Kdy budete letos stáčet?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.5.2018 14:25
Simír24

XXX.XXX.16.149

Zdravím přátele včelaře. Jak to letos vidíte se stáčením? Myslím, že se doba na první vytočení již rychle blíží. Kdy plánujete stáčet a jakou máte nadmořskou výšku? Díky.

14.5.2018 15:04
tom.50

XXX.XXX.139.251

Není na co čekat pokud je to až dolů zavíčkované.
Včera bylo u mě pozdě,460 a 420 mnm. Začnu ve středu odebráním prvních NN 39x15x11, protože je to na většině plástů až dolů zavíčkované. Jsem zvědavý na vlhkost a na med z ovocných stromů.

Pokud kdokoli z jakéhokoli důvodu nemůžete vytáčet hned jak je to k tomu, pod stávající medník dejte další prázdný (ovšem musíte ho mít). Ten už tam měl být! Kdo nechce roje, musí mít na včelstvech víc medníků.

15.5.2018 11:29
forestman

XXX.XXX.59.107

Tak jsem vyzkoušel zámořskou módu. Vloni z panenského díla z medníku, zavíčkované, nařezané plástečky šup do mrazáku ( i celé rámky určené na jarní přikrmení). Před nedávnem vytažené, refraktor 12,5-13,2. Vážně lahoda, vyzrálá chuť, oproti medu stočenému vloni do skla.
Ta trocha patlání za to stojí.

15.5.2018 19:22
miloš123

XXX.XXX.126.101

Já to zkusím tento víkend nadmořská výška je 240m.n.m, mnoho toho ale asi nebude co nanosily to už víčkují.

15.5.2018 20:53
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.228.8

Nadmořská výška 333 m n.m., poprvé za 13 let vytočeno před 15.5., rekordní první vytáčení.

18.5.2018 11:49
JIRANJ

XXX.XXX.199.129

Sice jsem 350 m.n.m, ale Liberec, nedávno jsem koukal na sníh na sjezdovkách na Ještědu, loni jsem poprvé točil 10.6. letos bych už asi byl schopen tento víkend točit, ale nemám čas a ani příští, tak jsem podhodil druhy medník 39*24 a odložil medování na 2.6. doufám, že ještě nepokvetou lípy, ty mám rád v druhém medování s medovicí (teda pokud je).

18.5.2018 22:34
začátek

XXX.XXX.4.22

Tak letos25.3.včelstva skoro bez zavíčkovaného plodu,4-5.4. nátěr plodu+fumigace, plodu kolem 3dm2 na včelstvo, líhnutí včely 21 dní+11dní pracuje jako krmička pak jako stavitelka,23.4.přidán 1medník 39x24,11 rámků.Touto dobou by se mělo líhnout 1000-1500 včel denně,7.5.přidán 2 medník, sucho řepka nemeduje, ostatní ovocné stromy a jiné vlivem teplot, vše velice rychle odkvetlo a začal kvést akát.,19.5 řepka odkvetla, lípa má poupata, medovat můžu začít nejdříve 25.5. tak nevím jestli do té doby nerozkvete lípa.Jinak letos mám podprůměrnou snůšku a třetí medník přidávat nebudu.

20.5.2018 19:31
JIRANJ

XXX.XXX.199.89

Tak matematika je super věc, ale na snůšce se může a podílí i zimní generace včel, která zpravidla odchází do poloviny května. Kdo zimuje silné včely tak mohl dávat medníky 15 dubna a ted uz davá (podsazuje) 3 medník nebo vytáčí. Já měl takový včely jenom jedny. Jinak to mám hodně podobně jako začátek. A je pravda, že jestli nebude pravidelný přísun vláhy, tak druhý vytáčení žádnej zázrak nebude. Jesti vůbec něco bude.

21.5.2018 16:18
začátek

XXX.XXX.4.22

Jo to by šlo, ale v tu dobu kolem 14.4.u nás byla po ránu teplota -10°C až -14°C, tak jsem čekal až přestane mrznout. Jinak druhý plodištní nástavek v tu dobu, při přidávání medníku byl komplet zaplodován, do spodního jsem se nedíval.

