Názor mám takový, že "mazání" můžou praktikovat pouze lidé "nepoučení"
Želvy dokážou přijímat vodu celým povrchem těla...myslíte, že "mazání" tomu pomůže ?
Nastudujte si anatomii želv, fce karapaxu i plastronu a pak se nemusíte takhle ptát
..
Přesně tyhle debilní info jsou "příručkách" , které píšou z mě neznámého důvodu lidé, kteří ani nemají ponětí, že nemají ponětí...
Větší pozornost byste měl věnovat spaní ve vlhku a dalším nezbytným podmínkám pro zdárný chov.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Denyyy21
napsal(a):
Dobrý den,
zajímalo by mě jaký mate názor na mazání želvího krunýře například olejem nebo indulonou. Někde jsem četl že to ucpává póry či co a tak by mě zajímal váš názor na tohle, popřípadě jestli to děláte či ne.
Když vezmete zdravý selský rozum - v přírodě těm želvám někdo krunýře maže? Je to stejné jako u koní - mazání kopyt je věc pouze estetická (jako když si ženy lakují nehty), ale ničemu to nepomůže. V obou případech je důležitá ta přirozená vlhkost.

Denyyy21
napsal(a):
Dobrý den,
zajímalo by mě jaký mate názor na mazání želvího krunýře například olejem nebo indulonou. Někde jsem četl že to ucpává póry či co a tak by mě zajímal váš názor na tohle, popřípadě jestli to děláte či ne.
když má želva vlhké místo na spaní, tak krunýř mazat nepotřebuje.
Dobrý den Denyyy21,
víte co by zase zajímalo mě? Jak je možné že tato emoce vzbuzující "informace" čím udělat ze želvy parádnici stále přetrvává.
Je moc dobře že se ptáte než něco podobného začnete praktikovat, alespoň doufám.
On totiž krunýř želv, ač to na první pohled nemusí být patrné, je živý orgán který se významně podílí na celkovém metabolismu želvy.
Zapomeňte na oleje, mastičky atd. ať už od jakkoliv renomovaných firem. V případě že potřeba vyparádit želvu je nutkavá, což se dá pochopit, vezměte měkký hadřík a vodu. Celou akci můžete podtrhnout změnou substrátu v terku za méně prašný a znečišťující. Tím pomůžete želvě nesrovnatelně víc.
Případný argument že želvy v přírodě mnohdy působí krásně "vypucovaně" neobstojí, protože tu čistotu nemá na svědomí olej ani indulona ale slunce, déšť, neustálé prolézání vegetací, dostatek prostoru a substrát na kterém se pohybují.
Věřte že mazání, natož opakované, je dost podobné tomu jako kdyby jste želvu strčil do igelitového pytlíku a okolo krku hezky zagumičkoval. Ona to přežije ale trápíte jí.
Malazelva

XXX.XXX.253.153
lupus4
napsal(a):
Želvy dokážou přijímat vodu celým povrchem těla...myslíte, že "mazání" tomu pomůže ?
Nastudujte si anatomii želv, fce karapaxu i plastronu a pak se nemusíte takhle ptát
..
Přesně tyhle debilní info jsou "příručkách" , které píšou z mě neznámého důvodu lidé, kteří ani nemají ponětí, že nemají ponětí...
Větší pozornost byste měl věnovat spaní ve vlhku a dalším nezbytným podmínkám pro zdárný chov.
Denyyy21 se slušně ptá, určitě jako zacatecnik, na mazání želvího krunýře. Místo, aby získal odbornou odpověď, je odkázán odborníkem, ehm, Lupus4, aby studoval anatomii želv. Zdůrazní, že příručky, které zmiňují mazání krunýře jako fakt, napsali debilove. Dále odkazuje, aby se tazatel věnoval jiné příčině chovu želv, na kterou se denyyy neptal. Aby ukázal Lupus4, jaký je machr. 5 stálých nochsledu mu dává palec na oplátku. Sběratele palců! Nový trend na netu?
Malazelva
napsal(a):
Denyyy21 se slušně ptá, určitě jako zacatecnik, na mazání želvího krunýře. Místo, aby získal odbornou odpověď, je odkázán odborníkem, ehm, Lupus4, aby studoval anatomii želv. Zdůrazní, že příručky, které zmiňují mazání krunýře jako fakt, napsali debilove. Dále odkazuje, aby se tazatel věnoval jiné příčině chovu želv, na kterou se denyyy neptal. Aby ukázal Lupus4, jaký je machr. 5 stálých nochsledu mu dává palec na oplátku. Sběratele palců! Nový trend na netu?
Až budete odpovídat dvacet let na stále stejnou otázku, možná budete také nekompromisní.
Těch pět provinilců má podobný názor jako lupus4, proto svůj souhlas vyjádří. S palcem nahoru to nemá nic společného. Jinak až budete zase někdy používat to "ehm" zjistěte si v jakém kontextu. Myslím že by jste mohl být rád kdyby to "ehm" někdo použil ve spojení s vaší přezdívkou.
Malazelva

XXX.XXX.253.153
Jiří5
napsal(a):
Až budete odpovídat dvacet let na stále stejnou otázku, možná budete také nekompromisní.
Těch pět provinilců má podobný názor jako lupus4, proto svůj souhlas vyjádří. S palcem nahoru to nemá nic společného. Jinak až budete zase někdy používat to "ehm" zjistěte si v jakém kontextu. Myslím že by jste mohl být rád kdyby to "ehm" někdo použil ve spojení s vaší přezdívkou.
Jste jediný, co slušně a odborné odpoví. 0statni by se měli nad sebou zamyslet
. Honit si tu triko a dokazovat si něco sobě a souputnikum s palci nahoru je kontraproduktivní činnost. Lepší by bylo, aby došli babičce na nákup. Nez ji odnese covid.

Malazelva
napsal(a):
Jste jediný, co slušně a odborné odpoví. 0statni by se měli nad sebou zamyslet
. Honit si tu triko a dokazovat si něco sobě a souputnikum s palci nahoru je kontraproduktivní činnost. Lepší by bylo, aby došli babičce na nákup. Nez ji odnese covid.
Váš příspěvek má nulovou informační hodnotu - palec nahoru dám, pokud příspěvek dává smysl a bude tazateli k užitku a vaše schváleni k tomu opravdu nepotřebuju!
Malazelva

XXX.XXX.253.153
Lupus4. Křišťálová koule? Mazac? Hned všechno ví, vsude byl! Text dobře chápu. Nejen já, ale každý slušný člověk. Vy si tu ulevujete každý den a to mnohokrát. A to je i síla, jake hlášky používáte. Se slušnosti se to nesnoubi. . Já jenom dnes. Již vám svůj drahocenný čas nevenuji. Bylo by i dobrý otevřít knížku teraristuce z dob, kdy jste ještě chodil po houbách. Tam se dozvíte o mazání krunýře více. Až to přečtěte. 3 X si přečtěte autory. Dle vás debily. Zjistíte, že to napsaly velké autority teraristika minule doby. Již přežitek.? Nové poznatky? Možná. Ale nemáte právo nazývat debilní uznávané heroetilogy dob minulých a to i skklizeli uznání mimo ČSSR. Aoni se pod to podepsali. A vy jste co za Nulu? Nějaký prý Lupus4. Také celebrita fóra teraristika a dalších. Ale jméno nám neznáme. Co takhle napsat. Ti, debilove co napsali o mazání krunýře želvam jsou negramoti v teraristuce. A pod to se podepsat. Pak máte možnost o tom diskutovat s hrpetology. TO NA ODBORNÉ ÚROVNI. ABY VÁM TO BYLO Přínosem. Je mi vás i líto.

