluvím o hloubce, vrstva podkladu ve vašem setupu je pro hrabavého hada zoufale malá.. dejte mu alespoň tak 15 centimetrů. =)

Pro více info můžete kouknout sem (schválně dávám odkazy na care guidy, protože dáváme dohromady terko pro "domácího" hada, ne pro divokého) :
http://www.lihs.org/files/caresheets/Heterodon.htm
https://www.warnernaturecenter.org/animals/hognose

Pro video divokého heterodona a jeho prostředí můžete zabrousit sem.
https://www.youtube.com/watch?v=J4bgYwo-XEU

Přeji hodně zdaru. =)

Ji.J.

26.6.2019 20:03
Ji.J.

XXX.XXX.76.219

Tak a jsme zase na začátku.
1/ Cituji "Rypáček na nose opravdu nemají jen tak, mají ho od toho, aby hrabali v substrátu"
Záměna následku s příčinou. Pokud chci být přesný tak nemají rypáček proto aby mohli hrabat, ale proto že se takový tvar se jeví jako nejvhodnější pro jejich způsob života v úzkém vztahu s podložím jejich oblíbených lokalit. Takže je to opačně, pro div. populace bylo výhodné hrabání takže následně se vyvinul ten zatr. rypáček.

2/ Ovšem bez ohledu na to, o jaký jde materiál, proto používat tohle jako argument pro písek je dost nešikovné. I kdybyste ho dali na noviny, bude se snažit hrabat.
"tohle", rozumím-li dobře tak je to opět rypáček, jsem jako nešikovný argument pro písek rozhodně nepoužil. Jako argument bylo použito vyjádření renomovaných herpetologů o hady preferovaném místě výskytu.
3/ Čistý písek nedrží ani tvar, ani vlhkost (nesaje) a tím pádem je to podklad pro h.n. naprosto nevhodný. Tedy alespoň pokud nechcete potíže se svleky a velmi špatnou hygienu v teráriu.
Souhlasím až po první čárku, proto také doporučuji jako vhodnější písek kopaný. Zato potom nechápu souvislosti. Mám to snad chápat tak, že písek je naprosto nevhodný ba nebezpečný protože jej v přírodě upředňostňují?
Svleky ? Hygiena? Každý chovatel snad půběžně uklízí.Navíc by mě zajímalo v čem je hygieničtější močí a trusem nasáklý savý substrát. Snad jen že se ten binec lépe ztratí.
4/Při pozření písek relativně rychle ucpává TT, podobně jako čistý lignocel.
Případná újma není sice zcela vyloučená, ale lignocel dokáže ucpat ZT ze zcela jiné příčiny než písek, což jistě víte, takže nechápu ten příměr.
5/Uvědomuji si že krmíte mimo terárium, ale ono ani to není ideální pro jakékoliv hady. Souhlas
6/Zkuste písek smíchaný se zeminou/kůrou/listím, napodobíte tím suchou zemi travnatých prérií, kde se h.n. běžně vyskytují. Jednoznačný souhlas.
7/A když už mluvím o hloubce, vrstva podkladu ve vašem setupu je pro hrabavého hada zoufale malá.. dejte mu alespoň tak 15 centimetrů.
Vzhledem ke skutečnosti, že nelze poskytnout v terku totožné podmínky jako v přírodě, jeví se mě více nebo méně centimetrů jako nepodstatné. Samozřejmě za předpokladu, že lze vybudovat úkryt, třeba právě pod tou kůrou.

Stejně všichni dobře víme, nebo alespoň tušíme, jak relativně málo potřebují hadi ke spokojenosti a že všechno to "zdobení" a hraní si na lokalitu dělají drobní chovatelé zejména pro svůj dobrý pocit a uspokojený vkus. Vlastní potřeby hada s tím mají pramálo společného. Nechci zrovna uvádět příklady ale velkokapacitní chovy mnohé napoví. Nebo třeba takové skládky odpadů. Jistě, odsouzeníhodný přesto však místy pozoruhodně využívaný biotop.
Všechno, chovu zdar.

