Dobrý deň,
môj leguan zelený ma asi 4 4,5 rokov. Ďalší rok ho chcem spáriť. Je to samička. Poraďte mi prosím. Neviem o tom nič nájsť na internete. A v knihách o plazoch je toho malo. Už som objednal knihu leguan zelený ak by to tam bolo.
https://www.pantarhei.sk/knihy/hobby-volny-cas/zvierata-chovatelstvo-lov/zvierata-chovatelstvo-ostatne/leguan-zeleny.html
Neviem akú má mať teplotu pred párenim cez párenie a po páreni. V ktorom mesiaci sa ma parit. Ci ma byť samček starší alebo nie a ak áno o koľko. Som už zabudol kde mam dať vajíčka. čo mám dať do terária kde ich nakladie. Toho je ešte stále veľmi veľa. Napíšte mi prosím celý postup. Nájdete si na mňa čas.
Ďakujem za každý komentár.
cil

XXX.XXX.112.9
Já sám leguány nechovám, ale zkusím poradit i tak (lidé aktivní zde v teraristické rubrice moc nejsou). Na internetu je toho celkem dost, jen chce hledat v anglickém jazyce. Jelikož máte jen samici, tak hádám, že máte v plánu pořídit samce. Samec by měl být aspoň stejně velký jako samice, aby si ji mohl pořádně chytit. Hodně zdrojů uvádí, že se rozmnožují jen jednou ročně v suchém období (aby se mláďata líhla v období vlhkém). Záleží jestli během roku měníte teploty, ale myslím si, že už měla neoplozená vejce tak přibližně víte v jakém čase napářit. Ale nevím jaké máte zkušenosti (dotazy se mi zdají poměrně začátečnické), samotný proces páření a pak ještě odchov asi 30-60 mladých není sranda.
cil
napsal(a):
Já sám leguány nechovám, ale zkusím poradit i tak (lidé aktivní zde v teraristické rubrice moc nejsou). Na internetu je toho celkem dost, jen chce hledat v anglickém jazyce. Jelikož máte jen samici, tak hádám, že máte v plánu pořídit samce. Samec by měl být aspoň stejně velký jako samice, aby si ji mohl pořádně chytit. Hodně zdrojů uvádí, že se rozmnožují jen jednou ročně v suchém období (aby se mláďata líhla v období vlhkém). Záleží jestli během roku měníte teploty, ale myslím si, že už měla neoplozená vejce tak přibližně víte v jakém čase napářit. Ale nevím jaké máte zkušenosti (dotazy se mi zdají poměrně začátečnické), samotný proces páření a pak ještě odchov asi 30-60 mladých není sranda.
Áno som začiatočník je to prvý leguan. V iných veciach niesom neskúsený ale je to moje prvé párenie. Na internete som našiel toho veľmi málo a keď som našiel a prečítal som si to tak som mal veľa otázok. Tá kniha dúfam pomôže.
Hádam o rok budem skúsenejší v páreni.