Malazelva
napsal(a):
Lupus4. Křišťálová koule? Mazac? Hned všechno ví, vsude byl! Text dobře chápu. Nejen já, ale každý slušný člověk. Vy si tu ulevujete každý den a to mnohokrát. A to je i síla, jake hlášky používáte. Se slušnosti se to nesnoubi. . Já jenom dnes. Již vám svůj drahocenný čas nevenuji. Bylo by i dobrý otevřít knížku teraristuce z dob, kdy jste ještě chodil po houbách. Tam se dozvíte o mazání krunýře více. Až to přečtěte. 3 X si přečtěte autory. Dle vás debily. Zjistíte, že to napsaly velké autority teraristika minule doby. Již přežitek.? Nové poznatky? Možná. Ale nemáte právo nazývat debilní uznávané heroetilogy dob minulých a to i skklizeli uznání mimo ČSSR. Aoni se pod to podepsali. A vy jste co za Nulu? Nějaký prý Lupus4. Také celebrita fóra teraristika a dalších. Ale jméno nám neznáme. Co takhle napsat. Ti, debilove co napsali o mazání krunýře želvam jsou negramoti v teraristuce. A pod to se podepsat. Pak máte možnost o tom diskutovat s hrpetology. TO NA ODBORNÉ ÚROVNI. ABY VÁM TO BYLO Přínosem. Je mi vás i líto.
Co je heroetilog? Nějaký vyhynulý druh?
Co kdyby jsme se kluci na to pošťuchování vyprdli. Proč se krucinál téměř vždycky zvrhne diskuse o nějakém problému k hodnocení charakterových a morálních vlastností zúčastněných? Já tomu nerozumím. Přece když nesouhlasím tak argumentuji k danému tématu, nebo se snad pletu? Já bych si například rád přečetl něco od starých herpetologů, třeba proto abych mohl porovnat kam vědomosti míří.
Jenže informace o tom kde, jak a od koho se v tomhle pošťuchování ztratí, to je škoda.
"kluky" mě jistě prominete ale tohle fakt připomíná školní léta a navíc je asi krajně nevhodné napsat třeba "nes-erte mě pánové"
Chovu a informacím zdar!
Malazelva

XXX.XXX.253.153
Nejen pro Jiří5. Ing. Ivan Vergner. Seznam publikovaných praci v oborech herpetologie, teraristiky.Zde si najde každý terarista, co hledá. Ti co si chtějí vyslechnout urážky rádoby zdejších odborníků,ehm, mají stále možnost se tu nechat urážet. A nic se vpodstate nedozvěděl. Otázkou je. Chci věřit zdejším 4 až 5 nikam nebo se zamyslím, co píši v literatuře odborníci v teraristice uznávání ve svých knížkách a publikovaných pracích? Určitě se nedocteme že případný jiný názor na věc, kterou v publikaci zmiňují, napadnou. Že je debilní. Jak se to tady umí. je na každým, jaký názor si vybere. Zdejší rádoby rady, ehm, odborníků jsou zavádějící. Váše svobodná volba!
Ano děkuji, ing. Vergnera znám, respektive poměrně dost jeho publikací, rozhodně ne všechny. Nicméně mám pocit, že na pochopení a užitek z jeho práce je třeba mít pokročilé znalosti z oboru což jaksi (bez urážky) příliš nekoresponduje s problémy drobného začínajícího chovatele. Připadá mě to podobné jako kdyby jste hledal řešení jednoduché rovnice v publikacích atomového fyzika. Ztratíte se v datech, faktech a teoriích které vám nic neříkají, přesto že mohou být uznávané. Navíc hrozí že závěry ke kterým jako laik dospějete mohou být mylné a zavádějící, přesně tak jak se to zhusta stává autorům drobných publikací a článků. Zrovna nedávno (cca týden), jsem se snažil třídit zrno od plev zde na článcích ifauny. Pravděpodobně jsem něco přehnal protože mé srovnání z diskuse zmizelo, možná proto že jsem uvedl i jména autorů.(doufám že jen blbě nehledám) Přesto jsem stále přesvědčen že diskuse na úrovni ifauny, Pnet, atd. jsou potřebné a přínosné pro širší veřejnost a zejména pro jejich chovance. Uznávám proto ty pokročilé s praxí, kteří trpělivě někdy možná méně trpělivě, odpovídají roky na více méně podobné otázky stále dokola bez nároku na jakoukoliv odměnu, mimo toho palce nahoru a případného souhlasu ostatních. A k takovým lupus4 bezpochyby patří.
Opakuji proto Vergner a ostatní autoři na podobné úrovni ano ale jen pro hlubší studium.
Jiří5
napsal(a):
Dobrý den Denyyy21,
víte co by zase zajímalo mě? Jak je možné že tato emoce vzbuzující "informace" čím udělat ze želvy parádnici stále přetrvává.
Je moc dobře že se ptáte než něco podobného začnete praktikovat, alespoň doufám.
On totiž krunýř želv, ač to na první pohled nemusí být patrné, je živý orgán který se významně podílí na celkovém metabolismu želvy.
Zapomeňte na oleje, mastičky atd. ať už od jakkoliv renomovaných firem. V případě že potřeba vyparádit želvu je nutkavá, což se dá pochopit, vezměte měkký hadřík a vodu. Celou akci můžete podtrhnout změnou substrátu v terku za méně prašný a znečišťující. Tím pomůžete želvě nesrovnatelně víc.
Případný argument že želvy v přírodě mnohdy působí krásně "vypucovaně" neobstojí, protože tu čistotu nemá na svědomí olej ani indulona ale slunce, déšť, neustálé prolézání vegetací, dostatek prostoru a substrát na kterém se pohybují.
Věřte že mazání, natož opakované, je dost podobné tomu jako kdyby jste želvu strčil do igelitového pytlíku a okolo krku hezky zagumičkoval. Ona to přežije ale trápíte jí.
Jen doplním, že v začátcích chovu jsem takhle mastil samce hermannky jedlým olejem, želva se leskla jak Porsche, pak vlezla pod žárovku a ten olej se na pár místech, kde měla želva v minulosti poškozený krunýř, zbarvil po pár dnech do tmava a po určité době už jsem řešil přesně v těch místech plísně. Takže oloupat, zohyzdit do té doby takřka neporušený krunýř, aby to "dýchalo" a na řadu přišel v té době hypermangan a ještě cosi z veteriny (je to už víc jak dvacet let).
Net snese všemožné anonymní borce, kteří přitom sami anonymně řeší čísi způsobilost radit. Škoda, že máme víc takových pisálků, než skutečných chovatelů, protože poslední roky jde teraristika do kopru a stává se z toho pet zone. Kéž by se vrátila doba, kdy se publikovalo formou časopisu jako bylo AT a každý si sakra rozmyslel, než napsal nějakou hovadinu.
Řada údajů ze starých knih je v současnosti překonaná, ale to není překážka pro některé rádoby autory prezentovat je i dnes a nejedná se přitom jen o terarijní zvířata - nejvíc je tím zasažena kynologie, chov exotů, papoušků. Knížek poskládaných ze starších encyklopedií, opsaných článků, knih je na trhu poměrně dost. Zde vyšlé příručky k chovu například vodních želv zrovna taky nejnovějšími informacemi neoplývají, chyby v názvosloví, záměny fotografií a popisků už považuji za dost normální

napsal(a):
Co je heroetilog? Nějaký vyhynulý druh?
No jo, rozvášněný diskutér dělá snadno překlepy.
Pandinus
napsal(a):
Jen doplním, že v začátcích chovu jsem takhle mastil samce hermannky jedlým olejem, želva se leskla jak Porsche, pak vlezla pod žárovku a ten olej se na pár místech, kde měla želva v minulosti poškozený krunýř, zbarvil po pár dnech do tmava a po určité době už jsem řešil přesně v těch místech plísně. Takže oloupat, zohyzdit do té doby takřka neporušený krunýř, aby to "dýchalo" a na řadu přišel v té době hypermangan a ještě cosi z veteriny (je to už víc jak dvacet let).
Net snese všemožné anonymní borce, kteří přitom sami anonymně řeší čísi způsobilost radit. Škoda, že máme víc takových pisálků, než skutečných chovatelů, protože poslední roky jde teraristika do kopru a stává se z toho pet zone. Kéž by se vrátila doba, kdy se publikovalo formou časopisu jako bylo AT a každý si sakra rozmyslel, než napsal nějakou hovadinu.
Řada údajů ze starých knih je v současnosti překonaná, ale to není překážka pro některé rádoby autory prezentovat je i dnes a nejedná se přitom jen o terarijní zvířata - nejvíc je tím zasažena kynologie, chov exotů, papoušků. Knížek poskládaných ze starších encyklopedií, opsaných článků, knih je na trhu poměrně dost. Zde vyšlé příručky k chovu například vodních želv zrovna taky nejnovějšími informacemi neoplývají, chyby v názvosloví, záměny fotografií a popisků už považuji za dost normální
Stejný názor mám také. U mě to odnesla kdysi v pravěku samička horsfieldky .
Co se může stát když člověk nedbá a maže? Sice pojede v souladu s pořekadlem akorát že k veterináři.
Takto to potom vypadá když lidé volají nebo píší o pomoc.

napsal(a):
No jo, rozvášněný diskutér dělá snadno překlepy.
To může, ať pak ale neopravuje ostatní 😉
Dobrota

