I já si dovolím vložit video. https://www.youtube.com/watch?v=GACc14nUgR8
Úplně se nestotožním ani s jedním z protagonistů, pan Stonjek je mi ale bližší a v podstatě říká to samé, co já. Vím o tomto videu a nedokoukal jsem ho když vzniklo kvůli panu Černému, který pro mě svým přístupem představuje právě to ztělesněné zlo u včelařiny. (tragédie pak je, že zrovna on učí na včelařské škole)
Ovšem nyní jsem se přemluvil to skouknout (ještě se mi to nepovedlo celé) a v minutě 34:30 říká Stonjek zásadní pravdu, kterou se snažím tvrdit taky, tedy, že je nutné léčit co nejméně. A v minutě 34:39 říká, naprosto nezávisle na mě (známe se sice z VF, ale úplně jsme si nesedli, mě na něm vadí jak stále opakuje jak chce ze včel hlavně prachy) to samé, co tvrdím o kyselinách, jmenovitě o té mravenčí. Nevím, co bude pokračovat v tom videu. Ale je jasné, že skuteční praktikové, kteří dokáží ze včel mít i nějaký užitek, nakonec dojdou ke stejnému poznání.
Ještě si dovolím upozornit, že předtím Stonjek jasně taky říká, že se z plodišť musí odstranit trubčina na začátku června proto, aby se zlikvidovalo maximum VD. Jen on to nedotáhl tak jako já, že po odstranění SR z plodiště soustředí trubčinu na určité místo. Zdse je také dobré uvědomit si jedovaté arogantní kydy BG, jak si včely staví kde se jim zamane co se jich chce. To pak vede k výsledkům, jaké přiznává Černý hned v úvodu videa.
Uživatel s deaktivovaným účtem

A zde se právě v celé nahotě projevuje co víte o včelím díle.
Zásadní informace pro všechny začátečníky!
Včely nikdy nestaví nic jak se jim zachce, vše má svůj řád a smysl. Pokud včelař ví kam, ne jen se domnívá, stačí sáhnout a vyřezat bez zbytečného rozebírání.
Ještě pro vás tom50. Přestaňte své oponenty napadat a urážet a dostane se vám stejné odezvy. Vím, nedokážete to.
Tak jo.
Akorát, že melete nesmysly. Jestli já řeknu, že si včely staví co se jim kde zachce, je to lidově řečeno, že mají svůj systém a řád, ale aby byla vč zdravá, musím umět přimět včely aby stavěly takové dílo a tam, jak chci já.
Takže. Vy primitivně jako ve středověku, div že nemáte kláty a svůj primitivní cov včel stavíte nad civilizaci. Jasně, znám takových jako vy hodně.
Zatímco já tu prezentuju cíllevědomý chov v rozběrném díle, kde aby vč zůstala zdravá a přinášela užitek, musí být potlačeny jejich přirozené pudy a sklony v míře, jak je to potřeba.
Takže to vy neumíte nic. Víte, že to musíte nechat na včelách. Jen zapomínáte důvod chovu včely medonosné v civilizovaném světě. Já chovám včely pro užitek. Jejich přirozenost by byla, že si přinesou jen tolik, kolik samy spotřebují. Jestli je ale mám přimět, aby přinesly o 30-60 i víc kilo medu navíc, který jim vezmu a nahradím cca 20-30 kg cukru, musím nějak zajistit, aby včelstvo pořád zůstalo zdravé a vitální.
Ano, normální je smradlavý, prašivý zablešený pes a bez mojí pomoci ho ti paraziti PŘIROZENĚ, sežerou a podstatně mu zkrátí život. Předtím mu udělají ze života peklo. Tak já, kdybych měl psa, pravidelně bych ho koupal a odblešoval a odčervoval a tvrdá chemie v podobě psího šampónu a amitrazem napuštěný obojek by musela být použita. Opakuju, já přirozeného psa nechci a tak nechi ani přirozený chov včel.
Mezistěnu vynalezli Češi a převzal jí celý svět. Tedy miliony civilizovaných včelařů jsou samí blbci jen vy jste chytrý. Tak jak je to s tou sebestředností?
Nedaleko od Vlašimi je statek, který hned po sametovce kupil Krišnovci. Tam se zastavil čas. Jedou do města s vozem taženým volkem Žerzejky. Kopírují Indii a slouží svému modrému bohu, ale kde se vazala kráva tohoto plemene bez Britské kolniální nadvlády v Indii nechme stranou. No a asi 10 km cesta tam a zpět tomu mnichovi (nebo co to je) trvá celý den a my ostatní bychom to zmákli i s nákupem do hodinky autem, vlakem za asi 4 hodinky.
Vy jste jako ti Krišnovci (určitě máte NN úly jako mají tito divousové anglické krávy) a taky děláte včelařinu jako oni žijí na úrovni starověku. Jeden rozdíl tu je. Krišnovci se nad nás nevytahují a netvrdí, že jsme sebestřední díky využívání vymožeností civilizace a že oni jsouu něco víc, protože dokonale pochopili a žijí podle přírodních zákonitostí daných svým, pro mě podivným modrým bohem. Naopak. Žijí si po svém a jsou svým způsobem vděční nám, že tu se svými podivnostmi smějí žít. Oni nikoho nijak neohrožují. Vy ale polovolným chovem v nerozběrném díle ohrožujete zdr stav našich včelstev. Já bych třeba lidem jako vy nerozběrné dílo zákonem zakázal.
