E

XXX.XXX.73.9
Dobrý den,
vzali jsme si od jednoho pána užovku červenou starou cca. 8 let, protože na ni neměl čas. Užovka byla v terárku o velikosti 45cm x 30 cm x 35 cm (ano opravdu malé). Ihned jsme ji koupili velké terárium 100 cm x 50 cm x 30 cm. Ale jedná se o to, že užovka je podle nás docela malého vzrůstu. Je to samec a ve svém věku má cca 120 cm. Teď se nám pravidelně každých 4-5 týdnů svléká a povětšinou bez problémů. Také se nám zdá že podle fotek jiných chovatelů by klidně mohla být víc "tlustší". Dostává nažrat jednou za 14 dní podle toho co objednáme, někdy má 2x minipotkany, někdy 2-3 myši.
Je možné, že naše užovka může být takhle "malá" vlivem toho, že byla v tak malém teráriu, kde se prakticky nemohla ani pořádně natáhnout ? A dá se nějak dosáhnout většího přibírání? I když nám přijde že ji toho dáváme docela dost.
Děkuji za odpověď a mějte hezký den!
Bertik005

XXX.XXX.214.126
Dobrý den, nezapomeňte, že had roste celý život. V 8 letech si myslím, že je délka dostačující. Naše užovka má v 16letech cca 160cm (samice), ale také mi celý život přišla malinká, když si vezmu, jak velcí byli její rodiče. Ale pravda je, že nevím kolik let jim bylo. Pokud má pravidelně svlečky, tak roste. To je důležité.
Velikost a přírůstky měřte raději v gramech, třeba na kuchyňské váze. To je objektivní údaj. V centimetrech, to záleží také často na tom, jak se komu ji zrovna podaří natáhnout. Nehledě na nárůst velikosti formou zmohutnění, kdy např. jedinec na délku přibere sotva pár cm, ale svou velikost (hmotnost) zdvojnásobí.
Ohledně růstu v malém teráriu - hady nechovám, ale mám za to, že bylo dříve jinými chovateli toto často diskutováno, a pravděpodobně to na růst nemá vliv. Běžný je tuším i úspěšný chov hadů v tzv. rack systému, což snad tuším jde o chov vpodstatě v relativně malých vyhřívaných šuplatech. On had stejně v přírodě tráví stejně velkou část života v nějaké škvíře, čím těsnější, tím lepší:D Spíše bych viděl příčinu v pravděpodobně nedostatečném krmení u předchozích majitelů.
Mám dotaz. Manžel má užovku už co se známe, takže má přes deset let. Přijde mi že roste pouze do délky, pořád je "tenká". Manžel jí dává pořád jen potkaní holata, má pocit, že by myš nezvládnul. Jak poznáme, že je had schopný pozřít myš?
Ps za život jsem chovala kdeco, ale hadi mě naprosto míjejí, proto se ptám možná hloupě.
Díky za tipy