EŠ

XXX.XXX.192.249
Ahoj mám takový problém, asi cca mám rok doma užovku. Už od mala baští a svléká se pravidelně, ale dneska od rána je úplně mimo a já nevím co s ní. Má absolutně nekoordinované pohyby. Když ji zvednu, tak je jak hadrová panenka. Chvíli má tiky a pořád otevírá tlamku. Jazyk má slepený, ale udivuje mě hlavně to jak se motá a různě se přetáčí. Poradí mi tu prosím někdo co mám dělat, abych o ní nepřišla?
Veterina na plazy tu nikde není a nejbližší je víc jak 2hodiny daleko a já zůstala doma s dětmi sama
EŠ

XXX.XXX.192.249
EŠ
napsal(a):
Ahoj mám takový problém, asi cca mám rok doma užovku. Už od mala baští a svléká se pravidelně, ale dneska od rána je úplně mimo a já nevím co s ní. Má absolutně nekoordinované pohyby. Když ji zvednu, tak je jak hadrová panenka. Chvíli má tiky a pořád otevírá tlamku. Jazyk má slepený, ale udivuje mě hlavně to jak se motá a různě se přetáčí. Poradí mi tu prosím někdo co mám dělat, abych o ní nepřišla?
Veterina na plazy tu nikde není a nejbližší je víc jak 2hodiny daleko a já zůstala doma s dětmi sama
Tady je video. Jinak, kdybych ne otáčela s tím talířem nebo ji nechala na volno tak se ji hlava pretočí spodkem nahoru, následně i s tělem.
ahoj1

XXX.XXX.92.26
zkuste tady
https://tera.poradna.net/
Pokud se zde nenašel nikdo kdo by byl schopen či ochoten odpovědět, využil bych služeb zdejší https://www.ifauna.cz/online-veterinar . Nemám s touto službou žádnou zkušenost ale připadá mě to za daných okolností jako rozumné řešení.
Možná by bylo dobré se dopředu zamyslet zda nedošlo k nějakým změnám v okolí terka případně přímo v něm den, dva před. Včetně úklidu a použitých prostředků.
Nejsem si vůbec jistá, ale myslím si že jak otevíral tu tlamu tak jsem tam viděla trochu hlenu. Tím by také mohl být slepený ten jazyk. Ten hlen značí nějaké onemocnění dýchacích cest a na to jsou potřeba léky předepsané od veterináře. Často je to způsobené velkým výkyvem teplot kdy had v chladnějších teplotách nastydne. Zkuste se mu podívat do tlamy. To, že má možná dýchací potíže ale nevysvětluje to, že se takto divně kroutí a je dezorientovaný. V tomto případě by asi bylo lepší setkat s veterinářem. A odkud jste? Třeba tady někdo zná nějakého blyžšího veterináře než 2 hodiny daleko.
EŠ

XXX.XXX.192.249
No podle telefonátu s veterinářem včera jsem ho dala do chladnějšího rohu. Večer už byla pohyblivější, ale při zvednutí stále tikala hlavou ze strany na stranu bez otevírání tlamky, tak už jsem měla radost, že je lepší a ono prd, dneska už se není schopna hnout. Dopoledne si ještě prelezla 3x na jiné místo a teď večer už je jakoby ochrnutá, ale dýchá v pořádku. Tak já nevím absolutně proč. V teráriu se nic nezměnilo, teplota stejná, ani s nedávalo na jiné místo, poslední svlek před 3týdny absolutně v pořádku. Minulý týden zbaštila holátko taky bez problémů, vodu má také čistou a očividně se i vyprázdnila, tak prostě nevím proč nebo co.. Ani jsem se s tím nikdy nesetkala. Na netu jsem nic nenašla. Ale koukala jsem, že cca 30km je veterina kde pan alespoň pár pacientů plazích měl. Tak snad něco vymyslí. Jestli ji sejme on a nebo exne vyjde asi na stejno
EŠ

XXX.XXX.192.249
Může být, chlap mi ho donesl ze zverimexu a asi 3x jsem rozkrmovala, ale kdybych si měla fakt jen tipnout tak možná něco neurologického?
Já už fakt nevím. Zaráží mě, že takhle ze dne na den a předtím byla úplně v pořádku. Nebo pak mě napadá nějaké nemocné holátko.. Já už fakt nevím, ale s holátky nikdy předtím problém nebyl taky mě zaráží, že se trochu zlepšila a najednou je úplně ochrnutá, i když při zvednutí jsou slabě cítit svaly jak se snaží
EŠ
napsal(a):
Může být, chlap mi ho donesl ze zverimexu a asi 3x jsem rozkrmovala, ale kdybych si měla fakt jen tipnout tak možná něco neurologického?
Já už fakt nevím. Zaráží mě, že takhle ze dne na den a předtím byla úplně v pořádku. Nebo pak mě napadá nějaké nemocné holátko.. Já už fakt nevím, ale s holátky nikdy předtím problém nebyl taky mě zaráží, že se trochu zlepšila a najednou je úplně ochrnutá, i když při zvednutí jsou slabě cítit svaly jak se snaží
Obdobné problémy jsem měl u L.goini při otravě. Tehdy to bylo kvůli použitým hoblinám, které ač měly být "eko", byly z lakovaného dřeva. Had trpěl nekoordinovanými pohyby, křečemi, dávením a uhynul. Stejné problémy mohou nastat při nakrmení hlodavci, kteří byli ošetřeni proti ektoparazitům (jsou známé i otravy přes holata, které kojily matky jimž byly aplikovány takové preparáty - bohaté zkušenosti s tím měli zejména pavoukáři).