Dobrý den,
chtěl jsem se prosím zeptat, jestli máte zkušenosti s chovem pralesniček v bioaktivním teráriu, tzn. jestli jste to zkusili a jestli to opravdu funguje, anebo jste narazili na různé zádrhele a zhroutilo se vám to? Potřebujete mít ještě "záložní zdroj potravy", anebo si odchováte vše v teráriu. Mám paludárium o rozměrech 80 cm x 50 cm x 120 cm s vrstvou rašeliny + keramzitu o mocnosti 16 - 22 cm, myslíte že by to mohlo stačit? Co vše používáte za potravu? Cvrčky by jsem nechtěl, zlikvidovali by mi vysázené rostliny.
Dálem by mě zajímalo, jestli jste zkoušeli krmit pralesničky mladými nymphami koníka skleníkového, případně nyphami pakobylek, strašilek, lupenitek, jedí nějaké druhy a konkrétně jaké?
Díky
Bohužel mám zkušenosti s bioaktivním viváriem pouze u hadů, ale snad mohu napomoct alespoň s výběrem "úklidové čety" - pořiďte chovnou násadu chvostoskoků a tropických stínek. Jedna násada vyjde na necelých 100 korun a pralesničky je mohou, co jsem pochytila od ostatních, i bezpečně lovit.
Musíte však počítat s tím, že jim trvá se usadit... takže zprvu budete možná trochu bojovat s plísní, než budete mít dostatečný počet chvostoskoků na čištění. Ve zdravém viváriu plíseň po čase zmizí. Aby se vám násada rozmnožila rychleji, doporučuji zprvu pralesničky dokrmovat jiným hmyzem.
TBB
napsal(a):
Bohužel mám zkušenosti s bioaktivním viváriem pouze u hadů, ale snad mohu napomoct alespoň s výběrem "úklidové čety" - pořiďte chovnou násadu chvostoskoků a tropických stínek. Jedna násada vyjde na necelých 100 korun a pralesničky je mohou, co jsem pochytila od ostatních, i bezpečně lovit.
Musíte však počítat s tím, že jim trvá se usadit... takže zprvu budete možná trochu bojovat s plísní, než budete mít dostatečný počet chvostoskoků na čištění. Ve zdravém viváriu plíseň po čase zmizí. Aby se vám násada rozmnožila rychleji, doporučuji zprvu pralesničky dokrmovat jiným hmyzem.
Děkuji moc za reakci, ještě by mě prosím zajímalo, jestli "úklidovou četu" nečím občas přikrmujete, nebo jestli jim stačí k životu pouze trus hadů a zbytky rostlin?
Nepřikrmuji, stačí jim zbytky rostlin a trus. Teoreticky by mohli žít i ze substrátu samotného (používám směs rašeliny, mechu a cypřiše). Můžete se sice pojistit koupí nějakých doplňků, ale ze zkušenosti mohu potvrdit, že ve správných podmínkách (vhodná vlhkost, teplota - v teráriu pralesniček to problém nebude) se jim daří i bez doplňků.
Přeji hodně zdaru ;)