Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.11.2015 00:43
panda H

XXX.XXX.43.147

Zdravím, má cenu si zasazovat doma na zahradě kanadske borůvky ? Prý mají uplne jinou chuť než naše lesní borůvky.

Pokud je to ale skoro stejna náhrada, které tedy z tech kanadských sázet při nadmorske vysce 420 m ? Chtěla bych, když už, tak 2-3 odrůdy kulatých borůvek, ne ovalnych, ale třeba mi někdo řekne, že jsou stejne dobre, jako ty kulate. Dekuji.

ojgwalt

10.11.2015 07:42
ojgwalt

XXX.XXX.228.116

Prosím Vás a nepletete si Kanadské a KAMČATSKÉ ? My máme na zahradě KAVKAZSKÉ a ty jsou oválné a jsou už dosti brzo ještě před jahodami. Je to vlastně první ovoce vůbec. Také se tomu říká kamčatský zimolez nebo tak. A sousedi zase mají keře KANADSKÝCH borůvek a ty jsou normálně kulaté, připomínají naše borůvky ve větším vydání.
Pak je také rozdíl v náročnosti. Borůvky potřebují kyselou půdu s rašelinou aby dobře rostly, byly zdravé a plodily. Ty oválné kamčatské naopak jsou nenáročné a rostou prý v každé půdě.

21.11.2015 23:59
panda H

XXX.XXX.43.112

Děkuji za vysvětlení a ještě dotaz, má je vůbec cenu sázet ? Není, k vůli chuti, si ty prave České borůvky dojít nasbírat do lesa, nebo tedy koupit ?, než nějake " náhražky " z Kanady, nebo Kamcatky ?

27.11.2015 16:41
lesnížínka

XXX.XXX.178.38

panda H napsal(a):
Děkuji za vysvětlení a ještě dotaz, má je vůbec cenu sázet ? Není, k vůli chuti, si ty prave České borůvky dojít nasbírat do lesa, nebo tedy koupit ?, než nějake " náhražky " z Kanady, nebo Kamcatky ?

V obchodech v mističkách koupíte kanadské. Takže ochutnejte a tvažte. Nejsou tak aromatické, jako naše borůvky, ale jsou dobré. Pokud vám rostou borůvky za domem, tak je lepší si natrhat. U nás borůvky nerostou, nejbližší kolem 100km. Kanadské jsou na pěstování celkem náročné, mě se tedy zatím vůbec nedaří. A to jsem už měnila i místa.

2.12.2015 09:47
mesič

XXX.XXX.163.49

Kanadské (ty co se dají koupit v mističkách) máme na zahradě, chce to vyhloubit pořádnou jámu, kterou obložíte nějakým plastem a pod, aby se vám nemíchala kyselá půda s tou ze zahrady. My to máme obloženo ipou. Dno nemusíte řešit, borůvky koření mělce. Případně se dají vysadit do velkých nádob. Barvou připomínají borůvku jen tou slupkou, uvnitř jsou zelené jako angrešt, nejsou tak aromatické a např. koktejl nebo kolář vám tak nezabarví jako naše lesní. Příteli nechutnají vůbec, mě ano. Zimolez je nenáročný na půdu i stanoviště, stačí dostatek vláhy. Měl by být aromatičtější a je "probarvený celý". Zatím se nám urodilo jen pár plodů, ale je chutnější. Tam ale mám problém, že jak je hodně brzy, tak ho ozobou ptáci, takže jsem ochutnala ne uplně vyzrálé plody. Chce to ochránit např. sítí.

17.12.2015 11:06
honzapm

XXX.XXX.182.25

Obojí má své pro i proti.
Kamčatské - nejsou borůvky. Je to zimolez (Lonicera).
Botanicky nemá s borůvkou nic společného. Chuťově také ne.
Chuť je svěží, vlhká, kyselejší. Kvete už velmi brzy na jaře (březen-duben),
takže je velmi cennou první potravou pro čmeláky.
Zraje v květnu. Díky tmavé barvě je cenným zdrojem antioxidantů.
V květnu nezraje v ČR žádné jiné "ovoce", je žádoucí zimolez kamčatský
na zahradě míti. Půdu není třeba nijak vylepšovat ani upravovat, keřík není třeba tvarovat.
Zraje velmi brzy, je nutné to hlídat, jinak vám plody opadají, ani si nevšimnete.
Nejlepší a samosprašné odrůdy: Modrý Triumph. Rádi ho zobou kosi.