Ve videu mi Černý přijde, jak to říct eufemisticky? No, zvláštní. Místo bočních louček ví kam říznout nožem, stejně jako vy (jak u b.bejch na dvorečku, řežete kde my horší včelaři prostě jen vytáhneme rámek). No a při včerejším nočním přehrávání jsem polovinu proklimbal. Ale Černý hned na začátku říká, že od 12-15 vč vytěží med bídně pro rodinu a že žádné přebytky nemá. Tak kolik má medu, 3 kila průměr na včelstvo? A to je podle vás pokrok a dokonalá znalost PŘIROZENÝCH potřeb včel? Aha.
Já znám i takové vtipy, kterým by se dalo zasmát.
Už do vás nebudu investovat svůj čas.

Pěkný slohový cvičení. Akorát je v něm jeden háček. O tom co melete, jsem nepsal vůbec nic. Takže kolovrátek furt dokola....podsouvání vašich domněnek, nesmyslů, falešných obvinění a snaha o dehonestaci. Pak se strašně divíte, když někdo napíše, že jste ten, který neví nic. Takže, mě stačí, jak jsem psal. Je sluníčko, jdu se věnovat včelám. To má smysl!
Skoro v ničem se neshodnu s panem Sedláčkem. Ale na tomto videu mě upoutalo pro umístění včelstev dokonalé místo. Sice úly nejsou ve stínu. To se dá řešit. Ale všimněme si zdi za úly. Mám za to, že u zdi je vinná réva nebo tak něco, víc vpravo asi břečťan. To později v létě vytvoří mikroklima, podobné jako je pod stromy. Ovšem zjara se zeď přes den nabije teplem a celou noc jej pomalu vydává. Betonový chodník dělá stejnou službu a složený kámen též. Nevím, zda je ráno nebo poledne, ale mám za to, že úly jsou česny k jihovýchodu a nebo k jihu a tudíž budova je na severu nebo východě. To je dobré kvůli větrům, v takovémto místě je skutečně velmi příhodné mít včely.
Nevím co tam pan včelař vykládá, OP mě nezajímá. Ale upoutala mě parádní poloha jeho včelstev.
Jeden můj známý měl včely u cihelné štítové zdi sousedovy stodoly, další vč o asi 30 m dál na stejné zahradě, ovšem za úly nebylo nic, drátěný plot a pole, kde silně foukalo. Rozdíl ve vývoji byl v tuto dobu a do asi půlky dubna až týden, spíš 10 dní! No a 10 dní je jedna snůška.
https://www.youtube.com/watch?v=qPmH5_othXE
Jo a ještě dodám. Jiný známý musel kvůli nějaké rekonstrukci chalupy kolem včelstev (asi jen 5 úlů) vyskládat metrové dříví do dvoumetrové výšky kolem dokola. Včelařil na České Sibiři v obzvlášť drsných podmínkách (jedno jeho stanoviště). Rekonstrukce se za zimu nestihla a tak dříví uvolnil jen ze předu a hráň zůstala ve tvaru jakési podkovy. Tvrdil, že na tom místě nikdy tak pěkná vč nikdy před tím a ani potom neměl. Dříví asi neakumuluje teplo, nevím, ale určitě vytvoří závětří a nehybný vzduch se snáz ohřeje.
Zkusil někdo toto?
https://www.youtube.com/watch?v=_tUEMbHq_qU
Vím, že je to neekonomické. Na druhou stranu je to relax a určitě lepší jak koukat v TV na zprávy
Založil jsem toto vlákno, neujalo se, protože do něj vstoupil kazisvět s kohoutím nickem. Zjímavé je, že mě z VF vyštípalo několik lidí a jeden z nich se jmenoval Kohout a už prý včely nemá a nepíše tam. Asi jen náhoda, nebo příznak? Kdo ví.
Přesto přidám další video, i když není zrovna o chovu včel. Je o tom, jak dopadneme my lidé. Ne za 50 nebo 10 nebo 5 let. Jde o to, co se právě děje a co se uděje do roka.
Často opakuju, že dle mě je jen 10% lidí schopných chápat svět v souvislostech, přesněji, konat podle těch souvislostí a celostního vidění věcí kolem sebe a to nejen v nějakém oboru jako je včelařina, ale spíš ve smyslu celkového světonázoru. No jasně, když to tvrdím já nějaký kazi.uk, jako jeden tady, to shodí. Ano, ten s jeho IQ si asi troufne shodit stejné tvrzení, i když ho sdělí profesor Staněk podobně jako Sysifos. Ale ti chytřejší by měli zbystřit a uvědomit si, že jak je možné, že nějaký dědek na fauně tvrdí leta to samé mnohem dříve, než věhlasný porofesor. Přinesl jsem mnohá nová nevyzkoušená a neověřená tvrzení, dohady, empirii a poznatky a Staněk jasně říká, že kdyby v dobách, kdy Einstein tvořil svojí teorii relativity, existoval dnešní přístup k novátorům, tak by dnes o něm nikdo nic nevěděl. Jistěže se většina mých tvrzení nedá nikde vyčíst, když jsou originální a nikdo je neověřil a z výše popsaného idiotského důvodu ani neověří. Pak nezbývá, než se dohadovat a radit se mezi sebou navzájem jak ve změněných podmínkách udržet včelly živé s uspokojivým hospodářským výkonem.
Doporučuji si velmi pozorně vyposlechnout co pan profesor, jehož autorita je nezpochybnitelná, říká a konfrontovat to třeba se zlobnými výkřiky fanatika jako je jeden zdejší myslitel, který ovšem umí jen kazit náladu a shazovat a snažit se ponížit, sám ALE NIKDY NIC ROZUMNÉHO NEPORADIL.
https://www.youtube.com/watch?v=6Spg-8fbHwc

Staněk je bolševik jehož vzorem jsou totalitní režimy, zejména Čína, kterou pokládá za nejlepší alternativu budoucího světa.
