Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kalatka

16.1.2023 09:12
Kalatka

XXX.XXX.145.233

Dobrý den
potřebuji pomoci s výběrem žárovky pro miminko jemeňáčka.
Terárko mám 40x40x80cm, UVB volim 5.0 13W, ale to UVA-je možné dát tam 75W nebo to už je moc pro takové terárko?

17.1.2023 10:24
Jiří5

XXX.XXX.230.105

Dobrý den,
Záleží na okolních podmínkách. Pokud budete mít terko umístěné v obytné místnosti s obvyklou teplotou zpravidla 22- 25° C , tak 75W je zbytečně moc, bohatě by mělo stačit 50 W. Také záleží na konstrukci terka (odvětrání), finální umístění zdroje (vzdálenost), typu "žárovky"(výbojka?) atd.
Z mého pohledu by bylo vhodnější použít na prosvětlení prostoru led pásku a doplnění potřebného UV spektra kvalitní výbojku. Máte tak vyřešené všechny podmínky (světelné) úspěšného chovu tj. UVB UVA, teplo a intenzitu světla. Nezapomeňte na teploměr, průběžná kontrola teploty je zásadnější než sčítání W. Ale to jen tak na doplnění, fungovat to bude i po vašem, jen těch UVB 5 -13 W se mě zdá málo. To bývají kompaktní zářivky vhodné spíš pro pralesní zvířata s odpovídajícím (směšným) dosahem a intenzitou UVB.

Ahoj1

18.1.2023 09:20
Ahoj1

XXX.XXX.160.24

Kalatka , Jiří
Těch uvb5-13w je nesmyslne málo, těch 75w je šílene moc, to by mělo smysl jen při umístění tera v nějaké studene chodbě, ( nebo v průvanu, což je ).

Vemte silnější uvb5 25w a (to by mělo mit v sobe i uva? ) a k doplnění světla a tepla zároveň v jednom zařízení můžete použít něco z normelniho obchodu s Elektro, s bílým světlem a dostatkem tepla (W) podle okolní teploty (halogenku?) Teploty zkontrolovat podle teploměru a chování chameleona, připadne potom doladíte napojením na termostat, v létě možná dáte slabší w. Za mě je to jednodušší než Jirkova verze s 3 věcmi. UVAB na časový spínač od rána do večera a teplo+světlo v jednom zdroji jede přes termostat nebo dávám v zimě třeba 40w a v létě 25w.

Přidejte reakci

Přidat smajlík