Čolek horský

Základní informace

Latinský název Ichthyosaura alpestris
Země původu téměř celá Evropa
Délka života v zajetí 8-10 let
Velikost v dospělosti 8-12 cm, samečci jsou menší
Potrava hmyz, pavouci, červi, larvy komárů a jiní bezobratlí
Pohlavní dospělost kolem 3 let
Zimování ano
Počet vajec 150 - 300
Délka inkubace 14 -21 dní
CITES Ne, v ČR je však chráněn zákonem - patří mezi kriticky ohrožené druhy

O druhu

Obývá převážně horské oblasti – lesy a vlhká místa v blízkosti vody. Aktivní je především v noci, přes den pouze v deštivém počasí. 

V ČR zimují od října do března (případně dubna) v podzemních úkrytech, nebo pod trouchnivými kmeny a kameny. K rozmnožování využívají nejčastěji menší vodní plochy bez vegetace. Samečci mají v období rozmnožování pestrý svatební šat, aby mohli úspěšně dvořit samičkám. Páření probíhá od dubna do června. Samička klade vajíčka jednotlivě a lepí je na listy vodních rostlin nebo na různé předměty ve vodě.

Larvy metamorfují na dospělce přibližně po 3 měsících. V případě nepříznivých podmínek a nedostatku potravy mohou metamorfovat až další rok.

Čolek dokáže ulovit i žabí pulce a někdy konzumuje i vajíčka žab. 

Články - Čolek horský

Chov obojživelníků: Systematika
Vladimír Cerha

Chov obojživelníků: Systematika

Chov obojživelníků: Systematika

V současné době tvoří žijící obojživelníci tři řády, jejichž názvy jsou někdy synonymizovány s dříve používaným označením podtříd. Dříve se tedy třída...

Čolek horský – Triturus alpestris
Filip Šiffner

Čolek horský – Triturus alpestris

Čolek horský – Triturus alpestris

Nedávno jsem listoval starými čísly časopisu Fauna. Ve Fauně č. 10/1998 mě zaujal článek od pana Vladimíra Stránského z Liberce „Užovka obojková“, kde...