XXX.XXX.96.128
Nevím, že se někdo zde trápí tim, že někdo někoho uráží. Je na všech vlaknech zdejších diskuzích partička, která je přesvědčena, že pouze ona pouze má právo dobře radit. Pokud se někdo zeptá na podle nich hloupost, tak má velkou smůlu. Nemine ho trest. V podobě českého jazyka, nadávek, urážek. Prý je to nutný. Prý jde o ta zvířátka, jak se tu jeden vyjádřil. Víme, že anynymovi jde vždy o jeho ego a pocit nadřazenosti nad tím de. ilem, jak ho nazve ve své 20 létě trpělivosti prý radil zdejší. Ono se stačí podívat na jiné zdejší diskuse a je to nymlich to samé. Ba horší. Výjimky potvrzuji pravidlo. Tak se děcka bavte. Je te zábava dnešní doby.. Každý anonym je. Hrdinou. Klávesnice milenkou, která mu dává orgasmus bez fyzické snahy. Pocit. A to jsem mu to nsndal. Je blaženost sama. To jsem si to užil. A můžu do hajan. Dobrou noc. Zase zítra.
Dobrota

XXX.XXX.96.128
Jiri 5, tak to rozeberte. Ten dobrý nápad. Jste určitě dobrý stratég.,! Dobrou noc.
Dobrota

XXX.XXX.96.128
Konečně všichni usnuli zimním spánkem. Snad budoucí dotazy začatecniku budou zodpovězeny slušně a k věci. Bez chytrých připomínek překlepu, jazykomylcu, d. bílu.Ale aby dalších 20 let tu někdo neprudil a sbíral palce. Aby pouze odpovídal k věci, když má to nepřekonatelné nutkání tak činit a honit si ho............To triko..vitejte ve světě virtuality. Možná, že v budoucnosti tomu už jinak nebude. Covid vás k sobě nepustí. Ale vám to nevadí již dnes. Virtualita je vase velké hoby. Mnoho štěstí ve vašem neštěstí přeje xxx.

Tak děkujeme, že jste nám vše osvětlil - co bychom si bez vás počali?
No dnes je to o něco lepší Dobrota, neusínejte ale na vavřínech, zas o tolik ne, zřejmě to chtělo 2-3 hodinky spánku navíc. Jedno vám ale musím uznat, do dotazu na mazání želvího krunýře zamotat sex včetně masturbace, psychologii, gramatiku, virtualitu, zdravotnictví, soudnictví, atd. a to vše v pár větách, to je opravdu úctyhodný výkon potvrzující váš pozoruhodně široký záběr. Snad možná chybí krapet politiky a bylo by to dokonalé.
Úplně vás Denyyy21 lituju, to jste asi nečekal, tolik informací na jeden nevinný dotaz.
Tímto se alespoň za sebe omlouvám, promiňte. Bylo vám to alespoň k něčemu?
Mohl bych případně ukázat jak by měly vypadat zdravé krunýře bez mazání čímkoliv, když už jsem ukázal ty hambaté. Pokud tedy máte zájem a nejste tím co tady předvádíme znechucen.
Vsudybilek

XXX.XXX.134.128
Pravdou je, že před 50 ti lety bylo tvrzeno odborníky na teraristiku, mazat. A to velmi dlouho. Žádný problém

Vsudybilek
napsal(a):
Pravdou je, že před 50 ti lety bylo tvrzeno odborníky na teraristiku, mazat. A to velmi dlouho. Žádný problém
A před 60ti lety se tvrdilo, že pro mimina je lepší Sunar než mateřské mléko.
Všudybílek,
ano to nijak nezpochybňuji, v té době jsem tomu také slepě věřil. Navíc mě zrovna natolik zajímala děvčata že jsem neměl čas zkoumat a ověřovat si odborné texty pokud jsem se k nim vůbec dostal. Konečně ony i dnes nabízí tuším jedna či dvě renomované firmy prostředek na vysoký lesk a ošetření krunýře za cca 124,-Kč o obsahu10ml v krásné krabičce a s neslýchaně kladnými účinky.(Firmu a název psát nechci aby nebylo nějaké mrzení), Postupem času si prostě člověk uvědomí že něco nesedí a ještě později, zejména po zhlédnutí želv v přírodě pozná že mazání je nesmysl a pouhá berlička pro nezvládnutý chov. Podpoří vás v tom nepřítomnost jakéhokoliv mazače na lokalitě. Přesto jsou želvy jak malované. Ne vždy protože želvy jsou schopné přežít taková zranění a popáleniny které jim mnohdy deformují krunýř do konce života. A když už dospějete k pochybnostem, začnete zjišťovat co vlastně ten krunýř je a jakou jinou funkci by mohl mimo té ochranné ještě mít. To vás dorazí a masti letí do odpadu. Takto to probíhalo alespoň u mě. Výsledky jsou jednoznačné a myslím že je škoda se nesnažit zveřejnit je alespoň tady.
Nikomu nechci vnucovat názor a klidně si ho nechám vyvrátit pádnými argumenty, ale musí to být smysluplné argumenty k danému problému.
Země prostě není placatá a neudusíme se ve vlaku jedoucím víc jak 30km rychlostí a jaké to byly kapacity, že?
XXXL

XXX.XXX.130.24
Teraristiku jsem začínal více méně T. horsfieldi v pravěku česke teraristiky.Obecnym pravidlem bylo mazat krunýř. A to z úst tehdejší tera.elity. Že v dnešní době je jiný názor a to ne u všech, neznamená debilitu uznávaných teraristu ve svých tvrzení. Jak se tu zmiňuje nějaké dítko. Tvrzení bylo. 1 X za měsíc lehce potrit jedlym olejem krunýř. Pokud má želva dobré podmínky, věřte, že nic nepokazite.Pokud by jste měli štěstí osobního popovídali s autory publikaci, věřte opět, že vám i většina žijících potvrdí, že co píši by podepsali. Že doba a poznatky pokročiy je jasné. Je tomu tak v každém oboru. Ale opět. Neznamená to, že ti co proslapavali cestu byli ti debilove. Doba pokročila i v mezilidských vztazích. Je mnoho jedinců, slušně řečeno, kteří nemají úctu k ničemu, pouze ke svému, velkému, EGU. Chovu nazdar!

Haló, máme rok 2021 - už netopíme kahanem pod okrasnými akvárii, nezabíjíme nadpočetná štěňata atd, už jsme o nějaký krok dál, někteří
XXXL

XXX.XXX.130.24
Ale někteří tu jsou mírně řečeno děti, které se neumí chovat. Pominu k zasloužilym a velmi starším kolegům, ale k sobě navzájem. Nejste skeeve výjimkou. Valná většina se může vzít za ruku a svorně ty co topili tím kahanem v pravěku nejlépe zahnat do hrobu. Zapomíná! Kdyby těch nyní starcu nebylo, brodili by se nyní až po krk v teraristice oni.Ti dnešní velcí machři v dnešní pokročilé teraristice. Žádný strom neroste do nebe. Trochu pokory nejen vám by prospělo. Chovu zdar!!

XXXL
napsal(a):
Ale někteří tu jsou mírně řečeno děti, které se neumí chovat. Pominu k zasloužilym a velmi starším kolegům, ale k sobě navzájem. Nejste skeeve výjimkou. Valná většina se může vzít za ruku a svorně ty co topili tím kahanem v pravěku nejlépe zahnat do hrobu. Zapomíná! Kdyby těch nyní starcu nebylo, brodili by se nyní až po krk v teraristice oni.Ti dnešní velcí machři v dnešní pokročilé teraristice. Žádný strom neroste do nebe. Trochu pokory nejen vám by prospělo. Chovu zdar!!
Holt nemám ty 60tileté zkušenosti.aby se ze mě informace šířily samovolně na všechny strany a nezapomeňte si založit další profil na odpověď - dvacátý čtvrtý, nemýlim- li se?
Napřed jsem nechtěl ani reagovat na výlevy zdejšího anonymního "umravňovače (asi 4in1)" , který sice sám NIC neporadí, ale "přesně" ví , jak se radit nemá. Své pocity frustrace či ega huesky popsal "dobrota". Deb.lama jsem samozřejmě nemínil průkopníky teraristiky, ale autory "příruček" ala "Bydlí s námi doma..." , kteří bezhlavě opisují již dávno překonané a mylné informace.
Svoji první želvu (T.h. za 25,-) jsem měl koncem 60tých let a také jsem jí "dopřával" salát a vejce na tvrdo... naštěstí pro ni, jsem byl v "telecích letech", přesně jak psal Jiří5 a po pár týdnech byl vypuštěn na 13a zahradu, kde byl ponechán "sám sobě" s tím, že jsme se občas "potkali". Kdykoli jsem ho potřeboval najít (před sekáním trávy) - našel mi ho můj Jdl. Měl pár oblíbených "parkovišť" cca 50m od sebe, v kterých se pravidelně zdržoval (v kompostu, pod angreštem, pod jabloní) . Na zimu šel do sklepa na jablka a takhle si spokojeně žil min 7 let, než ho špatně zajištěného při zimování "okousal" jakýsi hlodavec - možná i rejsek...
Jestliže je rada mladým "něco postudovat" nepřípustná, tak už nevím...
Je zajímavé, že s mnohými "neuraženými" pak probíráme v SZ co a jak a většinou se dobereme nějakého pro želvu smysluplného výsledku...
Takže jestliže nějakému zapšklému anonymu vadí mé příspěvky, tak ať je nečte, nebo ať poradí sám a lépe...
a abych dostál své pověsti hrubiána , tož pro 4in1
Dobrota