21.5.2018 23:50
tom.50

XXX.XXX.139.251

začátek napsal(a):
Tak letos25.3.včelstva skoro bez zavíčkovaného plodu,4-5.4. nátěr plodu+fumigace, plodu kolem 3dm2 na včelstvo, líhnutí včely 21 dní+11dní pracuje jako krmička pak jako stavitelka,23.4.přidán 1medník 39x24,11 rámků.Touto dobou by se mělo líhnout 1000-1500 včel denně,7.5.přidán 2 medník, sucho řepka nemeduje, ostatní ovocné stromy a jiné vlivem teplot, vše velice rychle odkvetlo a začal kvést akát.,19.5 řepka odkvetla, lípa má poupata, medovat můžu začít nejdříve 25.5. tak nevím jestli do té doby nerozkvete lípa.Jinak letos mám podprůměrnou snůšku a třetí medník přidávat nebudu.

Pane kolego. Jsem nějak líný (unavený, vytáčím a jinošská léta mám dávno za sebou) to po vás počítat, ale jen od oka mi ty vaše počty nějak nesedí. Vím jistě, že jestli dáváte celý nástavek, předpokládám 39x24x11, pouhých 18 dní po tom, co ve včelstvu byly pouhé 3 dm2 zavíčkovaného plodu, pak vím jistě, že mít med ani nemůžete - kdo by ho nanosil?

Určit správnou chvíli pro přidání medníku je docela kumšt. Stačí o pár dní, třeba dva či tři později než to bylo k tomu a vč se vyrojí. Zase tolik se toho ale nestane, rojení se dá nějak zabránit, jde to "léčit" třeba oddělkem, převšením plodu a likvidací matečníků, nejefektivněji přeletákem a tak dále. Ovšem jestli vč podtrhnete předčasným přidáním prostoru, který včelstvo nemá šanci zvládnout, pak ho vrátítě ve vývoji o týdny zpět a někdy se takové vč už do odkvětu lip nevzpamatuje! (v návaznosti a nebo spíš v důsledku tohoto drastického podtržení pak vč trpí různými viry a dalšími chcípavkami a kyselinou mravenčí, kterou se léčí hlava nehlava - je přece přírodní- tomu dáte korunu a oslabíte je ještě víc a pak v dalším roce to jsou chcípáci, tedy když to přežijí)

Takže, v dalším příspěvku přiznáváte, že jste se ani nepodíval do spodní bedny, co se tam děje. Garantuju vám, že když tam bylo 4-5.4 3 dm2 plodu, tak je spodní bedna v době, kterou uvádíte, prázdná, myšleno bez plodu a i jen pylových zásob. Bude taky skoro bez včel.

KLdybyste četl staré předpotopní knížky o chovu včel, věděl byste, že medník můžete dávat jen napůl, protože rozšíření o 100% nepřipadá v úvahu a to, že tam máte sice spodní bednu, ale já tvrdím že neobsednutou nahusto, pak jí vůbec nepočítejte!

Dokud byl předpotopní úly s okýnky, za okýnkem byl vždy stavební rámek, kde se dalo vyčíst úplně všechno potřebné pro chov včel. Mimochodem třeba to, že se chtějí rojit. No a medník se dával až když bylo za okýnkem tak husto včel, že skrz ně nebylo vidět plást! A medníku jen půl a až asi po týdnu či až tu půlku medníku obsedlo a začalo v ní vegetovat se vč vpustilo do celého medníku. Že to tak neděláte?

