Užovka červená (P. guttatus) - Shatter, Sunkissed
Prodám Užovku červenou - Prodám loňská (NZ2025) rozkrmená mláďata ze dvou s...
V textuElia
XXX.XXX.132.46
Dobrý deň, prosím veľmi pekne o Váš skúsený názor. Náš had prežil takmer rok sám v prírode, resp. v mestskom parkovom prostredí od minulého leta až do teraz. Posledný zvlek pred útekom meral cca 140 cm (približne 5-ročný samec). Po nájdení je had približne rovnako dlhý, ale je podstatne objemnejší, čo sa týka hrúbky tela a až na stopy po súbojoch s nejakým zvieraťom (rany na chrbte) vyzerá byť vo veľmi dobrej kondícii, dobre vypapaný a spokojný po prírodnom zimovaní, ktoré sme mu v zajatí nikdy nemohli dopriať. Je zrejmé, že intenzívne lovil rôzne divožijúce živočíchy v okolí, medzi inými určite aj potkany, možno veverice a holuby. Moja otázka sa týka obavy zo začervenia z takejto potravy. Očakávala by som, že zamorenie vnútornými parazitmi môže byť aj dosť výrazné. Podľa Vás je namieste v takomto prípade nasadiť odčervenie, hoci had vyzerá byť zatiaľ veľmi spokojný? Dávať odčervovák preventívne, len pre dobrý pocit sa neodporúča, na druhej strane, potrava z prírody sa považuje za veľmi rizikovú. Tak ako teda? Trus mal po nájdení raz, opticky nič neobvyklé, ďalšiu potravu som mu zatiaľ nedávala, najskôr som chcela vyriešiť to odčervenie nalačno. A zvlek sa kvôli ranám na chrbte úplne potrhal, je nemerateľný, ale pokožka je po zvleku krásne zacelená, na dohryzených miestach chýba v podstate len pigment, takže zdá sa, že ani povrchové ošetrenie sa nevyžaduje žiadne. Ďakujem za každý názor.