Želva uhlířská

Základní informace

Latinský název Chelonoidis carbonaria
Země původu Panama, Paraguay, Kolumbie, Peru, Bolívie, Brazílie, Venezuela a Argentina
Délka života v zajetí 50 let a více (v přírodě 80-100 let)
Velikost v dospělosti 40-50 cm (většinou 35-45 cm)
Potrava pampeliška, jitrocel, kopřiva, čínské zelí, na doplnění – okurka, meloun, banán, jablko, banán, houby, žížaly…
Velikost terária minimálně 150 x 100 x 100 cm (délka x šířka x výška) pro jednu dospělou želvu
Teploty v teráriu 27℃ - 32℃, lokálně pod výhřevem 35℃ a s nočním poklesem na 23℃ - 24℃
Pohlavní dospělost zhruba od velikosti 25 cm, tj. 6-10 let
Zimování ne
Délka gravidity cca. 30-60 dní
Počet vajec 2-10 v jedné snůšce (můžou mít i 4-7 snůšek za rok)
Délka inkubace 110-180 dní
CITES CITES II, B – nemusí se registrovat

O druhu

Velmi atraktivní druh želvy, který je aktivní po celý rok. Při dodržení správných teplot a základních pravidel chovu jsou z nich bezproblémoví chovanci. Jsou i nenáročné co se týká potravy, nemusíme u nich dodržovat tak striktní jídelníček jako u ostatních druhů želv. V létě mohou být i ve venkovním výběhu, ale pouze 3 nejteplejší měsíce v roce a teplota by nikdy neměla klesnout pod 15℃. Potřebují vyšší vlhkost v teráriu.

Vybavení terária

Terárium (želvárium) musí být dostatečně prostorné, vzhledem k větší velikosti želv. Jako substrát se nejlépe hodí směs lignocelu s pískem. Želvy se rády zahrabávají, proto je vhodné použít vyšší vrstvu substrátu. Další, neméně důležitou věcí je dostatečně velký bazének. Želvy uhlířské se velice rády koupou a odpařující se voda pomáhá udržet vyšší vlhkost v teráriu. Na udržení vlhkosti se u těchto želv osvědčilo i použití mlhovače. Vhodný je také úkryt. Samozřejmostí by měl být zdroj UV záření, světla a tepla. 

Krmení

Základem by měla být zelená strava – pampeliška (listy i květy), jitrocel, jetel s květy, kopřiva, listy jahodníku a maliníku, bodláky, luční směs, čínské zelí, rukola, květy ibišku, opuncie, seno a jiné. Na zpestření můžeme přidat různé druhy ovoce a zeleniny (jablko, hruška, banán, jahody, mango, kiwi, hroznové víno, meloun, ostružiny, maliny, okurka, mrkev…) a také živočišnou složku potravy (slimáky, žížaly, šneky, červy) a houby. Nesmíme zapomínat na pravidelný přísun vitamínů a minerálů.

Barevné mutace

Nevyskytují se.