XXX.XXX.96.128
Tak jste si tu ukázali, jak velké máte mozky. Všem se ulevilo. Jen Dennny nějak ztratil o vás všechny zájem. Ani od Jirky 5 nechce fota porouchanych želv, když byl mazacem plastronu.a to se snažil mu nabídnout ze sebe to nejlepší o želvickach, co nasbíral za léta poznáni v chovu. Pro dobrotu _na žebrotu.
Pro upřesnění. Psal jsem toto, cituji
"Co se může stát když člověk nedbá a maže? Sice pojede v souladu s pořekadlem akorát že k veterináři.
Takto to potom vypadá když lidé volají nebo píší o pomoc."
V prvním odstavci bych rád zdůraznil slovo může, to neznamená že musí.
Naznačuje pouze možnost byť pravděpodobnou.
Druhý odstavec téhož příspěvku nepoukazuje na mou horsfieldku což je na první pohled jistě každému jasné páč na první fotce je hermannka a na druhé graeca. Nemusím již tedy ani zmiňovat "když lidé volají nebo píší" i když to celou věc dále ujasňuje.
raduz, máte pravdu.
Ono je však někdy velice těžké připustit že něčemu nerozumíte, zejména tehdy když si myslíte že tomu rozumíte. Maskovat to házením slovíček nepomáhá... jen na hladině žluči plave slepý vztek...
Proto dám na vaší radu a toto vlákno opouštím, jdu se raději věnovat té naší soukromé záležitosti. K tomu mě dopomáhej bůh, protože nevím zda to vydržím.
Dobrota

XXX.XXX.96.128
Jiří5
napsal(a):
raduz, máte pravdu.
Ono je však někdy velice těžké připustit že něčemu nerozumíte, zejména tehdy když si myslíte že tomu rozumíte. Maskovat to házením slovíček nepomáhá... jen na hladině žluči plave slepý vztek...
Proto dám na vaší radu a toto vlákno opouštím, jdu se raději věnovat té naší soukromé záležitosti. K tomu mě dopomáhej bůh, protože nevím zda to vydržím.
Jiří, snad nechápete,na co se tu poukázalo.NE na to, že někdo nerozumí a neví, že nerozumi a maskuje to slovíčky, jak jste uvedl, ale na velmi nevhodné chování některých prispivajicich. Píšu některých. Ne vás. Fakticky vzato. Pokud s partičkou, která zde operuje plně nesouhlasíte, tak vás jakým koliv způsobem se snaží vyhnat z jejich ráje. Není to diskuse. Je to totalita. Je to volba sem psát. Je to schopnost přijmout jiný názor. Je k zamyšlení. Má to cenu?
Vzhledem k tomu, že sem odpovídá pouze ta partička a ve valné většině případů odpovědi se nedostane zpětná vazba. Zadavatel dotazů neodpoví, natož aby děkoval. Nic. Je na každém se bavit jak umí. Ať se daří.
Radiata1

XXX.XXX.81.246
Malazelva
napsal(a):
Ale ono aj debilne info to su, tak 35-40r stare, ked sa korytnacky podla nich mali krmit mliekom, rohlikom!
* Logika ma ale nepusti, kde korytnacka na luke najde mlieko,rohlik,tvaroh..? Ci skor tam najde suchu trsvu v ketnej sezone= seno, zelene lusty= pupava, skorocel,..!!
* A tak je tomu aj s mazanim panciera, kto maze zelvam v prírode pancier..?
Kde by prisli k mastnej vrstve na pancieroch?
Preco pri nizkej vlhkosti tak "krasne" pyramiduju do nevhodnej podoby..?
Ano činiteľ je vlhkosť, tak logika hovorí, ze natretim panciera mastnym pripravkom zamedzime vstrebávaniu tej vlhkosti skoro uplne= NEVHODNÉ , ZDRAVOTNE ZAVADNE PRE NIZKY PRÍJEM VLHKOSTI POVRCHOM PANCIERA ..!
A k radcom Lupus,...? Vedia co radia, vedia preco...Len vy dnesny zaciatocnici mate problem asi sosamostudiom, samovzdelavanim,..! Pritom oproti nam , mate strasnu vyhodu= INFORMACIE MATE DNES VSADE OKOLO A ĽAHKO DOSTUPNE/INTERNET!

Radiata1
napsal(a):
Ale ono aj debilne info to su, tak 35-40r stare, ked sa korytnacky podla nich mali krmit mliekom, rohlikom!
* Logika ma ale nepusti, kde korytnacka na luke najde mlieko,rohlik,tvaroh..? Ci skor tam najde suchu trsvu v ketnej sezone= seno, zelene lusty= pupava, skorocel,..!!
Ano činiteľ je vlhkosť, tak logika hovorí, ze natretim panciera mastnym pripravkom zamedzime vstrebávaniu tej vlhkosti skoro uplne= NEVHODNÉ , ZDRAVOTNE ZAVADNE PRE NIZKY PRÍJEM VLHKOSTI POVRCHOM PANCIERA ..!
A k radcom Lupus,...? Vedia co radia, vedia preco...Len vy dnesny zaciatocnici mate problem asi sosamostudiom, samovzdelavanim,..! Pritom oproti nam , mate strasnu vyhodu= INFORMACIE MATE DNES VSADE OKOLO A ĽAHKO DOSTUPNE/INTERNET!
Na druhou stranu je jich strašně moc a vyfiltrovat ty správné není lehké.
Chelidae

XXX.XXX.168.81
Radiata1
napsal(a):
Ahoj. Jasná a odborná odpověď. Bez urážek, ponižování. Ostatní by se měli zamyslet a vzít si z vás příklad. Jiní se můžou zamyslet. To trvalo 40 let než na to trariste přišli? Ti stáří borci? Ti co napsali mnoho práci.? O teraristice.? Co zmiňovali to mazání? Oni nevěděli o krunýři nic? Nevěděli, že želvy v přírodě mliko s rohlikem nehledaji? Nenajdou. Věci nejsou pouze černé a bílé. Je se i dobré zamyslet, proč. Přemýšlet! Dospěju pak k jasným svým názorům a rozhodnutím. Jak píšeš. Studovat. Net je zahlcen informacemi. Ti líní píši sem pro odpověď na svůj dotaz. Ti co se cítí jako Bohem povolání jim to vytmavi. Málo kdo odpoví jako ty. thumbup#

Tak jste si 68 větami vylil srdíčko a můžete jít dále bádat - gratuluji 🤨
Radiata1

