Dany_H

XXX.XXX.42.73
Zdravím všechny,
Moje užovka červená měla nedávno potíže se svlekem. Jako malá mi jednou utekla a od té doby má na několikrát zpřelámaný ocas, zkrátka není rovný ale klikatý. Nikdy s ním ale neměla větší problémy, až do posledních dvou svleků, kdy si špičku nedokázala svléknout pořádně. Nakonec jsem se ji pokusila ve vlažné vodě svléknout sama, ale jelikož jsem to nikdy nedělala, nešlo to úplně podle plánu, a po tom, co jsem z ní ty dvě vrstvy staré kůže dostala, byl její ocas růžový a zkrvavený. Kůže na něm navíc byla utažená, takže jsem se bála, jestli vůbec měla ocásek správně prokrvený. Natřela jsem ho přírodní mastí a rozhodla se počkat, jak bude vypadat další den, ale už večer jsem viděla, že začíná trochu tmavnout. Dneska má špičku ocasu černou. Jde o úplnou špičku, jen asi ani ne centimetr. Každopádně ale netuším co s tím mám dělat, a jediné co mě napadá je vzít ji k veterináři. Proto jsem se chtěla zeptat, jestli neznáte nějakého veterináře v okolí Chrudimi, který by se zaměřoval na plazy. Případně bych byla ráda za jakékoliv jiné rady, co s ní teď.
Děkuji předem za odpovědi
Dobrý den, já bych to nemazal žádnou mastí, aby se to udržovalo vlhké a navrch se jí na to nic nelepilo, naopak bych to nechal zaschnout, ať se to může hojit. Max dezinfekce slabým roztokem Betadinu nebo Hypermanganu. Ten polámaný ocas, to ji někdo přivřel?
Hadi se hojí dobře a pokud se pohlídá, aby se jí na to nic nelepilo, po pár svlecích tam budou třeba jinak štítky, ale zahojí se to (hadi ostatně vyhojí brutálnější zranění než je sedřená kůže nerozumným zákrokem). Aby se dobře svlékala zkuste pak do terária umístit větší plastovku s vlhkým substrátem (osvědčil se mi lignocel, někdo používá rašeliník). Had si tam pak dle potřeby před svlekem i jindy vleze a poměrně dobře to eliminuje špatné svleky u problémových kusů. Ale to je otázka až na příští svlek, teď bych ji vlhka vyvaroval.
Dany_H

XXX.XXX.42.73
Děkuji za reakci,
Mastičkou jí to nemažu, to bylo jen přímo po tom svlečení a hned se jí to smylo. Sedřená kůže by snad ani nebyla takový problém, víc mě trápí, že má tu špičku doopravdy černou, a já si nejsem jistá, čím to je. A ano, polámaný ocas si tehdy přivřela pod nohou skříně, netuším, jak se jí to povedlo.
Dany_H
napsal(a):
Děkuji za reakci,
Mastičkou jí to nemažu, to bylo jen přímo po tom svlečení a hned se jí to smylo. Sedřená kůže by snad ani nebyla takový problém, víc mě trápí, že má tu špičku doopravdy černou, a já si nejsem jistá, čím to je. A ano, polámaný ocas si tehdy přivřela pod nohou skříně, netuším, jak se jí to povedlo.
Tak ta špička max odpadne, nic horšího se nestane.