Ji.J.

26.6.2019 21:44
Ji.J.

XXX.XXX.76.219

K tomu příměru.Toto dokáže lignocel. Neznám nic podobného co by dokázal písek.
Nicméně pokud se pletu, rád se podívám.

27.6.2019 17:49
TBB

XXX.XXX.110.132

https://pm1.narvii.com/7006/a400fb27122985d9ae7797b3bd1f2d5c644d54d5r1-720-540v2_hq.jpg
Prosím =) Jde sice o gekončíka, ne o hada, ale vzhledem k tomu že vy jste poskytl pitvu chameleona, snad to jako důkaz stačí. Ovšem je pravda, že ucpání TT nezpůsobuje pouze materiál, je to hlavně o zdraví zvířete. Přesto bohužel některé materiály (jako čistý lignocel, čistý písek, drcené skořápky) nesou zvýšené riziko.

Ji.J.

27.6.2019 20:47
Ji.J.

XXX.XXX.76.230

Děkuji za odkaz.
Celkem rád bych sice rozhrabával (bez emocí) alespoň primární příčiny a nejohroženější druhy, protože se dozajista výrazně liší a konečný výsledek by možná mohl někoho potřebného inspirovat. Na druhou stranu mě váš názor na zanášení diskuze připadá rozumný.
Trochu se sice obávám, že diskuze bez různých názorů a jejich zanícené obhajoby bude taková kapku plochá, ale budiž.
Pravda, malinko sarkasmu jsem použil v reakci na "vitaminované" chovance. Dogmatické závěry a rady bez zjevné základní představy o dané problematice, neschopnost radu obhájit případně o ní alespoň diskutovat mě vytáčejí a považuji je za nebezpečné. Takže trošku legrace prosím vydržte, zabrání mě v tom jedině admin, páky na to má.
Pouze si ještě, v zájmu objektivity, neodpustím poznámku.
Jako substrát jsem během času zkoušel téměř vše co bylo v aktuální době zrovna moderní, včetně lignocelu, papírových utěrek i vaječných plat atd.
Nikdy, s výjimkou bukových štěpků a drcených kukuřičných vřeten jsem nezaznamenal přímé ohrožení zvířete(možná jen klika). S celé parády však zbylo nakonec to s čím jsem kdysi začínal. Chodím jako zamlada pěkně kopat a rýpat to co je běžně v okolí. Jen ty papírové utěrky fungují stále pro mladá háďata a smrkové hoblinky pro malé želvy. Zajímavé je, že drcené vaječné skořápky považuji za naprosto nenahraditelný doplňkový zdroj Ca a nikdy ve výběhu či terku nechybí zejména u želv.

Ji.J.

27.6.2019 21:07
Ji.J.

XXX.XXX.76.230

Pardon nějak se to samo rychle vložilo
A nejen Ca ale samozřejmě i Ph,Mg,Fe. To vše v relativně příznivém poměru. Protože jak všichni jistě víme tak jedno bez druhého včetně odpovídajících vitamínů by nám i zvířatům bylo v potravě úplně na prd.

28.6.2019 11:15
Pandinus

XXX.XXX.161.10

TBB napsal(a):
https://pm1.narvii.com/7006/a400fb27122985d9ae7797b3bd1f2d5c644d54d5r1-720-540v2_hq.jpg
Prosím =) Jde sice o gekončíka, ne o hada, ale vzhledem k tomu že vy jste poskytl pitvu chameleona, snad to jako důkaz stačí. Ovšem je pravda, že ucpání TT nezpůsobuje pouze materiál, je to hlavně o zdraví zvířete. Přesto bohužel některé materiály (jako čistý lignocel, čistý písek, drcené skořápky) nesou zvýšené riziko.

