Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den,
podědila jsem trnorepa (Uromastyx acanthinura). Podmínky ve kterých žije ale moc neodpovídají nárokům druhu, které jsem vyčetla na internetu. Upřímně, teoreticky by měl být dávno mrtvý. On tak ale žije už 10 let, tak nevím co, jak razantně a zda vůbec měnit, abych nespáchala víc škody než užitku.
Sháním tip na důvěryhodného chovatele, který má s tímto ještěrem osobní zkušenosti a měl by chuť a čas to se mnou probrat (raději asi emailem nebo telefonem než na diskusi?).
A co si myslíte o této knize? Autor měl i nějaké odchovy, ale přeci jen, kniha už je deset let stará, není to zastaralé? Nevím jak rychle se mění poznání v tomto oboru
https://knihy.abz.cz/prodej/trnorep-africky-abeceda-teraristy
S chovem plazů žádné zkušenosti nemám, s chovem jiných zvířat ano.
Děkuji
Dobrý den,
jen k třetímu odstavci. Není to kniha, jen brožura z edice Abeceda teraristy. Nečetl jsem ji, zato jsem kdysi pročítal podobné dílko "Bydlí s námi suchozemská želva" a ještě dvě tři další.
Pokud se nestal zázrak a nedošlo ke kvalitativní změně považoval bych takové brožurky pouze za informativní a to jen proto, že mě nenapadá jak jinak se vyjádřit přijatelně. Už z názvu edice lze očekávat že bude pravděpodobně tak nějak řečeno A a B, možná se povede i C. Déčkem počínaje však info. budou chybět a to včetně zdůvodnění tam již uvedených poučení a rad. Brožurky mají stejnou užitnou hodnotu jako hrdé prohlášení nad ještěrkou, "je to ještěrka" tečka.Nemyslím že by chyba byla v autorech, bude v něčem jiném, přesto opatrně.
Jinak opravdu oceňuji váš uvážlivý pohled na věc a přeji vám najít někoho kdo bude ochoten se o své zkušenosti podělit. Bohužel mé skromné zkušenosti s tímto druhem mě to nedovolují.

Jiří5
napsal(a):
Dobrý den,
jen k třetímu odstavci. Není to kniha, jen brožura z edice Abeceda teraristy. Nečetl jsem ji, zato jsem kdysi pročítal podobné dílko "Bydlí s námi suchozemská želva" a ještě dvě tři další.
Pokud se nestal zázrak a nedošlo ke kvalitativní změně považoval bych takové brožurky pouze za informativní a to jen proto, že mě nenapadá jak jinak se vyjádřit přijatelně. Už z názvu edice lze očekávat že bude pravděpodobně tak nějak řečeno A a B, možná se povede i C. Déčkem počínaje však info. budou chybět a to včetně zdůvodnění tam již uvedených poučení a rad. Brožurky mají stejnou užitnou hodnotu jako hrdé prohlášení nad ještěrkou, "je to ještěrka" tečka.Nemyslím že by chyba byla v autorech, bude v něčem jiném, přesto opatrně.
Jinak opravdu oceňuji váš uvážlivý pohled na věc a přeji vám najít někoho kdo bude ochoten se o své zkušenosti podělit. Bohužel mé skromné zkušenosti s tímto druhem mě to nedovolují.
Děkuji za odpověď. Právě proto že znám kvalitu podobných brožur tak váhám jestli jí shánět. Na druhou stranu autor asi zkušenosti má. Ale jestli máte špatné zkušenosti právě s touhle edicí, zkusím radši získat info jinde.

tupinambis
napsal(a):
Ahoj.
trnorepi-Uromastyx ornata
.
trnorep
.
když si to zadáte zde v diskusi tak tam máte vše potřebné a i to co v " brožurách " nenajdete.
Pokud Vám nebude něco jasné tak napište , přeji hodně úspěchu .
Děkuji. Zdejší diskusi jsem prolezla, také podle ní má být náš trnorep dávno po smrti :). Psával tu nějaký Honza, radil jak vyrábět umělé nory z betonu, ten má asi hodně zkušeností. Nevíte jak ho kontaktovat? Už se deaktivoval. Také mě napadlo zeptat se na Teraristické společnosti Praha, tam by mohli být odborníci?
Vy sám trnorepa skalního chováte? U. ornata je jiný druh, jestli se nemýlím.
Zkuste co to udělá https://www.davidmuzicek.cz/trnorepi/
Osobně pána neznám. Mám však neodbytný pocit, že má k problematice chovu trndů co říci. Prezentuje se sice ornaty a geyri, netuším jaké úspěchy v chovu má ale jeho vousatky vypadají excelentně, stejně tak ti trnorepi. Já se na něj také co nevidět chystám, ornati mě totiž neskutečně dráždí.
V kontaktu je tato adresa vitticeps@seznam.cz
Dejte vědět výsledek, děkuji.

