Užovka tenkoocasá

Základní informace

Latinský název Orthriophis taeniurus

O druhu

Užovka tenkoocasá pochází z Jihovýchodní Asie, obývá jak kontinent, tak i ostrovy. Můžeme se setkat také s označením užovka japonská či užovka tchajwanská. Existuje několik jejích poddruhů a variant.

V závislosti na poddruhu dosahuje rozměru 150-250 cm, rovněž zbarvení se může lišit - od olivově zelené přes zlatohnědou až po sytě žlutou, zpravidla s tmavými skvrnami.

Jsou to poměrně nenároční hadi vhodní i pro začínající teraristy, navíc je lze do značné míry ochočit. Živí se většinou hlodavci a ptáky přiměřené velikosti, nebývají vybíravé.

Články - Užovka tenkoocasá

Postřehy z chovu Orthriophis taeniurus (Elaphe taeniura) ridleyi
Václav Chadima

Postřehy z chovu Orthriophis taeniurus (Elaphe taeniura) ridleyi

Postřehy z chovu Orthriophis taeniurus (Elaphe taeniura) ridleyi

Velké, pestře zbarvené užovky Elaphe taeniura se oprávněně těší zájmu teraristů a herpetologů. V roce 2002 byli tito hadi zařazeni do samostatného r.....