Kuňka obecná

Základní informace

Latinský název Bombina bombina
Země původu vyskytuje se především ve střední a východní Evropě, na území bývalého SSSR a v Turecku
Délka života v zajetí v přírodě 10-13 let, v zajetí i 20 let
Velikost v dospělosti 4-5 cm
Potrava drobní bezobratlí
Pohlavní dospělost 1-2 roky
Zimování ano
Délka gravidity kolem jednoho měsíce
Počet vajec 15-40 v jedné snůšce
Délka inkubace 2-5 týdnů, trvání larválního stadia 60-90 dní
CITES Ne, v ČR je však chráněna zákonem - patří mezi kriticky ohrožené druhy

O druhu

Vyskytuje se hlavně v nížinách. V období páření obývá otevřená a prosluněná stanoviště. Mimo toto období ji najdeme v mokřadech, loukách a pastvinách. Často se vyskytuje v mělkých kalužích na loukách a polích.

Pro tento druh je typické oranžové až oranžovočervené mramorování na břiše.

Pokud se kuňka cítí v ohrožení, prohne se a otočí na záda, aby odhalila své pestře zbarvené břicho, které má varovat predátory. Pokud toto chování nezabere, kuňka z kůže začne vypouštět jedovatý, bělavý, páchnoucí sekret, který může vyvolat svědění a pálení očí nebo pokožky.

Rozmnožuje se v mělkých vodách rybníků, jezer, kaluží a tůní. Samice za sezónu může naklást až 300 vajíček.

V době páření se samcům na vnitřní straně hrudních končetin vytvářejí tmavé, zrohovatělé tzv. svatební polštářky. Většinou se nacházejí na prvním a druhém prstu. Slouží k lepšímu přichycení samce na samici v období páření.

Pulci kuněk mají na břiše dýchací otvor, čím se dají odlišit od pulců jiných druhů žab žijících v Čechách.

Zimují na souši, pod kameny, kmeny a kořeny stromů. Do zimovišť se přesouvají v září až říjnu a zůstávají v nich do března až dubna.

Články - Kuňka obecná

Chov obojživelníků: Systematika
Vladimír Cerha

Chov obojživelníků: Systematika

Chov obojživelníků: Systematika

V současné době tvoří žijící obojživelníci tři řády, jejichž názvy jsou někdy synonymizovány s dříve používaným označením podtříd. Dříve se tedy třída...