Xx

XXX.XXX.1.63
Dobrý den,
zařizují terárium pro chameleona, hledám a čtu ale vůbec nerozumím parametrům těch žárovek, zářivek atd.Byl by někdo tak hodný a poradil konkrétní typ, název co mám komplet pořídit, aby byl chameleon psychicky i fyzicky v pořádku?
Dobrý den,
neuvádíte zamýšlenou velikost terária ani druh chameleona, takže se dá odpovědět jen obecně. Základní požadavky pro osvětlení terária jsou:
1/ zdroj plno spektrálního denního světla s podílem UVA - zpravidla lineární
zářivka To pro psychickou pohodu jak píšete a také proto aby chamík dobře
viděl, vnímání světelného spektra mají oproti nám jiné.
2/ zdroj UVB - zpravidla kompaktní nebo lineární zářivka s požadovaným podílem
UVB. To pro tu fyzičku
3/ zdroj tepla - postačí obyčejná reflektorová žárovka s odpovídajícím výkonem,
obvykle 40, 60, 75 W
Výše uvedené se dá nahradit kombinací plnospektrálních výbojek ale to už by asi bylo náročnější.
Dále bych chtěl upozornit na to že nákup, byť kvalitních produktů, sám o sobě nezaručí psychickou ani fyzickou pohodu zvířete, je mu úplně jedno co koupíte.
Nákupem si jen vytvoříte předpoklad k dosažení takových podmínek aby se cítilo spokojeně. Proto je třeba dbát na optimální rozmístění jednotlivých světel s ohledem na jejich výkon a účinnost. Takže koupíte-li kvalitní zdroj UVB a instalujete
jej tak že se k němu chameleon nedostane blíž než na cca 30 cm, bude vám i chamíkovi taková investice zcela k ničemu. To samé platí když zdroj UVB umístíte za sklo, např. vně terka nebo samostatně bez blízkosti tepelného zdroje.
Tedy já netuším zda je instalace také předmětem dotazu, tak jen pro představu.
Na dopilování mohu doporučit https://www.terasvet.cz/osvetleni/ tam si vyberete určitě. Budete-li potřebovat upřesnění, ptejte se.
Xx

XXX.XXX.1.63
Dobrý den, děkuji za odpověď.Terarko 40x50x80 na výšku, chameleon jemenský.Muzete mi ještě poradit ty světla UVA a UVB +teplo nějaké parametry a značky?Taky jsem četla že je žárovka,která má obě UV,co je tedy vhodnější.Nevim možná to píšu blbě a radši se ptám, protože v obchodě jsem měla pocit, že jim je jedno co mi strčí když vidí jak se v tom plácám.
Xx

XXX.XXX.1.63
Dobrý den, děkuji za odpověď.Terarko 40x50x80 na výšku, chameleon jemenský.Muzete mi ještě poradit ty světla UVA a UVB +teplo nějaké parametry a značky?Taky jsem četla že je žárovka,která má obě UV,co je tedy vhodnější.Nevim možná to píšu blbě a radši se ptám, protože v obchodě jsem měla pocit, že jim je jedno co mi strčí když vidí jak se v tom plácám.
není zač,
Na uváděnou velikost terka umístěného v obvyklém domácím prostředí bych použil následující:
1/SunLux UVB 5.0 25W případně Repti Planet UVB 5.0 13W. Sun Lux je lepší varianta nemá 13W ale momentálně skladem, takže buď počkat nebo vzít tu Repti Planet. Pokud neřešíte rozdíl 12W ve spotřebě vezměte tu první.
2/ vzhledem k rozměrům vašeho terka na denní svícení Exoterra Natural Light 15W 44 cm T8, dal bych sice přednost této Osram Biolux 18W 59 cm T8 ale ta se vám tam nevejde. K zářivce budete ještě bohužel potřebovat Svítidlo ARCADIA T8 ve variantě 15W příkon. Dalo by se použít i svítidlo zhruba s poloviční cenou Zářivkové svítidlo 15W T8 ale musela by jste ho instalovat úhlopříčně kvůli výsledné délce a samotné uchycení na strop terka je složitější.
3/ jako tepelný zdroj bych použil, jak jsem již psal, obyč. reflektorovou žárovku 40W, možná by stačila i slabší ale to záleží na tom kolik stupňů naměříte. jinak ovšem nabízejí třeba takovouto Repti Planet Halogen Sun 35W.
Budete ještě potřebovat 2x objímku E27 + odpovídající délku přívodních kabelů.
Chcete-li to mít pohodlné tak ještě spínací hodiny. A je to.
No mě to tedy přes veškerou snahu připadá stejně hodně gulášovitě, takže pokud se rozhodnete co chcete a jestli z tohoto eshopu napíšu vám to jedno po druhém takto https://www.terasvet.cz/uvb-kompakty/sunlux-uvb-5-0-25w/
Teda to vypadá jak kdybych byl placen za reklamu ale tak to není, jen odtud nakupuju takže to znám.
A ještě. toto je ta druhá možnost https://www.terasvet.cz/denni-svetlo-plnospektralni/sunlux-daylight-35w/ nebo silnější. Vtextu se tam dočtete pro a proti. Zodpovědně to ale nedokážu porovnat z toho prostého důvodu protože používám ten první způsob. Třeba se ale někdo přidá a napíše.
xx

XXX.XXX.1.63
Jiří,moc děkuji za tak podrobný výpis.Vubec jsem nečekala,že najdu někoho, kdo si dá tu práci a tak mi s tím pomůže.Jste super