Dobrý den, pořídili jsme si 6 týdenní želvičku uhlířskou. Máme terárium 100x60x40 cm, Vytápíme Repti Planet Daylicht Frosted 50w. a svítíme UVB Repti Planet 15.0 13W není to slabé? Zkoušela jsem psát prodejci, bohužel neodpověděl. Želvička se má čile k světu, baští, dvakrát denně si projde ubikaci, nabaští se nahřeje si krunýřek, ještě něco sezobne a jde zase chrnět. Teplota cca 30stupnů a vlhkost cca85-90. Přes noc cca 22 stupnů, v teplejší části, želvička spí na druhé straně terária - substrát lignocel a písek. Vodou nešetříme.. V rohu čistý písek. Plánuji koupit ještě nějaké to světlo, má ho málo.. můžete poradit jaké zvolit? Výška terária je 40cm.. Moc děkuji za všechny rady
Vážená Nicol,
podle watáže Vám pomůžeme celkem stěží je potřeba to změřit teploměrem na více místech. Já mám v terárium na nějakých 120 x 50 x 40 a podobnou watáž a vyhřeje mi to pro uhlířky (ale záleží samozřejmě i na okolní teplotě a o jaké žárovky se konkrétně jedná) tudíž bez teploměru se neobejdete. (měřit teplotu pod výhřevem tam uhlířkám nechávám zhruba 35 stupňů, jinak to mají 30 - 26 stupňů s nočním poklesem na 22 stupňů.
Substrát mám tedy také lignocel a písek.
Osobně uhlířkám nechávám vždy nějakou část suchou - mám tam dlaždici 30 x 30.
Co se týče vlhkosti na fotu je dost terárium orosené - nevím kdy bylo vlhčeno, ale kapky ze stěn by měly zmizet do dvou hodin jinak je větrání špatné.
Co se týče světla, také se mi to zdá tmavé použil bych nějakou zářivku 60 cm plus.
Dobrý den, děkuji za odpověď.. , měřím teploměrem i vlhkoměrem. To je vše, jak jsem psala.. Naměřené..tedy jako Vy.
Myslela jsem si, že zamlžené je z důvodu vyšší teploty v teráriu...než v domě kde je 20-23 stupňů.. A co tedy s tím dělat? Mohu nechat například pootevřená dvířka? To ji ale bude utíkat teplo, ne?
Děkuji Nikol