Dobrý den,
moc děkuji. Tohle jste mi neměl dělat, taková krásná terária ten Mužíček dělá, neplánovala jsem vrážet půl výplaty do ještěrky :)
Líbí se mi Vaše odpověď na osvětlení u agamy (Jiří5). Asi máte oba pravdu že ty základy se u různých ještěrů neliší. Chtěla bych s Váma probrat nějaké základní změny v osvětlení, poslat fotku a popsat svoje podmínky, ale veřejně to úplně probírat nechci. Můžete mi napsat na alano@seznam.cz? To platí i pro tupinambise :).
Jinak jsem si mezitím domluvila osobní konzultaci v Zoo kde trnorepy mají.
Mám teď hlavně strach jestli je vůbec reálné ve stávajícím teráriu podmíky uvést do nějakého přijatelného stavu. A také co zlepšení podmínek může s ještěrem udělat - pokud už třeba má nějak podlomené zdraví jestli ho to nedorazí...
Jinak teda podle mě vypadá zdravě, žere, leží, žere, leží ... ale to je asi normální?
Jana
Tak to bude zřejmě reakce na mě, protože alano je v tom zcela nevinně. Autor je opravdu Ota Knobloch, to jsem si přečetl. Vím že trnorepy odchovával či odchovává. Nijak se nesnažím zpochybnit jeho zkušenosti a odbornost, což jsem přímo uvedl. Ani bych si to pravděpodobně nemohl dovolit, choval jsem trnorepy pouze pár let.Pro osvěžení Nemyslím že by chyba byla v autorech, bude v něčem jiném. Nicméně vycházím ze zkušeností s podobnými brožurami a tam jsem se nikdy s ničím převratným nesetkal, ba naopak. Vy snad ano Petře? Samozřejmě se mohu v tomto případě mýlit a možná budu muset svůj názor přehodnotit. Rozhodně ale až po přečtení, podaří-li se. Dříve to prostě nepůjde.
Píšu v diskusi pouze svůj názor a jsem si vědom toho, že ne každý s ním bude souhlasit, tak jako třeba Vy. Také netvrdím že ten můj je jediný správný. Od toho ale diskuse jsou, že ano.
S pozdravem Jiří
Jasper12

XXX.XXX.21.125
Dříve bylo na forech zvykem, že když s něčím nemám zkušenost, nevyjadřuju se. Napsat že ne každý se mnou musí souhlasit je offtopic; zvlášť když píšu blbosti. Je opravdu nutné lovit bobříky odpovědí v každém založeném vlaknu????

Ach jo. Jiří5 jasně napsal že s knihou nemá osobní zkušenost. Jeho odpověď byla donedávna jediná a naprosto korektní. Příspěvek chov3nce mi zavání zlobou a ten poslední už přináší jen tu zlobu. Nakonec jste to Vy, chov3nec a Jasper12, kdo svedl věcnou diskuzi k vylévání emocí.
Díky všem co odpověděli k věci. Stále budu ráda za detailnější rady, email jsem uvedla (alano@seznam.cz). O trnorepa se postarám, info radši získám jinde, tohle vyřizování osobních účtů či o co tu vlastně jde pro mě není.
A dnes je snad zvykem nechat si na foru svůj názor nejprve odsouhlasit od toho kdo má pravdu a zaručeně nepíše blbosti? A to je konkrétně kdo? Rád bych to věděl, protože například včera se mě jedna taková blbost opravdu vydařila. U vás se asi nechytnu, protože bobříky často nelovíte. To mě tedy kapku zarazilo, předpokládal bych opak. Protože pokud dokážete tak čile posoudit blbé odpovědi mé, čekal bych že budete plný zkušeností. Což samozřejmě nevylučuji.
Abych byl také trochu konstruktivní. Moc rád bych se dozvěděl kde vás mé odpovědi přinutili k takové reakci. Třeba svůj názor poopravím, kdo ví. Samotné "píšeš blbosti" není příliš přesvědčivé.
napsal(a):
Ach jo. Jiří5 jasně napsal že s knihou nemá osobní zkušenost. Jeho odpověď byla donedávna jediná a naprosto korektní. Příspěvek chov3nce mi zavání zlobou a ten poslední už přináší jen tu zlobu. Nakonec jste to Vy, chov3nec a Jasper12, kdo svedl věcnou diskuzi k vylévání emocí.
Díky všem co odpověděli k věci. Stále budu ráda za detailnější rady, email jsem uvedla (alano@seznam.cz). O trnorepa se postarám, info radši získám jinde, tohle vyřizování osobních účtů či o co tu vlastně jde pro mě není.
Ano, uznávám, jsem zlý, zlý troll rozsévající zde zlobu a kdoví co ještě...hanba mi!
Pro alano
Nic si z toho nedělejte, to se jen dva kluci míjí v názorech a nedokážou udržet emoce na uzdě. On má rád mlčení a já jsem zase asi moc užvaněný. O nic jiného pravděpodobně nepůjde.
Jestli se mohu přimluvit, nezavrhujte diskuse. Mohou pomoci lidem, kteří se obávají zeptat a vynést tak svůj problém na veřejnost.