XXX.XXX.102.23
Chelidae
napsal(a):
Ahoj. Jasná a odborná odpověď. Bez urážek, ponižování. Ostatní by se měli zamyslet a vzít si z vás příklad. Jiní se můžou zamyslet. To trvalo 40 let než na to trariste přišli? Ti stáří borci? Ti co napsali mnoho práci.? O teraristice.? Co zmiňovali to mazání? Oni nevěděli o krunýři nic? Nevěděli, že želvy v přírodě mliko s rohlikem nehledaji? Nenajdou. Věci nejsou pouze černé a bílé. Je se i dobré zamyslet, proč. Přemýšlet! Dospěju pak k jasným svým názorům a rozhodnutím. Jak píšeš. Studovat. Net je zahlcen informacemi. Ti líní píši sem pro odpověď na svůj dotaz. Ti co se cítí jako Bohem povolání jim to vytmavi. Málo kdo odpoví jako ty. thumbup#
Nie, nevedeli! Ved dnes su ich práce ich na zabavu, nie ako zdroj informácií ! Doba postupuje, studie z praxe tiez! Ono asi mysleli urcite tym, ze živočíšna zložka je nutnost= ŽIVOČÍŠNA NIEJE NUTNOSŤOU, skor naopak u suchozemiek!
* Ano su druhy z lesov,..kyore pozieraju živočíšnu zlozku..
* Ved kto by daval mlieko a rohlik dnes korytnackam , by musel byt uplny pitomec. Nevedelo sa ze živočíšna zlozka, bielkoviny,.. spôsobujú u nich viac škody,ako uzitku= NIEJE ŽIADNY.
* Net je zahlceny info, no väčšinou dnes uz správnymi info..Zelene, vylucit u mladat hlavne aj zeleninu a ovocie.. Ved hlavnou zlozko potravy v priride je hkavne to, co nsjdu na luke,stepiach, polopustach, ..( podla habytatu).
A nie, ZELENINA A OVOCIE TO NIEJE! TRAVA, SENO,...
Toto vsetko je dnes zname snad každému, ak nie, ma problém s pisanym textom.
Jenom se Chelidae vyjádřím k těm otazníkům ve vašem příspěvku.
1/ To trvalo 40 let než na to trariste přišli? Ne netrvalo, tak dlouho trvá pouze alespoň částečné akceptování jiné informace než do té doby uznávané. Již minimálně 20 let se někteří želvaři snaží (já tedy určitě) a přesto tipuji že dalších 20 se budeme stále setkávat s podobným problémem. Je stejně houževnatý jako "želva je samotář, sepiová kost jako zdroj Ca, porcování krmení na malé kousky, broušení přerostlé rohoviny čelistí pilníkem," a milion dalších zaběhnutých, byť překonaných praktik které prostě někdy zvedají tlak. Vývoj je holt pomalý proces.
2/ Ti stáří borci? Ti co napsali mnoho práci.? O teraristice.? Co zmiňovali to mazání? Oni nevěděli o krunýři nic?. Nemohu rozeznat jak to myslíte, za mě ale mají respekt. Oni nám, svým následníkům, prošlapali cestičku která byla v jejich době pořádně zarostlá. Ujišťuji vás že mnozí měli více znalostí než my všichni dohromady. Jen ten vývoj se nedá zastavit a to je dobře.
3/Nevěděli, že želvy v přírodě mliko s rohlikem nehledaji? Nenajdou To jistě tušili, třeba si ale všimli že se želvy, když mají možnost, nechovají jako striktní býložravci. Pak poplatni své době se snažili jídelníček vylepšit. Dnes jsme trochu dál (někteří).
Zmiňujete se Věci nejsou pouze černé a bílé. Je se i dobré zamyslet, proč. Přemýšlet! s tím bezvýhradně souhlasím, jen doplním " máš-li možnost pozoruj a nad tím co uvidíš uvažuj." a to stále dokola. Pokud si info. z internetu promyslíš a vyzkoušíš, nebo se jím necháš alespoň nasměrovat, bude k užitku. Informace typu "želva Máňa papá ráda salát" ale fakt žádnou hodnotu nemají.
Co se mě ale moc nezdá je toto Bez urážek, ponižování a vzápětí Ti líní píši sem pro odpověď na svůj dotaz. Ti co se cítí jako Bohem povolání jim to vytmavi. Ne každý má možnost, takže proč neporadit. S tím nemá Bůh nic společného.
Radiata1,
tak v tom případě se hlásím. Mám zřejmě problém s psaným textem. Nebo želvy se svým přirozeným chováním. Všechny euroasijské druhy přijímají živočišné bílkoviny a též ovoce a zeleninu bez nésledků na zdraví a kdykoliv mohou. Je na chovateli jak často a jak mnoho jim takovou baštu dopřeje. Rozhodně to nesmí být převažující a často se opakující podíl krmné dávky.
Radiata1

XXX.XXX.81.246
Jiří5
napsal(a):
Radiata1,
tak v tom případě se hlásím. Mám zřejmě problém s psaným textem. Nebo želvy se svým přirozeným chováním. Všechny euroasijské druhy přijímají živočišné bílkoviny a též ovoce a zeleninu bez nésledků na zdraví a kdykoliv mohou. Je na chovateli jak často a jak mnoho jim takovou baštu dopřeje. Rozhodně to nesmí být převažující a často se opakující podíl krmné dávky.
Staci citat medzi riadkami a pochopíme, co som tym myslel! A ano, u mladat to narobi viac skod, ako uzitku...Vlastne naco..? Ovocie je raritne v prirode= SEZÓNNE, zelenina asi vobec tam nieje dostupná, ze obcas prepadnu záhrady,ok. No vacsina jedincov sa zdrzuje mimo..V Grecku dokonca ochranári oploti pre tento jav skladky odpadu z trhov za mestom. V Stavrose,..
A nikde som nenapisal nepodavat vobec, no hlavne podavat to, co je na lukach , zdravy usudok mi to napoveda ! Ak tam rastie mrkva, ladovy salat, jablka, ..."PODÁVAŤ" ( ono nerastie)!
Radiata1

XXX.XXX.81.246
napsal(a):
Na druhou stranu je jich strašně moc a vyfiltrovat ty správné není lehké.
Ale celkom ano, par zdrojov, ak na 90% su zhodne tvrdenia, je to spravna cesta. A ono vacsinou su...
No jak myslíte, já mám ale v určitých bodech jiné zkušenosti a tudíž i odlišný názor.
Pravda Stavros, vlastně celý Athos jsem jenom "prolétl", odradila mě letoviska a příliš velký počet turistů na můj vkus, Raději jsem měl jižnější oblasti pevninského Řecka a Peloponés. Nebudu tady zmiňovat další oblasti ale všude kam jsem měl to štěstí nahlédnout jsem viděl v podstatě podobný jev. Želvy spásaly trávu až jako východisko z velké nouze, vždy raději aktivně vyhledávali jiné byliny včetně listí keřů. To samé předvádějí i doma ve výběhu, což se projevuje tím že v obsazených výbězích roste posléze jen tráva. Jediné druhy které dobrovolně a s radostí spásají zejména krátkou trávu jsou sulkáty, pardalisky a radiaty.Tedy pokud mohu soudit. Možná máte jiné zkušenosti, to respektuji, já ale výše uvedené.
Proti podávání ovoce a vhodné zeleniny, zejména v době dozrávání, nemohu nic namítat, příhodně to zpestří jídelníček aniž by vzhledem k omezené době dozrávání docházelo k opakujícímu se "přežrávání". Takže mé želvy chodily na jahody, třešně, meruňky, angrešt, rybíz, jablka, hrušky, švestky. Např. marginaty baštily švestky i s peckama. To se týká i dalších plodů jako třeba ostružiny, černé jeřabiny, šípky atd. Je na každém chovateli aby byl ukázněný a příliš nepodléhal mlsnému jazýčku želv a podával v přiměřeném raději menším množství a občas. To samé platí pro živočišné bílkoviny v jakékoliv formě. Hlavně nezapomínat že všeho moc škodí. Stejně se chovám i k mláďatům a pár kusů jsem již odchoval. Tím mám na mysli až do dospělosti a jejich mláďata také. Zelenina? Pokud je z vlastních zdrojů a máte jistotu o absenci chemie, proč ne občas. Například pekingské nebo čínské zelí tvoří v zimě základ potravy nezimujících mláďat případně i dospělých u kterých by hibernace byla riziko. Nevím o adekvátní náhradě i přes to že neobsahuje zcela ideální poměr Ca / P a naopak obsahuje goitrogeny. Což jak víme jsou sloučeniny potlačující funkci štítné žlázy. Znemožňují zachytávání a převod jódu na aktivní látku ve štítné žláze. Důsledkem je negativní dopad na udržování hladiny vápníku a fosforu v organizmu - vliv na játra a ledviny. Dávejte proto pozor, abyste nezkrmovali více druhů rostlin s goitrogeny naráz. Vy jste viděl ochranáře jak staví plůtek, já zas zemědělce kteří ze svých zeleninových záhonů a skleníků s rajčaty dost nevybíravě vyhazovali želvy za mnohdy chatrné plůtky. To ale moc zabíhám do podrobností. Možná jsem příliš ovlivněn tím že nejdrsnější oblast výskytu želv kterou jsem kdy poznal byla náhorní planina Sanli Urfa, tam je tedy kamení dost a dost. Ostatní oblasti byly zejména zjara a na podzim "pochopitelné" i pro rozmazleného středoevropana.
Prostě se v názorech rozcházíme což je zřejmé i z vašeho dalšího příspěvku o vyhledávání správné cesty. Pro mě 90ti% shoda v informacích mnohdy zavání pouhým opisováním, mám raději těch 10% nad kterými se dá uvažovat a hodnotit.
Zejména pokud to jsou info. od větších chovatelů. Tak vznikají nové postupy, někdo začít prostě musí a bývá logicky osamocen. No nic, třeba se příště v něčem shodneme, kdo ví.
Brepta80

XXX.XXX.244.69
Zdravím všechny želvomily. Radiata 1_ supr příspěvky. Přesně tak. Habitaty s želvami jsou velmi chudé na plody. Zeleníina tam není. Pouze kořinky trav a plevele. V přírodě želvy se málo kdy dostanou k takovým zdrojů potravy. Výjimky krádeže zeleniny farmářům. Ale to se moc nenabalikuji. Že ano. Závěr. Radiata 1 _ příspěvek super. Pravda. Jiří 5 _ z pohledu chovatele. Občasné prilepseni zeleninou a ovocem želvam. Neuškodí. Možná i prospěje. No jo. Když jim to tak chutná a radost pohledět a dopřát jim potěšení hojneho stolu. Každý chovatel zvířátek má radost. Když jejich chovanci pěkně a pestré basti. Že jo. Jiří5 _ perfektní příspěvek. V podstatě máte oba dva pravdu a oba to zatím nevíte. Ahoj.

