Klapavka běloústá

Základní informace

Latinský název Kinosternon leucostomum

O druhu

Tato sladkovodní želva obývá pomalu tekoucí řeky a jezera Jižní a Střední Ameriky (Mexiko, Kolumbie, Ekvádor...).  Její chov je poměrně nenáročný, avšak je třeba dát pozor na teploty - klapavky potřebují jak místo na slunění a vyhřívání, s teplotou i přes 30 °C, tak i chladnější část souše, kde teplota nepřesáhne 25°C. 

Ideální je chov v menší skupině tvořené jedním samcem a 2-3 samicemi. Klapavky běloústé nejsou příliš agresivní, nicméně zejména v menších akvateráriích může docházet ke konfliktům. 

Na stravu jsou vcelku nenáročné, pojídají jak rostlinnou (výhonky, listy, semena) tak i živočišnou (hmyz, korýši, drobné rybky, kousky masa) potravu, přijímají také granulky pro vodní želvy. 

Rozlišují se dva poddruhy - Kinosternon leucostomum leucostomum a Kinosternon leucostomum postinguinale.

Články - Klapavka běloústá

Klapavky
Ing. Petr Meduna

Klapavky

Klapavky

Klapavky (čeleď Kinosternidae) jsou želvy skrytohrdlé (řád Cryptodira) vyskytující se v Severní a Jižní Americe. Tyto želvy získaly své české jméno......