10abcde

XXX.XXX.98.53
Je mě líto ale není to zcela v pořádku. Pokusím se zdůvodnit proč mám takový názor.
Chameleon jemenský potřebuje k životu.
1/ intenzivní plnospektralni osvětlení. Podle fotky usuzuji že máte vlevo nainstalovanou výhřevnou žárovku a vpravo kompaktní zářivku s podílem UVB. Vzdálenost je příliš veliká. Chamik se bude zdržovat v blízkosti zdroje tepla takže žádoucí efekt kompaktu s UVB bude nedostatečný. Dosah u běžně používaných je okolo 20cm max. Čím blíže jsou tyto dva zdroje u sebe tím lépe. Chybí vám také zdroj UVA. Optimální sestava je tedy žárovka (teplo)+kompaktní zářivka (zdroj UVB)+lineární plnospekrální zářivka jako zdroj světla a UVA. Nebo druhá, lepší možnost, halogenitová výbojka např. 35-50W (teplo+UVB) a lineární plnospekrální zářivka (světlo+UVA). Pokud nelze těmto potřebám dostát, existuje ještě ta úplně nejblbější možná možnost a to je kapání vitamínů, to však rozhodně nedoporučuji.
2/ jako substrát používáte, jak vidím, lignocel.
Hezký ale zcela nevhodný hned ze dvou důvodů. Proč? Protože suchý bude prášit po celém teráriu a vlhký ho udržovat nemůžete kvůli chamikovi. Další důvod je ten, že lovící chamík bude střílet i hmyz lezoucí po substrátu a nabere si spolu s kořistí i lignocel. Ten pak v zažívacím traktu vyvede časem pozoruhodnou neplechu. Dovybavení větvičkami zmiňujete sám, takže to je tak asi vše. Pokud budete chtít ještě něco upřesnit, klidně se ptejte.
10abcde

XXX.XXX.98.53
takze jedine co bych tam mel dat je uva žárovka nekde vedle uvb? s tím lignocelem, nevim od kdy chameleoni lezou dolu, přijde mi ze spise nahoru ale dobře😀, a krmim si je sam, tak ze bych dával misku cvrckama nekde dolu to mi přijde jako totální blbost
Nevím o žárovce s UVA spektrem. To samozřejmě neznamená že neexistuje ale neznám. V každém případě je však pro tento účel vhodnější lineární zářivka protože prosvítí celý prostor terka a vyruší temné kouty. To je pro chamíky jako výrazně heliofilní zvířata podstatné. Možná by se dnes už dala použít sestava led světel ale v tom nemám přehled. Takže ano, pokud dáte ty dvě současné "žárovky" k sobě a doplníte (libovolně kam) zářivkou s denním spektrem a podílem UVA bude to v pořádku. Lignocel vám vymlouvat nebudu, i když bych asi měl, uvidíte časem sám. Doufejme že dřív než to chamík odnese.
Uživatel s deaktivovaným účtem

10abcde
napsal(a):
takze jedine co bych tam mel dat je uva žárovka nekde vedle uvb? s tím lignocelem, nevim od kdy chameleoni lezou dolu, přijde mi ze spise nahoru ale dobře😀, a krmim si je sam, tak ze bych dával misku cvrckama nekde dolu to mi přijde jako totální blbost
Promiňte, ale proč se ptáte, když se radami nehodláte řídit?
K panu Jiřímu ještě dodám:
Světla jsou celkově hodně špatně - máte je uvnitř, takže je jen otázka času, kdy se o ně zvíře spálí. Tím, že je máte vevnitř, nemůžete dodržet bezpečnou vzdálenost zvířete od zdroje UV. Tu má každé světlo jinou, ale běžně se pohybuje na minimu 20 cm.
Kromě toho máte v teráriu tmu. Pro chameleona zcela nedostatečné osvětlení.
Blbě máte i rostliny. Takové, jaké tam máte, jsou k ničemu. Zjednodušeně řečeno, chameleon potřebuje rostliny s větvičkami, po kterých může chodit. Těchto listů se chameleoní tlapka nezachytí. Možná by to bylo řešitelné nějakou „prolézačkou“ z tyček, ale zvíře stejně bude mít snahu chodit po přirozených větvích.
K lignocelu neříkám vůbec nic, pan Jiří Vám to napsal v klidu. Nicméně všude se píše, že lignocel je nebezpečný a pro chameleony obzvlášť. Přesto se stále najdou chytrolíni, kteří si to vysvětlit nedají...
Další, a podle mého názoru hned po světlech druhý nejpodstatnější průšvih, je naprosto nedostatečné větrání! I kdybyste měl celou přední stěnu síťovanou (což stejně nepředpokládám), nebude v teráriu vzduch proudit a cirkulovat. Když porosíte nebo zamlhujete, vlhkost nebude mít šanci se rychle odpařit a vyvětrat, takže Vám zvíře zajde na plísně a dýchací problémy.
Sice se snažíte působit znale a zkušeně, ale já bych u Vás chameleon být nechtěl!