Já myslím Brepto, že jste si přezdívku vybral výbornou 🤔
Brepta80
Možná jsem kapku ovlivněn obdobím kdy jsem na lokalitách poletoval, tj. převážně jaro a podzim. V kritických letních měsících jsem se spíš letnil dole u moře protože poletování na lokalitách se již nedalo přirovnat k příjemné procházce. Přesto mě nějak nepřipadá že by želvy přežívaly na kořínkách. Samozřejmě broskev jistě nenajdou, to je fakt, nějakou jinou mňamku asi ale určitě. Omluvte kvalitu fotek, jsou z dob kdy digi foťák bylo ještě sprosté slovo, takže jsou překopírované z papíru. Asi jsem je už někde ukazoval. Nechce mě to pustit na víc fotek tak přidám až to půjde. Jo a dodám, rád porovnávám rozdílná stanoviska pokud se výměna udrží na úrovni diskuse.
Jen mě prosím nepodezírejte z tohoto "Když jim to tak chutná a radost pohledět a dopřát jim potěšení hojneho stolu." u mě něco podobného opravdu nehrozí.
Zkoukl jsem si pro jistotu na Balcanice aktuální fota lokalit a od mých časů se příliš nemění tedy co do kvality nabídky krmení. Zaplaťpanbu. Doporučuji, jsou podstatně kvalitnější než mé pokusy.
GRECA

XXX.XXX.241.90
Proč mlčí Denyyy21? Co takhle poděkovat? Jiřímu. Vycerpavajici odpovědi i s forem sem dal. No nic. Alespoň ti ostatní, co želvu mají, můžou přemýšlet. Mazat.? Nemazat.? Tod otázka.!
Radiata1

XXX.XXX.234.151
Jiří5
napsal(a):
No jak myslíte, já mám ale v určitých bodech jiné zkušenosti a tudíž i odlišný názor.
Pravda Stavros, vlastně celý Athos jsem jenom "prolétl", odradila mě letoviska a příliš velký počet turistů na můj vkus, Raději jsem měl jižnější oblasti pevninského Řecka a Peloponés. Nebudu tady zmiňovat další oblasti ale všude kam jsem měl to štěstí nahlédnout jsem viděl v podstatě podobný jev. Želvy spásaly trávu až jako východisko z velké nouze, vždy raději aktivně vyhledávali jiné byliny včetně listí keřů. To samé předvádějí i doma ve výběhu, což se projevuje tím že v obsazených výbězích roste posléze jen tráva. Jediné druhy které dobrovolně a s radostí spásají zejména krátkou trávu jsou sulkáty, pardalisky a radiaty.Tedy pokud mohu soudit. Možná máte jiné zkušenosti, to respektuji, já ale výše uvedené.
Proti podávání ovoce a vhodné zeleniny, zejména v době dozrávání, nemohu nic namítat, příhodně to zpestří jídelníček aniž by vzhledem k omezené době dozrávání docházelo k opakujícímu se "přežrávání". Takže mé želvy chodily na jahody, třešně, meruňky, angrešt, rybíz, jablka, hrušky, švestky. Např. marginaty baštily švestky i s peckama. To se týká i dalších plodů jako třeba ostružiny, černé jeřabiny, šípky atd. Je na každém chovateli aby byl ukázněný a příliš nepodléhal mlsnému jazýčku želv a podával v přiměřeném raději menším množství a občas. To samé platí pro živočišné bílkoviny v jakékoliv formě. Hlavně nezapomínat že všeho moc škodí. Stejně se chovám i k mláďatům a pár kusů jsem již odchoval. Tím mám na mysli až do dospělosti a jejich mláďata také. Zelenina? Pokud je z vlastních zdrojů a máte jistotu o absenci chemie, proč ne občas. Například pekingské nebo čínské zelí tvoří v zimě základ potravy nezimujících mláďat případně i dospělých u kterých by hibernace byla riziko. Nevím o adekvátní náhradě i přes to že neobsahuje zcela ideální poměr Ca / P a naopak obsahuje goitrogeny. Což jak víme jsou sloučeniny potlačující funkci štítné žlázy. Znemožňují zachytávání a převod jódu na aktivní látku ve štítné žláze. Důsledkem je negativní dopad na udržování hladiny vápníku a fosforu v organizmu - vliv na játra a ledviny. Dávejte proto pozor, abyste nezkrmovali více druhů rostlin s goitrogeny naráz. Vy jste viděl ochranáře jak staví plůtek, já zas zemědělce kteří ze svých zeleninových záhonů a skleníků s rajčaty dost nevybíravě vyhazovali želvy za mnohdy chatrné plůtky. To ale moc zabíhám do podrobností. Možná jsem příliš ovlivněn tím že nejdrsnější oblast výskytu želv kterou jsem kdy poznal byla náhorní planina Sanli Urfa, tam je tedy kamení dost a dost. Ostatní oblasti byly zejména zjara a na podzim "pochopitelné" i pro rozmazleného středoevropana.
Prostě se v názorech rozcházíme což je zřejmé i z vašeho dalšího příspěvku o vyhledávání správné cesty. Pro mě 90ti% shoda v informacích mnohdy zavání pouhým opisováním, mám raději těch 10% nad kterými se dá uvažovat a hodnotit.
Zejména pokud to jsou info. od větších chovatelů. Tak vznikají nové postupy, někdo začít prostě musí a bývá logicky osamocen. No nic, třeba se příště v něčem shodneme, kdo ví.
Aleja pisem to iste! Co luka "da".., nie ze zeru travu a seno! To zeru v suchom období, to asi je jasne úplne kazdemu. To ze to tvoje zelvy baštili na zahradce opat nieje nic dokazujuce o vhodnosti! A to ze to nieje krmenie, s ktorým pridu do kontaktu v prirodzenom biotope to je realne.
Cinske zely davam aj ja, no urcite nie v sezone luk.. Cize zhodli sme sa, no treba to rozdelit sezona a zima..
Radiata1
napsal(a):
Aleja pisem to iste! Co luka "da".., nie ze zeru travu a seno! To zeru v suchom období, to asi je jasne úplne kazdemu. To ze to tvoje zelvy baštili na zahradce opat nieje nic dokazujuce o vhodnosti! A to ze to nieje krmenie, s ktorým pridu do kontaktu v prirodzenom biotope to je realne.
Cinske zely davam aj ja, no urcite nie v sezone luk.. Cize zhodli sme sa, no treba to rozdelit sezona a zima..
Radiata1
To ze to tvoje zelvy baštili na zahradce opat nieje nic doka"zujuce o vhodnosti!" To ano, zrovna tak to ale nedokazuje nic o nevhodnosti. Navíc mě opravdu nejde o dokazování čehokoliv. Prostě to ber tak, ze salátu a kedlubnových listů jsem se časem dopracoval k něčemu co bezesporu alespoň u mě funguje. Snažím se to proto prezentovat. Nevidím nejmenší důvod k tomu aby si podobnými těžkostmi jako já procházel jeden začátečník za druhým. Nesedí ti zřejmě zahrádka jak jsem pochopil viď? Tak jí klidně pusť z hlavy, ta to jen potvrdila a podtrhla, nic víc.
" A to ze to nieje krmenie, s ktorým pridu do kontaktu v prirodzenom biotope to je realne." S tím souhlasím, nedovedu si však představit jak by byl chovatel schopen krmit rostlinami vyskytujícími se na lokalitách a ještě navíc v obdobích kdy ten který druh želvy preferují. To reálné není. Protože píšeme na chovatelském fóru, zdá se mě víc než vhodné nabídnout takovou alternativu aby konečný výsledek se co nejvíc blížil ke kýženému výsledku. To je jak předpokládám zdravá životaschopná želva, ještě lépe skupina želv schopná reprodukce i v dlouhém časovém horizontu.
"Cinske zely davam aj ja, no urcite nie v sezone luk" s tím bezvýhradně souhlasím, dělám to samé až na ta vylepšení. Vždy jsem tvrdil že než tisícovka na nákup krmení je lepší vzít do ruky kosu. Paradoxně však stejně nemůžeme tvrdit že krmíme ve stejné kvalitě jakou mají želvy na lokalitách.
Radiata1 prosím tě nechme plavat nepřiměřený obsah cukrů atd. atd. samozřejmě o tom vím, stejně tak o těch dalších možných nepříjemnostech i o jejich eliminaci. Protože když ne budu nucen strávit děsně času oponováním, které jen těžko někdo ocení. Díky
Astrochelysoo7

XXX.XXX.246.45
Tak já sem přesvědčen že pravdu má Radiata1.. Napsal to stručně jasně. Žádný plky příroda sama ví jak na to. Člověk to mění razantně. Ne! Radiata1 jde v souladu s přírodou. Jiří5 jde cestou pána tvorstva. Vnucuje své přírodě. Tož. Každý má svůj rozum. Ahoj.
Koumak0000000

XXX.XXX.244.173
A je to. Pár "borců" si dokázalo na pískovišti, kdo má většího. P.ndika?Ostatni sroluji vlákno. Narazí na hodnotné příspěvky o želvach několika autorů. Cca 30 ks článku. Chovatelů želv. Jiní si půjdou nalestit želvu. Jiní tu rudnou steky a možná, že i zareaguji na můj příspěvek. Další dají želvičkam baštu zeleniny, ovoce. Jiní budou množit, prodávat, aby jiní si kupovali nové želví prcci. Aby se plnily kasičky mnozitelum. Pač většina těch želv pochcipe. A je to. Kolo života se točí dál. A je to.