Mimochodem, kam se se svým IQ řadí klíčový cinkalove, kteří dodnes volí bývalé komunisty nebo levici, která je strůjcem současného světa? Světa, který přestává být k žití, zase není o svobodě a vede k tomu, co právě komunista Staněk a ti co právě nemyslí v souvislostech, neustále kritizují.
Jeden bolševik sedí na Hradě, druhý, o moc horší bolševik (ozbrojená úderná pěst Strany) se zrovna na Hrad sápe.
Možná je bolševik i Robejšek a mnozí další.
Totalita? Aha, a kam to přivedla ta vaše svoboda? Že si každý zmetek dělá co chce a zachce?
Možná byli bolševiky i Platón a Aristoteles. Kdybyste byl vzdělanější, věděl byste, že oba tvrdili už před 2.500 lety, že je demokracie nesmysl a že nemůže nikdy fungovat. První ale neví co s tím, druhý - jeho žák - ví co s tím. Panovník, totalita, diktatura.
I ve starém Římě, když jim z demokracie teklo do bot a šlo o život, volili si diktátora, který obyčejně dal věci do pořádku a pak ho kopli do řidele a zase mleli ty svoje svobodné kra.iny a hlavně, PO CELOU DOBU NA NĚ DŘELI ZADARMO OTROCI.
Naposledy kopnul do zádě slavného Churchilla britský lid, patrně z vděčnosti, že jim vyhrál válku (pomocí diktatury) a to hned v srpnu 1945. Chytří se z historie poučí, ti rozumu mdlého někteří později, mnozí neprohlédnou nikdy.
Že demokracie nemůže fungovat věděl i Fraser Tytler (zemřel 1813). Stačí se dovzdělat, internet je informační dálnice a zůstávat hloupý už nikdo nemusí.
Cinkal jsem klíči a poučil jsem se. Já ano.
V Číně před 50 lety lidi umírali hlady a dnes jsou USA outsideři, nějak Západní svět chcípá na svojí svobodu a totalitní KOMUNISTICKÁ Čína v tichosti vše skupovává, už dnes jsou USA právě čínským komunistům tak dlužni, že to už nikdy nemůžou splatit. Nějak se přestalo všude opakovat, že přes komunismus se nedá dosáhnout prosperity a nastalo potupné, o to zarytější mlčení v této věci. Už někdo někdy slyšel o inflaci v Číně? O nezaměstnanosti?
Ale i přes zjevná fakta, kterých bych uměl najít spousty, jsou mezi námi tací, co blábolí ve svém fanatickém zaslepení liberální nesmysly a nevidí vpravo ani vlevo. Ale to je dobře. Kdyby na světě nebyli komáři a hovada, nevážili bychom si míst, kde nejsou a chvil kdy neotravují.
Dobry den,
kazda mince ma dve strany ze? Tak co si prohlednou i tu druhou? Kdyz dostanete na vyber kde budete zit, vyberete si cinu, nebo USA?
Cim je vykoupeno bohatstvi ciny? Chudobou jejiho lidu. Podivejte se na internet, v jakych podminakch tam lide ziji. Byt o velikosti moji koupelny, kde je kuchyn, postel, zachod, sprcha natesnane na neuveritelne malem prostoru. Takovy pseudoul, kdy clovek je vcela, nebo snad Matrix v realu? ;)
Mame moznost videt celou minci z obou stran, tak se pokorne podivejme na obe strany a teprve pak minci hodnotme.
S pozdravem smidla.eu
smidlo
A jak víte, že zrovna asiati - to, co popisujete není jen v Číně, chtějí naše až nesmyslně velké byty? Je to jiná kultura, jiná civilizace a je nutné jí vidět z jejich úhlu pohledu a nemyslet si, že to, co žijeme my a co vede vždy do slepé uličky a vždy skončí strašnou válkou, genocidou některých, bořením a úděsným zmarem všeho, že právě to a nic jiného chtějí oni. Oni se možná děsí toho jak žijeme my, uprostřed velkoměst mezi tisíci lidmi sami, každý sám za sebe, nic kolektivního, máme málo dětí, skoro žádné SKUTEČNÉ přátele, místo nich si kupujeme čokly. A žijeme idiocii ve virtualitě, jak víte, že právě tohle chtějí Číňané?
Za komančů jsem bolševikům, kteří tvrdili jak je tu blaze, odpovídal, že zatím lidi vždy prchali ze socializmu na Západ a ne opačně. Právě tak smidlo, kdyby asiati toužili žít jako my, cpali by se sem víc jak jiní, co se sem právě cpou (ukrajince nemyslím) už by tu byli, co myslíte?
A ty malé byty. No, ještě před sto lety lidi dřeli ve fabrikách a sdíleli postel na směny, cizí lidi jednu postel v podnájemním bydlení!!!!!!!!! Ti, co na tom byli o chlup líp si stavěli bydlení tak, že zakoupili DOTOVANÝ vagón, ano, to vláda dotovala a tak se vyřazovaly vagóny velmi zánovní a osobní, (dobytčáky shnily na kolech, ty se na bydlení neprodávaly) a bydleli v tom. A pak z výplat šetřili a pomalu obestavěli vagón a když byl minidomek pod střechou, vagón uvnitř rozebrali, stopili co bylo dřevěné (nalakované nevadilo, ekoteroristi ještě nebyli vynalezení) a železné šlo do sběru za peníze. Můj otec, ročník 1919, měl tři dělníky (byl švec) a dva učně a jeden z těch dělníků bydlel s rodinou právě v tom vagonu, já ale už pamatuju jen ten minidomek. Jenže lidi tady u nás tomu pořád říkali vagón a já se pídil proč. Tak teď to víte i vy.