Že toto nevíte? A nebo víte, ale nedbáte, že? A ani nevíte jak asi byste to měl udělat, že jako medníku jen půl, co to je za blbost, si právě říkáte? (právě to, jak se to dělá, píšou třeba v knížce Včelařův rok). Já vím. A nemáte med. Ani nemůžete, věřte mi.

rychlé poučky pro vás a kohokoli kdo má zájem: z každé i prastaré knihy o chovu včel

vývoj včely trvá 21 dní

zavíčkovaný je plod 12 dní

z jednoho dm2 plodu (rámku, bedny, to je fuk) vylíhlé včely obsadí 3x víc plochy

včela se létavkou stává ne jak počítáte vy, ale nejdřív 40 dní po položení vajíčka

Takže konkrétně, když jste měl 4-5.4 3 dm zavíčkovaného plodu, pak včely z něj obsadí o malinko víc než jeden rámek 39x24 a ne tedy celý medník. To je jedena věc. Druhá věc je, že létavkami se tento počet včel stává nejdříve začátkem května, tedy do odkvětu řepky zbývá asi tak max týden samozřejmě jak kde. Musím něco dodávat?

Ve zdravém vč se loňské dlouhověké včely ještě zúčastní rané snůšky, ale v jejím průběhu odcházejí a proto některý rok jakoby včel ne že nepřibývá, ale jako by spíš ubývalo - ono to není jako, to se prostě nestíhají nové včely tak rychle líhnout a "dospět" do stadia létavek...

Ale důležité je, že včely máte, uvažujete o nich a snažíte se, půjde to, věřím tomu.

24.5.2018 08:23
forestman

XXX.XXX.59.35

(Teď dostanu do kožichu)
Každý po svém, dle místa a podnebí dne má včelsta. Kdo "dělá" med na produkci a kšeft, postupuje systémem drancování. Pominu že následně prodává Němcům na 120, v nejlepším případě. Dost smutné, při současných navýšených cenách vstupního matroše.
Max.výtěžnost je i metoda velkochovatelů především na americké straně Atlantiku. Přivézt palety do kvetoucích sadů, vytočit a převoz na další pozici. Krmit cukrem. Už jen čekám zprávu, kdy propukne i v Evropě kolaps včelstev (Colony Collapse Disorder). Rozhodně velkým odebráním zavíčkovaných med.zásod musí vč.trpět. Proto raději než první vytáčení podstavím celý nástavek a plný nechám nahoře. Doufaje, že včelky aby zcelili provoz slezou níže kde zjistí, že skladiště lze doplňovat. Protože med spotřebuje rodina (zatím), chci vyzrálou kvalitu.
V literatuře se uvádí, že včely vystaví rámek a pak nastoupí třeba zakladení. Díky okénku v TBH vidím, že včely na mnou lité mezistěně (bez rastru dělničiny) jedou odshora. Staví buňky v medníkové části a za nimi už nastupují létavky a zanášejí sladinou. Hotová pásová výroba. Jak to dělají s přidaným rámkem u plodu nevím. Není to tak vidět, protože "ochranka a krmičky" královny dělají zástěnu. A nechci do plodiště moc hrabat.

25.5.2018 01:27
tom.50

XXX.XXX.139.251

Nevím kde berete informace vy, ale zmíněný kolaps vč je tady už celkem běžnou záležitostí, myslím od "velkého hynutí" 2007. Zejména u určité "sorty" včelařů, klidně hádejte kteří to jsou.

Pobavil jste mě rýpancem, že tím, že umím mít med i když ho jiní nemají, jsem drancovač a velkopodniktatelsky bezohledný ničema.

No a pro vaši informaci. Dnes je doba, že se plive na vše ruské. No, jak je komu libo. Ti chytřejší se ale umí učit od kohokoli, od koho je čemu se učit (Amerika to fakt není jak správně říkáte vy). A tak já nepřehlédnul informaci o sovětském výzkumu, proběhlém po několik sezon na přelomu 50 a 60 let 20 stol někde v SSSR. Píše se o tom v některých OVP z té doby. Dovolím si tu v kostce popsat oč šlo, pokud je mi známo je to zapomenuté (přece vše ruské je na-ovno).