Koumak0000000
napsal(a):
A je to. Pár "borců" si dokázalo na pískovišti, kdo má většího. P.ndika?Ostatni sroluji vlákno. Narazí na hodnotné příspěvky o želvach několika autorů. Cca 30 ks článku. Chovatelů želv. Jiní si půjdou nalestit želvu. Jiní tu rudnou steky a možná, že i zareaguji na můj příspěvek. Další dají želvičkam baštu zeleniny, ovoce. Jiní budou množit, prodávat, aby jiní si kupovali nové želví prcci. Aby se plnily kasičky mnozitelum. Pač většina těch želv pochcipe. A je to. Kolo života se točí dál. A je to.
Však to je cílem, aby ti rudnoucí vzteky reagovali na vaše nesmyslné příspěvky, z kterých se nic nedozví? Jinak to není patřičně šťavnatá diskuse...
Radiata1

XXX.XXX.81.246
Astrochelysoo7
napsal(a):
Tak já sem přesvědčen že pravdu má Radiata1.. Napsal to stručně jasně. Žádný plky příroda sama ví jak na to. Člověk to mění razantně. Ne! Radiata1 jde v souladu s přírodou. Jiří5 jde cestou pána tvorstva. Vnucuje své přírodě. Tož. Každý má svůj rozum. Ahoj.
Tak mne hlava neberie, naco mam do zelv pchat zeleninu a ovocie , na ktore narazia raz za cas, ak vobec v prirode( raritne jahoda, malina,..) . Mrkvu, melon obcas hodim, no to raritne..Ano, mozno niekto si uľahčí zivot nakupom v lidli , no sme lokalitou oblasť, kde 8-9 mesiacov mame vsade dostatok luk, pupavy, skorocel,..na lukach byliny, travu,..a ano, u mma toto prevlada..
V zime cinske zeli, polnicek,..a seno, tiez ho zeru bez problémov zelvy..
napsal(a):
Však to je cílem, aby ti rudnoucí vzteky reagovali na vaše nesmyslné příspěvky, z kterých se nic nedozví? Jinak to není patřičně šťavnatá diskuse...
Naprosto přesně. Změnit vlákno v dlouhý balast urážek, kritik, převést do osobní roviny. Legrační, že tím to celé začalo, že tu někdo někoho uráží. Jakoby takových stupidních reakcí nebylo v řadě vláken dostatek.
Pro zajímavost:
Při koupi želvy podlehá novopečený chovatel zpravidla nadšení z nového přírůstku a snese želvičce vše o čem se jen vzdáleně domnívá že patří k pestrému složení krmné dávky. V lepším případě to dopadne tak, že nechybí pěkně zelený salát, rajče, pomeranč, banán, pěkné zelené listy kedluben ze supermarketu, ejlhle dokonce mají i jahody, tak ty také přidáme ať se má želvík dobře, když tak smutně kouká. Celou tuto „botanickou sbírku“ rozkrájíme smícháme a předložíme. V tom horším případě přidáme ještě kousek piškotku nebo houstičky v mléce aby byla měkká a želvík nemusel kousat, trocha tvarohu či vajíčka na tvrdo také vylepší želvě náladu, protože to sousedka říkala a ta to musí vědět, protože měla kdysi želvu celé dva roky. Jejda ještě jsme zapomněli na broskvový kompot od neděle. Také přidáme. Samozřejmě trochu přeháním, ale není nám všem podobný postup důvěrně známý? Přece nedáme želvě jen to ošklivé čínské zelí nebo obyčejnou trávu o které mluvil chovatel, můžeme si dovolit víc. Nedovedu si v tomto kontextu představit lepší uplatnění přísloví
„Méně je někdy více“ , dokonce bych nahradil slovo „někdy“ slovem „vždy“. Nemůžete prostě udělat větší chybu než tuto, zvlášť když si uvědomíme, že k tomuto excesu se přidruží i stres z převozu, ze změny podmínek atd. Problémy se dostaví neprodleně.
Toto jsem psal před cca. 15 lety. Je to sice pouze konec dlouhého článku o krmení který s ohledem na "plkání" nechci kopírovat celý. Pokud někdo nechce pochopit rozdíl mezi "napcháváním" a mezi sezónním zpestřením krmné dávky je to samozřejmě jeho věc. Pokud máte dojem že ve vaší lokalitě rostou výživově shodné byliny jak na přirozené lokalitě, tak jste na omylu. Nechával jsem si kdysi dělat rozbory, rozdíly jsou pozoruhodné. Sebeuspokojení není tedy na místě. Přesto však je to za dané situace jediné nejvhodnější možné řešení. Proto stejný způsob praktikuji také. Jen to seno mé rozmazlené želvy až na výjimky nechtějí. I když třeba sulkáty jsou dobrovolně schopné sežrat i krabici od banánů a to doslova, asi jim něco chybělo.
Koumák- někdy mám pocit že ani tak nejde o diskutovaný problém ale o typické vlastnosti diskutujících, že ano? Ono je asi nejdůležitější sdělit světu do jaké kategorie podle vás dotyčný patří. Třeba "množitelé" je teď opravdu moderní skupina. Jak se to kdy hodí že jo? Mohu vám nabídnout další, třeba kuřáci, důchodci, pendleři, lyžaři, řidiči a mnohé další. Vždy by jste se na mě trefil.
Savanah81

XXX.XXX.251.162
Ještě jednou. Dobrý den, Chovatele najdete v Německu, Anglii, Rusku, Amerika. To. Že je měla nějaká zoo je Vám určitě opět nanic. Zase. Paní Semerákova dobrá volba. Možná dejte inzerát na ifaune do koček. Tam by se mohla najít nějaká duše.

Savanah81
napsal(a):
Ještě jednou. Dobrý den, Chovatele najdete v Německu, Anglii, Rusku, Amerika. To. Že je měla nějaká zoo je Vám určitě opět nanic. Zase. Paní Semerákova dobrá volba. Možná dejte inzerát na ifaune do koček. Tam by se mohla najít nějaká duše.
Odpovídáte na jiný dotaz v jiném vlákně..

Ne, to je odpověď na dotaz směřující na kočky bengálské, na ex savcích
Savanah81

XXX.XXX.251.162
napsal(a):
Odpovídáte na jiný dotaz v jiném vlákně..
Jejda. Moc se omlouvám. Tak to dopadlo, když píši poprvé. Děkuji za upozornění. Pěkný den.
jetostejne

XXX.XXX.32.10
lupus4
napsal(a):
..
Po pár letech jsem náhodou otevřel diskuzi. Zajímavé, že to, proč jsem diskuze před pár lety přestal číst, tady i na teraporadně, je agresivita pár vyvolených jedinců, kteří si tím, že jsou tam dlouho berou patent na rozum.
Sorry, ale na nevinný dotaz asi začátečníka, dostat takovou odpověď, jako je od Lupuse4, si nemyslím. že je ok. Pokud už 100krát odpovídal na to stejné, tak ať mlčí, ale z tohohle agrese čpí. No nic, dám si zas pohov a v rámci své duševní hygieny se opět podobnému čtení vyhnu.
Jen pro Jiří5: Díky za vaší snahu to tu zkulturnit, kdyby debata probíhala na vaší úrovni, bylo by to přínosné čtení, ale Lupus4 a další "chytráci" tu vytvářejí dusnou atmosféru.
A ještě dodatek - čínské, pekingské zelí. Spousta mých známých už od něj ustupuje. Stejně tak i já. Nadýmá, želvy po něm mají sr...čku, myslím že není moc dobré na zkrmování.
Je až dojemné , jak někteří dokáží ohodnotit "agresivitu" odpovědí, ovšem ale od těchto všeobjímajících dobráků se odpověď na původní dotaz nedočkáte...
za to bezcenné nesouvisející a "záhadné" informace ano viz
čínské, pekingské zelí. Spousta mých známých už od něj ustupuje. Stejně tak i já. Nadýmá, želvy po něm mají sr...čku, myslím že není moc dobré na zkrmování.
kde sice už neuvedou u jakých druhů jim problém vzniká a co tedy místo něho doporučují - to se sice nedozvíme, ale je to tak "kulantní a laskavé" i když v podstatě na ... (nic)
hosana !
jetostejne