Takže ještě nedávno, relativně, žili u nás lidi, někteří, podobně jako dnes v té Číně(nebo mladí s rodiči a sourozenci s mladou rodinou v bytě 2+ NIC. A připadalo jim to normální a dokonce báječné, furt lepší než se s někým střídat na směny o jednu postel. Já si z dětství ještě pamatuju ty lidi, co takhle žili, co to pamatovali. Čína měla revoluci a Mao řádil (spíš než on tak Gang čtyř) až v letech šedesátých. Od konce jejich šílenství z názvem Kulturní revoluce uplynulo jen cca 50-55 let. Jak se žilo lidem tady v roce v šedesátkách?
Dobry den,
Zacatek: vsude jsou ruzne socialni vrstvy, odhaduji ze bratranec nebude ta nizsi ;)
Tom50 a co vam brani zacit zit v dva plus nic s rodinou potomku? Asi bych tu videl primer s tim volkem coz?
Prosim, ctete pozorneji. Pokud neznate jinou moznost, muze vam pripadat to co mate naprosto skvele. Ale take nemusi. Nicmene jsem srozumitelne sdelil, abychom to hodnotili nasima ocima. Protoze ocim asiatu nerozumime.
No a povidat si o tom, proc se sem stehuje spousta vetnamcu, Litevcu, slovaku, ukrajincu (i pred valkou) a rusu asi taky nemusime ze? Oba dva vite, a jen se snazite hledat nejakou treti stranu mince. A pak si date sami odpoved, "vetsina utika z vychodu na zapad...."
S pozdravem smidla.eu
Měsíc jsem pracoval v loděnici poblíž Nanjingu a můžu říct, že kdybych byl Číňan, chtěl bych žít v Číně. V televizi a na internetu jsou jen nesmysly, žádnou pravdu tam nezkoušejte hledat. Tohle byl pro mě takovej šok, že už nevěřím ničemu co slyším a to co vidím tomu věřím jen na půl.
pandor

XXX.XXX.36.88
napsal(a):
Pěkný slohový cvičení. Akorát je v něm jeden háček. O tom co melete, jsem nepsal vůbec nic. Takže kolovrátek furt dokola....podsouvání vašich domněnek, nesmyslů, falešných obvinění a snaha o dehonestaci. Pak se strašně divíte, když někdo napíše, že jste ten, který neví nic. Takže, mě stačí, jak jsem psal. Je sluníčko, jdu se věnovat včelám. To má smysl!
Tomu se říká metoda slaměného panáka a možná i náznak "šikmé plochy".
https://cs.wikipedia.org/wiki/Argumenta%C4%8Dn%C3%AD_klam

Tvrdím už dávno, že v případě Kršky už se jedná o chorobný patologický stav, který patří do rukou odborníků
Omluva začátkovi, který se snaží vlákno tak nějak včelařsky zkultivovat. Ale nemohl jsem jinak než napsat můj příspěvek, když jsem viděl vývoj vlákna. Sám zakladatel si začne stěžovat, že se vlákno neujalo, dá sem absolutně nevčelařský příspěvek, no a nakonec se sám diví, kam to došlo. A to prý mu kazíme jeho práci
Takto se včelaří na 39x24 https://www.youtube.com/watch?v=p8uOsSlzgp0https://www.youtube.com/watch?v=MtYg3jRqyho
Takto se včelaří na 39x24 https://www.youtube.com/watch?v=p8uOsSlzgp0https:// www.youtube.com/watch?v=MtYg3jRqyho
Sice nevím co je na tom k nepochopení, je to tam jednak popsané a ještě ústně, dává se to na horní rámky, podmetovou podložku natírá olejem, aby kleštík zůstal na podložce, tvrdí, že kokosový olej odpuzuje kleštíka a když zbyde je dobré natřít podložku a loupeže včel vznikají z jiných důvodů. Před 4 roky jsem prvně použil Ekopol a přešel na esen. oleje úplně a světe divse, žádnou loupež jsem nezaznamenal, úplně nejlepší jsou včelaři teoretici, nikdy nic nového nevyzkoušeli, ale vědí jak to dopadne a když máte pochybnosti, zůstaňte u Varidolu
monika.kasova.m@gmail.com

K nepochopení je na tom to, že to nezapadá do metodiky blaniku a guru Krška to odmítá.
jiří j
napsal(a):
Sice nevím co je na tom k nepochopení, je to tam jednak popsané a ještě ústně, dává se to na horní rámky, podmetovou podložku natírá olejem, aby kleštík zůstal na podložce, tvrdí, že kokosový olej odpuzuje kleštíka a když zbyde je dobré natřít podložku a loupeže včel vznikají z jiných důvodů. Před 4 roky jsem prvně použil Ekopol a přešel na esen. oleje úplně a světe divse, žádnou loupež jsem nezaznamenal, úplně nejlepší jsou včelaři teoretici, nikdy nic nového nevyzkoušeli, ale vědí jak to dopadne a když máte pochybnosti, zůstaňte u Varidolu
monika.kasova.m@gmail.com
Tak se definitivně řadíte ke zdejším trollům.
Tazatel je začátečník a pouze se zeptal, uvažuje a na základě něčeho, co si asi někde přečetl, má určitou pochybnost z prostého nevědomí a nezkušenosti. A vy tu z něj uděláte hlupáka.