Zkoumal se vliv vytočení medu v průběhu sezony. Každý praktik se mnohokrát setkal s "dojmem", že když části vč vytočil první med a druhé části ne, že vytočená vč měla pak celkový výnos mnohem větší. A tak sovětší kolchozníci hnali do velké skupiny vč (myslím 50 vč) na jednom stanovišti pomocí vývěv a hadiček pod neparným přetlakem vzduch ze skladu plných plástů a do stejně velké skupiny na stejném stanovišti vháněli vzduch ze skladu prázných souší. Vč stimulovaná "pachem" prázdných plástů přinesla až dvojnásobek medu.

No a další pobavení skýtá vaše tvrzení o vyzrálosti medu, poslyšte, už jste někdy slyšel o refraktometru?

A aby to nebylo tak jednoduché příteli (doufám, že vám tak smím říkat), tak některé vč nemá zavíčkoáno ani z poloviny a má vlhkost do 17% a taky letos jen 16,5% a i méně a jiné má zavíčkováno až dolů a přitom jeho med má nad 18%. A můžete si lámat hlavu jak je to možné. Založím na to zvláštní vlákno. Teď je ale už pozdě, snad zítra.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.5.2018 13:07
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jo v Rusku, tam je blaze a nejvíc těm, co tam nikdy nebyli https://www.youtube.com/watch?v=wmm9NPv3uXc.

25.5.2018 18:20
Miloš Havel

XXX.XXX.32.5

Musím poznamenat že nejvíc jsem se naučil z amerických webů a pak ze webů bývalých CCC republik.
V okolí se dá hodně dobrého poznat u německých, rakouských a polských včelařů. My okolním státům nabídnout co nemáme.

27.5.2018 01:55
začátek

XXX.XXX.4.22

Zdravím tak včera jsem se dostal k medování a dle očekávání nic moc,15 kg na včelstvo a úplně bez řepky, je to zhruba polovina normálu, ale i 300kg je dobrých.Na druhou stranu jsem stihl vybrat a uklidit za jeden den, tak už zbývá jen natankovat do sklenic.Teprve 22-24.5.začalo pršet a přešli i 4 bouřky denně, ale mělo to přijít aspoň o tři týdny dříve, ale lípa začíná kvést tak by mohla po řádné zálivce zamedovat.Jinak si myslím, že mámen ve včelařství co nabídnout.Nechováme včely v bedýnkách od zeleniny, ani je nenecháváme na zimu zemřít, literaturu o včelaření máme špičkovou, organizace nám mohou jen závidět+Toma51.

27.5.2018 10:11
tom.50

XXX.XXX.139.251

Ten rýpanec na konci vám odpustím, a přidal jste mi jedničku .

A naprosto s vámi souhlasím že taky nemám syndrom jako sluníčkoví liberálové, že se stydím za své češství a z pocitu vlastní malosti pak tihle lidi šilhají k velkým a silným sousedům úplně stejně, jako se kdysi ti malí zamindrákovaní přidali k Hitlerovi a pak k SSSR. (velmi často ti samí!)
Já naopak tvrdím, že právě malinký nárůdek, jako jsme my Češi, dal světu, a nejen ve včelařství, nejvíc. Žádný národ jako hrstka Čechů a Moravanů nedal světu tolik skvělých věcí v přepočtu na jednoho obyvatele jako my. Já jsem na svůj národ pyšný a nemusím se "učit" někde, kde není čemu se přiučit. Snad nejhorší videa, která jsem já viděl, jsou právě ta Americká.

Ale jádro sdělení mého příspěvku bylo jinde. Mohl bych zalhat, že to objevili a dokázali v Americe (stejně to nikdo nebude ověřovat a zjišťovat) a zamindrákovanci by hýkali nadšením, jací jsou v Americe pašáci.

V Německu kdysi nacisti tvrdili, že nepotřebují žádnou židovskou fyziku a tak ti němečtí židi pak sestrojili atomovou bombu v USA. Jak je vidět, vše se ustavičně opakuje. Někteří z nás odmítají cokoli ruského úplně stejně jen proto, že je to ruské.

27.5.2018 15:03
Miloš Havel

XXX.XXX.32.5

Z amerických webů jsem se například naučil pěstovat zeleninu. Mám pár ruských knih, ti zas umí ovoce.