XXX.XXX.32.10
Na původní dotaz jasnou odpověď nemám. Mazání olejem nepraktikuji, ale nevím když jí krunýř někdo mázne, tak zda to želvě uškodí. Opravdu jsem nikde neviděl nějakou studii podloženou fakty, že to škodí. Nedoporučoval bych to, ale to je můj subjektivní názor. Také to, že dýchá i krunýřem se mi úplně nedá, jak je tvrzeno výše. Kůží samozřejmě ano, možná i krunýřem, ale pokud to někdo tvrdí, prosím o důvěryhodný link, který to potvrzuje.
Iluze o tom, že želvy v přírodě mají super krásné krunýře tedy moc nechápu. Nějaké jsem viděl a mnoho z nich by se do soutěže krásy nehodilo. Což v mých očích ale želvám neubírá.
Citace: "kde sice už neuvedou u jakých druhů jim problém vzniká"
chápu, že kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde, tak tedy doplním.
Logicky se to týká druhů, které ho žerou, tam se doufám shodneme. Nemám to potvrzené u všech, které ho žerou, ale u Testud to pozoruji nejen já, (snad to takhle stačí, asi všichni víme, které druhy to asi jsou), Rhinoclemysky s ním mají problém, pokud si dobře pamatuji problémy měl i Velenský u Geochelone pardalis v Zoo Praha. Ta informace není bezcenná, doufám, že kdo pozoruje řídkou stolici u svých želv, zkusí čínské zelí vysadit a uvidí jestli to pomůže.
Doporučovat čím krmit tady nebudu, protože to pak bude diskuze stotisíc mudrců, kteří vytáhnou někde nějaká čísla z tabulek, které buhví někdo odněkud vypsal. Taky když se bavím s dalšími želvaři,
někdy se divím jak krmí. Přesto úspěchy mají. Cest je hodně, každý to dělá jak nejlépe umí. Ono se stačí podívat, kolik různých názorů je na to, jak správně jíst. (Teď myslím lidi.) Co odborník to jiné doporučení. Chce to zapojit selský rozum, vyvarovat se věcí, které se časem ukázaly špatné a zkoušet vše dle nejlepšího vědomí. Výsledek pozná člověk sám, tím, jak mu zvířata prosperují.
Ještě doplním, že taky mám F2 odchovy z vlastních such. želv, takže jsem si současné dospělé odchoval od mláďat a želvy jsou zdravé a krásně prosperují, u vodních mám F2, u jednoho druhu F3 odchovy, takže zas úplný neznalec snad nejsem.
raduz
napsal(a):
Jiří5 - zlomte nad tím hůl a poprosím Vás o pokračování v SZ, rád bych si porovnal Vaše zkušenosti s chovem CH.A. - už začínám být takový lehce netrpělivý :)
Děkuji Nesvačil
Já vím, akorát mě to moc nejde. Vždycky napíšu takovou kravinu že to raději zase smažu. Čekám tedy až se mě patřičně rozsvítí.
Jiří5
napsal(a):
Já vím, akorát mě to moc nejde. Vždycky napíšu takovou kravinu že to raději zase smažu. Čekám tedy až se mě patřičně rozsvítí.
Já Vám nechci vstupovat do dialogu, ale ač želvy nechovám, rád si přečtu smysluplné příspěvky. Takže mi bude trochu líto, pokud si to budete vyměňovat v SZ. Je to samozřejmě Vaše volba.
P.S. ty nesmyslné vstupy je nejlepší ignorovat, ono to nikdy dlouho nebaví, když nemáte odezvu
Štefan1,
ano to chápu a souhlasím, jenže v tomto konkrétním případě si myslím že raduz zvolil
správně. On je bezesporu zkušený chovatel želv, já si tak při vší skromnosti připadám také a potřebujeme si pouze porovnat názor na problém bez rizika vstupu někoho ještě "lepšího". To je vše. Navíc by to nikomu ku prospěchu nebylo, protože chovatelé kteří Ch.a. chovají mají vesměs názory již pevně ustálené.
Takže promiňte a zachovejte nám přízeň.
Jiří5
napsal(a):
Štefan1,
ano to chápu a souhlasím, jenže v tomto konkrétním případě si myslím že raduz zvolil
správně. On je bezesporu zkušený chovatel želv, já si tak při vší skromnosti připadám také a potřebujeme si pouze porovnat názor na problém bez rizika vstupu někoho ještě "lepšího". To je vše. Navíc by to nikomu ku prospěchu nebylo, protože chovatelé kteří Ch.a. chovají mají vesměs názory již pevně ustálené.
Takže promiňte a zachovejte nám přízeň.
No pro pořádek, já se rozhodně za zkušeného chovatele želv nepovažuji a právě proto se snažím zdokonalovat a hledat info o chovu daného druhu. Pořád jsem začátečník i když už to bude spousta let a to nejen v chovu želv
Tak to napíšu jinak, on rádoby titul "zkušený chovatel" opravdu nezní příliš dobře, pomohu si tím co psal nedávno lupus4, jen si to trochu upravím. Jsou chovatelé kteří "netuší že ani netuší" a ti kteří se časem dopracují k tomu že už "tuší že netuší". No jde mě z toho hlava kolem ale zní to asi méně nafoukaně.
Aniž bych chtěl rozpoutat nějaké vášně, musím ještě napsat čemu se opravdu divím a co mě stále vrtá hlavou, takže to nemohu a nechci nechat jen tak.
Nechápu čím lupus4 v tomto vláknu mohl kohokoliv pohoršit, snad mimo autorů mnohdy "debilních příruček pro chovatele". Takové příručky si podobnou dehonestaci vrchovatě zaslouží a jejich autoři také i když při jejich smolení jsou jistě plni svatého nadšení a té své jediné kdesi načtené pravdy. Pro mimořádně zdařilý příklad nemusíme chodit daleko. Stačí si přečíst zdejší články o chovu T. horsfieldi. Jeden je dobrý, poučný a pomůže udělat si představu o chovu. Pravda nesouhlasím úplně se vším ale přesto uznávám jeho přínos i autora. Ten druhý? Škoda slov. Plný špatných závěrů, polopravd. nesmyslů a otřesných fotek zdevastovaných zvířat a je ke všemu ještě na pokračování. To není jen o tom že se mě a těm co "již tuší" nelíbí ale je to nebezpečné pro zvířata těch co "ještě ani netuší", Lupus4 umí spolehlivě třídit zrno od plev, takže pouze řekl svůj názor se kterým bezezbytku souhlasím. To myslím obecně, ne v souvislosti s uvedenými články, protože jeho názor na ně neznám i když si jej dokážu živě představit.
Takže lupus4, klobouk dolů a díky za to že držíš vlajku tolik let. Měli by jste
si takových lidí vážit a ne psát hned protesty když není něco přesně podle vás.
No a mám klid.
Aby to nebylo bráno tak že uznávám jen toho kdo má podobné názory jako já, stejně tak uznávám a respektuji i ostatní rozumné zkušené kteří jsou ochotni se podělit s bezradnými nebo kteří donutí svými vstupy přílišné suverény k zamyšlení.
Např. Pandinus a další.
Vím že nikdy nedosáhneme na ideální stav tj. fórum plné dobrých zdůvodněných rad a názorů, nejlépe doplněných demonstračními fotografiemi ale pojďme se o to alespoň snažit.
Tak a teď mám k tomu klidu i pokoj i když si připadám jak matka Tereza
Radiata1

XXX.XXX.81.246
Astrochelysoo7
napsal(a):
No ono netvrdim ze to je patent, no snazim sa krmit v sezone cim to ide z luk...Hlavne pupava, skorocel,..Ved to mame cca 9mesiacov..V zime rukola, cin.zeli, polnicek, seno u radiat..
K natieraniu zelv som sa vyjadril rovno, len tolko= NIE! A este raz nie! K comu to aj je ? Chces lesklu? Vykup a "vylesti" handrickou ked uz..