Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.11.2021 20:48
chovatel107

XXX.XXX.91.113

Zdravím.

Stavím terárium 250x125x100 (DxVxH) a mám ho v plánu udělat tak, aby bylo rozestavitelné na kusy, aby se dalo do budoucna odnést z bytu.
Chtěl bych si vytvořit pozadí z polystyrenu, ale potřebuji ho potřít něčím co by nebylo moc těžké, aby se části terária daly do budoucna přenést a zároveň dospělý leguán pozadí neponičil drápy. Původně jsem chtěl polystyren potřít betonem, ale to by byla moc velká váha. Je nějaká "lehká" alternativa? Nějaký obarvitelný matný nátěr, který by tak vytvrdl nebo něco podobného?

Boční stěny 125x90cm by s betonem problém nebyli, ale nedokážu si představit odnášet z bytu zadní stěnu 125x250cm z 18mm OSB desky potaženou betonem, to by už něco málo vážilo

Děkuji za jakoukoliv radu nebo nápad.

26.11.2021 10:39
petr74

XXX.XXX.104.252

Dobrý den. Zkuste se podívat na hmotu, zvanou hypertufa. Je to směs rašeliny, cementu a perlitu, případně je možné přidávat i písek, nahradit rašelinu zeminou... Vyrábí se z ní různé dekorativní květináče, umělé skály apod.
Nekamenujte mne prosím, byl to pouze nápad. Sám trerárium nemám a netuším, co dokáže leguán.

26.11.2021 12:48
sharingan

XXX.XXX.186.2

Zdravím. Mám zkušenosti pouze s cca půlkilovými ještěry jiného druhu. Moje řešení bylo, že jsem prostě na zadní stěnu a boky přivrtal vruty v horizontální poloze dřevěné přírodně vyhlížející "police" v počtu a vzdálenostech od sebe, aby se ještěrovi po nich dobře lezlo. Velikosti aby se cca na polici vešel i celý a mohl si tam hovět.

V případě, že bych zvažoval někdy leguána, bych na to šel zrovna tak a neobtěžoval se s žádným polystyrenem či betonem.. Dřevěné přivrtané police se navíc dají celkem snadno dle libosti zase sundat, jinak přestavit, doplnit či ubrat a i pro případ budoucího transportu nepředstavují problém...ani pro eventuelní budoucí likvidaci.

Za mě sehnat silnější prkna/fošny, vyříznout nějaký zaoblený estetický tvar s jednou stranou rovnou, kde se to horizontálně přidělá k zadní stěně terária (nebo v pravém úhlu se dvěma rovnými stranami - do rohů). Případně úhlovou bruskou (flexou) trochu ošmrdlat povrch a zbylé hrany aby byl hrubší či přírodněji vyhlížející.

Jinak dospělý samec leguána zeleného může mít k půldruhému metru a deseti kilům (většina tedy spíš jen kolem pěti). Bytelné a zároveň bezpečné a snadno pro chovatele udržovatelné musí být vše.

Přidejte reakci

Přidat smajlík