Želva ostruhatá

Latinský název Geochelone sulcata, Centrochelys sulcata
Země původu subsaharské oblasti Afriky – od Senegalu po Jižní Súdán
Délka života v zajetí 50-150 let
Velikost v dospělosti 60-90 cm
Potrava býložravec - seno, pampeliška, jitrocel, čínské zelí atd.
Velikost terária minimálně 300 x 200 x 200 cm (délka x šířka x výška) pro jednu dospělou želvu
Teploty v teráriu přes den 25℃ - 30℃ s možností lokálního výhřevu na 35℃ - 40℃ a nočním poklesem na 20℃ - 22℃
Pohlavní dospělost kolem 15 let
Zimování ne
Počet vajec 10-30
Délka inkubace 80-120 dní
CITES CITES II, B

Želva ostruhatá je největší africkou želvou a třetí největší suchozemskou želvou vůbec. Své jméno dostala díky výrazným ostruhám, které má na pánevních končetinách. V přírodě hrabou i víc než 1 metr hluboké nory, ve kterých přečkávají nejteplejší část dne. Žijí samotářsky a samci jsou vysoce teritoriální. 

Vybavení terária

V klimatických podmínkách ČR mohou být od dubna do října ve venkovním výběhu, ale potřebují mít k dispozici vyhřívaný úkryt, kde udržujeme minimální teplotu 20℃. Po zbytek roku, musíme mít připravenou dostatečně prostornou ubikaci. V želváriu by měla být vyšší vrstva substrátu, který bude na různých místech držet různou vlhkost. Samozřejmostí je zdroj kvalitního UV záření, kterým svítíme 10-12 hodin denně. Alespoň u mláďat by měla být i nádoba s vodou. 

Krmení

V létě krmíme převážně luční směsí – pampeliška, jitrocel, jetel. Pokud jsou želvy ve výběhu, spásají vše, na co přijdou. Dále by měly mít k dispozici seno. Občas, na zpestření, můžeme nabídnout trošku sezónního ovoce, ale opravdu spíše výjimečně. V zimě zkrmujeme hlavně seno, čínské zelí, rukolu, polníček nebo čekanku. Nezbytnou součástí krmní dávky je pravidelný přísun vitamínů a minerálů.

Barevné mutace

Albino.