Přitom sám jste si z nevzdělanosti udělal nesmyslné úly s příliš vysokými rámky a nemáte žádný med o úhynech si nepamatuju, že byste žádné neměl. Ale shazovat začátečníka jen za to, že se zeptal, jednoznačně vypovídá co jste zač. Moje úcta k vám jako staršímu skončila.
A ano. Blaník je nejlepší ze všeho, co tu kdy kdo prezentoval a někteří mají dost inteligence na to, aby to pochopili a vyzkoušeli to místo nesmyslů. V Blaníku prostě NENÍ NIKDY ANI JEDINÝ ÚHYN! Stačí to vyzkoušet.
K nepoužívání "Tvrdé chemie" není žádný ROZUMNÝ důvod a kdo oplývá základní inteligencí to pochopí. Kdo je na tom s IQ jinak, bojí se bubáků - tvrdé chemie i tam, kde nikdy nebyla objevena ani ve stopových množstvích. Jiní (nebo ti samí) se taky bojí potmě v lese Hejkalů, bludiček a skřítků. Každý to máme nějak.
Blíží se Mikuláš, budou chodit čerti, doporučuju některým se zabariikádovat doma, co kdyby náhodou!

Nelži zase trolle
Ale no, zase se tak moc nestalo ne? Omlouvám se, že jsem to ještě nestihl vyzkoušet, ale mám teprv půl roku včely, nebo vy jste byl tak dobrý že jste za půl roku uměl vše, věděl vše a odzkoušel léčit vším??? Asi jsem to v tom videu přeslechl a k tomu jsem ještě něco četl o používámí Thymolu. Tím jsem vydedukoval s prominutím asi chybně ty "ovoněné" plásty z tymiánového oleje i když právě z Thymolu se něco podobného jestli se nepletu vyrábí + esenciální olej voní včelám tím by "mohlo dojít k loupeži". No a teď jsem se od vás dozvěděl, že loupeže po užití těchto přípravku nehrozí. Ano léčil jsem oddělky Varidolem a to 2x přípravek má dle mého názoru vysokou účinnost. Děkuji vám za poslaný e-mail rozšířím si své teoretické vědomosti, které možná někdy přetavím do praxe
Neuměl a neumím to dodnes, každé včelstvo má jiný vývoj, jiná matka a pokud někdo tvrdí, že o včelách ví vše, jen kecá
Dokáže mne vytočit, když jsi někdo nedá ani tu práci video zhlédnout a začne se ptát, aniž by se snažil pochopit co autorka tam říká, pro mne je kokosový olej také novum, pro začínajícího je Varidol asi nejlepší, když se to namíchá s acetonem, to už tak moc dobré není, je dobré si určit jak chcete jít dál, spoléhat se jen na Dolské preparáty asi moc dobré není, začít léčit v polovině srpna je pozdě, proto jsou tak velké ztráty, ještě jednou děkuji BG za video a je na každém co jsi z toho vezme.
Vy včelaříte pár let, nic jste nenastudoval a podle toho vypadá vaše včelaření - nesmyslně vysoké rámky - ryxzí nevzdělanost v oboru v našich podmínkách, žádný med a přesto máte odvahu pouštět moudra o včelaření. Chucpe na entou!
Tak to my s kolegou v Blaníku, celkem cca 90 vč na 4 stanovištích léčíme jak to vy v životě nemůžete pochopit, nemáte pokoru a nesnažíte se něco naučit.
U mých cca 50 vč - počet není přesně, protože ne všechno má sílu včelstva - část "jednotek" jsou relativně slabé záložní matky, jsem čtvrtině nedal Gabon vůbec, polovině zbytku až po 8.9.
První fum u mě proběhla 17 a 18.10. A TEDY POLOPATĚ, PRO ČTVRTINU MÝCH VČ TO BYLO PRVNÍ LÉČENÍ V ROCE! To je pro umělce jako jste vy a místní trollové tak neuvěřitelné, že mě tu jeden označuje za lháře.
Protože nebyly nulové spady, ale od 3 do 50 VD a to bez ohledu kde Gabon byl nebo nebyl, jsem udělal VÝJIMEČNĚ druhou fumigaci 30.10. a 2.11. Mám dvě stanoviště a proto to není v jeden den.
Každoročně (téměř) jsem jako "ránu jistoty" dával acetonaerosol před vánoci, ten letos dělat nebudu = druhá fum. Do mých vč tedy přišly miligramy Amitrazu a cílem je, neléčit vůbec. Nedělá to žádná genetika, ale úl a provozní metoda.
Kolega cca 40 vč fumigace podobně, on ale nedal Gabnon celé třetině vč.
A pak nám tu vyprávějte něco o tom, že začít léčit v srpnu je pozdě. Až dokážete to co my a Blaník, pak mluvte a nebo ve své nabubřelosti zkrotněte. Podotýkám, že bez úhynu u mě a u kolegy padlo vč v Lysoni - desetirámkový paskvil polské výroby NA STUDENOU STAVBU z PS, kam nejde dát NN a tudíž se v něm nedá včelařit systémem Blaník. Kolega je poněkud méně zkušený a tak tvrdošíjně zkouší (což je v pořádku a já ho v tom podporuju) aby se vždy přesvědčil, že prostě na Blaníku něco je. A pro duševně pomalejší:
Blaník není jeden konkrétní úl, je to systém, provozní metoda a tím je nejlepší, že kromě ležanů a zadováků jde tímto systémem včelařit v jakémkoli úle a stejně úspěšně na TS jako na SS. Nedávno tu vysvětluju, že to lze uplatnit i u Langstrothu, Optimalu, slovenského Béčka atd. Jen tvrdím, že vše ostatní než 39x30x11 + NN jsou méně šikovné úly pro české včelaření bez a nebo s nepatrným minimem VD v průběhu celého roku.