7.6.2018 09:58
forestman

XXX.XXX.59.112

Včelstva i dům v lese. Na zahradě jsem vysekal koridory RRD, aby včelky mohly via oddělené voliéry do luk a polí. Koukám na včelnicích kudy holky lítají. Půlka do lesa, půl zahradou do luk. Na koridory kašlou. Otevřu úl, jeden plný zavíčkovaný rámek světlý, vedle rámek plný se zlatavými víčky tmavý. Refraktor 16,7- 16,8. Asi jsou v úlu i dispečerky, nebo že by trubci dispečeři?

30.6.2018 09:02
miloš123

XXX.XXX.126.101

A co druhé vytáčení?u nás to žádná sláva nebude jak jste na tom vy?

1.7.2018 22:02
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.228.8

jaroslav69pokorny napsal(a):
Nadmořská výška 333 m n.m., poprvé za 13 let vytočeno před 15.5., rekordní první vytáčení.

Tak jsem dnes vytáčel (potřetí) poslední med, jindy až tak za 3 týdny. U nás snůška skončila a další (medovicovou) neočekávám. Nejsilnější rok za dobu mého včelaření.

4.7.2018 08:21
forestman

XXX.XXX.59.84

Tak jsem dostal na oplátku vzoreček - skleničku medu od řeckého kolegy z ostrova Rhodos ( a také originál prkénko na zeleninu a ryby z olivovníku /velká vzácnost/. Veškeré olivové háje jsou po jednotlivých stromech zaknihovány.
Med nekrystalizuje, je tmavý, mimořádně aromatický po květech a ostřejší v chuti a s malou dochutí tříslovin. Včelstva jsou v horách a nikde nejsou zemědělské lány, tedy žádná chemie, jen ovce, kozy a mezci. Z ostrova se med prakticky nevyváží. Tvrdí, že na ostrově se zatím nevysktuje kolaps včelstev.
Čímž neříkám, že jejich med je něco extra, je prostě jiný a ovlivněn polohou země.

21.7.2018 17:18
forestman

XXX.XXX.59.97

Druhé medobraní- narváno.
Koukám, nedal jsem do jednoho úlu dva zadní dva rámky (4VN), holt postupující demence. Dnes ráno koukám, na tomto místě vzorně vystaveny dva plásty divočiny, rovné a zaplněné. Proč ale zůstal 2.rámek/ MS u česna nevystavěn, netuším - nedotčen (vlastní vosk). Jinak celá bedna plná.

29.7.2018 16:10
začátek

XXX.XXX.4.22

Tak letos při vysokých teplotách jsem vytáhl sluneční tavidlo. Rámky jsou z něho suché a napité voskem, to co zbylo jsem házel do hrnce, rozvařil a protáhl vařákem a moc vosku ve zbytku košilek, nezůstalo.Letošní rok jsem měl hodně slabí, jen 25kg na včelstvo což dělá asi polovinu normálu, řepka a medovice nic, jen květy všeho ostatního + akát, pak přišla čistá lípa a nic, tak mám vymedováno a vložen Gabon PF 90mg, dnes budu dávat 3 dávku krmení, vždy po 5kg cukru a 10ml kyseliny mravenčí 65%, (Formidolové desky 40mg kyseliny mravenčí 85%) na včelstvo po týdnu a používám stavební 12l vědra, tedy celkem 10l krmiva Jinak jsem si všiml jak moc včel lítá na nenápadné květy netřesku a vedle kvetoucích barevných se ani nevšimnou.

30.7.2018 14:59
začátek

XXX.XXX.4.22

Tak a toto je výsledek mého snažení, za použití studniční vody a na dva balíky mezistěn by to mělo stačit.

3.8.2018 07:59
profesor1

XXX.XXX.192.98

Obětuji se a koupím od vás ten koláč znehodnoceného vosku studniční vodou!

3.8.2018 16:20
začátek

XXX.XXX.4.22

Ha, ha, čekal jsem, že se ozve T.

