Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.9.2019 14:31
nicooo

XXX.XXX.55.3

Ahoj, chtěla bych vás poprosit o radu. Jde mi o zimování leguánků. Teoreticky vím, jak na to od chovatele od kterého leguánky mám. Vím termíny, stupně a takový věci, jde mi teď o tu technickou stránku. Jelikož požadovanou teplotu doma nedám, v různých místnostech mám buď moc teplo nebo moc zimu (5-10 stupňů), takže mě napadlo to udělat formou "inkubátoru", s tím, že bude na chodbě, kde je těch 5-10 stupňů. Takže koupit polystyrenovej box, na dno vlhkej lišejník a hádám na strop se dává topení? Mám výhřevnou desku, teď z hlavy nevím, asi je to 7W, používala jsem to kdysi v malým terárku na líhnutí, než jsem pořídila inkubátor. Termostat mám taky (ATC 300). Jde mi o to jestli by to takhle šlo nebo je lepší topnej kabel? A další věc, kam udělat otvory na přístup vzduchu a kam dát čidlo termostatu? Dík

30.9.2019 22:28
Jiří5

XXX.XXX.76.112

Dobrý den,
předem upozorňuji že o zimování leguánků nevím téměř nic.
Pokud vám však jde především o udržení požadované teploty v daném prostoru, tak to bych se snad mohl zúčastnit.
Polystyren. box - OK
Vlhký rašeliník - nevím ale zní to dobře
Termostat ATC 300 - Tento typ už se tuším přestal vyrábět přestože nebyl špatný. Pokud jej máte tak také OK. U tohoto typu bývala tuším nejnižší nastavitelná hodnota hystereze 0,5* C, takže překmit teplot bude pouze + - 0,5*C od optima. Takže také dobré. U 7 W výhřevné folie není myslím potřeba brát v úvahu tepelnou setrvačnost topení na výslednou teplotu. Pokud ano tak by byl vhodný jiný typ termostatu. Tedy, lidově řečeno ne takový co zapne, vypne "cvak-cvak" ale pozvolna dotápí na zvolenou hodnotu takže "ťuk - ťuk - ťuk" ve stále delších intervalech až dá pokoj. To ale asi není třeba v tomto případě rozebírat.
7W topná folie - to nebude žádný přeborník. Nevím sice jakou teplotu očekáváte ale moc velký rozdíl od deklarovaných 5-10*C to asi nebude. Rozhodně bych předem vyzkoušel. Umístění na víko boxu má své výhody. Do jisté míry omezíte vzhledem k vyšší teplotě bezprostředního okolí kondenzování vody a následnému kapání kondenzátu na rašeliník, potažmo přímo na zvířata nejsou-li tedy zahrabaná v substrátu a není-li to naopak žádoucí. Také samozřejmě nevýhody, protože větracími otvory, umístěnými v horní části boxu se bude spolu s vodou nasyceným teplejším vzduchem ztrácet více vlhkosti. Občasná kontrola vlhkosti rašeliníku bude tedy vhodná a potřebná. Možná se zabývám detaily, na druhou stranu proč ne?
Větrací otvory? Nahoru a pokud možno ve stejné rovině aby nedocházelo, v tomto případě zbytečnému, proudění vzduchu. Jde nám pouze, vzhledem k zanedbatelné aktivitě zvířat, o pozvolnou výměnu vzduchu.
Raději než topný kabel topnou folii pokud to s těmi sedmi waty zvládne. 1/ snadnější instalace 2/ Mívá obvykle větší výhřevnou plochu než kabel a tudíž nižší nutnou povrchovou teplotu k dosažení stejného efektu.(samozřejmě shodují-li se waty).
Umístění čidla? Vždy a zásadně co nejblíže ke zvířatům, tím mám na mysli klidně i pod rašeliník. Originál čidlu u tohoto typu termostatu zvýšená vlhkost nevadí, deklarují to. Je dobré si uvědomit, že super správná teplota cca 20cm nad zvířaty nemusí nutně znamenat tu samou přímo u nich. Zejména v prostředí, kde pohyb vzduchu je minimální. Ve velkých inkubátorech je dokonce třeba k dosažení stejné teploty a vlhkosti v celém prostoru použít ventilátorek. To jen tak na okraj.
Na závěr k topným kabelům. Sám je v líhních používám a nedám na ně dopustit. U tohoto "malinkého" problému ale asi fakt stačí ta folie.

1.10.2019 10:39
nicooo

XXX.XXX.55.3

Já si právě nejsem jistá tim, že to vytopí. Potřebuju to dostat na 18 stupňů, což v boxu 39x33x29 (dšv) nebo 56x36x26 (ještě nevím, který z nich vzít) to těch 7W asi nevytopí. To by asi byl lepší ten kabel? Ale vůbec s tím nemám zkušenost. Kolik watů nebo jakou délku vzít

1.10.2019 20:54
Jiří5

XXX.XXX.76.167

Já bych před koupí čehokoliv nejdřív vyzkoušel co to udělá. Podívejte potřebujete navýšit teplotu o cca 8-13 stupňů oproti teplotě okolí. To není zas tak mnoho. Hodně jednoduše se dá postupovat takto. V místnosti máte teď třeba 20*C. Na termostatu nastavíte požadovanou teplotu o cca 15*C vyšší. Do boxu dáte folii, čidlo, teploměr, nemusíte zatím nic instalovat napevno, stačí položit. Pouze čidlo co nejdál od topení. Pokud má termostat kontrolku sepnutí, nemusíte mít ani teploměr. Za pár hodin víte na čem jste. Buď bude na teploměru ta správná teplota (v tomto případě 35*C) nebo ne. Nebude-li ten teploměr, tak podle spínání termostatu poznáte zda topení stíhá či ne. Bude-li termostat hlásit že je stále sepnutý topení nestíhá, bude-li poblikávat tak topení stíhá.
Nebo ještě jednodušeji, do pol. boxu dáte jen tu folii a teploměr. Dokáže-li ta folie zvednout v přijatelné době teplotu v boxu o cca 20*C více než je teplota v místnosti, tak to bude OK., když ne tak musíte přidat na W.
Víte jak to myslím?
Jinak topné folie jsou zpravidla od 7W do cca 50W(to si nejsem jist) rozhodně jsou ale v 25,35,45 W v ceně okolo cca 500,-Kč. Rozměry bývají uchopitelné.
Topný kabel v podobném výkonu bývá cca 2,5 m a více dlouhý, také v podobných cenách. Tepelný efekt je také stejný (pokud jsou shodné W) . Rozdíl je však v instalaci, už jste někdy zkoušela umravnit do přijatelného rozměru třímetrovou gumovou hadičku, tak aby se nikde nedotýkala a v tom stavu snesla běžnou manipulaci? To je potom potřeba nacpat ji třeba do hliníkového profilu.
Samozřejmě pokud cítíte potřebu mít raději topný kabel, dá se to také udělat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík