Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.1.2021 17:16
LubošM.

XXX.XXX.103.180

Zdravím,

pořídil jsem si před měsícem samici užovky (7/2020). U chovatele v boxu klidná, šla na ruku, po převozu doma z boxu také vše OK. V teráriu, které má teploty , teplou i studenou část, větve, úkryt,chovatel od kterého je je zkušený.. i přes to vše se chová při přiblížení ruky agresivně. Nasazuje k výpadům, vím že nekousne, jen se zatím ožene, ale při dotyku udělá výpad a než ji stačím vzít, tak uteče, nahánět ji nechci. Žere v teráriu na podestě dobře(každý týden), svlek máme taky za sebou vpořádku. Chci se zeptat, jak ji nejlépe navyknout na kontakt (pro lepší čistění i kontakt had / chovatel).
Chovatel - prodejce mi říkal, že někdy je potřeba více času, ale nechci aby "zvlčela" natrvalo a zatím žádné pokroky.

Poradí mi někdo co ještě zkusit?

Díky.

15.1.2021 20:15
Pandinus

XXX.XXX.127.59

LubošM. napsal(a):
Zdravím,

pořídil jsem si před měsícem samici užovky (7/2020). U chovatele v boxu klidná, šla na ruku, po převozu doma z boxu také vše OK. V teráriu, které má teploty , teplou i studenou část, větve, úkryt,chovatel od kterého je je zkušený.. i přes to vše se chová při přiblížení ruky agresivně. Nasazuje k výpadům, vím že nekousne, jen se zatím ožene, ale při dotyku udělá výpad a než ji stačím vzít, tak uteče, nahánět ji nechci. Žere v teráriu na podestě dobře(každý týden), svlek máme taky za sebou vpořádku. Chci se zeptat, jak ji nejlépe navyknout na kontakt (pro lepší čistění i kontakt had / chovatel).
Chovatel - prodejce mi říkal, že někdy je potřeba více času, ale nechci aby "zvlčela" natrvalo a zatím žádné pokroky.

Poradí mi někdo co ještě zkusit?

Díky.

Mno když ten pokus o sebrání nedokončíte, naučíte jí snadno, že ty zastrašovací fígle fungují. Takhle jsem nechal ze svého odchovu mládě korálovky kolegyni z práce a po cca 2 měsících poslouchal, že jsem jim prodal pěknýho kousavýho hajzla. Tak jsem se ptal co se děje, protože hadi nekousali před předáním ani jeden a rozuzlení bylo snadné. Synek otravoval špejlí mládě californky tak dlouho, až zatlačená do rohu terária přestala utíkat, ale začala kousat. Blbeček se jí lekl a terárko zavřel. Tohle trápení zopakoval ještě párkrát a had zničehonic začal kousat ihned, protože všechny ty předchozí tanečky nefungovaly.
Tím chci říct, že pokud uhnete pokaždé, kdy udělá výpad a necháte ho vklidu, aniž byste docílil svého, sebral jej, prohlédl v rukou, nechal chvilinku na ruce a pustil vklidu zpět do terária, bude tak reagovat nadále, protože to na Vás prostě zabírá. Oni hadi nejsou zas taková paka, dokáží se poučit a podle toho reagovat. Dobrý příklad takového učení je situace, kdy hady člověk pouze krmí a veškerá další péče proběhne během toho (vyklízení trusu, výměna vody atp.). Had zná pak vesměs situaci, kdy při otevření dvířek dovnitř vletí jen myš. Poměrně rychle začínají někteří automaticky reagovat na otevření dvířek jako na pokyn, že bude žvanec. Že jdete měnit vodu a dovnitř nejde myš, ale ruka..

Přidejte reakci

Přidat smajlík