3.8.2018 16:30
začátek

XXX.XXX.4.22

A tak to vypadá po ostříknutí tlakovou myčkou (spodek), ale neprodávám, jen měním za mezistěny + doplácím 30Kč za kg.

5.8.2018 13:02
tom.50

XXX.XXX.139.251

začátek napsal(a):
Ha, ha, čekal jsem, že se ozve T.

Ha ha, mě je celkem jedno zda si někdo zničí vosk jen proto, že je líný dojít (dojet, bez auta snad dneska není nikdo) pro pár konví vody do rybníka. Neriskoval bych to. Ale hlavně bych si nechal udělat rozbor vody ze studně. Jestli neničí vosk, je povrchová = měkká. A když je povrchová MOHLY by v ní být bakterie (a blb by na to napsal, že on pije vodu povrcvhovou odjakživa a pil jí už jeho táta a všichni jsou zdraví). Ano, jednoduchý člověk nevěří ve škodlivost kouření, přece každý ví, že jedna, ani tisíc, cigaret nikoho nezabije.

Připadáte mi na duševní úrovni puberťáka, který se vzpírá radám dospělých a just dělá něco jiného, než dědci radí. A pak, když mu to náhodou vyjde, vítězoslavně dělá z dědka blbce, pošklebuje se. Kdybyste si vosk zničil, ani byste nemuknul. Znám lidi jako jste vy a ten co si říká profesor (velmi příznačně). Jste věční, někteří s věkem zmoudříte, jiní zůstanou šťastní až do konce svých dnů.

K pěknému vosku vám gratuluju. Kdybych nebyl posera, zkusil bych to taky, jestli by voda z mojí studny vosk zničila nebo ne. Pro mě je příliš cenný a jeho získání pracné a tak to riskovat nehodlám.

5.8.2018 13:13
forestman

XXX.XXX.59.140

začátek napsal(a):
A tak to vypadá po ostříknutí tlakovou myčkou (spodek), ale neprodávám, jen měním za mezistěny + doplácím 30Kč za kg.

Nechci se zůčastnit vědeckých diskuzí o kvalitě (tvrdosti) vody. Vrtá mi však v hlavě, že za cca 35Kč/kg mi někdo vosk přetaví a přečistí. A ještě vyválcuje mezistěny a okrájí.
Na druhou stranu letos byl k mání na výměnu výrobek Slováků, via VP Ještěd, v perfektní a čerstvě žluťounké kvalitě (Strakonice).
Doplatek se mi zdá podezřele nízký, je to nějak dotováno?

5.8.2018 16:52
začátek

XXX.XXX.4.22

Dobrý den o dotacích nevím, ale 30Kč se doplácí na kg mezistěn, výkupní cena je nízká, tak se mi nevyplatí vosk prodat a tak raději doplácím za výměnu 1kg vosku:1kg mezistěn.Jinak lidé nabízí za 1kg vosku přes 300Kč a mezistěny se prodávají + - 1kg 330Kč
Chemický rozbor vody

Datum rozboru

Bohužel tabulku neumim vložit, celé se to jaksi zhroutilo, ale jinak si nechávám dělat rozbor vody každý rok, mám to od sestřenky free. smajlík AA Tome vosk bych zničil vodou z rybníka 100%, máme ve vesnici 4 rybníky za mlada jsme se v nichi kopali, ale dneska by jste se určitě nenapil ani z jednoho. smajlík

.

značení
jednotka
NMH
MH
DH
výsledek
výsledek
pH
pH

6,5-9,5

6,95
6,81
tvrdost
Ca+Mg
mmol/l

1-3,5
3,68
3,19
alkalita
KNK4,5
mmol/l

nejméně 0,75 mmol/l
3,78
3,38
oxidovatelnost
CHSKMn
mgO2/l

3

0,06
0,13
amonné ionty
NH4+
mg/l

0,5

6.8.2018 05:29
Miloš Havel

XXX.XXX.32.75

Ne každý má rybník.