Nikdy nikde netvrdím, že se včelařit nedá v neckách či plechovém sudu. Nejde o to zda, ale JAK.
"V Blaníku prostě není nikdy ani jediný úhyn!" Pokud znám český jazyk, z věty vyplývá, že se jedná o úl a ne o metodiku. Jestli se má jednat o metodiku, věta má znít jinak. Nejdříve jste stvořil úl Blaník a až po námitkách, že zdraví včelstev se dá těžko odvozovat od konkrétního typu úlu, jste občas schopen zmírnit své neměnné pravdy a napsat něco o metodice.
Javali
Děkuju vám. Od troubelíka trolla je to opět přešlap, protože to tu tvrdím už v roce 2018
Pokud trollík umí číst, je to tady černé na bílém a dokonce hned v první větě. Oni někteří neumí chápat nic delšího než 3 holé věty a moje první věta je holt rozvitá a to bude asi už nad možnosti některých mozků. Chápu a bohužel asi ani nelituju takové umělce...
https://www.ifauna.cz/vcelarstvi/diskuse/detail/3513991/system-dadant-ne-ed-eurodadant
Na VF jsem to psal dávno předtím. A mě tu někdo obviní, že nějaké odkazy ani nepustím? OK a jiní se neobtěžují číst. No ano, nepouštím si ze zásady nic od dvou místních trollů, na balast už nemám kapacity a u těchle dvou nic kloudného nepředpokládám.
A pan Jiříj? Jak se píše shovívavý úsměv?
Orel much neloví!

Tak vorle, budu psát o sobě. V letošním roce jediné ošetření KM 65%. Zdůrazňuji krátkodobé na horní loučky. Jako monitoring. U včelstev s větším spadem ještě jednou s odstupem. To je letos vše. Víc už nic nebude potřeba. Zvládají redukovat roztoče bez vcelare. některé matky už několik let. Bf genetika z chovu po matkách, které už 27 let nejsou léčené vůbec. Nepotřebují to.
Nízké nástavky, zasitovana dna, volná stavba v ramcich a žije vše. Možná to bude Blaníkem. Jak se píše shovívavý úsměv?
Jistě, metodika s úlem souvisí tak úzce, že sám velký stvořitel uvádí úly, ve kterých se dá jeho metodikou včelařit.
Můžou mít loučku rámků 39, 42, 44,8 a lze i v jiných. Máme tu celé vlákno o konstrukci úlu Blaník, ve kterém se stvořitel vymezuje i vůči úlů se stejnou délkou horní loučky, ale jinou konstrukcí, přesněji s odlišnostmi od ČSN.
V uváděném odkaze je řeč o systému ( zřejmě myšleno metodice? ) Dadant. Nikde tam nevidím metodiku Blaník. Je úsměvné, jak jste Tome schopen předložit důkaz dokazující vaši nepravdu. Vlákno o úle s pracovním názvem Blaník jste založil 12.1.2022.
Tom svůj Dadant a jeho metodu včelaření dříve nebo později pojmenoval Blaník, co vám na tom pořád vadí, jaké lži to hledáte? Kdo chce ten najde mouchy na všem. Smiřte se s tím že máte pro české včelaření méně šikovný úl, u nás letí 39 a na Slovensku 42 a Čechoslováci můžou používat obojí. Američanům nenaléváme

Nalevejte si komu chcete. Zopakují to tedy znova, pro ty méně chapave. To není o hledání much, každý ať si včelaři v čem chce a jak chce.
Zásadní Krškova lež spočívá v tvrzení, že veškeré problémy vyřeší jen a pouze jeho ul a metodika. Opravdu tomu někdo věří? Asi jo. Jako v politice, čím větší lhář, tím víc za ním lidí jdou. Pak se všichni diví.... Jako tady , pár už jich na Krškovo rady dojelo. Stačí číst i pár let dozadu... každýmu jak je libo.
Tak do dnešního dne jsem se domníval, že v této republice je asi 60 000 včelařů, nakonec zjiťuji, že jen Tom a jeho přítel, proč berete vše na sebe, jste v pohodě?
No pravda, mnoho jsem toho nenastudoval, ale Vy během svých studií jste dost vynechával, určitě vývoj trubce, to nějak uteklo, jinak jsi nedovedu představit, jak někdo dokáže napsat, že mu trubci vynáší z úlu kleštíka, pokud jste s tímto tvrzením obtěžoval velikány našeho včelařství, ani se nedivým, že neodepsali
A co se týče léčení, to jste vzal také nějak šmahem, dávat na odiv léčit jednou, či dvakrát, kdy je tam zavíčkovaný plod, tak to už spínám ruce, oči jdou v sloup a tiše si říkám Bože, Bože
Hádám, že než délka studia, je lépe pochopit
Rád bych připomněl, že nejrozšířenějším úlem civilizovaného světa není Langstroth, nýbrž originál Dadant-Blatt. Ten má vysoký rámek 43,5x30x12 a díky délce rámku je čtvercový a tím si vydobyl místo na výsluní. Jeho NN má 43,5x14,4x12 a 14,4 má výšku jen proto, aby se daly dva NN použít jako nástavek vysoký, aby se daly v medníku kombinovat vysoké rámky s nízkými.
