VALIiii

XXX.XXX.12.90
Zdravím, měla bych dotaz, mám dvě želvy, jako podestýlku měli takové dřevěné odštěpky, ale podle diskuzí nejsou vhodné, bála jsem se dát lignocel, kdyz jsem byla malá moje želva umřela - mela toho plnou narvanou hubu když jsme ji našli 😣po této zkušenosti jsem se bála a vyhýbala tomu, teď jsem ale koupila kokosovou drť a tu smíchala na doporučení s pískem pro ptáky, takže si ted v tom lozí a líbí se jim to,samozřejmě to začli ochutnávat a ja se chci zeptat - hrozi jim něco?
Dobrý den,
to je hodně diskutované téma. Někdo je pro někdo proti. Přestože se mým želvám žádná pozorovatelná úhona bohudík nestala, jsem z mnoha důvodů proti. Uvedu jen ten nejzákladnější. Lignocel nebo kokosová drť, jak chcete, jsou drcené odpady při zpracování kokosových ořechů. Drť obsahuje ohromné množství malých ostrých jehliček, které mají tu nepříjemnou vlastnost zachytávat se na sliznicích a posléze nabalovat jedna na druhou. O tom, že takový substrát neposkytuje želvám stabilní oporu a jiné a jiné důvody jak říkám pomíjím. Já bych to prostě nedělal. Ostatně dřevěné kousky (vypadl mě název) také nejsou vhodné, tam jsem dokonce problém měl. Tuším že taková negace není příjemná ale co nadělám, názor je názor.
VALIiii

XXX.XXX.12.90
Děkuji za reakci, poradite mi tedy co vhodné je? Jde mi o zdraví želv a také chci mít čisté svědomí ze mojí chybou se jim nic nestane.
Nedávno se substrát řešil, tak ať se neopakuji podívejte se prosím nejdříve sem.
https://www.ifauna.cz/terarijni-zvirata/diskuse/detail/3604431/prosim-poradite-mi-ktery-druh-zelvy-mam?from-list=1#a3606773
Pokud bude potřeba doplnit tak doplním. V zásadě je to ale můj náhled na celou problematiku vhodného substrátu. Je to druhý příspěvek od konce.