6.8.2018 09:07
profesor1

XXX.XXX.192.98

Profesor říká: Pane Tome, blbce ze sebe děláte hlavně vy sám! Zjistěte si, kdy náhoda přestává být náhodou a kdy jedinec, vystupující jako neomylný jedinec se stává jednoduchým a trapným jedincem. Že je blbost věčná to víme, ale vy naštěstí věčný nejste. Nedivím se že ve včelaření nemáte pokračovatele, protože vy určitě umíte každému okolo znechutit nejen včelaření!
Hezký den. ( hlavně vašim včelkám, kterým jej určitě znechucujete už minimálně 14 dnů nějakou chemii a budete v tom pokračovat do prosinec.)

12.8.2018 15:39
Miloš Havel

XXX.XXX.32.75

Teď se v tom přestávám orientovat. Závadnou vodu pije začátek nebo profesor1?

12.8.2018 23:12
tom.50

XXX.XXX.139.251

Vy jste tu chyběl pane Havel!

Nejde tu o to, kdo pije závadnou vodu. Nadhodil jsem huse, jestli zakejhá když jí strefím, vějičku a samosebou trefená husa opět zafungovala!

Rýpnul si do mě kolega s nickem začátek, že vytavil nádherný vosk ve vodě ze studně. Upozornil jsem ho, že pak ASI nemá ve studni vodu úplně tvrdou, ta totiž MŮŽE zničit vosk a poradil jsem mu, aby si dal vyšetřit vodu na bakterie, protože tím, že nezničil vosk, by se MOHLO stát, že mu do studny proniká povrchová, tedy měkká voda, která vosk neničí.

Zatím co to začátek vzal, jak on to umí vždy - sportovně a vodu má vyšetřenou a tedy bezpečnou, trefený opět zaexhiboval (což vy pane Havel umíte taky a mnohem líp). Oba se vyznačujete tím, že poradit nic kloudného neumíte ani jeden z vás, ale bohorovně machrovat vám jde na jedničku.

začátek-

Mám mladého kámoše 38 let a ten mi říkal, že používá vodu ze sudu pod okapem. Jednou byla plná larev komárů, zelená a nevoněla a vosk z ní byl na jedničku.
Já jezdím s konvemi, které mám na vožení krmení včelám, pro vodu do řeky, do mlýnského náhonu kde je betonový nízký břeh a zajedu po asfaltu metr k vodě. Je to vlastně pohodlnější než čekat než nateče voda z kohoutku. A nic neriskuju.

13.8.2018 16:34
profesor1

XXX.XXX.192.98

Pane tome, informací o mé vodě jsem vám myslím dal víc než dost, aby jste pochopil, že povrchová voda u mne ve studni není. Viz. https://www.ifauna.cz/vcelarstvi/diskuse/detail/3435315/zeleny-hnedy-vosk#a3455121 Aby jste pochopil že povrchová není ani okolo, tak vám ještě předám info, že okolo, min.5 rod. domů má studnu a vodu v podobné hloubce - +/- 8metrů. Z toho dva přímí sousedi si vodu na rozbor bávali loni, s výsledkm OK. Navíc máme domy podsklepené - suché. Osobně si kvůli někomu jako jste vy nebudu dávat vodu na rozbor každý rok. Teď už vlastně ani nevím o co vám jde? Jestli o to, aby si někdo náhodou nepokazil vosk špatnou vodou, nebo aby někdo neměl závadnou vodu ve studni, nebo aby jste za každou cenu ztrapnil někoho, kdo si dovolí s váma v něčem nesouhlasit. Já nemám potřebu jako vy, tady rozdávat rady stylem - Tak to dělám já a tak je to správně.... a kdo se mnou nesouhlasí, případně kdo to dělá jinak je alternativac, neznalec.....atd..
Mám ale potřebu vám za každé takové vaše psaní připomínat, že blbce ze sebe děláte sám.
(Jinak ten příběh o tavení vosku pomocí zahnívající vody je opravdu..... vám roven ).

Přidejte reakci

Přidat smajlík