Originál D-B má VN o ploše 157 dm2 a nezavedl jsem ho zatím jen proto, že se mi to zdá málo na to, aby mohl úplně odpadnout TL. Pokud by ho tento úl musel mít, pak není žádný rozumný důvod ho zavádět, protože u něj bude VN ještě těžší než u 39x30x11 a totéž platí i o NN.
Cílem mého snažení je úl, kde by mohlo být pevné nesnímatelné dno, oddělitelnost samosebou zachovám, ale cílem je nikdy v průběhu roku VN ze dna nesnímat.
Letos jsem zavedl NN vysoké 11 cm a mrzí mmě, že jsem do toho nešel dávno dřív. Konečně jsem dopiloval takovou provozní metodu, že umožní včelařit v prostorném úle i starému a nemocnému včelaři a přitom mít med jen v panenském díle se všemi benefity jaké to přináší.
Vždy v minulosti do zavedení panenského medu jsem měl větší či menší potíže s odbytem medu. V současné době bez jediného písmenka reklamy nebo propagačního videa prodám vše. Nemám důvod cokoli měnit a jestli je získávání panenského medu pracnější - dražší protože se nevytáčí zbytky zimního krmení a to u mnohých dělá 10 kilo výnosu a i víc, tak je to u mě vyváženo, že nedám ani halíř za reklamu, můj produkt si dělá svojí reklamu sám svojí kvalitou.
Ale kdo jak chce.
jiří j
napsal(a):
Tak do dnešního dne jsem se domníval, že v této republice je asi 60 000 včelařů, nakonec zjiťuji, že jen Tom a jeho přítel, proč berete vše na sebe, jste v pohodě?
No pravda, mnoho jsem toho nenastudoval, ale Vy během svých studií jste dost vynechával, určitě vývoj trubce, to nějak uteklo, jinak jsi nedovedu představit, jak někdo dokáže napsat, že mu trubci vynáší z úlu kleštíka, pokud jste s tímto tvrzením obtěžoval velikány našeho včelařství, ani se nedivým, že neodepsali
A co se týče léčení, to jste vzal také nějak šmahem, dávat na odiv léčit jednou, či dvakrát, kdy je tam zavíčkovaný plod, tak to už spínám ruce, oči jdou v sloup a tiše si říkám Bože, Bože
Hádám, že než délka studia, je lépe pochopit
Já tedy nevím, kde Tom50 psal, že léčí v době, kdy je tam zavíčkovaný plod . Mohl byste to upřesnit ?
Klid, blábolí nesmysly, nenajde to, protože nemůže takový nesmysl ode mě najít.
Docela se bavím jeho pojmem "vynášení kleštíků", asi tím myslí z úlu. Tak to jsem taky nenapsal.
Zamyslel jsem se jak to, že i přes minimum léčení nemáme ve vč moc VD a že je možné, že většina VD je na trubcích, kde se vylíhli a že jspou pak na trubcích vyhnaných v poldletí z úlu a tím se, mimoděk, vč zbavují většiny VD. Vyslovil jsem DOMNĚNKU, že VD vylíhlí na trubcích a proč jen na nich a ne na dělnicích by měl každý vědět - tedy pokud dá trubčinu do chladné části úlu. Jen Goro nepřesvědčivě, ne na základě svojí praxe, ale cizích studií oponoval, že kleštíci radostně přeskaují na včely sotva trubec s kleštíkem vyleze z buňky a nasdělil, proč by to VD dělal. Psal to tak, že jsem si snad představil přeskakování krasojezdců v cirukse z běžícího koně na jiného běžícího koně. Mám za to, že kleštík tak mrštně pohyblivý není. Ale hned jsem napsal, že se DOMNÍVÁM a že se mi přeskakování zdá nepravděpodobné, ale že není výzkum a nebo ho já neznám.
Stokrát jsem zopakoval, že se DOMNÍVÁM jak fungují věci, které mi fungují a že tak zvaní vědci = ve skutečnosti prostituti, kteří nedělají nic, co si někdo nazaplatí a výsledky ohýbají dle plateb a zadání, vybádají, že to neberu vážně. A proto se DOMNÍVÁM, že něco funguje nějak, stokrát jsem zopakoval, že se DOMNÍVÁM a jen někdo rozumu mdlého to může označit za moje tvrzení.
Pokusím se na výpady tohoto nicneuměla už nereagovat. Slušní chytří lidé poznají něčí snahu někoho poškodit a na lidech s obnošeným rozumem mi nějak moc nezáleží.
Goro měl patrně na mysli zanedbané kyseůlinové včelstvo, kde se na jednom trubci vylíhne víc kleštíků a ti pak "vědí", že by jeden hostitel neuživil a pak tedy asi přelézají na "čistého" hostitele. Když drtivá většina ostatních jedinců jsou trubci, drtivá většina by přelezla zase na trubce. Ovšem takové zanedbání, aby v jedné trubčí buňce bylo několik VD jsem nezažil. Nezažil jsem nikdy ani jediného a pitval jsem zavíčkovaný trubčí plod mockrát.
K tak masivnímu napadení včelstva nesmí nechat civilizovaný včelař dojít a jak to může každý zařídit jsem tu snad už stokrát detailně popsal.

Tomáš R
napsal(a):
Já tedy nevím, kde Tom50 psal, že léčí v době, kdy je tam zavíčkovaný plod . Mohl byste to upřesnit ?
"Musí mít nad sebou tento prostor kam jim utíká všechno teplo a to zajistí, že jich po 10.10. nebude mít 90 i víc % plod. Tehdy se dělá první fum."