Kanadská borůvka je pravou borůvkou. Mě osobně klasické "české" borůvky nechutnají.
Jsou příliš suché, trpké, plné šťavelanů. Kanadské jsou svěží, šťavnaté a velmi lahodné.
Plody jsou až 4x větší, než u klasického českého lesního porostu.
Ohledně pěstování v rašelině - záleží velmi na lokalitě, kde se nacházíte, na pH vaší půdy.
V oblastech, kde se velmi daří rododendronům (a dalším kyselomilným), rostou kanadské
borůvky i bez úpravy půdy. (Průhonicko, Kostelec nad Černými lesy, Říčany a okolí a jinde).
Tam skutečně není potřeba zásadně měnit pH půdy.
Jinde se uplatňuje postup, který popisuje mesič. Samozřejmě je možné pěstovat
kanadské borůvky ve velkých nádobách (20 a více litrů), u domu tím zabráníme sklizni ptactvem.
Je vhodné mít dvě odrůdy, pro lepší opylení a vyšší násadu plodů.
Půdu okyselíme pravou rašelinou, systematickým mulčováním kůrou nebo štěpkou.

9.4.2019 20:08
lukina321

XXX.XXX.255.17

Dobrý den,

Na víkend hlásí ochlazení a na noc by mělo mrznout. Chci se zeptat, zda není potřeba chránit keře borůvek např. obalení bílou netkanou textílií?

Díky za radu
Lukáš

9.4.2019 21:03
mesič

XXX.XXX.75.165

Ani jeden rok jsem nepřikrývala a to nám loni pomrzlo kde co - meruňky, višně, třešně, ale borůvky i zimolez ok, nebála bych se toho

horalzlitic

24.11.2019 15:03
horalzlitic

XXX.XXX.112.238

Mně nedávno překvapila chuť té kamčatské borůvky, když jsem ji měl možnost ochutnat na keříku v zahradnictví. Je to fakt dobré a hlavně jsou tyhle keře opravdu nenáročné oproti kanadké borůvce, kde musíte neustále řešit kyselost půdy - ze zkušenosti je strašně znát, když nemá dostatek rašeliny a lesní hrabanky.
Kamčatských borůvek existuje hodně druhů, ale pozor, některé nejsou také samosprašné:

https://garlo.cz/kamcatska-boruvka/k

Jinak těžko říct, jestli bych dokázal rozeznat jen podle chuti lesní borůvku od kanadské nebo kamčatské ... Pak bych ještě dodal, že kanadské borůvky bez sítě mi většinou sežrali ptáci. To se možná neděje u té kamčatské borůvky, ale ještě jsem to nezkoušel. Neví někdo?

25.11.2019 09:23
Varaxi

XXX.XXX.1.226

horalzlitic napsal(a):
Mně nedávno překvapila chuť té kamčatské borůvky, když jsem ji měl možnost ochutnat na keříku v zahradnictví. Je to fakt dobré a hlavně jsou tyhle keře opravdu nenáročné oproti kanadké borůvce, kde musíte neustále řešit kyselost půdy - ze zkušenosti je strašně znát, když nemá dostatek rašeliny a lesní hrabanky.
Kamčatských borůvek existuje hodně druhů, ale pozor, některé nejsou také samosprašné:

https://garlo.cz/kamcatska-boruvka/k

Jinak těžko říct, jestli bych dokázal rozeznat jen podle chuti lesní borůvku od kanadské nebo kamčatské ... Pak bych ještě dodal, že kanadské borůvky bez sítě mi většinou sežrali ptáci. To se možná neděje u té kamčatské borůvky, ale ještě jsem to nezkoušel. Neví někdo?

Přijde na to. U nás i kanadské borůvky na keřích zůstávaly dlouhých šest let. Pak, z roku na rok, to začali ti ptáci žrát.
Kamčatský zimolez totéž - 4 roky bez problémů, pak najednou zlom a bez sítí stěží ochutnáme.
Muchovník také žerou, ale ten plodí tolik, že to nejde sklidit ani těm ptákům. :)

Jinak já tedy v chuti rozdíl vidím - ty lesní jsou zkrátka nejlepší.

Barty94

14.4.2020 16:53
Barty94

XXX.XXX.237.189

Dobrý den,

nevíte co by mohlo být tohle za chorobu případně čím by to mohlo být způsobeno? Rostlinka je asi 2-3 roky stará, zasazená v květináči na zaskleném balkoně, má plno květů, měla načervenalé listy, co jsem se dočetl tak to bylo způsobeno nedostatkem dusíku, tak jsem ji řádně pohnojil a listy jsou opět zelené, ale teď se u ní objevily tyto hnědé skvrny, jsou vždy na okraji listů, bylo jich celkem asi 5 zatím, na dotek nejsou suché ale jsou takové povadlé. Nevíte čím by to mohlo být?

Předem děkuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík