Užovka mandarínská

Užovka mandarínská, foto: Shutterstock
Latinský název Euprepiophis mandarinus

Užovka mandarínská obývá stepi a zemědělsky využívané oblasti jihovýchodní Asie. Žije převážně terestrickým způsobem života, velmi ráda má kamenité úkryty nebo se zahrabává do spadaného listí či mezi větve. Nevadí jí ani vyšší nadmořské výšky, vyskytuje se až do 3000 m.n.m.

Zajímavá je její proměnlivá velikost - v Číně žijící užovky jen zřídka kdy překročí délku 1 m, zatímco užovky žijící ve Vietnamu běžně dosahují 1,5 m délky.