Pokud se ošetřuje pesticidy, v návodu je napsáno "bez plodu", což neznamená, že 10% včelnice plod mít může. Buď se v takovém případě neléčí na datum a musí se počkat až plod nebude, nebo je nutné plod vyřezat. A tohle už nikde Krška neuvádí, čili to snadno navede k tomu, že mu nevadí když má při první fumigaci u některých včelstev plod, protože zastává názor že roztoč je v úlech stejně furt.
Bože, proč se pořád zabývá někdo tím, že hledá chyby někde, kde nejsou. Snadno to navede k tomu...Víte, místo Ifauny a smysluplné diskuze mi připadá, že je to hon na možnou, nepravděpodobně možnou, ale třeba i navedenou chybu jednoho z nás. Jak může někdo argumentovat tím, že to " snadno navede k..." Jasně píše, že buď se pak neléčí na datum , nebo se plod vyřeže, tak kde to snadno navede, nevím. Snad jedině když budu usilovně přemýšlet, jak někoho nachytat a ztrapnit. O to tu jde ?
Bože, proč se pořád zabývá někdo tím, že hledá chyby někde, kde nejsou. Snadno to navede k tomu...Víte, místo Ifauny a smysluplné diskuze mi připadá, že je to hon na možnou, nepravděpodobně možnou, ale třeba i navedenou chybu jednoho z nás. Jak může někdo argumentovat tím, že to " snadno navede k..." Jasně píše, že buď se pak neléčí na datum , nebo se plod vyřeže, tak kde to snadno navede, nevím. Snad jedině když budu usilovně přemýšlet, jak někoho nachytat a ztrapnit. O to tu jde ?

Kde že to píše o vyřezání plodu při fumigaci, bože? Nikde jsem nic takového nenašel. Ptal jste se, chyby se snazite najít vy . Já dal citací na vaši otazku, doteď to nikdo nerozebíral, teď zas je to na vás čím podlozite své tvrzení
Tomáš R
Díky za zastání.
Troll opět předvedl čítankový příklad dezinformace. Vytrhnul z kontextu - taktika slabých ubožáků.
Mnohem víckrát jsem tu napsal, že vč při fumigaci MUSÍ BÝT BEZ PLODU. Tím neříkám, že bez zavíčkovaného plodu, tím jasně říkám, že BEZ JAKÉHOKOLI PLODU. a DODÁVÁM S VYKŘIČNÍKEM - Medara ty vykřičníky irutují a nyní se doufám omluví - troll jasně ukazuje, že pro tupější jsou i vykřičníky málo, větu, která zženštilým pito.ečkům může připadat neurvalá a sice: UDĚLEJ SI TO JAK CHCEŠ!
¨
Takže pro pomalejší zopakuju svojí už okřídlenou hlášku:
Včelstvo musí být před fumigací bez plodu, udělej si to jak chceš!
Ano, to byla taktika komunistů, že někdo návodně říkal věci, KTERÉ BY MOHLY někoho svést na šikmou plochu neuznání vůdčí úlohy Strany...
Když tu tvrdím, že tilhe dva trollové tady jsou kovaní bolševici, tady máte všichni důkaz.
Druhý trollík by měl vědět, že Gabon se počítá pro vč s plodem, má se aplikovat 1.8. a v tu dobu nemá plod jen včelstvo mrtvé.
PRO ADMINA.
Nepřehlédněte, prosím. Předpokládám udání zženštilých trollíků, kteří pod tíhou důkazů vždy volajíi maminku, že SE JEN BRÁNÍM
Milí včelaři.
Děkujeme vám, že nás udržujete stále v pozoru a staráte se tak o naše včelařské vzdělání. Informace se bohužel ztrácí v záplavě osočování, urážek, dětinského chování a měření si vlastního ega.
Pro tuto odvrácenou tvář včelařství prosím využijte soukromé zprávy, na jejichž obsah a volbu použitých slov se ve většině případů nevztahují naše pravidla a tím pádem jim není věnován náš administrační čas, tedy v případě, že nám je nebudete nahlašovat.
Opět děkujeme za dodržování našich pravidel.
Admin
Admine, díky.
Pro pořádek. Chodí sem překvapivě hodně lidí. Drtivá většina jen čte, nechce se nechat urážet dvěma prapodivně zamindrákovanými jedinci. Někteří (dva) se po letech pasivního čtení IFauny přihlásili jen proto, aby se mě mohli zastat proti těm dvěma, protože moje příspěvky považují za přínosné. Naproti tomu bohemiagall a irokez nedali nikdy nikomu jedinou radu, použitelný návod, žádné své know-how, nic, co by kdokoli ostatní mohl sebeméně využít. Já jsem dal kompletní návod k použití a dnes jsem se dozvěděl, že i velkovčelař Sedláček tvrdí stejné věci jako já. Možná sem někdo ta Sedláčkova videa dá a uvidíme datum vydání, kdo byl kým inspirován.
Nemám vide a rád a na Sedláčkova se nedívám tuplem a tak nevím co kde vykládá. Je považován za kapacitu.
I když předpokládám, že admin není ve včelařině sběhlý, možná by ale mohl umět posoudit odborný přínos na jedné straně a ustavičné zlobně nesnášenlivé osočování dvou vytrvalých trollů na straně druhé.
Je ale možné, že Ifauna preferuje nijaké plkání o ničem, jen aby se měli všichni sluníčkově rádi a vzájemně se ujišťovali jak skvělí pašáci jsou. Pak se omlouvám, že jsem to trapně nepochopil.
niečo zaujímavé o kyselinách do včiel....
https://www.youtube.com/watch?v=9RXJsDx73jk