Ten odkaz s gekončíkem není zrovna dobrý příklad. U eublepharů není totiž požírání písku a následné ucpávky pravidlem ani standartní situací a to přesto, že se pro ně jako substrát používá desetiletí. Jedná se vždy o jedince, dost často chybně lovící zvířata, která by v přírodě "odpadla" (diskutuje se genetika, zdravotní obtíže atp.). Některým takhle pomáhají jejich majitelé, kteří je nedostatečně dotují minerály a zvířata pak mají zvýšenou potřebu požírat substrát (což ostatně dělají třeba i rachitické suchozemky). Nicméně i u takto chybně lovících zvířat stačilo zaměnit zrnitost písku za větší a gekončíci si s nadbytkem substrátu v tlamě dokázali poradit (prostě ho jazykem vyhážou). Hadi zpravidla nepolykají až na výjimky (natrix, nerodia, thamnophis atp.) potravu vlhkou nebo mokrou (pokud si jí sami nenamočí do misky s vodou nebo nevyzvrací a nepokouší pozřít znovu - většinou nadměrná velikost) a tak se kupříkladu na usmrcenou myš heterodonovi nemá co nabalit. Osobně jsem H. nasicus choval jak na písku, tak na hoblinách, naprosto bez problémů. Z hlediska nebezpečnosti mi připadá nejhorší lignocel (osobní zkušenost, kterou životem zaplatily rohatky) a štěpky. Ty na navlhčené potravě držely jak dlaždičky na zdi a větší hadi je polykali velmi často.

30.6.2019 09:35
chovatel107

XXX.XXX.91.113

Tak snad konečná předělávka...
Písek s rašelinou 1:1, kameny položené na skle (nepropadnou se do substrátu) a doplněno trsy trávy. Hloubka cca 6-8cm. Viz foto
Děkuji za rady, snad už je takto v pořádku :)
Ještě se zeptám zda je tedy lepší heterodona krmit v boxu nebo v Tera?

Ji.J.

30.6.2019 11:15
Ji.J.

XXX.XXX.76.90

diplomacie má svůj půvab jen někdy svádí ke kompromisům.
Třeba to tak ale má být.
S tím krmením.
1/nelze to specifikovat na heterodona-y obecně, spíš na hady kteří jsou v příjmu potravy stydlivější a nejsou zcela přesvědčeni o tom, že se jim potenciální riziko lovu v "neznámém" prostředí vyplatí. I v omezeném prostoru terka mají svůj důvěrně známý revír a jak známo, doma chutná nejlépe. Je to ale kus od kusu a suverénním, předrzlým jedincům je to fuk. Své výhody však takové krmení také má.
2/Manipulace s čerstvě nacpaným hadem je kontroverzní. Lehce se může stát že kořist vybleje, nebo trochu lépe, zvrátí. Ale jak říkám, je to kus od kusu.

Pokud bude někdo oponovat tím, že ve "velké" přírodě si také had loví kde ho zrovna napadne, tak je to omyl. I ta svoboda má, ač se to na první pohled nezdá,
svá většinou striktně vymezená území "to je moje a toto zase tvoje". Rozhodně se tam zvířata nepohybují přímo, svobodně a rovnou za nosem, ale často na překvapivě malém území.

30.6.2019 11:41
chovatel107

XXX.XXX.91.113

Super, mockrát děkuji za cenné rady Ji.J. a také všem ostatním... :)

30.6.2019 22:47
TBB

XXX.XXX.172.206

Ji.J, naprosto to chápu, jak bylo řečeno, správně užitého sarkasmu si cením =D ještě možná napravím jedno nedorozumění - drcenými skořápkami byly myšleny ořechové, nikoliv vaječné. Drcené vaječné také používám jako doplněk Ca a nedám na ně dopustit. Ale to už je zase jiné téma, takže ve stručnosti děkuji za debatu.

Pro autora vlákna, poslední úprava terka vypadá pěkně - ke krmení už odpověď máte, tak aspoň ještě jednou přeji hodně štěstí v chovu. =)

Přidejte reakci

Přidat smajlík